Ήρθε η ώρα (μετά απο 23 χρόνια) ... αγορά νέου PC

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
49,299
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Λοιπον, εχω εναν μηνα και κατι ...... μεχρι η παρακατω ειδοποιηση να παρει σαρκα και οστα !

Update before March 14.jpg

Δεν ξερω απο που να αρχισω (γιατι μαλλον εχει μεσολαβησει ενας μεσοζωικος αιωνας απο την τελευταια αγορα).
Εικαζω οτι η λιστα προτεραιοτητων παει ως εξης :

01) Λειουργικο, οπωσδηποτε Windows .... ομως εχω ακουσει τα χειροτερα για τα 11, κυριως την τελευταια 24H2. H ομαδα σχεδιασης ειναι ιδια με τα Win 8 !
Nα ψαξω να βρω ποια μητρικη και περιφερειακα υποστηριζουν (ακομα) 10αρια ...... η ...... ειναι μια χαμενη προσπαθεια ?

02) Nα προτιμησω ετοιμο συναρμολογημενο PC ...... η η προσοχη στην συναρμολογηση παει περιπατο (με δαυτους) ? Διαθετω 4 δισκοκηλες (δυστυχως).
Η 3ετης εγγυηση δεν μου λεει τιποτα .... αν με καθε προβλημα πρεπει να κουβαλαω πυργους σπιτι-μαγαζι. ΔΕΝ δυναμαι ως σωματικη κραση. Ειμαι 58 ετων.

03) Aγορα οθονης, οπωσδηποτε πανω απο 32 ιντσες, αλλα η εμφαση θα δοθει στην καθαροτητα κειμενου, δευτερευοντως στατικης εικονας (Photoshop)
και τελευταιως, αποκρισης σε παιχνιδια. Ναι, θα θελα να μπορω να παιξω σε οσο το δυνατον μεγαλυτερο refresh rate αλλα υπαρχει και το θεμα κοστους.
Επειδη εχω πρεσβυωπια (φοραω τα γυαλακια μου), η αποσταση θεασης θα παιζει αναμεσα σε 60 και 90 εκατοστα. Δεν θελω μια υπερυψηλη αναλυση
που θα κανει τα γραμματα ψειρες και θα πρεπει .....ΝΑ ΣΚΥΒΩ μπροστα για να δω. Το αντεπιχειρημα "αλλαξε το μεγεθος χαρακτηρων απο το Display panel"
ΔΕΝ δουλευει στην πραξη (αφου στο νετ, καθε σελιδα ακολουθει δικο της χαβα).

04) Η μητρικη ΔΕΝ θελω να χει οσο το δυνατον περισσοτερα ενσωματωμενα υποσυστηματα (θελω ΕΓΩ να προσθεσω καρτα ηχου !), με ενδιαφερει ΠΡΩΤΑ
η αξιοπιστια και μετα η ταχυτητα, θα θελα οσο το δυνατον περισσοτερα slots περα απο την μια των γραφικων, επισης η καρτα δικτυου ενσωματωμενη
στην μητρικη και οχι κατω των 1000 mbps. Απο την εμπειρια μου, οι μητρικες με μονο 3 slots μνημης ειναι πιο φτωχα σχεδιασμενες απο εκεινες με 4 slots.
Επισης, οσο πιο πολλες θυρες USB Type-C θα εκτιμηθουν δεοντως στην επιλογη (αν υπαρχει και καλωδιο να βγαινουν στην προσοψη του PC ακομα καλυτερα).

05) Καρτα γραφικων, μαλλον καποια NVidia RTX GeForce 40ΧΧ, η .... ΑMD Radeon RX 7XXX, η προτιμηση θα παει σ'αυτην που ψηνεται λιγοτερο (εστω και οριακα).
Yποθετω οτι ενα SW Battlefront, 8 Gb το καταφερνουν ...... η πεφτω εξω (χρειαζομαι 12 Gb) ?

06) CPU .... μαλλον Ιntel ! Ομως δεν αποκλειω AMD (αφου οι περισσοτεροι επεξεργαστες που ειχα ηταν AMD). Δεν με ενδιαφερουν τοσο οι πυρηνες, οσο
το single-instruction execution time. Επισης ποια CPU τα καταφερνει λιγο καλυτερα στο branch prediction. Βλεπω στο Skroutz, οι συχνοτητες καταβαραθρωθηκαν
στα 2.2 με 2.4 Ghz (πιο κατω και απο αυτην του iCore duo του 2011). Θα επιθυμουσα οχι κατι λιγοτερο απο 3.2 Ghz (αλλα τα κοστη εκτοξευονται ..... πικρα).
Ο Ryzen 9 Pro 7495 εχει καλη συχνοτητα .... στα 3.7 Ghz. Aλλα αν χωλαινει σε single-instruction execution, ΕΣΕΙΣ θα με ενημερωσετε. Ειμαι σκραπας .....

07) Μνημες, οχι λιγοτερα απο 32 Gb. Εννοειται ποιοτικες (Kingston η Corsair η Samsung η οτι αλλο μαρκατο). Oι ψευτοπολλαπλασιασμοι bandwidth
δεν με ενδιαφερουν (ποτε δεν μετρησα καποια σοβαρη διαφορα ας πουμε απο DDR 200 σε DDR 400).

08) Καρτα ηχου κατηγοριας SoundBlaster, oχι τοσο για gaming αλλα ΚΥΡΙΩΣ για πιστοτητα αναπαραγωγης σε WAV/FLAC αρχεια.
Αποκλεισαμε ενσωματωμενες καρτες σε μητρικη !

09) SSD τουλαχιστον 512 GB με προτιμηση 1 TB (δεν κατεχω γρι απο SSD και συνδεσμολογιες, μαλλον την γρηγοροτερη, Μ1 λεγεται ? δεν ξερω)

10) ΗDD τουλαχιστον 8 TB. Εαν ειναι προτιμοτερο ΔΥΟ 4αρηδες εσεις θα μου πειτε (η εναν 2αρη και ενα 6αρη και ουτω καθεξης).
Προτιμηση σε WD, Seagate, Hitachi, Lenovo, κλπ .... αλλα ..... οχι πανω απο 7200 rpm.

11) BluRay writer ..... κατα προτιμηση εσωτερικο ΑΛΛΑ ..... αν δεν υπαρχει σοβαρο handicap και εξωτερικο USB δεν χαλιεμαι. Θα τελει χρεη backup, oποτε ....

12) Κουτι PC ....... (ωχχχχχ παναζια μ) ....... εαν τελικα δεν αγορασω καποιο ετοιμο συστημα, οτι ειναι πιο ευρυχωρο με εμφαση στο cable management.
Δεν θα προτιμησω υδροψυξη. Τα φουρφουρια να ειναι οσα τοσα (να μπορω να κατσω να δουλεψω 4 ωρες straight χωρις να γινει πουρες το κεφαλι μου).
Θελω διαφανο πλαϊνο αλλα ΟΧΙ για να γινει φωτορυθμικο το εσωτερικο (να μου αποσπα διαρκως την προσοχη). Aπλα να ριχνω μια ματια μεσα.

13) Τροφοδοτικο, οτι watt απαιτουν τα παραπανω υποσυστηματα ..... συν ενα 20% ! Εαν απαιτουνται 800 Watt τοτε 950 W. Eννοειται ποιοτικο, οχι Funai.
Με οτι κυκλωμα ασφαλειας προστατευει απο βυθισεις και υπερτασεις. Τα καλωδια τροφοδοσιας να ειναι αποσπωμενα. Πιστοποιηση 80 Plus Gold.

Α ναι, διαθεσιμο κονδυλι ................................................ 3000 με 3200 ευρω (και η οθονη μεσα)

ΜΕ ΤΟ ΜΑΛΑΚΟ, οπως αντιληφθηκατε oτι εχω μεινει στο 2004 (......... οπως ειπε και ο φιλος μου Teddy743 : "θα παθεις σοκ Μανο, αν ερθεις στο σημερα"
βοηθηστε με να μην μεινω στο χθες .... EYXAΡΙΣΤΩ πρακαταβολικα)

Last edited:
Έχεις μείνει ΠΟΛΥ πίσω. Πάρα πολύ.

Αφού το "έχεις" θα σου πρότεινα να το φτιάξεις μόνος σου καθώς θα το σουλουπώσεις πολύ καλύτερα.

Κατ' αρχάς για κουτί να βάλεις κάτι μεγάλο ώστε να έχεις "αέρα" και να καθαρίζεται εύκολα.

Πχ ένα προτεινόμενο είναι το Lian Li PC-011 το οποίο είναι με διπλό θάλαμο. Μπροστά η Μητρική και πίσω τα καλώδια και το τροφοδοτικό. Ποιότητα κλασικά κορυφαία. Τιμή γύρω στα 250 αν και το βρίσκεις και αρκετά φτηνότερα μιας που έχει κάμποσες εκδόσεις.

SSD πας σε Samsung 990 PRO ή WD SN850X και θα σου πρότεινα 2TB μιας που παίζουν γύρω στα 200€.

HDD εγώ έχω τον Gold της WD στα 8TB αλλά είναι θορυβώδης. Ίσως να κοιτούσες τα στατιστικά της Backblaze που είναι από τις μεγαλύτερες cloud υπηρεσίες και έχει τεράστιο δείγμα αξιοπιστίας. Εκεί θα δεις ποιοι έχουν καλό failure ratio.

Επεξεργαστής είναι σχεδόν μονόδρομος οι AMD. Τα τελευταία χρόνια είναι όντως οι καλύτεροι. Τώρα το να πας σε Ryzen 9 με 16C/32T ή σε κάτι με χαμηλότερο αριθμό αλλά υψηλότερη συχνότητα εσύ θα το κρίνεις ανάλογα με το τι κάνεις. Ακόμη δεν το έχω καταλάβει να πω την αλήθεια. Γενικά πάντως είναι τέρατα και θα βολευτείς και με κάτι μικρότερο.

Μητρική καλό θα είναι να την αγοράσεις "φορτωμένη" και να αλλάξεις λογική. Οι καλές μητρικές πλέον έχουν πολύ πράγμα και γλιτώνεις από αναβαθμίσεις στο άμεσο μέλλον. Πχ αρκετές πλέον έχουν 2.5G κάρτα δικτύου. Τις προάλλες η Cosmote έδωσε πιλοτικά 3Gbps οπότε σε περίπτωση που το βάλεις είσαι εξ' αρχής καλυμμένος . Συμφωνώ για την κάρτα ήχου αλλά τα υπόλοιπα καλό θα είναι να τα έχεις από πριν.

Μνήμη εννοείται 64GB για να γουστάρεις.

Τροφοδοτικό Seasonic μιας που είναι η εγγύηση και να είναι full modular ώστε να βάλεις τα ελάχιστα δυνατά καλώδια.

Οθόνη δεν ξέρω το κατά πόσο μια μεγάλη θα σε ικανοποιήσει. Πρόσφατα αγόρασα 32"@4Κ και δεν έχω παρατηρήσει αυτό που γράφεις στα sites. Τα Windows μάλιστα με έχουν εκπλήξει πολύ ευχάριστα στο scaling. Καλύτερα από το MacOS. Το να πας σε μια 43" και να βλέπεις τα pixels είναι χαζομάρα.

Δεν σου έδωσα άμεση λύση αλλά υλικό για σκέψη. Δες τι θα σου απαντήσουν και οι υπόλοιποι.

• Like
Reactions: SR-71
Χοντρικά σου δίνω μια σύνθεση με τις τρέχουσες τιμές του Skroutz. Δεν έχει μηχανικό δίσκο, οθόνη και ανεμιστήρες. Επίσης το κουτί ΔΕΝ έχει καμία εξωτερική θύρα για CD.

Τελική τιμή στο καλάθι μου 2350€ χοντρικά.

Τώρα για ψύκτρες και ανεμιστήρα υπάρχουν άπειρες επιλογές. Πχ μπορείς να πας στην εγγύηση της Noctua

με αυτό το υπέροχο σκατουλί χρώμα και κόστος 28€ το τεμάχιο. Αυτό είναι το καλύτερο μοντέλο της αγοράς και έχει τόσο. Αλλιώς υπάρχουν και τα πιο φτηνά όπως της Arctic με 8€ το τεμάχιο. Η διαφορά είναι στο θόρυβο. Αν δεν δουλεύει στα κόκκινα πέφτουν οι στροφές με αποτέλεσμα να έχεις ησυχία.

Αντίστοιχα στον επεξεργαστή.

Υπάρχει η οικονομική και καλή των 50€ και το τέρας των 120€. Εγώ είχα στον παλιό υπολογιστή την προηγούμενη γενιά του τέρατος και δεν καταλάβαινε τίποτα. Σκέψου 4πύρηνος αρχαιολογία και να κάνει μεταγλώττιση ντάλα καλοκαίρι. Δυστυχώς την πούλησα και αγόρασα μια σαν την από πάνω. Και αυτή καλή και ήσυχη. Και πάλι ΔΕΝ ανεβάζει θερμοκρασίες ο επεξεργαστής διότι τώρα είναι 8C/16Τ με αρκετά καλύτερο TDP.

• Love
Eχω χαθει στις επιλογες 🤩 (και προβλεπω να χανομαι περισσοτερο 😙😚)

Thanks 😌
Μπες σε ένα μαγαζί και πάρε ένα ετοιμο να τελειώνεις. Και θα έχεις ολοκληρωμένη εγγύηση για όλο το σύστημα. Δεν θα τρέχεις από που πήρες το ένα εξάρτημα , από που το άλλο, ποιός το συναρμολόγησε κλπ.
Εξάλλου, ΟΤΙ και να πάρεις θα είναι ΜΑΚΡΑΝ καλύτερο και θα σου κρατήσει πολλά χρόνια.
Προτείνω Msystems για πιό ψαγμένες προτάσεις και καλό support.

• Like
Δες τα DELL OPTIPLEX τα μεγαλα ειναι τουμπανιασμενα με πληρη υποστηριξη και μεγαλη εγγυηση Απο οθονες κοιτα και τις καλες dell εχουν πολυ ξεκουραστη εικονα.Κατοχος 5 dell 23 ιντσων οθονων οι 4 ειναι αφης και 4αρων optiplex pcs το παλαιοτερο ειναι 10ετιας.

• Like
Όπως σου είπαν και παραπάνω, επειδή έχεις μείνει πίσω στις εξελίξεις, θα χρειαστείς βοήθεια από κάποιον που γνωρίζει (αλλιώς θα χάσεις τη μπάλα).

Εν τάχει, πάντως:

Η οθόνη χρήζε μεγάλης ανάλυσης καθώς εξαρτάται από αυτό ακριβώς που θες και τελικά το μπατζετ.

Η επιλογή 30+ είναι γενικά σωστή.

Kαι σίγουρα από 100 Hz και πάνω.

Για τέλεια καθαρότητα κειμένου πας σε IPS (αλλά εξαρτάται και πόσο εκτιμάς το καλό μαύρο / εκεί παίζουν oled και mini led).

Μητρική θες κάτι απλό αλλά αξιόπιστο με καλή ψύξη.

Κάρτα ήχου (αν δεν έχεις πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις και μπορείς να χρησιμοποιήσεις ψηφιακή έξοδο), δεν θα χρειαστείς.

Κάρτα γραφικών πάει πακέτο με την οθόνη (την ανάλυσή της, βασικά). Τα 8 gb είναι οριακά πλέον (αλλά όχι απαγορευτικά για μέτριο gaming).

CPU πάλι εξαρτάται από τη χρήση. Σε κάθε περίπτωση εκεί είναι εύκολα τα πράγματα. Ολες οι σύγχρονες, από μέσο επίπεδο και πάνω, θα σε καλύψουν.

RAM 32gb είναι υπεραρκετή (εκτός αν κανεις πολύ βαριά επεξεργασία βίντεο). Προσοχή στη συχνότητα και στο CL.

Δισκος min 1TB (είναι πλέον πολύ φτηνοί) και κατ κατηγοριας 7 GB/s.

Τροφοδοτικό min 850w σοβαρής μάρκας.

Κουτί άπειρες επιλογές (αναλόγως και γούστου). Προσοχή στο καλό airflow.

06) CPU .... μαλλον Ιntel ! Ομως δεν αποκλειω AMD (αφου οι περισσοτεροι επεξεργαστες που ειχα ηταν AMD). Δεν με ενδιαφερουν τοσο οι πυρηνες, οσο
το single-instruction execution time. Επισης ποια CPU τα καταφερνει λιγο καλυτερα στο branch prediction. Βλεπω στο Skroutz, οι συχνοτητες καταβαραθρωθηκαν
στα 2.2 με 2.4 Ghz (πιο κατω και απο αυτην του iCore duo του 2011). Θα επιθυμουσα οχι κατι λιγοτερο απο 3.2 Ghz (αλλα τα κοστη εκτοξευονται ..... πικρα).
Ο Ryzen 9 Pro 7495 εχει καλη συχνοτητα .... στα 3.7 Ghz. Aλλα αν χωλαινει σε single-instruction execution, ΕΣΕΙΣ θα με ενημερωσετε. Ειμαι σκραπας .....
Αυτές οι συχνότητες που βλέπεις δεν ισχύουν.

Ο Ryzen 7950Χ που είναι best value for money αν θες πολλούς πυρήνες, αφού ο νέος 9950X είναι 50% ακριβότερος και ένα 10-15% πιο γρήγορος, έχει max boost clock 5,7 GHz και base clock 4,5 GHz. Τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα όμως;
Το max boost clock θα το δεις σε single-thread workload που είναι ALU based. Όχι FPU, όχι SSE, όχι AVX. Σε αυτά θα δεις λίγο παρακάτω, 5,5 ως 5,6
Τώρα το base clock είναι το ελάχιστο εγγυημένο clock σε all-core avx workload. Άλλα all-core workloads μπορεί να δουλεύουν στα 5GHz ή και παραπάνω.

Στους Intel από την άλλη, πέρα από την ίδια λογική base clock/max boost clock, έχεις επιπλέον και big.little architecture, όπου κάποια cores δουλεύουν σε πιο αργές συχνότητες για καλύτερο efficiency (e-cores) ενώ τα υπόλοιπα δουλεύουν στα κανονικά clock (p-cores).

Για παράδειγμα, ο πιο πρόσφατος i9 285K έχει 8 p-cores, 16 e-cores, δεν έχει multithreading, το max boost clock είναι 5,6 GHz για τα p-cores και 4,6 GHz για τα e-cores ενώ το base clock είναι 2,5 και 1,9 αντίστοιχα. Στη πραγματικότητα όταν δουλεύει ένα βαρύ all-core workload σαν το Blender, οι συχνότητες είναι στα 5300 για τα p-cores και στα 4600 για τα e-cores.

Τέλος, αν σε ενδιαφέρει το πολύ χαμηλό latency, θα πρέπει να επιλέξεις έναν από τους επεξεργαστές της AMD με την 3D V-cache και ένα CCD, δηλαδή 7800X3D, 9800X3D κτλ - με 8 πυρήνες μόνο.

Να συμπληρώσω στα παραπάνω, ότι το 2,5 και 1,9 που είναι τα base clock στον i9 αφορούν TDP 125W στους Intel και σε heavy fpu/avx workload. Επίσης οι Intel πετυχαίνουν τα 5,7GHz (και όχι 5,6 που έγραψα παραπάνω) μόνο αν η θερμοκρασία τους δεν υπερβαίνει ένα όριο - η Intel το ονομάζει Thermal Velocity Boost. Οπότε θες και το καλύτερο δυνατό σύστημα ψύξης για να πετύχεις το max boost.

• Like
Reactions: koupa
Ευχαρίστως να βοηθήσω τον συντοπίτη
Βρε 😗............ εδω βρισκεσαι ? 😆

Πρεπει να βρεθουμε για καφε (απο κοντα) .... εχω ΠΕΛΑΓΟΔΡΟΜΙΣΕΙ !
Εχω καταμπερδευτει με συχνοτητες και πυρηνες. Χαθηκε η μπαλιτσα 😭

Ομως, θα σου στειλω pm (προς το τελος της αλλης βδομαδας).
Θελω λιγο ακομα να μπερδευτω ψαχνοντας (γιατι καλο θα μου κανει 😌)

Το 2ο μεγαλυτερο προβλημα κανανοησης βρισκεται στα specs των monitors (και ελεγα οτι θα ηταν ολα τα αλλα).
Mαλλον IPS θα παρω ............ αλλα υπαρχουν ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ !

Μην τρελαίνεσαι. Τα περίεργα και απαιτητικά specs έχουν να κάνουν με gaming. Και δεν μιλάω για πασιέντζα.
Δεν σε έχω για hardcore gamer. Σκέψου τι χρήση θα κάνεις στον υπολογιστή και αγόρασε ανάλογα. Αν π.χ. θα βλέπεις και ταινίες στον υπολογιστή μην τσιγκουνευτείς το μέγεθος.

Ποτε δεν μπορεις να πεις "80% surfing", "15% Photoshop", "5% SW Battlefront" (στην τυχη τα ποσοστα).
Επειδη ακριβως ειναι προσωπικο ζητημα ........ ειναι και προσωπικη η πανωλεθρια (μετα την αγορα).

Μην τρελαίνεσαι. Τα περίεργα και απαιτητικά specs έχουν να κάνουν με gaming. Και δεν μιλάω για πασιέντζα.
Δεν σε έχω για hardcore gamer. Σκέψου τι χρήση θα κάνεις στον υπολογιστή και αγόρασε ανάλογα. Αν π.χ. θα βλέπεις και ταινίες στον υπολογιστή μην τσιγκουνευτείς το μέγεθος.
Ετσι.

Τα υπέρ αναλυτικά specs για boost clocks πχ κλπ είναι παντελώς αδιάφορα στην πράξη (ακόμα και για σοβαρό gaming).

Έχουν νόημα μόνο αν ασχολείσαι θεωρητικά ως hobby με το τεχνολογικό της υπόθεσης ή αν είσαι benchmark freak.

Το ζουμί είναι σε παραμέτρους όπως σωστή επιλογή οθόνης, μείωση θορύβου κλπ

• Like
Reactions: #@george@#