Ήρθε η Fuji μου. Help!

Απάντηση: Re: Ήρθε η Fuji μου. Help!

Ε ναι, με κόμπακτ είναι μάλλον δύσκολο. Ούτε ευαισθησία πολύ μπορείς να σηκώσεις (ακόμη και στις fuji, το iso800 είναι οριακό), ούτε διάφραμα έχεις να ανοίξεις (2.8 στο πιο ευρυγώνιο του φακού πρέπει να έχει, όπως και οι περισσότερες). Αναγκαστικά δηλαδή περιορίζεσαι σε φωτιστικές συνθήκες +3EV από εκεί που μπορεί να φτάσει μία slr με φωτεινό φακό και φωτογράφηση στο χέρι. Που και εκεί τα πράγματα είναι συχνά οριακά.

καλα τωρα αυτο το συζηταμε ..... στο χερι ...με εσ ελ αρ ....
ειχα και εγω καποτε μια ΕΟΣ 30 με φακο τον 50μμ με 1,8 διαφραγμα και στο χερι ειχα παρει σπανιωτατα καλες φωτος .....

ειχα χαλασει στην αρχη τουλαχιστον 30 και φιλμ .......

ηθελα να βγαλω φωτος νυχτερινες των Ιωαννινων και μετα απο πολλες προσπαθειες με εξασκημενη αναπνοη καταφερα καλα αποτελεσματα ..... και φυσικα μετα καταλαβα τι εφταιγε και χρησιμοποιουσα παγκακια πετρες κτλ,,

Last edited:
Re: Απάντηση: Ήρθε η Fuji μου. Help!

αν βαλεις πιο μεγαλο ΙΖΟ ενδεχωμενως να καψεις τις περιοχες που φωτιζονται πιο πολυ ......

Βαγγέλη αυτό που λες έχει να κάνει με τη φωτομέτρηση, όχι με την επιλεγμένη ευαισθησία. Θέλει προσοχή η φωτομέτρηση τη νύχτα, καλό είναι να στοχεύουμε λίγο τριγύρω με τη μηχανή και να βλέπουμε τι ταχύτητα/διάφραγμα μας δίνει, σε διαφορετικά σημεία που θέλουμε να συμπεριλάβουμε στο κάδρο μας. Εάν έχουμε έντονες φωτιστικές πηγές, μοιραία είτε θα τις κάψουμε είτε θα υποφωτίσουμε τα υπόλοιπα, πολλές φορές εξάλλου το κάψιμο ή η υποφώτιση είναι συνειδητές επιλογές. Μέχρι να μάθεις λιγάκι το πώς φωτομετρεί η μηχανή σου, μπορείς να τραβάς μία φορά το κάδρο, να το ελέγχεις, και να το ξανατραβάς με την ανάλογη αντιστάθμιση της έκθεσης. Για τέτοια χρήση, καλύτερο είναι το πρόγραμμα P (ή "δημιουργικό" αυτόματο, όπως χαρακτηρίζεται, όπου έχεις ήδη επιλέξει το iso και ρυθμίζεις την αντιστάθμιση έκθεσης μόνο, ενώ η μηχανή σου δίνει αυτόματα ταχύτητες και διάφραγμα). Ή το πρόγραμμα "Α" (προτεραιότητα διαφράγματος), όπου επιλέγεις διάφραγμα (και αντιστάθμιση, εάν θέλεις) και η μηχανή σου δίνει ταχύτητα, αλλά στις κόμπακτ δεν έχει πάντα νόημα, εκτός εάν θέλεις σε κάποιες φωτογραφίες τη μέγιστη οξύτητα, η οποία κατά κανόνα επιτυγχάνεται με κλειστά διαφράγματα (παίζεται αυτό στις κόμπακτ)

Re: Απάντηση: Re: Ήρθε η Fuji μου. Help!

καλα τωρα αυτο το συζηταμε ..... στο χερι ...με εσ ελ αρ ....
ειχα και εγω καποτε μια ΕΟΣ 30 με φακο τον 50μμ με 1,8 διαφραγμα και στο χερι ειχα παρει σπανιωτατα καλες φωτος .....

ειχα χαλασει στην αρχη τουλαχιστον 30 και φιλμ .......

ηθελα να βγαλω φωτος νυχτερινες των Ιωαννινων και μετα απο πολλες προσπαθειες με εξασκημενη αναπνοη καταφερα καλα αποτελεσματα ..... και φυσικα μετα καταλαβα τι εφταιγε και χρησιμοποιουσα παγκακια πετρες κτλ,,

η παρακάτω είναι τραβηγμένη με την 350D σε iso800 (θα μπορούσα να είχα ανεβάσει και 1600), με τον Pentax-M 50/1.7 νομίζω σε f/2 (?). Ταχύτητα οριακή 1/40. Σε ψηφιακή slr, εάν ανεβάσεις ευαισθησία και έχεις λιγάκι σταθερό χέρι, βγαίνουν.

589221

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ήρθε η Fuji μου. Help!

η παρακάτω είναι τραβηγμένη με την 350D σε iso800 (θα μπορούσα να είχα ανεβάσει και 1600), με τον Pentax-M 50/1.7 νομίζω σε f/2 (?). Ταχύτητα οριακή 1/40. Σε ψηφιακή slr, εάν ανεβάσεις ευαισθησία και έχεις λιγάκι σταθερό χέρι, βγαίνουν.

589221

η πρωτες 3 φωτος στο ποστ Ν 10 ειναι με το χερι .........:jester::jester::jester::jester: χωρις φλας αυτη που σκοπευει ο φιλος μας ...

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=13442

πολυ ωραιο καδρο και προοπτικη παντως !!!!!!

Last edited:
Η αίτηση βοήθειας συνεχίζεται...

Το πρόβλημά μου είναι η "ζωή" των μπαταριών (αλκαλικών). Τα δεδομένα: Προχθές "ανέβασα" μερικές φωτογραφίες στον υπολογιστή χωρίς μετασχηματιστή (αφού ακόμα δεν έχω). Χθές είχα κάνει καμιά δεκαρία λήψεις με φλάς. Και σήμερα, μετά την πρώτη μου απογευματινή εξόρμηση γύρω στις 16:05 (ο ήλιος πήγαινε προς τη δύση του και από το κρύο σχεδόν το ... δάγκωνες) και μετά από 15 "λήψεις" (βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά, γιατί δεν μπορώ να τη δικαιολογήσω κυριολεκτικά), εμφανίστηκε στην οθόνη η προειδοποίηση για χαμηλή μπαταρία. Περιττό να αναφέρω ότι οι μπαταρίες ήταν καινούριες. Τώρα, αφού προηγουμένως είχα κλείσει τη μηχανή, την ξαναέθεσα σε λειτουργία (στην κατάσταση απεικόνισης) και η προειδοποίηση δεν εμφανίστηκε.
Τα παραπάνω δεδομένα δικαιολογούν την τόσο μικρή διάρκεια ζωής των μπαταριών; Ουσιαστικά οι μπαταρίες άδειασαν σε διάστημα 3-4 ημερών!! Να επισημάνω επίσης ότι η λειτουργία της αυτόματης απενεργοποίησης της μηχανής μετά από 2 λεπτά είναι στο ΟΝ.
Σύντομα θα "ανεβάσω" φωτογραφίες με όλα τα δεδομένα, για να δείτε τα λάθη μου (πρέπει να είναι πολλά :furious3: :furious3: ) και να με συμβουλέψετε. Προς το παρόν δεν μπορώ να "ανεβάσω", γιατί η ενέργεια των μπαταριών δεν επαρκεί ούτε για μία...

Βλάση, οι αλκαλικές έτσι και αλλιώς δεν κρατάνε πολύ αλλά όχι και έτσι. Σε εμένα το πρώτο και μοναδικό σετ που ήταν στη συσκευασία της μηχανής κράτησε για περίπου 150 φωτος ένα άδειασμα σε υπολογιστή και πολλές ώρες σε πλέιμπακ.

Νομίζω (χωρίς να είμαι σίγουρος) οτι το auto off την βάζει σε μια ενδιάμεση κατάσταση όπου η κατανάλωση είναι κάπως μεγαλύτερη απο το κανονικό OFF.

Επίσης παράγοντας αρκετά σημαντικής κατανάλωσης είναι το continuous auto focus (AFC). Βάλτο στο "S". Ειναι το περιστροφικό χειριστήριο στα αριστερά του σώματος.

Βέβαια μπορεί να έπεσες σε ελλατωματική μπαταρία. Μία απο τις 4 να είναι ξελιγωμένη αρκεί για να σου βγάλει ενδειξη χαμηλής μπαταρίας.

Πάρε επαναφορτιζόμενες μεγάλες (π.χ. 2700mAh). Οταν είναι καλά φορτισμένες αρκούν για περίπου 500 φωτο με νορμαλ μικτή χρήση (30% με φλας).

Η αίτηση βοήθειας συνεχίζεται...

Το πρόβλημά μου είναι η "ζωή" των μπαταριών (αλκαλικών). Τα δεδομένα: Προχθές "ανέβασα" μερικές φωτογραφίες στον υπολογιστή χωρίς μετασχηματιστή (αφού ακόμα δεν έχω). Χθές είχα κάνει καμιά δεκαρία λήψεις με φλάς. Και σήμερα, μετά την πρώτη μου απογευματινή εξόρμηση γύρω στις 16:05 (ο ήλιος πήγαινε προς τη δύση του και από το κρύο σχεδόν το ... δάγκωνες) και μετά από 15 "λήψεις" (βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά, γιατί δεν μπορώ να τη δικαιολογήσω κυριολεκτικά), εμφανίστηκε στην οθόνη η προειδοποίηση για χαμηλή μπαταρία. Περιττό να αναφέρω ότι οι μπαταρίες ήταν καινούριες. Τώρα, αφού προηγουμένως είχα κλείσει τη μηχανή, την ξαναέθεσα σε λειτουργία (στην κατάσταση απεικόνισης) και η προειδοποίηση δεν εμφανίστηκε.
Τα παραπάνω δεδομένα δικαιολογούν την τόσο μικρή διάρκεια ζωής των μπαταριών; Ουσιαστικά οι μπαταρίες άδειασαν σε διάστημα 3-4 ημερών!! Να επισημάνω επίσης ότι η λειτουργία της αυτόματης απενεργοποίησης της μηχανής μετά από 2 λεπτά είναι στο ΟΝ.
Σύντομα θα "ανεβάσω" φωτογραφίες με όλα τα δεδομένα, για να δείτε τα λάθη μου (πρέπει να είναι πολλά :furious3: :furious3: ) και να με συμβουλέψετε. Προς το παρόν δεν μπορώ να "ανεβάσω", γιατί η ενέργεια των μπαταριών δεν επαρκεί ούτε για μία...

Welcome to the club...

Την ίδια έκπληξη έπαθα κι εγώ. Η φωτογραφική είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα και τρώει σχεδόν για πρωινό της κοινές αλκαλικές. Όπως αναφέρει και ο φίλος Ηλίας ένα μέρος του προβλήματος είναι το συνεχόμενο focus. Μεγάλη επιβάρυνση στην αυτονομία προσθέτουν η οθόνη και το φλας. Αν δεν χρησιμοποιείς την οθόνη & το συνεχόμενο focus βελτιώνεις την αυτονομία αρκετά, ίσως και μέχρι 30% με κοινές αλκαλικές μπαταρίες.

Η λύση σου λέγεται επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Διάβασε κάποια σχετικά θέματα εδώ & εδώ (από αυτό το thread μέχρι το τέλος).

Soichiro, διάβασα τα threads και τα βρήκα πολύ κατατοπιστικά. Σε ευχαριστώ! Πάντως, δεν χρησιμοποιώ συνεχόμενο focus (το έχω πάντα στο S), αλλά βλέπω μόνο από την LCD.

Παίδες, help! Έχω πρόβλημα "ανεβάσματος" φωτογραφιών. Μου βγάζει συνεχώς "Upload Errors", ενώ οι φωτό είναι απολύτως εντάξει και ως προς το File Size και ως προς το Image Size (800 x 600). Συγκεκριμένα ήθελα να "ανεβάσω" τέσσερις φωτογραφίες, επισυνάφθηκε η μία και στις άλλες τρεις έγραφε: Upload in progress. Can be deleted here.

Τι κάνω τώρα, παίδες;

Παίδες, help! Έχω πρόβλημα "ανεβάσματος" φωτογραφιών. Μου βγάζει συνεχώς "Upload Errors", ενώ οι φωτό είναι απολύτως εντάξει και ως προς το File Size και ως προς το Image Size (800 x 600). Συγκεκριμένα ήθελα να "ανεβάσω" τέσσερις φωτογραφίες, επισυνάφθηκε η μία και στις άλλες τρεις έγραφε: Upload in progress. Can be deleted here.

Τι κάνω τώρα, παίδες;

Στειλε ενα μυνημα στον Βλασιδη η στον ΣΕΝΤ !

δεν εχω ιδεα τι συμβαινει .......:popcorn::popcorn:

γιατί, εγώ πώς θα ξέρω για τέτοια ζητήματα;
Δεν είμαι διαχειριστής, μάλλον με την πλατφόρμα θα έχει να κάνει.

γιατί, εγώ πώς θα ξέρω για τέτοια ζητήματα;
Δεν είμαι διαχειριστής, μάλλον με την πλατφόρμα θα έχει να κάνει.

νομισα οτι ειναι μηχανικο προβλεμ...ενοω της μηχανης η της καρτας του Βλαση !

οκ ...αν ειναι στο σαιτ δεν ξερω !
ειπα να ρωτησει τους πιο ψαγμενους απο μενα.....:2thumb22sup:

Σίγουρα υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην επικοινωνία μεταξύ του δικού σου ΗΥ και του site. Έτσι θα πρέπει να πας εκεί που σου ζητά το site και να διαγράψεις όλες τις φωτογραφίες και μετά να ξαναπροσπαθήσεις.

Αλλιώς θα πρέπει να μετονομάσεις τις φωτο στο δικό σου ΗΥ και να αρχίσεις κανονικά το Upload. :ernaehrung004:

Σίγουρα υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην επικοινωνία μεταξύ του δικού σου ΗΥ και του site. Έτσι θα πρέπει να πας εκεί που σου ζητά το site και να διαγράψεις όλες τις φωτογραφίες και μετά να ξαναπροσπαθήσεις.

Αλλιώς θα πρέπει να μετονομάσεις τις φωτο στο δικό σου ΗΥ και να αρχίσεις κανονικά το Upload. :ernaehrung004:

Ευχαριστώ, Βλάση! Θα δοκιμάσω το απόγευμα.

Τσέκαρε επίσης μήπως μια από τις 4 έχει μεγαλύτερο μέγεθος ή διαστάσεις από το επιτρεπόμενο. Σε μια τέτοια περίπτωση μπλοκάρει το upload.

Το είχα ελέγξει αυτό, Βλάση. Όλες ήταν απολύτως εντάξει. Θα προσπαθήσω τώρα να "ανεβάσω" μερικές.
Ωραία, καλά πήγε τώρα! Λοιπόν, όλες είναι τραβηγμένες με το Exposure Mode στο Auto, απόγευμα γύρω στις 16:10 και μετά στην Αλεξανδρούπολη. Παρακαλώ τους "γκουρού" του "αθλήματος" να εντοπίσουν τα λάθη μου και να με καθοδηγήσουν (αν δεν τους είναι κόπος).

Hey, Teachers, don't leave the kid alone! (Καλά, το "kid" μην το παίρνετε τοις μετρητοίς...)

Με τη σειρά βλέπετε τον (περίφημο πια) φάρο (ναι, πράγματι γέρνει λόγω της κατασκευής κάποιου συντριβανιού δίπλα του), τα Δικαστήρια, την Ακαδημία και τις τελωνειακές αποθήκες.

Attachments

• 2007_12050014.JPG
    2007_12050014.JPG
    138.4 KB · Views: 10
  • 2007_12050015.JPG
    2007_12050015.JPG
    139.2 KB · Views: 10
  • 2007_12050019.JPG
    2007_12050019.JPG
    98.8 KB · Views: 10
  • 2007_12050025.JPG
    2007_12050025.JPG
    127.2 KB · Views: 11
Κι άλλες τέσσερις. Οι τρεις πρώτες από μια εκδρομή στην ύπαιθρο του Έβρου και η τελευταία λουλουδάκι από το μπαλκόνι μου. Η δεύτερη και η τέταρτη έχουν τραβηχτεί με Macro.

Attachments

• 2007_12050058.JPG
    2007_12050058.JPG
    142.5 KB · Views: 11
  • 2007_12050066.JPG
    2007_12050066.JPG
    125.9 KB · Views: 10
  • 2007_12050068.JPG
    2007_12050068.JPG
    118.4 KB · Views: 9
  • 2007_11250003.JPG
    2007_11250003.JPG
    134.9 KB · Views: 9
Για δοκίμασε και μερικές άλλες προσεγγίσεις στα παραπάνω θέματα και κάνε σύγκριση, ποιες γωνίες λήψεις σου φαίνονται πιο ενδιαφέρουσες, και ποια στοιχεία στη σύνθεση αναδεικνύουν και ποια όχι αυτό που θέτεις ως κύριο θέμα λήψης.