Ήρθε η Άνοιξη.

To raw αρχείο είναι όπως το αρνητικό. Ότι λάθος έχεις κάνει εσύ ή έχει κάνει η μηχανή (το ψειρίζουμε τώρα) αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί στον ΗΥ διότι τα αρχεία δέχονται αλλαγές, αλλά τις βλέπουν ως μόνιμες καταστάσεις. Δηλ. από τη στιγμή που πατήσεις το save δεν γυρνάς προς το προηγούμενο αρχείο. Π.χ. αν θέλεις να αυξήσεις την οξύτητα (sharpness) για να την βλέπεις πιο ωραία στην τηλεόραση, τότε δεν έχεις τη δυνατότητα στη συνέχεια να μειώσεις την οξύτητα για να μη φαίνεται αφύσικη όταν θα την τυπώσεις.

Το raw αρχείο σου επιτρέπει να βγάλεις από αυτό διαφορετικά αρχεία Jpgs. Π.χ. ένα με χρωματική ισορροπία πιστή στην πραγματικότητα κι ένα με πλούσιο κορεσμό. Ή αν η μηχανή τράβηξε με ψυχρό φωτισμό (π.χ. γύρω στα 4500 Κelvin) μετά να το σηκώσεις στα 5500 Κ. Ή να βγάλεις από τα σκοτάδια τη λεπτομέρεια. Αυτά που είναι θαμμένα.

Όσο καλά κι αν είναι τα Jpgs από τη μηχανή (την όποια μηχανή) όταν θέλουμε να κάνουμε επεμβάσεις στη φωτογραφία, τότε το raw είναι αξεπέραστο. Κι όσο μεγαλύτερος ο αισθητήρας, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια χειρισμού έχουν οι ΗΥ και τα προγράμματά τους (μιλώ για αισθητήρες ίδιας χρονολογίας ή τεχνολογίας).

Ok, ευχαριστώ για την απάντηση, θαρχισω και σε raw για να δω τις διαφορές και στην xz-2.

Σχετικα με το 16/9, τραβάει κανείς άλλος; Να το σταματήσω, τι λέτε; (offtopic, για να μη το ξεχασω...)
 
Για να επανέλθουμε στο θέμα του νήματος...

_4190139_R1Res.jpg

με τον ταπεινό 40-150mm, τέρμα ανοιχτό (f5,6) στα 150mm.
 
...Σχετικα με το 16/9, τραβάει κανείς άλλος; Να το σταματήσω, τι λέτε; (offtopic, για να μη το ξεχασω...)

Η καλύτερη προσέγγιση είναι να τραβάς εκμεταλλευόμενος όλο τον αισθητήρα της μηχανής, και εν συνεχεία να κροπάρεις κατά το δοκούν. Προσωπικά, την καημένη την RX100 την έχω μετατρέψει σε 4:3 - αλλά έτσι πετάω στα σκουπίδια τις γωνίες του zeiss (που είναι... για τα σκουπίδια). Το κάνω μετά όμως, στην επεξεργασία οπότε κάποιες φορές που υπάρχει κάτι ενδιαφέρον ή το θέμα προσφέρεται, κρατάω όλο το καρέ.
 
Απάντηση: Re: Ήρθε η Άνοιξη.

με τον ταπεινό 40-150mm, τέρμα ανοιχτό (f5,6) στα 150mm.

Εάν ήταν έτσι οι ταπεινοί δεν τολμώ να φανταστώ τους καλούς :a0210:

Είναι ο αγαπημένος μου , απίστευτο μου φαίνεται που τον βρίσκεις από 129 ευρώ !!!!!
Είμαι σίγουρος πως δεν τον έψαξαν αρκετά οι κάτοχοί του και τον πούλησαν μη γνωρίζοντας τι μπορεί να κάνει , να και οι μαζικές πωλήσεις σε διπλό κιτ και έπιασε η τιμή πάτο .

Τον 75-300 γιατί δεν τον δίνουν κάπου εκεί κοντά ;
 
H olympus εχει στη μηχανή και το shadow adjustment. Σας φαίνεται να κάνει σωστή δουλειά; Εμενα σα ξεπλυμένη μου φαινεται...

papagalekalimera.jpg

papagalekalimeraa2.jpg
 
Στην συγκεκριμένη φωτογραφία ίσως περιττεύει. Υπάρχουν όμως περιστάσεις κατά τις οποίες είναι αρκετά χρήσιμο π.χ. αν είσαι σε Ελληνικό νησί και κόβεις βόλτες στα σοκάκια όπου το εκτυφλωτικό λευκό "ξεγελάει" το φωτόμετρο της μηχανής και τα σκιερά μέρη βγαίνουν "μαύρα". Εκεί μπορεί να σώσει καταστάσεις βγάζοντας αρκετή πληροφορία (και λίγο θόρυβο). Μιλάμε βεβαίως για jpeg μηχανής, γιατί εννοείται ότι μπορείς να πάρεις καλύτερα αποτελέσματα αν ασχοληθείς με raw και επεξεργασία στον υπολογιστή.
 
Σήμερα παρουσιάστηκε το γνωστό (ή άγνωστο) φαινόμενο δακτυλίου του ήλιου (Halos)

Halo - Sun Ring by Costas S. T., on Flickr

το φαινόμενο αυτό ονομάζεται άλως στην επιστημη της μετεωρολογιας. Δεν ειναι συχνό στη χώρα μας αλλα προσωπικά δε το θεωρώ και τόσο σπάνιο απο την εμπειρία μου. Ηλιακό φως διαθλάται στους παγωμένους παγοκρύσταλλους των αραιών νεφών στη μέση τροπόσφαιρα. Μπορεί να εμφανιστεί και απο τη διαθλαση φωτός του φεγγαριού με τον ίδιο μηχανισμο.
 
Σωστά. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σχετικά με το χθεσινό αυτό φαινόμενο. Να προσθέσω ότι στην Αθήνα είχε εμφανιστεί τελευταία φορά πριν 1 χρόνο. Ομως αυτό που έγινε χθες είναι ιδιαίτερα σπάνιο, διότι για αρκετή ώρα παρουσιάστηκε και ένας 2ος δακτύλιος πολύ μεγαλύτερος από τον εικονιζόμενο των 22 μοιρών. Δυστυχώς, η θέση που ήμουν δεν επέτρεπε να φωτογραφίσω και τους δύο μαζί αλλά εντυπωσιάστηκα από το φαινόμενο.