Jean Hiraga's class A amplifier

Re: Απάντηση: Re: Jean Hiraga's class A amplifier

ειναι ο original hiraga le classeA. αυτα μετρησα αυτα εβαλα said:
Μαλάκωσες λίγο ή ιδέα μου είναι ; Ο Jean Hiraga το γράφει ξεκάθαρα! Διάβασε ...
FET.jpg

Δεν σε λοιδορώ εγώ προς θεού... μόνος λοιδορείς τον εαυτό σου με την συμπεριφορά σου :grinning-smiley-043

Το thread έχει καταστραφεί όπως βλέπω και από παρουσίαση κατασκευής έχει γίνει πεδίο μάχης χωρίς ευθύνη του νηματοθετη

Μια τελευταία προειδοποίηση. Όποιος δεν θέλει να έχει κόσμια συμπεριφορά είτε αποχωρεί μόνος του, είτε εκδιώκεται …δυστυχώς.
Αν έχετε να πείτε κάτι ουσιαστικό για τη κατασκευή καλώς αν έχετε να πείτε κάτι για άλλο μέλλος του forum καλύτερα να αποσυρθείτε.

Ολο αυτό είναι τραγωδία, κάποιος πρεπει να μαζεψει αυτούς που ''ήρξαντο χειρών αδίκων". Απορία, επιτρέπεται να συμμετέχουν επαγγελαμτίες στο DIY που είναι χώρος για την χαρά δημιουργίας του ερασιτέχνη, του αρχάριου και του πειραματιστή. Ότι και ''λάθος ή βλακεία'' κάνει. Ας έλθουν οι εμπειροι να τον διορθωσουν με οδηγίες. Σπάνια γράφω αλλά διαβαζω τακτικά και επισταμένως το site τέτοιο πραγμα πρωτη φορά το βλέπω. Ντροπή!!!

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι αρκεί να είναι συγκαταβατικοί και αλτρουιστές. Δυστυχώς η ζέστη των ημερών βγάζει μια συμπεριφορά σε τάξη Β, εν’ αντιθέσει προς το προσδοκούμενο. Πιστεύω να συνέλθουμε.

Re: Απάντηση: Re: Jean Hiraga's class A amplifier

Προς κάθε άσχετο και ανόητο ...Εδώ είναι το σχέδιο που υλοποιούμε ..

Το σχεδίασε ο HIRAGA .Υπάρχει αμφιβολία ?

http://www.kaschei.com/classa/hiraga2.htm

Για να μην παίζουμε με τις λέξεις
Δεν αμφιβάλλω ότι το σχεδίασε αυτά που έβγαλε στο
εμπόριο ήταν με BJT
Βλέπω ότι έχεις χάσει την ψυχραιμία σου...

Ολο αυτό είναι τραγωδία, κάποιος πρεπει να μαζεψει αυτούς που ''ήρξαντο χειρών αδίκων". Απορία, επιτρέπεται να συμμετέχουν επαγγελαμτίες στο DIY που είναι χώρος για την χαρά δημιουργίας του ερασιτέχνη, του αρχάριου και του πειραματιστή. !!!

++

Αυτο το νήμα εκτός από την δυσάρεστη εξέλιξη που είχε, προκάλεσε εξαιρετικές συζητήσεις και θετικούς προβληματισμούς γύρω από την κατασκευή. Σταμάτησε άδοξα και είναι κρίμα. Θα ήθελα να δω την κατάληξη του project. Αν και φανατικός λαμπατος θα μου άρεσε μια κατασκευή τάξης Α και ειδικά του Hiraga. Έχω φτιάξει ένα τελικό Hiraga με λυχνίες ΚΤ88 πριν 20 χρόνια και παρόλο που ´έχω αλλάξει/φτιάξει ένα σωρό συστήματά τον ακούω και τον 'πειραζω' συνεχώς.
Μήπως θα έπρεπε ο Vasιlis11 να το κλείσει με μια τελική παρουσίαση και συμπεράσματα. Γιατί έτσι πρέπει να κλείνουν τα έργα.

Και στο παρελθόν υπήρξαν αντιξοότητες, μάλιστα χειρίστου βαθμού, αλλά το "σκούπισμα" των συντονιστών εξαφάνιζε τα ίχνη για να φαίνεται το σπίτι μας "καθαρό".
Αυτή τη φορά, αν και είπαμε να το "καθαρίσουμε", θα μείνει ως έχει για να μας δείχνει και τον κακό μας ευατό, αυτόν που όλοι μας θα θέλαμε να τον αφήναμε εκτός σπιτιού.
Δεν ζητάμε προσωπεία, αλλά τον ελάχιστο σεβασμό στο συνομιλητή μας που λόγω του μέσου δεν το ξέρουμε καθόλου και εάν το γνωρίζαμε από κοντά ίσως να είχαμε μετανιώσει για τον τρόπο που του απευθυνθήκαμε δια του γραπτού λόγου.

Το νήμα είναι ακόμη ανοιχτό και φυσικά περιμένουμε το δημιουργό του είτε να το ολοκληρώσει είτε να το συνεχίσει.

Αυτο το νήμα εκτός από την δυσάρεστη εξέλιξη που είχε, προκάλεσε εξαιρετικές συζητήσεις και θετικούς προβληματισμούς γύρω από την κατασκευή. Σταμάτησε άδοξα και είναι κρίμα. Θα ήθελα να δω την κατάληξη του project. Αν και φανατικός λαμπατος θα μου άρεσε μια κατασκευή τάξης Α και ειδικά του Hiraga. Έχω φτιάξει ένα τελικό Hiraga με λυχνίες ΚΤ88 πριν 20 χρόνια και παρόλο που ´έχω αλλάξει/φτιάξει ένα σωρό συστήματά τον ακούω και τον 'πειραζω' συνεχώς.
Μήπως θα έπρεπε ο Vasιlis11 να το κλείσει με μια τελική παρουσίαση και συμπεράσματα. Γιατί έτσι πρέπει να κλείνουν τα έργα.

Επειδή έχω διαβάσει πολλά μισοτελειωμένα νήματα και μου έχουν κάνει άσκημη εντύπωση, δεν σκοπεύω να το παρατήσω, αν και αυτή ήταν η αρχική μου απόφαση.
Απλά τώρα το καλοκαίρι μας πήγε πίσω. Όταν τελειώσει η κατασκευή, θα γίνει η παρουσίαση με το τελικό αποτέλεσμα.

Υ.Γ. Lemon, πολύ σωστό που έμεινε το νήμα ως έχει. Είναι σημαντικό να μπορούμε να αντικρίζουμε το πρόσωπο μας όπως είναι.

Συνεχίζουμε λοιπόν όπως είχαμε υποσχεθεί. Το ένα κανάλι είναι έτοιμο και δοκιμάζεται στην τελική του μορφή.

Οι αλλαγές που έγιναν είναι οι εξής.
Βγάλαμε το τριμερ 500 ωμ και βάλαμε τις ανάλογες αντιστάσεις στην θέση του. Η αλλαγή αυτή είχε θετικό αποτέλεσμα ως προς τον ήχο.

Επίσης, επειδή ήταν δύσκολο να επιτευχθεί η ζητούμενη σταθερότητα, αντικαταστήσαμε τις ζένερ με κύκλωμα σταθεροποίησης, ώστε με τρίμερ να φέρουμε το ρεύμα ηρεμίας στην επιθυμητή τιμή(1 Α).

Κάναμε επίσης και μετρήσεις θερμοκρασίας κατά τις δόκιμες, ώστε να δούμε πόσο καλυμμένοι είμαστε.
Με θερμοκρασία περιβάλλοντος 29 C και ρεύμα ηρεμίας 1330 mA:
Θερμοκρασία πάνω στο φετ 49.5- 50 C. Θερμοκρασία στην ψήκτρα δίπλα στο φετ 46 C.
Θερμοκρασία σε πιο απομακρυσμένο σημείο της ψήκτρας 43 C.
Καθόλου άσχημα θα έλεγα.

Όπου να ναι τελειώνει και το δεύτερο κανάλι και μπαίνουμε στην τελική ευθεία της κατασκευής.

Επιτέλους φτάσαμε στο τέλος της κατασκευής. Ο ενισχυτής είναι έτοιμος και παίζει μουσική.
Σαν κατασκευή δεν είναι όμορφη, μάλλον άσχημη θα έλεγα οτι είναι, συγκρίνοντας την με άλλες κατασκευές που φτιάχνουν τα παιδιά εδώ στο φόρουμ.
Έμενα πάντως μου αρέσει όπως το βλέπω, όποτε είναι και θέμα γούστου!
Ανεβάζω μια φωτογραφία για τώρα και αργότερα θα μπούμε σε λεπτομέρειες για την κατασκευή, τις ρυθμίσεις, το πως ακούγεται κλπ
Προς το παρόν εύχομαι καλή χρονιά με υγεία.

Attachments

• hiraga final1-1.jpg
    hiraga final1-1.jpg
    241 KB · Views: 413
You did it your way, που λένε.
Το κύκλωμα αν και όχι πολύπλοκο, εγώ αν πήγαινα σε point-to-point θα το έβαζα πάνω σε πλακέτες, ίσως με turrets.
Υποθέτω πως του έκανες αντισεισμικό τεστ (αλά Accuphase) και έμεινες ικανοποιημένος.
Είμαι στην άλλη πλευρά, με πολύπλοκα κυκλώματα, μεγάλες αποδόσεις και αναίσθητα ηχεία.
Ελπίζω στο διαταύτα ο ενισχυτής να είναι αυτό που ζητάς. Ανέφερε και τα συνοδά του συστήματος

Επιτέλους το ολοκληρώσαμε το νήμα, ψιλοφαγωθήκαμε στην πορεία, αλλά στο τέλος όλοι σφίγγουμε τα χέρια και χαρίζουμε ένα πλατύ χαμόγελο στον άλλον.
Πάντα οι κατασκευές μας, ωραίες ή ιδιόγουστες, μας κάνουν να νιώθουμε καλά...η χαρά της δημιουργίας άλλωστε.
Σαφώς, αυτή η κατασκευή (για λόγους ασφάλειας) δεν θα είναι η προτροπή μας για τα νέα μέλη - μάλλον θα πρέπει να τους αποθαρρύνουμε για point to point κατασκευές στον αέρα.

Ένα μπράβο από εμάς για την ολοκλήρωση και θα ήθελα μια ανατροφοδότηση εκεί προς καλοκαίρι μεριά...έχω έτσι μια περιέργεια για το πως θα κάνει τη διόρθωση ο ενισχυτής μην έχοντας τα οδηγά και τα τελικά τρανζίστορ πάνω στην ίδια ψύκτρα. Φυσικά δεν είναι και ο μοναδικός του είδους του, και ο MF-A1 δεν έχει κανένα οδηγό πάνω στη ψύκτρα...αλλά εκεί έχει υπολογιστεί με καλή ακρίβεια το μέγεθος της ψύκτρας και η δυνατότητα απαγωγής, αν και σε θερμά κλίματα υπήρξαν προβλήματα και η εταιρία έκανε διορθώσεις στις αντιστάσεις εκπομπού (τις μεγάλωσε) με σκοπό να ρίξει το ρεύμα ηρεμίας.

Σίγουρα δεν έχει την σταθερότητα που θα θέλαμε ο ενισχυτής. Είχαμε και ένα θέμα τραυματισμού στο χέρι του τεχνικού, οπότε η ρύθμιση του ρεύματος ηρεμίας έχει μείνει στο 1.2Α, που είναι πάρα πολύ. Αργότερα, σε ένα δυο μήνες, θα γίνει αλλαγή που χρειάζεται ώστε να έρθει στα 800 με 900mA.
Πιστεύουμε ότι επειδή η θερμοκρασία στο κλειστό κουτί θα είναι ποιο σταθερή, δεν θα έχουμε θέμα. Σε προηγούμενο ενισχυτή που φτιάξανε τα παιδιά, κλείσανε το κύκλωμα σε ένα μικρο κουτί φτιαγμένο από επιχαλκωμένες πλακέτες, και λύσανε το πρόβλημα με την διαφορά θερμοκρασίας.
Τώρα όπως είναι πάντως παίζει μια χαρά, ζεσταίνεται αρκετά βεβαία, αλλά πιστεύω ότι θα διορθωθεί αυτό αργότερα.
Περισσότερα στην πορεία, να πούμε και για τα υπόλοιπα κομμάτια της αλυσίδας.

τα καλώδια δεν μπορείς να τα ορθογωνιάσεις μέσα?
Είναι σίγουρα εφικτό και θα έχει αποτέλεσμα και οπτικό και ακουστό.

Μπορείς να μου εξηγήσεις τον λόγο που θα έχουμε καλύτερο ακουστικό αποτέλεσμα αν γωνιάσουμε τα καλώδια;
Για το οπτικό συμφωνώ μαζί σου.