Jean Hiraga's class A amplifier

Ένα φόρουμ είναι μιά μικρογραφία της κοινωνίας. Πάντα υπάρχουν αυτοί που μπορούν να προσφέρουν κάτι στο σύνολο και αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα. Ιδιαίτερα στην χώρα μας οι τελευταίοι είναι πολύ διαδεδομένοι.
Όταν ξεκίνησα να συμμετέχω στο φόρουμ έψαχνα ιδιαίτερα την diy ενότητα, πρώτον γιατί μου αρέσουν οι ιδιοκατασκευές και δεύτερον γιατί έβλεπα ότι τι με τις οικονομικές μου δυνατότητες, μόνο έτσι θα μπορούσα να πάρω ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Οι γνώσεις μου δεν είναι πολλές, αλλά ψάχνοντας, ρωτώντας ακούγοντας και δοκιμάζοντας, κατέληξα σε κάποια πράγματα.
Στην πορεία γνώρισα πολλά άτομα πού ήθελαν να προσφέρουν ότι μπορούσαν από γνώσεις και υλικά, ώστε να βοηθήσουν εκεί που μπορούν.
Ο πρώτος που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Νίκος ο Τσαμπάζης, ο οποίος όταν τού είπα ότι μου αρέσει ο ενισχυτής που έφτιαχνε, όχι μόνο μου έδωσε ότι πληροφορία ήξερε, αλλά μου έστειλε δωρεάν τις πλακέτες για να τον κατασκευάσω.
Νοιώθω λοιπόν ότι έχω πάρει από αυτήν εδώ την κοινότητα γι αυτό σκέφτηκα κι εγώ να προσφέρω τώρα που μου δίνεται η ευκαιρία. Σκέφτηκα ότι και κάτι ελάχιστο να μάθει κάποιος από την παρουσίαση αυτή θα είναι καλό.
Τώρα στην πορεία μάλιστα βλέπω ότι μαθαίνω κι εγώ πράγματα τα οποία δεν θα τα μάθαινα αλλιώς.
Χαίρομαι λοιπόν και απολαμβάνω την παρουσίαση αυτή, γιά τον λόγο ότι έχει μιά διαφορετική φιλοσοφία κατασκευής που μου αρέσει.
Το αν είναι σωστή ή λάθος είναι ένα άλλο θέμα.
Συνεχίζουμε λοιπόν...
 
Εφόσον υπάρχει τέτοια έκλιση θερμότητας θα προτιμούσα μηχανική επαφή, πρώτη σκέψη συνδέσμοι-δαχτυλίδια που σφύγκονται με τις βίδες (δεν τις ακουμπάνε χρησιμοποιώντας ροδέλα μόνωσης) πάνω στο τρανζίστορ. Απλά δεν μου αρέσουν κολλήσεις που έχουν υπερθερμανθεί και η χρήση διπλής ψύκτρας για καλύτερη επαγωγή με παραπέμπει σε "σκαντζόχοιρο".
 
Απάντηση: Re: Jean Hiraga's class A amplifier

ναι αλά....η μηχανική επαφή έχει και τα μειονεκτήματα της , για φαντάσου ότι οι πλαστικές ροδελες χαλαρώνουν στο πέρασμα του χρόνου από την θερμότητα και κατεπεκταση και το καλώδιο που είναι βιδωμένο στο μεταλλικό κέλυφος , και πόση αντίσταση προσθέτει όλο αυτό και πόσο αξιοποιστο στο χρόνο είναι αυτό , εγώ θα συμφωνήσω με το καλώδιο κολλημένο πάνω στο μοσφετ με την προϋπόθεση να έχεις ένα βαρβάτο κολιτιρι ώστε να έχεις την λιγότερη θερμική καταπόνηση του εξαρτήματος
 
Για να μην γίνει αυτό που λες, καλώδια σε δαχτυλίδι ανάμεσα σε δύο παξιμάδια ασφαλείας (με μεγαλύτερη βίδα μονωμένη). Αλλά ιδέες μπορείς να δεις σε παλιούς ενισχυτές όπου τα μόσφετ ήταν πάνω σε ψύκτρες που δεν είχαν επαφή με την πλακέτα, ιδίως στους τάξης Α.
Υποθέτω πως φτιάχνεται εν καιρώ, οπότε καλή επιτυχία.
 
Το καλύτερο είναι αυτό που λες. Τα τρανζίστορ βιδωμένα πάνω στην ψήκτρα, αλλά επειδή δεν γίνεται στην προκειμένη περίπτωση, πήγαμε στην λύση με τις γωνίες σε σχήμα Τ. Για αυτό τον λόγο βάλαμε χοντρές βίδες παντού για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη επαφή. Επίσης προτιμούμε καλό κόλλημα παρά ροδέλες. Εννοείται ότι αυτός που κολλάει έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις γνώσεις.
 
Για την χρήση του Τ δεν διαφώνησα, η ιδέα της χρήσης του έναντι του Γ έγινε μάλλον από μελέτη άλλων υλοποιήσεων οπότε καλώς. Εξάλλου δεν προτιμώ και εγώ το τρύπημα της ψύκτρας γιατί δουλεύοντας με πλακέτες θα πρέπει να είμαι πολύ τυχερός να ταιριάξουν οι τρύπες με τα κενά της ψύκτρας (από τότε που έχω σπάσει μικρό κολαούζο θέλω να περνάω την βίδα από την άλλη μεριά και λόγω σιγουριάς)

Εννοούσα να πάρεις ιδέες για τις επιλογές σου από παλιότερες κατασκευές όπου δεν χρησιμοποιούσαν πλακέτες αλλά το καλύτερο μάλλον είναι να δεις (που το έχεις κάνει δηλαδή) άλλες υλοποιήσεις του συγκεκριμένου κυκλώματος

Επειδή αναφέρθηκες στην χωρητικότητα και είδα από τις εικόνες κάτι που μου θυμίζει kapton γιατί δεν χρησιμοποιείς κάτι όπως κεραμικά μονωτικά που έχουν πάχος αρκετό (φθάνουν μέχρι 3 χιλ) μαζί με πάστα πάνω και κάτω. Τα προτιμάει η Naim γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο στα καινούργια ενισχυτικά της.
Αν σε ενδιαφέρει περισσότερο η επαγωγή παρά η χωρητικότητα το καλύτερο είναι τα 86/82 της Keratherm, υπήρχει και ομαδική παραγγελία νομίζω στο DIYAudio (δεν βρίσκονται εύκολα). Για την επαγωγή ο Patrick (EUVL) στο εν λόγω φόρουμ έχει γράψει και ειδικό άρθρο (θα πρέπει να το ψάξω)
 
Σχετικά με τις αποστάσεις συμφωνώ μαζί σου, είναι δύσκολο και γι αυτό τον λόγο και για άλλους το κύκλωμα θα γίνει στον αέρα.
Για το μονωτικό, κοιτάξαμε για κάπτον, αλλά δεν βρήκαμε, οπότε καταλήξαμε στην λεπτή μίκα. Δεν το ψάξαμε παρακάτω.
Σχετικά με την χωρητικότητα, την μετρήσαμε ενδεικτικά και στην προκειμένη, θέλουμε να είναι όσο πιο μεγάλη γίνεται. Νομίζω στο συγκεκριμένο σημείο δεν επηρεάζει η μεγάλη χωρητικότητα, τουλάχιστον όχι σε αυτό το σχέδιο.
Οπότε δεν υπάρχει λόγος να βάλουμε το κεραμικό που λες.
 
Αυτά είναι τα Mosfet που φορούσε o "πολύς" Sanyo P55. Για την ακρίβεια ήταν τα λίγο "μικρότερα" 2SK134/2SJ49. Επίσης τα φορούσαν και οι Crescendo του Ελέκτορ. Ο "Μινι" ήταν ο πρώτος μου diy ενισχυτής. Όταν αγόρασα τα μοσφετ είχα τέτοια συγκίνηση! Μόνο κάτω από το μαξιλάρι μου δεν τα είχα βάλει. Έφτιαξα τρεις τέσσερις από δαύτους για φίλους. Τα μόσφετ ήταν βιδωτά μέσω της γωνίας στην πλακέτα. Θυμάμαι είχα χρησιμοποιήσει απλές βίδες Μ3. Όταν άνοιξα πάλι τον δικό μου μετά από κανένα χρόνο οι βίδες είχαν πιάσει σκουριά σε κάποια σημεία. Φρίκαρα! Αγόρασα καινούριες και τις έδωσα σε χρυσοχόο για επαργύρωση!! Τελικά τον έδωσα και εφτιαξα καινούριο για μένα. Αυτή τη φορά τις βίδες τις ...επιχρύσωσα!!! Δύο από αυτούς παίζουν ακόμα σε σπίτια φίλων! Συγχωρέστε μου το οφ τοπικ αλλά συγκινήθηκα όταν είδα τα μόσφετ.

Φίλε Vasilis περιμένω να δω ολοκληρωμένο τον ενισχυτή. Μου αρέσουν οι κατασκευές που έχουν πολλές βίδες και μπουλόνια. Σαν το θωρηκτό "Ποτέμκιν". "Σοσιαλιστικός ρεαλισμός" ένα πράμα!...
 
Η συγκίνηση είναι πάντα ευπρόσδεκτη σε ντιούικες κατασκευές που μας θυμίζουν πολλά...
Αλλά γιατί δεν είχες χρησιμοποιήσει απλά ανοξείδωτες;
 
Είχα, και έχω δηλαδή ακόμα την εντύπωση ότι οι ανοξειδωτες δεν έχουν τόσο καλή αγωγιμότητα. Εξάλλου η επιχρύσωση είναι πιο ...audiophile:BDGBGDB55:
 
Off topic
η όποια επαργύρωση -επιχρύσωση γίνεται από εργαστήρια είναι σχεδόν χωρίς λόγο γιατί το πάχος δεν είναι ούτε 1μ Κάπως καλύτερο αποτέλεσμα θα υπάρξει αν η βίδα είναι χάλκινη και γίνει επαργύρωση -επιχάλκωση
 
Αναφερόμαστε σε βίδες που συγκρατούν το σώμα του τρανζίστορ ή mosfet πάνω σε μία ψύκτρα και λέμε για αγωγιμότητα;
Απλά πράγματα γιατί μας διαβάζουν και νεοεισερχόμενα μέλη, σε αυτά τα σημεία βάζουμε ανοξείδωτες βίδες ή αλουμινίου, προσωπικά δεν βλέπω όφελος από οτιδήποτε άλλο.
 
@Βαγγέλης Σ
Τα μόσφετ πού χρησιμοποιώ τα είχα αγοράσει από μέλος του avclub που τα είχε από κατασκευή crescendo! Πράγματι θυμίζει λίγο θωρικτό, χα χα χα, μου άρεσε η παρωμοίωσή σου!! :)
Δυστυχώς, ότι γυαλίζει δεν είναι χρυσός και πολλές φορές μας παρασύρει έξω από τον στόχο μας.
Ελπίζω εντός των ημερών να προχωρήσει η κατασκευή γιατί έχει μείνει πίσω λόγω περιορισμένου χρόνου.
 
Αναφερόμαστε σε βίδες που συγκρατούν το σώμα του τρανζίστορ ή mosfet πάνω σε μία ψύκτρα και λέμε για αγωγιμότητα;
Απλά πράγματα γιατί μας διαβάζουν και νεοεισερχόμενα μέλη, σε αυτά τα σημεία βάζουμε ανοξείδωτες βίδες ή αλουμινίου, προσωπικά δεν βλέπω όφελος από οτιδήποτε άλλο.

Ναι, φυσικά αναφερόμαστε στην "πηγή" των mosfet που είναι ενωμένη με το περίβλημα. Άρα από την βίδα περνάει όλο το ρεύμα του φορτίου. Για ανοξείδωτες δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν υπάρχει επαφή από ανοξείδωτο χάλυβα σε κανέναν διακόπτη ή ρελέ. Χρησιμοποιούν συνήθως κάποιο επιμεταλλωμένο κράμα χαλκού. Οι αλουμινένιες βίδες που ξέρω έχουν ανοδίωση. Τα τελευταία χρόνια έχω δει στην αγορά βίδες από κράματα χαλκού. Ίσως αυτές είναι καλή περίπτωση.
Υπάρχει βέβαια πάντα το ενδεχόμενο απλά να "ψειρίζουμε την μαϊμού".
:ears:
 
Νομίζω ότι άξιζε τον κόπο η τόση αναμονή!
Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε τον τρόπο που ενώνουμε τα υλικά για να κολληθούν.
Στις επόμενες είναι τα οδηγά με τις αντιστάσεις του 1 ωμ.
 

Attachments

  • kikloma1.jpg
    kikloma1.jpg
    86.6 KB · Views: 287
  • kikloma5.jpg
    kikloma5.jpg
    116.2 KB · Views: 288
  • kikloma7.jpg
    kikloma7.jpg
    90.3 KB · Views: 287
  • kikloma11.jpg
    kikloma11.jpg
    116.2 KB · Views: 287
Ναι, φυσικά αναφερόμαστε στην "πηγή" των mosfet που είναι ενωμένη με το περίβλημα. Άρα από την βίδα περνάει όλο το ρεύμα του φορτίου. Για ανοξείδωτες δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν υπάρχει επαφή από ανοξείδωτο χάλυβα σε κανέναν διακόπτη ή ρελέ. Χρησιμοποιούν συνήθως κάποιο επιμεταλλωμένο κράμα χαλκού. Οι αλουμινένιες βίδες που ξέρω έχουν ανοδίωση. Τα τελευταία χρόνια έχω δει στην αγορά βίδες από κράματα χαλκού. Ίσως αυτές είναι καλή περίπτωση.
Υπάρχει βέβαια πάντα το ενδεχόμενο απλά να "ψειρίζουμε την μαϊμού".
:ears:

Ή μου διαφεύγει κάτι από τη συζήτηση ή κοιτώ αλλού.

Στην παρακάτω φώτο έχω σημειώσει με μαύρα βελάκια τις βίδες για τις οποίες αναφερόμαστε. Συγκρατούν το σώμα πάνω στη ψύκτρα όσο πιο σφικτά γίνεται και φυσικά έχουν και μονωτικό για ευνόητους λόγους προς τη ψύκτρα.
Αν μιλούσαμε για αυτές τις βίδες, τι σχέση έχουν με το ρεύμα του φορτίου;
 

Attachments

  • kikloma11_1.jpg
    kikloma11_1.jpg
    157.6 KB · Views: 265
σωπα εσυ δεν ξερεις...!
ωραια αρχισε η εβδομαδα!
πραγματι αξιζε η αναμονη..
..ηδη κλαιω απο τα γελια
:clown:
 
Συνάδελφοι, δεν πρέπει να ειρωνευόμαστε, ούτε να εκφράζουμε χαιρέκακα συναισθήματα. Δεν ταιριάζει με την περίπτωση του DIY.

Σίγουρα η προσπάθεια του vasilis11, δεν είναι πρότυπο κατασκευής (ιδιαίτερα για κατασκευή με ημιαγωγούς και point to point συνδέσεις),

Όμως είναι ωριμότερο να δίνουμε συμβουλές χωρίς υστεροβουλία και με καλή διάθεση, άλλωστε όλοι κάνουμε λάθη.
Αν από την άλλη κάτι μας εκνευρίζει ή δεν το αντέχουμε καλυτέρα να σιωπούμε.

Όσο αφορά την κατασκευή είναι κατά τη γνώμη μου επιρρεπής
α) σε βάθος χρόνου σε σοβαρό βραχυκύκλωμα (δυνητικά επικίνδυνο), ιδιαίτερα με τις αυξημένες θερμοκρασίες και
β) συντομότερα σε δυσλειτουργία π.χ από παρασιτικές χωρητικότητες.

Επίσης ο αυτοσχεδιασμός στη συναρμολόγηση, δεν μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για επανάληψη της κατασκευής από ένα άλλο μέλλος.
 
Σιγουρα δεν ειρωνευομαστε κανενα αλλα οταν βλεπει καποιος αυτες τι εικονες δεν θα το ριξει στην πλακα?
 
Re: Απάντηση: Jean Hiraga's class A amplifier

Σιγουρα δεν ειρωνευομαστε κανενα αλλα οταν βλεπει καποιος αυτες τι εικονες δεν θα το ριξει στην πλακα?

και όμως οι απαντήσεις του venar ειναι τουλάχιστον ειρωνικές ,αλλά και πάλι δεν βλέπω τον λόγο να κάνεις πλάκα αν θες να κάνεις κάτι σωστό δώσε συμβουλές αν ξέρεις αλλιώς μπορείς και να μην γράψεις