Ήρθε η ώρα (μετά απο 23 χρόνια) ... αγορά νέου PC

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,832
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Να μην απασχολω και δευτερο νημα ........... αλλα μαλλον ηρθε η ωρα να αλλαξω ΚΑΙ laptop. 🥺
Απο το πρωϊ, κανω περιπου μιση ωρα (μετα το boot) να χρησιμοποιησω οποιαδηποτε εφαρμογη αφου ....

Current pending sector count.jpg

...... "βαρεσε" bad sector στον δισκο. 😔😣😩😭

ΧΕΛΠ ..... (την καταδικη μου μεσα) ..... ενα laptop μεχρι 1000 ευρω (και θα δουμε ποσο πισω θα παει η αγορα PC).
Κατι με 17αρα οθονη και 1T SSD. Lenovo κατα προτιμηση (αφου με πηγε 14 χρονια straight, και αν δεν χτυπουσε
ο σκληρος .... αλλα τοσα θα με πηγαινε) αλλα και ενα MSI δεν με χαλαει. Να ανοιξω το laptop και να αλλαξω δισκο
ειναι το πρωτο που σκεφτηκα αλλα ...... δεν κυκλοφορει SATA 300 στο εμποριο (κυκλοφορει ?)

Παρακληση : πειτε μου, μεσες ακρες, ποια συνθεση laptop τρεχει σε Win10 .... γιατι τα 11 τα χουν θαψει ολοι !

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,832
1) γιατι οταν επιχειρησα να ανοιξω το laptop (εχοντας αφαιρεσει ολες τις βιδες) αυτο ΔΕΝ ανοιγε με τιποτα (!!!!), και
2) γιατι 512 GB SSD (που ειναι το mainstream) δεν μου φτανουν ως χωρητικοτητα, θελω τοσα ΜΟΝΟ για τα FLAC και MP3 μου

FINIX

AVClub Fanatic
22 November 2010
12,476
παρε μια πενα κιθαρας η κατι τετοιο
κ αρχισε το σφαξιμο
ssd με 90 γιουρο παιρνεις 2t intenso βεβαια, μπορεις να χρησιμοποιεις κ εξωτερικο για την μουσικη σου
τεσπα επειδη ειναι πολλα τα χρονια ισως πρεπει να κανεις αναβαθμιση κ εκει..
αλλα το σφαξιμο ισως πρεπει να το κανεις για να το χεις για εφεδρικο η να το δωσεις σε κανενα φιλο η συγγενη...

Last edited:

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,832
Το Laptop καπουτ ....
κολλαει ο δισκος και δεν ξεκολλαει ουτε μετα απο 2 ωρες.
Σας γραφω απο ενα GNET ..... !

Τωρα τρεχουμε μην μας προλαβει η Μεγαλη Πεμπτη.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ..... θα κανω βεβιασμενη αγορα.
Νομιζα οτι ειχα χρονο μερι την Δευτερα.
ΔΕΝ ειχα !

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,832
Τελικα βγηκαν σε καλο, οι 2 ωρες στο GNET ....... βρηκα ποιος με πεταξε εξω απο το laptop (τουλαχιστον αυτο).
Ειναι ενα αρχειακι βαθια χωμενο μεσα στο windows\system ..... ονοματι DFDwiz.exe ! Τι κανει αυτο το σκατουλακι ?
Διαβαζει το SMART του δισκου καθε φορα που κανεις logon. Ουδε μεμπτον. Πολυ καλα κανει ! Ομως, εαν βρει fault
ξεκιναει επιλυση του fault. Μονο που η επιλυση ..... ειναι η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του δισκου. Αυτο ομως .... ΔΕΝ το ξερει.
Οποτε κολλαει εκει .......... για τις επομενες ........... 4 ΩΡΕΣ !!!!!!!!!!!!!! Γιατι τοσο πολυ ? Γιατι αυτην εβαλαν ως default
ρυθμιση οι οπλαρχηγοι της Microsoft !

Την τρέλα μου γαμώ.jpg

Θελω .......... να δειρω .......... καποιον τεχνικο της ομαδας Windows !
Γιατι στο μενου που βλεπετε, οι επιλογες ξεκινουν απο τς 30 λεπτα και φτανουν ...... ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 3 ΜΕΡΕΣ !
ΚΑΙ ΕΓΩ ΡΕ ΜΑΣΤΟΡΑ (που θελω να ψαξω το net για να αντικαταστησω το laptop) ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ?

200w.gif

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,832
Η κατασταση ειναι τραγικη (συγκρινομενη με εξοπλισμο του 2011 σε laptops).
Κανενα laptop δεν ερχεται με ενσωματωμενο dvd η bluray drive (internal, οχι external).
Ουτε εγκατασταση λειτουργικου μπορω να κανω αλλα το κυριοτερο ΟΥΤΕ norton ghost μεσω CD.
To oποιο ειναι εκ των ουκ ανευ για προβληματα στην εγκατασταση δυστροπων εφαρμογων.
Με Norton Ghost εισαι ΚΥΡΙΟΣ μεσα σε 10 λεπτα ! Kαι κανενα system restore δεν φτανει norton ghost.
Και προχωραμε .....

Οι θυρες USB δεν ξεπερνουν τις ΤΡΕΙΣ ! (μια USB-C + μια USB 3.2 + μια USB 2.0). Σε μερικα laptop δεν ξεπερνουν τις ΔΥΟ θυρες.
Χρειαζομαι μονο μια θυρα για το ποντικι + την βαση αεροψυξης (ευτυχως μπαινουν σε σειρα !!) οποτε περισσσευουν δυο θυρες.
Εαν βαλω καποιον εξωτερικο δισκο (που ΘΑ ΒΑΛΩ, αφου τα 512 GB SSD δεν φτανουν για πλακα) εμεινα με .... ΜΙΑ θυρα USB.
AYTA ειναι απαραδεκτα πραγματα. Τα σημερινα laptop εχουν συνδεσιμοτητα ...... ταμπλετας (για να μην πω smartphone).
Και προχωραμε ....

Μονο ενα laptop (της MSI) διαθετει ethernet θυρα (RJ-45). MONO ENA ! Ολα τα αλλα ..... wireless, μεσα στο ιδιο σου το σπιτι.
Επειδη δεν τρελλαθηκα προχειρα, ειπα να ψαξω αν μπορω να συνδεσω καποιον ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ δισκο (αφου αυτος μου φερε το προβλημα).
Υπαρχουν κατι SATA-600 αλλα ..... δεν ειναι καθολου σιγουρο αν δουλεψουν με SATA-300 (που ειναι το δικο μου standard interface).
Απ'οτι διαβαζω στο Crystal Disk Info ......... το standard ειναι ATA-8 ACS version 6 το οποιο ειναι μια υβριδικη μορφη που υποστηριζει και
σκληρο δισκο αλλα και SSD. Οποτε ΙΣΩΣ βρω SSD που να κοτσαρει στο βυσμα (ενα βυσμα που δεν εχω δει καν αφου το καλυμμα του
laptop αρνειται σθεναρα να ανοιξει). Δισκος, ακομα και να λεει οτι ειναι SATA-600 δεν ειναι σιγουρο οτι θα τον αναγνωρισει
το interface μου (λες και θα αναγνωρισει το SSD, λεμε τωρα).

Ι'Μ ΙΝ Α DEEP SHIT HOLE 😞😔 ........... FREE FALLING ! 😣

Last edited:
  • Sad
Reactions: vlad66

koupa

AVClub Addicted Member
25 January 2014
1,436
1. Βάση αερόψυξης και laptop θα έπρεπε να είναι απαγορευμένος συνδυασμός επί ποινής θανάτου. Ή έχεις laptop με @@ και δεν χρειάζεται τέτοιες πατέντες όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια η Apple ή πας σε σταθερό υπολογιστή που έχεις επαρκή ψύξη. Το να κουβαλάς 5 κιλά για να λες ότι έχεις φορητό είναι μαζοχισμός. Ας έχει και επιδόσεις Cray που ονειρευόμασταν μικροί.

2. Ποντίκια υπάρχουν και BT. Εκτός αν χρησιμοποιείς κανένα περίεργο με trackball ή θες τίποτα γραφίδες της Wacom.

3. Όλα τα σοβαρά μηχανήματα έχουν καλό WiFi. Και με ένα καλό router στο σπίτι ξεχνάς τα καλώδια. Έχω εδώ και 5 χρόνια το FritzBox 7530 και έχω ηρεμήσει. Χωρίς ΚΑΜΙΑ ρύθμιση πετυχαίνω κοντά 70MB/sec ανάμεσα στο PC και το Mac Mini. Το PC με καλώδιο και το Mac σε WiFi 5G.

4. Οι σημερινές USB είναι τέρατα. Αν θυμάμαι καλά πάνε μέχρι 40GBps ή 5GB/s. Οπότε κρεμάς ότι θες πάνω με ένα απειροελάχιστο USB HUB. Ξεχνάς τα παλιότερα χάλια που με 2 συσκευές δεν δούλευε τίποτα.

5. Όσο για τον αποθηκευτικό χώρο μπορείς να βρεις laptop με αποσπώμενο δίσκο και να αγοράσεις του εμπορίου. Ένας WD770 που είναι η μεσαία σειρά κοστίζει 120€ τα 2TB.

Attachments

• Στιγμιότυπο οθόνης 2025-04-13, 12.39.png
    Στιγμιότυπο οθόνης 2025-04-13, 12.39.png
    395.4 KB · Views: 8

AUDIOINSPECTOR

Established Member
3 November 2024
180
ΑΘΗΝΑ
Τα τελευταία χρόνια αγοράζω μόνο refurbished laptop κυρίως της Dell που είναι αρκετά αξιόπιστα και διαθέτουν τις θύρες εισόδου και εξόδου που χρειάζομαι. Προσοχή, οι επιδόσεις στα περισσότερα office laptop δεν είναι για gaming ή προγράμματα video editing. Πάντα εξαρτάται τι χρήση θέλεις για κάθε υπολογιστή. Ρίξε μια ματιά εδώ με κάποιες επιλογές:

https://www.pcarena.gr/laptop-14inc...7-16gb-ram-256gb-ssd-webcamera-windows-11-pro

https://www.pcarena.gr/laptop-14inc...7-32gb-ram-512gb-ssd-webcamera-windows-11-pro

Μπορείς να αλλάξεις τη βασική σύνθεση ανάλογα με τις ανάγκες σου.

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,832
Κοupa ....
ελα το καλοκαιρι ΧΩΡΙΣ ανεμιστηρακι βασης να σου πω εγω τι παθαινει το laptop.
To βγαζει ενας φιλος σου για ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ στο μπαλκονι και μετα ... "ρε συ, γιατι κολλαει το μηχανακι σου ?"
ενω τον εχεις προειδοποιησει. Και αυτες τις ταχυτητες wireless (που δειχνεις) εχω βασιμες υποψιες οτι μονο εσυ τις πετυχαινεις.
Eγω δεν εχω Fritz( Lang ), εχω το στανταρακι Speedport Plus της CosmOTE (και το καλοκαιρι εχω το τραγικο του OnTheGo).
Για τα λοιπα μαλλον θα συμφωνησω.

Inspector
oλα καλα, αλλα 14 ιντσες οθονη ? Που βρισκομαστε ? 1985 ? Οι 17 ιντσες και δεν μου κανουν !!!!
Βεβαια ειναι μια καποια λυση, αλλα οχι για μενα και οχι σε φαση πρεσβυωπιας (που θα με αναγκασει να σκυβω μπροστα).
Aς ειχα 20/20 και συζηταγαμε και 12 ιντσες.

Last edited:

koupa

AVClub Addicted Member
25 January 2014
1,436
Προσωπική μου άποψη ότι επιλέγεις λάθος μηχάνημα. Τα φορητά είναι φορητά με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εσύ βλέπω ότι θες φορητό με πλεονεκτήματα σταθερού. Το "έργο" το έχω δει πολλές φορές και ποτέ δεν είναι καλό. Πρέπει να τα σκάσεις χοντρά για να πεις ότι θα τα έχεις όλα.

Δεν είναι τυχαίο που η Apple κυριαρχεί όλα αυτά τα χρόνια στους φορητούς. Το κάνει διότι δεν έχει περιορισμούς στα μηχανήματα της ειδικά στη μεσαία κατηγορία. Το ίδιο ισχύει και με τα κορυφαία Thinkpad. Αν πας να αγοράσεις φτηνό laptop θα έχεις τα προβλήματα που αναφέρεις. Υπερθέρμανση, αναιμικές επιδόσεις κτλ. Ή τα σκας και ξενοιάζεις ή αγοράζεις κάτι φτηνό και κάνεις τη βρώμικη δουλειά με το "μεγάλο" PC που έχεις στημένο στο γραφείο.

Τις ταχύτητες τις πετυχαίνει ένα οποιοδήποτε router της αγοράς με αξιοπρεπή χαρακτηριστικά. Τα Χριστούγεννα αγόρασα το "TP-LINK Archer C6 v4" για την αδερφή μου. Πάει μια χαρά. Το συνδέεις στο router του παρόχου και το αφήνεις να κάνει παιχνίδι. Θα σε εκπλήξει πόσο καλά παίζει σε σχέση με τα "σκουπίδια" των παρόχων.

AUDIOINSPECTOR

Established Member
3 November 2024
180
ΑΘΗΝΑ
Inspector
oλα καλα, αλλα 14 ιντσες οθονη ? Που βρισκομαστε ? 1985 ? Οι 17 ιντσες και δεν μου κανουν !!!!
Βεβαια ειναι μια καποια λυση, αλλα οχι για μενα και οχι σε φαση πρεσβυωπιας (που θα με αναγκασει να σκυβω μπροστα).
Aς ειχα 20/20 και συζηταγαμε και 12 ιντσες.
Υπάρχουν και 17αρια καλά και δυνατά εφόσον προτιμάς μεγάλη οθόνη:

https://www.pcarena.gr/laptop-17inc...b-ram-512gb-ssd-nvme-webcamera-windows-10-pro

• Like
Reactions: SR-71

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,175
Ψάχνεις μηχάνημα το 2025 με δεδομένα που έχεις στο μυαλό σου 20ετιας.

Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά αν δεν αναθέσεις σε κάποιον που εμπιστεύεσαι και γνωρίζει το αντικείμενο την αγορά, θα ταλαιπωρηθεις και άλλο και θα κάνεις και λάθος επιλογή, πιθανότατα.

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,832
Ψάχνεις μηχάνημα το 2025 με δεδομένα που έχεις στο μυαλό σου 20ετιας.

Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά αν δεν αναθέσεις σε κάποιον που εμπιστεύεσαι και γνωρίζει το αντικείμενο την αγορά, θα ταλαιπωρηθεις και άλλο και θα κάνεις και λάθος επιλογή, πιθανότατα.
Οk λοιπον,
βασει των ιδιαιτεροτητων μου (οπωσδηποτε χρηση καποιου Norton Ghost η Acronis για partition cloning
και οπωσδηποτε 4 θυρες USB, η εστω καποιο hub που να σηκωνει αλλες τρεις USB) .......... τι μου προτεινεις ?

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,832
Τελικα το Lenovo V17 G4 IRU θα παραγγειλω.
Καποια στιγμη την επομενη βδομαδα (γιατι ερχονται και αναταραξεις στο παγκοσμιο γιγνεσθαι).
Απλα περιμενα καποιον να μου πει "μη, υπαρχει καλυτερο".
Δεν πειραζει .......

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,598
Αθήνα
Τελικα το Lenovo V17 G4 IRU θα παραγγειλω.
Καποια στιγμη την επομενη βδομαδα (γιατι ερχονται και αναταραξεις στο παγκοσμιο γιγνεσθαι).
Απλα περιμενα καποιον να μου πει "μη, υπαρχει καλυτερο".
Δεν πειραζει .......

HDMI 1.4b και webcam 720p?

• Like
Reactions: SR-71

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
48,832
HDMI 1.4b και webcam 720p?
Ουτε το HDMI με ενδιαφερει ..... ουτε η webcam.
Η να το πω ορθοτερα ...... δεν ειναι προτεραιοτητες μου.
Προτεραιοτητα ειναι το IPS panel FHD, οι 3 θυρες USB και το SSD.
To SSD το ηθελα λιγο παραπανω (στο 1Tb) αλλα ξεφευγουμε σε τιμη.
Eυπροσδεκτα ειναι και τα 16 Gb μνημης ! Οπως και ο i7 .....