Ησυχία στο Δίκτυο: Γιατί το High-End Audio ξεκινάει από το Firewall (και όχι από τα καλώδια)

Όντως εν το μεταξύ κάνει διαφορά και αισθητή μάλιστα! Και κυρίως για μένα δεν θα έπρεπε! Υποτίθεται ότι το streamer παίρνει απλό σήμα ίντερνετ, παράγει το μουσικό θέμα και το στέλνει στο dac να το κάνει αναλογικό. Γιατί θα έπρεπε να μας απασχολεί η ποιότητα του σήματος internet, απομονωσεις κλπ? Έλα μου ντε όμως που έχει μεγάλη διαφορά και αντε να καταλάβεις γιατί!
ΥΓ. ΜΗΝ πάρετε το microtic! Και εγώ προγραμματιστής είμαι και γελούσαμε με το Μιχάλη κάνα δίωρο με αυτά που γίνονταν, και το τι ήθελε για να αποφασίσει να δουλέψει!
 
Τα παρακάτω είναι από δοκιμές που έχω κάνει στο δικό μου δίκτυο και έχουν δουλέψει μια χαρά και μάλιστα με ακουστές διαφορές στο δικό μου σύστημα.

Στα περισσότερα σύγχρονα σπίτια, το τοπικό δίκτυο θυμίζει πολυσύχναστη πλατεία.
Παιδιά που παίζουν online games, τηλεοράσεις που τραβάνε 4K streams, κινητά που κάνουν ασταμάτητα background updates και IoT συσκευές που "φωνάζουν" συνέχεια την παρουσία τους.

Όταν μιλάμε για audio streaming, ζητάμε το τρίπτυχο: Σταθερότητα, Προβλεψιμότητα, Ησυχία.

Πριν επενδύσετε σε audiophile switches ή εξωτικά καλώδια Ethernet, η πιο αποτελεσματική αναβάθμιση είναι δωρεάν και λέγεται Network Segmentation.
Η ιδέα είναι απλή. Βάζουμε τη μουσική μας σε μια "VIP απομόνωση".

Η Βασική Ιδέα: Το Δωμάτιο Ακρόασης
Σκεφτείτε το σπίτι σαν ένα διαμέρισμα:

Σαλόνι: Γενική χρήση, θόρυβος, κίνηση.
Παιδικό δωμάτιο: Φωνές και παιχνίδια.
Δωμάτιο Ακρόασης: Απόλυτη ησυχία.

Το audio endpoint σας (streamer) δεν χρειάζεται να "συζητάει" με τη φρυγανιέρα ή τον εκτυπωτή σας. Χρειάζεται μόνο πρόσβαση στην πηγή της μουσικής (Internet ή NAS) και εντολές από το control app σας.

Πάμε τώρα για τα βήματα.
1. Το Audio VLAN
Δημιουργούμε ένα ξεχωριστό εικονικό δίκτυο (VLAN) αποκλειστικά για το Audio.

Γιατί; Σταματάμε το Broadcast Traffic. Οι συσκευές στο δίκτυο στέλνουν συνεχώς πακέτα. Σε ένα κοινό δίκτυο, το streamer σας αναγκάζεται να "ακούει" και να απορρίπτει χιλιάδες άχρηστα πακέτα το δευτερόλεπτο. Στο δικό του VLAN, επικρατεί απόλυτη σιωπή.

2. Deny-all Firewall
Εδώ γίνεται η πραγματική δουλειά. Η φιλοσοφία είναι Zero Trust. Το audio network είναι κλειδωμένο από προεπιλογή. Ανοίγουμε μόνο τις θύρες που απαιτεί το πρωτόκολλό μας.
Παράδειγμα: Ανοίγετε συγκεκριμένες TCP/UDP θύρες (π.χ. 9000 / 5000 για το Gentoo) και τίποτα άλλο. Οτιδήποτε άλλο χτυπάει την "πόρτα" του streamer, απορρίπτεται αμέσως από το router, πριν καν φτάσει στη συσκευή μας.
Λίγη προσοχή εδώ γιατί οι κανόνες πρέπει να είναι σε συγκεκριμένη σειρά στο firewall μας.

3. Static IP
Για να μην ψάχνουμε κάθε φορά "πού πήγε το streamer".

4. Smart Queues (SQM)
Αν κάποιος στο σπίτι ξεκινήσει ένα τεράστιο download, το QoS εξασφαλίζει ότι τα πακέτα της μουσικής θα περάσουν πρώτα, διατηρώντας το latency σε μηδενικά επίπεδα.

5. Physical Link Stability
Ρυθμίζουμε τη θύρα του switch σε Fixed Speed (π.χ. 1 Gbps/Full Duplex) και απενεργοποιούμε το EEE (Energy Efficient Ethernet).
Γιατί; Οι λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας "κοιμίζουν" τη θύρα όταν δεν υπάρχει κίνηση, προκαλώντας μικρο-καθυστερήσεις (wake-up time) που είναι εχθρός του real-time audio.

6. Disable IPv6
Σε ένα ελεγχόμενο audio δίκτυο, το IPv6 προσθέτει επιπλέον overhead και multicast κίνηση (Neighbor Discovery Protocol) που σπάνια χρειάζεται ένα streamer.
Γιατί: Το IPv4 είναι πιο απλό, "ρητό" και εύκολο στον έλεγχο μέσω firewall. Κλείνοντας το IPv6 στο VLAN του audio, μειώνεις το background "θόρυβο" των διευθύνσεων που αυτο-δημιουργούνται.

7. DNS Optimization
Μην αφήνεις το streamer να χρησιμοποιεί το DNS του παρόχου ή του κεντρικού router.
Χρησιμοποίησε έναν γρήγορο και αξιόπιστο DNS (π.χ. Cloudflare 1.1.1.1 ή Quad9) απευθείας στις ρυθμίσεις του VLAN. Εγώ το χρησιμοποιώ σε όλα τα vlan μου.
Γιατί: Τα lookup για το Tidal, το Qobuz ή τα metadata των ραδιοφώνων γίνονται ακαριαία, μειώνοντας το buffering στην αρχή κάθε κομματιού.

8. Flow Control: OFF
Στα περισσότερα managed switches, το Flow Control (802.3x) είναι ενεργοποιημένο. Για το audio streaming, είναι προτιμότερο να είναι Disabled.
Γιατί: Το Flow Control μπορεί να προκαλέσει παύσεις (pause frames) στη ροή των δεδομένων για να διαχειριστεί τη συμφόρηση. Στο audio, προτιμάμε τη συνεχή ροή, το buffer θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Τι Αποφεύγουμε (Less is More)
Jumbo Frames: Σχεδιάστηκαν για μεταφορά τεράστιων αρχείων σε servers. Στο audio προκαλούν jitter και προβλήματα συγχρονισμού.
Περιττά Layer 2 Features: IGMP Snooping (εκτός αν έχετε IPTV), Spanning Tree σε λάθος ρυθμίσεις, και περίπλοκα priority queues συχνά προσθέτουν περισσότερο processing lag παρά όφελος.

Συμπέρασμα
Στο ψηφιακό audio, η ποιότητα δεν έρχεται από το "περισσότερο", αλλά από το "καθαρότερο". Η μουσική έχει το δικό της δωμάτιο. Η πόρτα είναι κλειδωμένη. Και ανοίγει μόνο όσο και για όποιον χρειάζεται.

Προσωπικά έχω δοκιμάσει ένα router της Mikrotik (κάπου στα 60€) όπου έκανε πολύ καλή δουλίτσα αλλά δεν έφτανε το 1Gbps που είναι η σύνδεσή μου και το Ubiquity UCG (κάπου στα 100€) που έχω τώρα.


Το Σάββατο έλεγα στον @vlad66 ότι έπαθα σοκ με την διαφορά στον ήχο, όταν έτυχε το δίκτυο σπίτι μου να παίξει αποκλειστικά audio χωρίς άλλη συσκευή πάνω του και μου λέει στείλε μήνυμα στον Μιχάλη έχει στήσει κάτι σπίτι του :ROFLMAO: αλλά εσύ το έχεις πάει σε άλλο επίπεδο. Μπράβο ρε 'συ, ευχαριστούμε πολύ!!

Να σε ρωτήσω, αν βάλω ένα δεύτερο router σαν access point συνδεδεμένο με ethernet στο κυρίως router και από εκεί στείλω σήμα στο switch με κλειστό WiFi λες θα κάνει διαφορά;
Ερώτηση δεύτερη. Εγώ χρησιμοποιώ το DNS της Google παντού, είναι οκ πιστεύεις?
 
  • Like
Reactions: vlad66 and Tzimisce
Να σε ρωτήσω, αν βάλω ένα δεύτερο router σαν access point συνδεδεμένο με ethernet στο κυρίως router και από εκεί στείλω σήμα στο switch με κλειστό WiFi λες θα κάνει διαφορά;

Είναι πολλά πράγματα που παίζουν ρόλο και για αυτό πολλές και οι ρυθμίσεις.
Εδώ δεν μιλάμε για RFI, EMI κλπ, αλλά για ένα δίκτυο που μοιάζει με πάρτι με πεντάχρονα, που αφού φάνε την τούρτα κάποιο φωνάζει "Ο GeOrge έχει καραμέλες στις τσέπες του!"
Ok, στο data starvation το buffer θα αναλάβει να κάνει δουλίτσα (φτάνει κάποια στιγμή να το αφήσεις να γεμίσει), αλλά δεν θα σε γλυτώσει από το CPU interrupt noise που προκαλείται από άχρηστα network πακέτα.
Αντί να πάρεις λοιπόν ένα τυχαίο δεύτερο router, πάρε ένα καλό που να υποστηρίζει αυτές τις ρυθμίσεις.
Με το Ubiquity στα 100€ δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να σκέφτεσαι για κάποιο άλλο.

Ερώτηση δεύτερη. Εγώ χρησιμοποιώ το DNS της Google παντού, είναι οκ πιστεύεις?

Τα DNS είναι πολύ όμορφο tweek για να ασχοληθείς.
Κάποια κόβουν διαφημίσεις, περίεργα sites, porn κλπ.
Της Google και του Cloudflare είναι μια χαρά για γενική χρήση.

ΜΗΝ πάρετε το microtic! Και εγώ προγραμματιστής είμαι και γελούσαμε με το Μιχάλη κάνα δίωρο με αυτά που γίνονταν, και το τι ήθελε για να αποφασίσει να δουλέψει!

Φήμες λένε ότι κυκλοφορεί προσφορά του Mikrotik με δώρο zanax. 😂
Εντωμεταξύ βλέπω να το προτείνουν κάποιοι εδώ και σκέφτομαι ότι ή δεν το έχουν δουλέψει ποτέ ή είμαστε πολύ γ@μ@το τεχνολογικό forum!
Όση ώρα μου πήρε για να το ρυθμίσω να βγαίνει στο internet είχα τελειώσει όλες τις ρυθμίσεις του Ubiquity!
 
Είναι πολλά πράγματα που παίζουν ρόλο και για αυτό πολλές και οι ρυθμίσεις.
Εδώ δεν μιλάμε για RFI, EMI κλπ, αλλά για ένα δίκτυο που μοιάζει με πάρτι με πεντάχρονα, που αφού φάνε την τούρτα κάποιο φωνάζει "Ο GeOrge έχει καραμέλες στις τσέπες του!"
Ok, στο data starvation το buffer θα αναλάβει να κάνει δουλίτσα (φτάνει κάποια στιγμή να το αφήσεις να γεμίσει), αλλά δεν θα σε γλυτώσει από το CPU interrupt noise που προκαλείται από άχρηστα network πακέτα.
Αντί να πάρεις λοιπόν ένα τυχαίο δεύτερο router, πάρε ένα καλό που να υποστηρίζει αυτές τις ρυθμίσεις.
Με το Ubiquity στα 100€ δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να σκέφτεσαι για κάποιο άλλο.



Τα DNS είναι πολύ όμορφο tweek για να ασχοληθείς.
Κάποια κόβουν διαφημίσεις, περίεργα sites, porn κλπ.
Της Google και του Cloudflare είναι μια χαρά για γενική χρήση.



Φήμες λένε ότι κυκλοφορεί προσφορά του Mikrotik με δώρο zanax. 😂
Εντωμεταξύ βλέπω να το προτείνουν κάποιοι εδώ και σκέφτομαι ότι ή δεν το έχουν δουλέψει ποτέ ή είμαστε πολύ γ@μ@το τεχνολογικό forum!
Όση ώρα μου πήρε για να το ρυθμίσω να βγαίνει στο internet είχα τελειώσει όλες τις ρυθμίσεις του Ubiquity!

Το πρόβλημα με την αλλαγή του router είναι ότι εγώ έχω vodafone και η vodafone δεν το υποστηρίζει. Θα μπορέσω να βάλω άλλο router λες?
 
10-15 συσκευές σε ένα σπίτι (κινητά, tablets, PCs, TVs) δε δημιουργουν τρομερό broadcast traffic για να θελει σώνει και ντε segmentation με ξεχωριστά subnets ή VLANs

Σε τέτοιο δίκτυο το broadcast προέρχεται κυρίως από:
  • ARP (ποιος έχει αυτή την IP)
  • DHCP (στην εκκίνηση / ανανέωση lease)
  • mDNS / SSDP / UPnP (TVs, Chromecast, AirPlay κλπ)
  • πιθανότατα NetBIOS (κυρίως Windows)
Αυτά είναι λίγα πακέτα, μικρού μεγέθους, και σποραδικά.
  • Μιλάμε για μερικά kbps, όχι Mbps
  • Σε Wi-Fi airtime: ασήμαντο
  • Σε Ethernet: πρακτικά μηδέν
Πρακτικά, αν δεν υπάρχουν αρκετές δεκάδες συσκευές ή/και σαβούρες ΙοΤ συσκευές, το broadcast traffic ΔΕΝ είναι θέμα
Προσωπικά τρέχω διάφορα mikrotik στο σπίτι με VLANs, Queues, Firewall rules κ.λπ. αλλά για λόγους τάξης, ασφάλειας, απρόσκοπτης λειτουργίας και λιγότερης γκρίνιας από τις γυναίκες του σπιτιού!... και όχι για να βελτιώσω τον ήχο.
Δεν έχω ξεχωριστό VLAN για το streamer αλλά εχω για τις δικες μου συσκευές γενικότερα (τα PC που δουλεύω, streamer, android box, UPnP speaker, NAS)
Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κάνει ηχητικά test πριν και μετά το segmentation... γιατί δεν ήταν αυτός ο σκοπός (να "ψειρίσω" τον ήχο) αλλά δεν κατάλαβα και κάποια διαφορά με την καθημερινή ακρόαση.... αν τυχόν υπήρχε και δεν την κατάλαβα, σίγουρα δε θα ήταν μεγάλη...

Πιθανότατα κάποιοι με ακριβότερα μηχανήματα από ενα intel nuc για streamer και motu m4 / minidsp HD / topping d10s ως DACs να έχουν διαφορά (αν και δεν το πολυπιστεύω), δεν έχω ιδέα...

=========================================================

Άσχετα του τι νομίζω/πιστεύω εγώ, αν πάντως κάποιος θέλει να "απομονωθει", θα πρέπει να έχει κατανοήσει πρώτα κάποιες βασικές δικτυακές έννοιες (ή να φωνάξει τον φίλο του τον ΙΤ)

Ένας τρόπος να "απομονωθεις" και να μη μπλέξεις με VLANS, access ports, managed switches και διάφορα τέτοια είναι αντί για VLANs να βάλει ένα δεύτερο router:

Router A -> LAN σπιτιού
-> Router B -> μηχανάκια ήχου

Τα μηχανάκια είναι πίσω από δεύτερο NAT
Δεν βλέπουν τίποτα από το main LAN
Το main LAN δεν βλέπει αυτά

Πλεονεκτήματα
  • Πραγματική απομόνωση
  • Δε χρειάζεται καμία VLAN γνώση
  • Μηδενικό broadcast leakage
Μειονεκτήματα
  • Double NAT (και τι έγινε...)
  • Θέλει port forwarding ΑΝ χρειαστεί inbound (αν...)
  • Λίγο “μπακαλίστικο”, αλλά δουλεύει
 
Αν και η πολυπλοκότητα του οικιακού μου δικτύου με αποτρέπει προς το παρόν να ασχοληθώ, μια πρώτη ερώτηση: αν κάποιος χρησιμοποιεί μόνο local αρχεία (από NAS) και καθολου streaming services, θα έχεις παρόμοιες βελτιώσεις με αυτές που αναφέρονται;
 
Το πρόβλημα με την αλλαγή του router είναι ότι εγώ έχω vodafone και η vodafone δεν το υποστηρίζει. Θα μπορέσω να βάλω άλλο router λες?


Δεν μας πειράζει αυτό.
Πρακτικά το router/modem/switch της vodafone θα το χρησιμοποιείς μόνο σαν modem.
Πρέπει να κλείσει ο DHCP server από εκεί για να τον ανοίξεις στο router που θα πάρεις.

Πως το έχω στήσει εγώ για να πάρετε μία ιδέα.


1 vlan για IoT όπου έχουν μπει έξυπνα ρολόγια, αφυγραντήρες, πλυντήρια κλπ.
Αυτό δεν μιλάει σε κανένα άλλο δίκτυο, το SSID του WiFi του είναι ορατό (πολλές συσκευές δεν δουλεύουν αλλιώς) και έχει ταχύτητα στο internet 50kbps.
Με όνομα "SurveilanceVan" και τέτοια ταχύτητα θα είχε πλάκα κάποιος να το παραβιάσει. :P
1 vlan για gaming. Εδώ είναι στημένο το mesh μου που συνδέονται τα παιδιά και παίζουν, με DNS που κόβουν όλα τα περίεργα sites και ταχύτητα 500Mbps.
1 vlan για streaming services που είναι επάνω τηλεοράσεις, το media player κλπ για σύνδεση με netflix/disney+ κλπ και ταχύτητα 200Mbps
1 vlan για τη δουλειά μου που δεν το βλέπει κανένα άλλο αλλά βλέπω ότι θέλω (π.χ. το NAS) και απεριόριστη ταχύτητα. Πιο σημαντικό είναι να έχω εγώ bandwith παρά το Apex ή το Rainbow Six.
1 vlan για audio που δεν το βλέπει κανένα άλλο (εκτός από τις θύρες 5000 και 9000) και απεριόριστη ταχύτητα.

Στο mesh έχω parental control που κόβει τα "πιτσιρίκια" τις καθημερινές μετά τις 10 το βράδυ.


Προσωπικά τρέχω διάφορα mikrotik στο σπίτι με VLANs, Queues, Firewall rules κ.λπ. αλλά για λόγους τάξης, ασφάλειας, απρόσκοπτης λειτουργίας και λιγότερης γκρίνιας από τις γυναίκες του σπιτιού!... και όχι για να βελτιώσω τον ήχο.

Ούτε εγώ το έστησα για να έχω καλύτερο ήχο.
Το έστησα γιατί με δύο έφηβους να παίζουν ταυτόχρονα ή να κατεβάζουν updates δεν μπορούσα να δουλέψω, έκανε κοψίματα στο Netflix κλπ κλπ.
Όπως φυσικά και για ασφάλεια.
Αλλά όταν τη μία μέρα το CD παίζει σαφώς καλύτερα από το streaming και την επόμενη σχεδόν δεν ακούς διαφορές σε βάζει σε σκέψεις για ψάξιμο. :)

Πρακτικά, αν δεν υπάρχουν αρκετές δεκάδες συσκευές ή/και σαβούρες ΙοΤ συσκευές, το broadcast traffic ΔΕΝ είναι θέμα

Βάλε το wireshark να δεις. :)


Αν και η πολυπλοκότητα του οικιακού μου δικτύου με αποτρέπει προς το παρόν να ασχοληθώ, μια πρώτη ερώτηση: αν κάποιος χρησιμοποιεί μόνο local αρχεία (από NAS) και καθολου streaming services, θα έχεις παρόμοιες βελτιώσεις με αυτές που αναφέρονται;


Ναι. Μικρότερη από ότι με το streaming από πλατφόρμες, αλλά ναι.
 
Δεν μας πειράζει αυτό.
Πρακτικά το router/modem/switch της vodafone θα το χρησιμοποιείς μόνο σαν modem.
Πρέπει να κλείσει ο DHCP server από εκεί για να τον ανοίξεις στο router που θα πάρεις.

Πως το έχω στήσει εγώ για να πάρετε μία ιδέα.


1 vlan για IoT όπου έχουν μπει έξυπνα ρολόγια, αφυγραντήρες, πλυντήρια κλπ.
Αυτό δεν μιλάει σε κανένα άλλο δίκτυο, το SSID του WiFi του είναι ορατό (πολλές συσκευές δεν δουλεύουν αλλιώς) και έχει ταχύτητα στο internet 50kbps.
Με όνομα "SurveilanceVan" και τέτοια ταχύτητα θα είχε πλάκα κάποιος να το παραβιάσει. :P
1 vlan για gaming. Εδώ είναι στημένο το mesh μου που συνδέονται τα παιδιά και παίζουν, με DNS που κόβουν όλα τα περίεργα sites και ταχύτητα 500Mbps.
1 vlan για streaming services που είναι επάνω τηλεοράσεις, το media player κλπ για σύνδεση με netflix/disney+ κλπ και ταχύτητα 200Mbps
1 vlan για τη δουλειά μου που δεν το βλέπει κανένα άλλο αλλά βλέπω ότι θέλω (π.χ. το NAS) και απεριόριστη ταχύτητα. Πιο σημαντικό είναι να έχω εγώ bandwith παρά το Apex ή το Rainbow Six.
1 vlan για audio που δεν το βλέπει κανένα άλλο (εκτός από τις θύρες 5000 και 9000) και απεριόριστη ταχύτητα.

Στο mesh έχω parental control που κόβει τα "πιτσιρίκια" τις καθημερινές μετά τις 10 το βράδυ.




Ούτε εγώ το έστησα για να έχω καλύτερο ήχο.
Το έστησα γιατί με δύο έφηβους να παίζουν ταυτόχρονα ή να κατεβάζουν updates δεν μπορούσα να δουλέψω, έκανε κοψίματα στο Netflix κλπ κλπ.
Όπως φυσικά και για ασφάλεια.
Αλλά όταν τη μία μέρα το CD παίζει σαφώς καλύτερα από το streaming και την επόμενη σχεδόν δεν ακούς διαφορές σε βάζει σε σκέψεις για ψάξιμο. :)



Βάλε το wireshark να δεις. :)





Ναι. Μικρότερη από ότι με το streaming από πλατφόρμες, αλλά ναι.
Γιατί θα έχει καλύτερη ηχητική απόδοση με τον Nas; Στο Streaming ναι, αλλά απο το Nas;..
 
  • Like
Reactions: steadyshot
10-15 συσκευές σε ένα σπίτι (κινητά, tablets, PCs, TVs) δε δημιουργουν τρομερό broadcast traffic για να θελει σώνει και ντε segmentation με ξεχωριστά subnets ή VLANs

Σε τέτοιο δίκτυο το broadcast προέρχεται κυρίως από:
  • ARP (ποιος έχει αυτή την IP)
  • DHCP (στην εκκίνηση / ανανέωση lease)
  • mDNS / SSDP / UPnP (TVs, Chromecast, AirPlay κλπ)
  • πιθανότατα NetBIOS (κυρίως Windows)
Αυτά είναι λίγα πακέτα, μικρού μεγέθους, και σποραδικά.
  • Μιλάμε για μερικά kbps, όχι Mbps
  • Σε Wi-Fi airtime: ασήμαντο
  • Σε Ethernet: πρακτικά μηδέν
Πρακτικά, αν δεν υπάρχουν αρκετές δεκάδες συσκευές ή/και σαβούρες ΙοΤ συσκευές, το broadcast traffic ΔΕΝ είναι θέμα
Προσωπικά τρέχω διάφορα mikrotik στο σπίτι με VLANs, Queues, Firewall rules κ.λπ. αλλά για λόγους τάξης, ασφάλειας, απρόσκοπτης λειτουργίας και λιγότερης γκρίνιας από τις γυναίκες του σπιτιού!... και όχι για να βελτιώσω τον ήχο.
Δεν έχω ξεχωριστό VLAN για το streamer αλλά εχω για τις δικες μου συσκευές γενικότερα (τα PC που δουλεύω, streamer, android box, UPnP speaker, NAS)
Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κάνει ηχητικά test πριν και μετά το segmentation... γιατί δεν ήταν αυτός ο σκοπός (να "ψειρίσω" τον ήχο) αλλά δεν κατάλαβα και κάποια διαφορά με την καθημερινή ακρόαση.... αν τυχόν υπήρχε και δεν την κατάλαβα, σίγουρα δε θα ήταν μεγάλη...

Πιθανότατα κάποιοι με ακριβότερα μηχανήματα από ενα intel nuc για streamer και motu m4 / minidsp HD / topping d10s ως DACs να έχουν διαφορά (αν και δεν το πολυπιστεύω), δεν έχω ιδέα...

=========================================================

Άσχετα του τι νομίζω/πιστεύω εγώ, αν πάντως κάποιος θέλει να "απομονωθει", θα πρέπει να έχει κατανοήσει πρώτα κάποιες βασικές δικτυακές έννοιες (ή να φωνάξει τον φίλο του τον ΙΤ)

Ένας τρόπος να "απομονωθεις" και να μη μπλέξεις με VLANS, access ports, managed switches και διάφορα τέτοια είναι αντί για VLANs να βάλει ένα δεύτερο router:

Router A -> LAN σπιτιού
-> Router B -> μηχανάκια ήχου

Τα μηχανάκια είναι πίσω από δεύτερο NAT
Δεν βλέπουν τίποτα από το main LAN
Το main LAN δεν βλέπει αυτά

Πλεονεκτήματα
  • Πραγματική απομόνωση
  • Δε χρειάζεται καμία VLAN γνώση
  • Μηδενικό broadcast leakage
Μειονεκτήματα
  • Double NAT (και τι έγινε...)
  • Θέλει port forwarding ΑΝ χρειαστεί inbound (αν...)
  • Λίγο “μπακαλίστικο”, αλλά δουλεύει
Μπορείς να αναφέρεις την διαδικασία (αν είναι εύκολο φυσικά) ώστε να μπει το δεύτερο ρούτερ..
 
Γιατί θα έχει καλύτερη ηχητική απόδοση με τον Nas; Στο Streaming ναι, αλλά απο το Nas;..

Η δικτυακή σαβούρα φτάνει στο streamer ασχέτως από που προέρχεται το υλικό που ακούς.

Μόνο και μόνο επειδή το streamer είναι συνδεδεμένο στο δίκτυό σου.
 
Η δικτυακή σαβούρα φτάνει στο streamer ασχέτως από που προέρχεται το υλικό που ακούς.

Μόνο και μόνο επειδή το streamer είναι συνδεδεμένο στο δίκτυό σου.
Δηλαδη "μολύνονται" τα flac που υπάρχουν στον Νας επειδή είναι στο ίδιο τοπικό δίκτυο τη στιγμή που τραβάει τα αρχεία του Streamer από τον Nas..
Και αν έχεις ένα isolator lan στην είσοδο του Streamer τι γίνεται;
 
Όχι, δεν έχει να κάνει με το υλικό. Ούτε τα FLAC που έχεις σωσμένα στο NAS σου παθαίνουν κάτι ούτε το stream που έρχεται από το Qobuz.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το streamer αντί να ασχολείται μόνο με το decoding του FLAC ή του stream αναγκάζεται να ασχολείται και με όλη τη σαβούρα που έρχεται από την ethernet πόρτα του.

Επειδή ασχολείται με την σαβούρα ανεβαίνει το noise level εσωτερικά στο streamer, και αυτό περνάει τελικά στο DAC. Εκεί πάντα "χαλάει" ο ήχος. Όχι στο ίδιο το streamer.
 
Δηλαδη "μολύνονται" τα flac που υπάρχουν στον Νας επειδή είναι στο ίδιο τοπικό δίκτυο τη στιγμή που τραβάει τα αρχεία του Streamer από τον Nas..
Και αν έχεις ένα isolator lan στην είσοδο του Streamer τι γίνεται;

Δεν μολύνεται τίποτα.
Και το isolator δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το άχρηστο traffic που θα προκαλέσει CPU interrupt noise.
Δεν μπορεί να ξέρει αν το πακέτο είναι όντως για το streamer ή όχι.
 
Δεν μολύνεται τίποτα.
Και το isolator δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το άχρηστο traffic που θα προκαλέσει CPU interrupt noise.
Δεν μπορεί να ξέρει αν το πακέτο είναι όντως για το streamer ή όχι.
Ναι, σωστά..
Άσχετος είμαι με τα δίκτυα, σορυ για τις βλακωδες ερωτήσεις μου..
 
Όχι, δεν έχει να κάνει με το υλικό. Ούτε τα FLAC που έχεις σωσμένα στο NAS σου παθαίνουν κάτι ούτε το stream που έρχεται από το Qobuz.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το streamer αντί να ασχολείται μόνο με το decoding του FLAC ή του stream αναγκάζεται να ασχολείται και με όλη τη σαβούρα που έρχεται από την ethernet πόρτα του.

Επειδή ασχολείται με την σαβούρα ανεβαίνει το noise level εσωτερικά στο streamer, και αυτό περνάει τελικά στο DAC. Εκεί πάντα "χαλάει" ο ήχος. Όχι στο ίδιο το streamer.
Οκ, τώρα κατάλαβα τι παίζει..
 
Άσχετος είμαι με τα δίκτυα, σορυ για τις βλακωδες ερωτήσεις μου..

Δεν υπάρχουν βλακώδεις ερωτήσεις. :)

Ξέρω ότι το νήμα είναι ειδικού χαρακτήρα, για να ασχοληθεί κάποιος θα πρέπει να έχει βουτήξει πολύ πιο βαθιά στα δικτυακά από τον μέσο χρήστη.
Αλλά εδώ είμαστε να βοηθάμε.
 
Μπορείς να αναφέρεις την διαδικασία (αν είναι εύκολο φυσικά) ώστε να μπει το δεύτερο ρούτερ..
τα περισσότερα Router του εμπορίου θα δουλέψουν χωρίς να κάνεις τίποτα (με τις default ρυθμισεις τους)
απλά συνδέοντας τη WAN θύρα με το Router του παρόχου και
τη LAN με το streamer ή με switch αν το χρειάζεσαι.

1770722809926.png

Θα είσαι άτυχος και δε θα δουλέψει με τη μία αν τύχει και είναι το ίδιο έυρος διευθύνσεων IP στην WAN πλευρά και στον DHCP server που ζει στη LAN πλευρά....
Τότε υποχρεωτικά θα χρειαστεί να συνδεθείς στο νεο router για να αλλάξεις αυτό το εύρος.

Όπως και να 'χει, ακόμη και να παίξει με τα default, καλό είναι να συνδεθείς στο νέο router να ρυθμίσεις το wifi, να κλείσεις διάφορα άχρηστα πράγματα κ.λπ.

Μην εκταμιεύετε!!! πάρτε ένα δανεικό και δοκιμάστε! παντού υπάρχει ενα router!
 
Καλά, δεν έχουν όλοι δεύτερο router. :)
Αλλά ναι, υπάρχει περίπτωση αυτό που έχεις ήδη να υποστηρίζει πολλά από αυτά που θέλουμε.

Θα είσαι άτυχος και δε θα δουλέψει με τη μία αν τύχει και είναι το ίδιο έυρος διευθύνσεων IP στην WAN πλευρά και στον DHCP server που ζει στη LAN πλευρά....

Θα πρέπει να κλείσει ο DHCP server από το modem γιατί αν έχεις δύο θα παίζουν σφαλιάρες και δεν θα ξέρεις σε ποιο δίκτυο θα πέσει το streamer.
Αν υπάρχει ήδη router, καλό είναι τη δουλειά να την κάνει αυτό και να κρατήσουμε του παρόχου μόνο σαν modem.

Οπότε, απλά ορίζουμε π.χ. την πρώτη πόρτα να δίνει ip του στυλ 192.168.10.X, την δεύτερη 192.168.20.Χ κ.ο.κ.
 
τα περισσότερα Router του εμπορίου θα δουλέψουν χωρίς να κάνεις τίποτα (με τις default ρυθμισεις τους)
απλά συνδέοντας τη WAN θύρα με το Router του παρόχου και
τη LAN με το streamer ή με switch αν το χρειάζεσαι.

View attachment 266344

Θα είσαι άτυχος και δε θα δουλέψει με τη μία αν τύχει και είναι το ίδιο έυρος διευθύνσεων IP στην WAN πλευρά και στον DHCP server που ζει στη LAN πλευρά....
Τότε υποχρεωτικά θα χρειαστεί να συνδεθείς στο νεο router για να αλλάξεις αυτό το εύρος.

Όπως και να 'χει, ακόμη και να παίξει με τα default, καλό είναι να συνδεθείς στο νέο router να ρυθμίσεις το wifi, να κλείσεις διάφορα άχρηστα πράγματα κ.λπ.

Μην εκταμιεύετε!!! πάρτε ένα δανεικό και δοκιμάστε! παντού υπάρχει ενα router!
Ωραία, σ' ευχαριστώ, έχω δεύτερο Ρούτερ, θα το δοκιμάσω..😉