Ήρθε η ώρα (μετά απο 23 χρόνια) ... αγορά νέου PC

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2025 την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,574
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Νομιζω αρχιζω να βρισκω ακρη .......
O επεξεργαστης δεν τρεχει σε ΜΙΑ συχνοτητα ΟΛΟΣ, απ'ακρη σ'ακρη (ειτε παραγει εργο, ειτε οχι).
Εχουν φτιαξει αρχιτεκτονικες μεσα του που δινουν clock boost σε μερικες περιοχες και σ'αλλες οχι.
Οποτε διαφοροι πυρηνες αναλαμβανουν διαφορες δουλειες (και οχι ολοι τις ιδιες). Πχ, ο i9 14900
εχει αλλες συχνοτητες idle για efficient cores, αλλες συχνοτητες idle για performance cores και αλλες
συχνοτητες turbo για efficient η performance cores. Δεν ειναι ΕΝΑ εργοστασιο για ολα (ο i9 14900).
Ξεκιναει απο 2.4 GHz και .... >>>>ΑΝ<<<< .... oι συνθηκες το απαιτησουν φτανει τα 6 GHz.
Και ισως να μπορει να παει λιγο παραπανω ..... αλλα θα πληρωσεις μια ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ για ψυξη !

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙΣ Σ'ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟ ΕΡΓΟΥ. :confused:

Oποτε ξαναγυρναμε στο ποσο (εστω και οριακα) καλυτερος ειναι σε single-thread operation
ο X επεξεργαστης απο τον Ψ. Ειναι το μονο που (ισως) μας επιτρεπει συγκρισεις !

Αυτα καταλαβα μεχρι στιγμης ..... και μαλλον εχω ψιλοαπογοητευθει γιατι δεν υπαρχει τροπος
να ξερω αν ΕΝΑΣ επεξεργαστης ειναι καλος σε ΟΟΟΟΟΟΟΟΛΑ .... οτι του ζητησω, γιατι πρεπει
να σπουδασω pipelining + branch prediction που μονο ως εννοιες τα ξερω. Δυσκολεψαν ΠΟΛΥ
τα πραγματα απο το 2001 !!!!!! Ολα ειναι ....... αναλογως την περιπτωση ! 😞😔

• Like
Reactions: koupa

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,103
Νομιζω αρχιζω να βρισκω ακρη .......
O επεξεργαστης δεν τρεχει σε ΜΙΑ συχνοτητα ΟΛΟΣ, απ'ακρη σ'ακρη (ειτε παραγει εργο, ειτε οχι).
Εχουν φτιαξει αρχιτεκτονικες μεσα του που δινουν clock boost σε μερικες περιοχες και σ'αλλες οχι.
Οποτε διαφοροι πυρηνες αναλαμβανουν διαφορες δουλειες (και οχι ολοι τις ιδιες). Πχ, ο i9 14900
εχει αλλες συχνοτητες idle για efficient cores, αλλες συχνοτητες idle για performance cores και αλλες
συχνοτητες turbo για efficient η performance cores. Δεν ειναι ΕΝΑ εργοστασιο για ολα (ο i9 14900).
Ξεκιναει απο 2.4 GHz και .... >>>>ΑΝ<<<< .... oι συνθηκες το απαιτησουν φτανει τα 6 GHz.
Και ισως να μπορει να παει λιγο παραπανω ..... αλλα θα πληρωσεις μια ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ για ψυξη !

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙΣ Σ'ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟ ΕΡΓΟΥ. :confused:

Oποτε ξαναγυρναμε στο ποσο (εστω και οριακα) καλυτερος ειναι σε single-thread operation
ο X επεξεργαστης απο τον Ψ. Ειναι το μονο που (ισως) μας επιτρεπει συγκρισεις !

Αυτα καταλαβα μεχρι στιγμης ..... και μαλλον εχω ψιλοαπογοητευθει γιατι δεν υπαρχει τροπος
να ξερω αν ΕΝΑΣ επεξεργαστης ειναι καλος σε ΟΟΟΟΟΟΟΟΛΑ .... οτι του ζητησω, γιατι πρεπει
να σπουδασω pipelining + branch prediction που μονο ως εννοιες τα ξερω. Δυσκολεψαν ΠΟΛΥ
τα πραγματα απο το 2001 !!!!!! Ολα ειναι ....... αναλογως την περιπτωση ! 😞😔
Πελαγώνεις χωρίς λόγο….

Με περίπου 400 € παίρνεις τούμπανο επεξεργαστή που κάνει τα πάντα.

Και με ακόμη λιγότερα πιθανόν να είσαι 100% καλυμμένος.

• Like
  • Love
Reactions: SR-71 and koupa

koupa

AVClub Addicted Member
25 January 2014
1,412
@SR-71 τι ακριβώς κανείς και θες τέτοια λεπτομέρεια; Τις προάλλες ανέβασες ένα screenshot από pascal αν θυμάμαι σωστά. Νεκρή γλώσσα μαζί με τους Νεάντερταλ. Με το overclock δεν ασχολείσαι γιατί 23 χρόνια είναι αιώνας. Ενεργός προγραμματιστής δεν νομίζω διότι θα είχες ξεχάσει το single core performance και θα είχες πάει σε multi core. Άλλωστε και εκεί έχουμε κοντά 20 χρόνια πολυεπεξεργασια.

Το έχεις καταλάβει και μόνος σου ότι το παιχνίδι έχει αλλάξει εντελώς.

Και επιπλέον υπάρχουν πράγματα που ούτε ο καλός επεξεργαστής δεν φτάνει. Πχ στο 3D ή στο βίντεο θες και καλή κάρτα γραφικών. Δες αποτελέσματα rendering στο Blender και θα κλαις. Ή κάτι πιο απλό. Να δεις ένα βίντεο στον υπολογιστή σου και να αφαιρέσεις διάφορα artifacts με το madVR. Γονάτισε για πλάκα. Εγώ έχω μια αρχαία 1050ti και δεν τολμούσα πριν να έχω madVR και SVP interpolation στα 60fps με HD οθόνη. Τώρα με την 4K που έχω γελάνε τα τσιπάκια του υπολογιστή. Κάποια βίντεο δεν ανοίγουν καθόλου.

Last edited:

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,574
Προς το παρον εχω βγει στην γυρα (μαγαζια) και ρωταω.
Νομιζω οτι (περα απο τιμες) οι μαγαζατορες δεν ξερουν που τους παν τα πεντε.
Παλια δεν ηταν ετσι. Μαθαινες κατι που δεν ηξερες (οχι σε τιμες).

Τεσπα .... το χρωστουσα στον εαυτο μου (να βγω στην γυρα).

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,574
@SR-71 τι ακριβώς κανείς και θες τέτοια λεπτομέρεια;
Θελω να τρεξω ΑΥΤΟ > ☺️
Οχι το σκετο 2D Μandelbrot set ....... αλλα τα βαρια 3D.
Στον iCore Duo του 2011 .... το προγραμμα φορτωνει ..... ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΕΚΕΙ ! 😄😆🤣
Ειμαι μανιωδης εραστης των fractals (ουτε που συζηταω ποια ειναι η χρησιμοτητα τους
στην καθημερινη μου ζωη > ΜΗΔΕΝΙΚΗ 😎)

koupa

AVClub Addicted Member
25 January 2014
1,412
Ενδιαφέρον. Στον δικό μου Ryzen 7 5800x έβαλα κάποια τυχαία, στα περισσότερα δεν είδα καν spike στον επεξεργαστή και απ' ότι είδα είναι multithreaded οπότε αναγνώρισε αμέσως τα 16 νήματα του δικού μου.

Έχεις να μου δείξεις κάτι βαρύ να το δοκιμάσω; Κάποιες ρυθμίσεις να το δω αύριο απόγευμα.

Έτσι για να έχεις μια τάξη πραγμάτων δες το παρακάτω συγκριτικό. Δεν είναι και το πιο αξιόπιστο αλλά θα σου δώσει μια καλή εικόνα για το πόσο πίσω είσαι. Και στο υλικό αλλά και στον τρόπο σκέψης με τα MHz

Υπέθεσα ότι έχεις τον ξεκλείδωτο Intel i7 2700K που τότε ήταν από τους πιο hot επεξεργαστές. Τους συγκρίνω με τον δικό μου που ήταν ο τρίτος καλύτερος όταν κυκλοφόρησε πριν 4 χρόνια και τον δεύτερο κορυφαίο σήμερα.

Στο single thread είναι 2.5 φορές πιο γρήγορος. ΑΛΛΑ στο πολυπύρηνο που είναι η εφαρμογή που μου έδωσες είναι 11 ΦΟΡΕΣ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟΣ. Ο δικός μου είναι δυο φορές πιο αργός. :cry:

ΟΚ νομίζω πως η κουβέντα τελειώνει εδώ. Βάζεις και μικρότερους επεξεργαστές και βλέπεις πως δεν υπάρχει καν σύγκριση. Έχει ψοφήσει και δεν το ξέρει.

koupa

AVClub Addicted Member
25 January 2014
1,412
Mα μου κολλησε το Lenovo ............ τι να σου δειξω ?

Τι επιλογές έχεις βάλει; Πριν το τρέξεις. Πχ το τάδε μοντέλο με το δείνα μαθηματικό τύπο και αυτές τις επιλογές γραφικών.

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,574
Eαν πρεπει να ενημερωσω το νημα ................
η αγορα αναβαλεται για τρεις λογους (η τουλαχιστον δυο) για τα τελη του καλοκαιριου (η αρχες φθινοπωρου)
1) ο Athlon6401 μου βρηκε διανομη του Firefox (115.20 ESR) που δεν βγαζει προβλημα στις 14 Μαρτιου (μεταθετει το προβλημα στις 20 Αυγουστου).
2) η τρεχουσα περιοδος δεν ειναι η καλυτερη για αγορα καρτας γραφικων. Οι προηγουμενες 4080 επαψαν να βγαινουν (και αν τις βρεις, κυκλοφορουν
σε τσουχτερες τιμες) και οι επερχομενες 5080 η 5070 βρισκονται σε πολυ μικρη διαθεσιμοτητα (τρεις μονο βρηκα στο Skroutz) που ξεκινουν απο τα
1900 ευρω (!!!) για να πεσουν στα 1350. Πριν ξεκινησω την αγορα, θεωρουσα οτι μεχρι 800-850 ευρω ηταν υπερ του δεοντως αρκετα για καρτα
γραφικων (αφου τοσο στοιχιζε μια 4070 τον Ιουνιο). Τωρα βλεπω οτι δεν ειναι (και εκτοξευεται το συνολικο κοστος στα ~ 4Κ). Θα περιμενω λιγο
(μεχρι το καλοκαιρι) να δω που ισορροπει η τιμη. Βεβαια, υπαρχουν και οι Radeon (που προτεινε ο Koupa) αλλα ........ η συγκεκριμενη (RX 7900 XT)
δεν εχει καν τιμουλα ! Και δεν ξερω αν οντως χρειαζομαι 20 ολοκληρα γιγαβυτα σε ..... καρτα γραφικων.
3) στα monitors εχω μαυρα μεσανυχτα και πρεπει ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ να βρω μερικα και να τα δω να λειτουργουν. Ειδικα τα monitors.
Ειμαι σταθερος στην επιλογη μου για 32 ιντσες και πανω (συζητω και για 40αρες), 2560x1440 και σιγουρα IPS. Ομως αν ολα ηταν ιδια
δεν θα συζηταγαμε καν (θα αγοραζαμε).

Last edited:

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,689
Θεσσαλονικη
Αφου αναβλήθηκε η αγορά ,επί του παρόντος ,κάνε το κόπο και κοίτα και πόσο θα καίνε σε ρευμα όλα αυτά και πόσες ωρες ημερησίως είναι σε λειτουργία .

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,574
Πολυ φοβαμαι ...... οτι αυτο θα γινει ! 😒

I did my waiting.png

Καπου κοντα στον Ιουνιο (η Αυγουστο) αυτο θα γινει.
Ομως, δεν δινω 1800 και 1300 ευρα για καρτα γραφικων.
Οποτε .... θα ριξω τα μουτρα μου. Θα παρω οτι κυκλοφορει στα 800 ευρω .... τοτε !
Απλα ειμαι ακομα στην αρχη και εχω .............. προσδοκιες. 🤗

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,574
Ολο το συστημα δεν το χρειαζομαι (σε αυτο το κοστος).
10 χρονια κανω την δουλεια μου με ενα laptop των 550 ευρω.
Εσυ τι λες ? Δεν ξερω οτι τα 3Κ ειναι overkill ?

Ομως, θελω να κανω ΑΧΡΗΣΤΑ πραγματα που, επι του παροντος, δεν μπορω.
Εγραψα τι. Και απο την στιγμη που δεν εχω παιδια, σκυλια, γατια .....

17 June 2006
25,081
Αθήνα
Ομως, θελω να κανω ΑΧΡΗΣΤΑ πραγματα που, επι του παροντος, δεν μπορω.
Εγραψα τι. Και απο την στιγμη που δεν εχω παιδια, σκυλια, γατια .....
A OK δεν το κατάλαβα. Βουρ στο ψαχνό τότε , άφοβα !! :p(y)
Για οθόνη παίρνεις EIZO 32" για να προστατεύσεις τα ματάκια σου και τελειώνεις με το θέμα οθόνη για πάρα πολλά χρόνια (μιλάω εκ πείρας).

• Like
Reactions: SR-71

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,103
Για οθόνη παίρνεις EIZO 32" για να προστατεύσεις τα ματάκια σου και τελειώνεις με το θέμα οθόνη για πάρα πολλά χρόνια (μιλάω εκ πείρας).
Τάσο, έχεις μείνει πίσω στο θέμα.

Καλές (ακόμα) οι EIZO αλλά για πολύ εξειδικευμένες / επαγγελματικές χρήσεις (και αυτό παίζεται δλδ…)

Τα πάνελς και οι τεχνολογίες τους έχουν κάνει τρομερή πρόοδο τα τελευταία χρόνια

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,574
Μάνο δες το DELL G3223Q. Το έχω και είναι πάρα πολύ καλό!
Aκη, αναδεικνυεται αξεπεραστο εμποδιο να βρω συγκεκριμενες οθονες σε μαγαζια (οποια μαγαζια) .... και να ζητησω να τα βαλουν μπρος.
Την ερχομενη βδομαδα θα παω στο Cosmos (πολυκαταστημα) εδω στην Θεσ/νικη και θα δω αν ειναι ...... εντελως hopeless η κατασταση. 😟

Ναι, για τα Dell εχω ακουσει καλα λογια και απο αλλους !