10-15 συσκευές σε ένα σπίτι (κινητά, tablets, PCs, TVs) δε δημιουργουν τρομερό broadcast traffic για να θελει σώνει και ντε segmentation με ξεχωριστά subnets ή VLANs
Σε τέτοιο δίκτυο το broadcast προέρχεται κυρίως από:
- ARP (ποιος έχει αυτή την IP)
- DHCP (στην εκκίνηση / ανανέωση lease)
- mDNS / SSDP / UPnP (TVs, Chromecast, AirPlay κλπ)
- πιθανότατα NetBIOS (κυρίως Windows)
Αυτά είναι λίγα πακέτα, μικρού μεγέθους, και σποραδικά.
- Μιλάμε για μερικά kbps, όχι Mbps
- Σε Wi-Fi airtime: ασήμαντο
- Σε Ethernet: πρακτικά μηδέν
Πρακτικά, αν δεν υπάρχουν αρκετές δεκάδες συσκευές ή/και σαβούρες ΙοΤ συσκευές, το broadcast traffic ΔΕΝ είναι θέμα
Προσωπικά τρέχω διάφορα mikrotik στο σπίτι με VLANs, Queues, Firewall rules κ.λπ. αλλά για λόγους τάξης, ασφάλειας, απρόσκοπτης λειτουργίας και λιγότερης γκρίνιας από τις γυναίκες του σπιτιού!... και όχι για να βελτιώσω τον ήχο.
Δεν έχω ξεχωριστό VLAN για το streamer αλλά εχω για τις δικες μου συσκευές γενικότερα (τα PC που δουλεύω, streamer, android box, UPnP speaker, NAS)
Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κάνει ηχητικά test πριν και μετά το segmentation... γιατί δεν ήταν αυτός ο σκοπός (να "ψειρίσω" τον ήχο) αλλά δεν κατάλαβα και κάποια διαφορά με την καθημερινή ακρόαση.... αν τυχόν υπήρχε και δεν την κατάλαβα, σίγουρα δε θα ήταν μεγάλη...
Πιθανότατα κάποιοι με ακριβότερα μηχανήματα από ενα intel nuc για streamer και motu m4 / minidsp HD / topping d10s ως DACs να έχουν διαφορά (αν και δεν το πολυπιστεύω), δεν έχω ιδέα...
=========================================================
Άσχετα του τι νομίζω/πιστεύω εγώ, αν πάντως κάποιος θέλει να "απομονωθει", θα πρέπει να έχει κατανοήσει πρώτα κάποιες βασικές δικτυακές έννοιες (ή να φωνάξει τον φίλο του τον ΙΤ)
Ένας τρόπος να "απομονωθεις" και να μη μπλέξεις με VLANS, access ports, managed switches και διάφορα τέτοια είναι αντί για VLANs να βάλει ένα δεύτερο router:
Router A -> LAN σπιτιού
-> Router B -> μηχανάκια ήχου
Τα μηχανάκια είναι πίσω από δεύτερο NAT
Δεν βλέπουν τίποτα από το main LAN
Το main LAN δεν βλέπει αυτά
Πλεονεκτήματα
- Πραγματική απομόνωση
- Δε χρειάζεται καμία VLAN γνώση
- Μηδενικό broadcast leakage
Μειονεκτήματα
- Double NAT (και τι έγινε...)
- Θέλει port forwarding ΑΝ χρειαστεί inbound (αν...)
- Λίγο “μπακαλίστικο”, αλλά δουλεύει