Τρίτη στις 8.30 το βράδυ στην Εθνική Πινακοθήκη, είχε με δωρεάν είσοδο συναυλία για δύο πιάνα, οργανωμένη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τις πιανίστες Τζένια Μανουσάκη και Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.
Στο πρώτο μέρος έπαιξαν έργα με έργα Πουλένκ (καπρίτσιο), Ντεμπισύ (Lindaraja), Ραχμάνινωφ (1η σουΐτα). Δε γνώριζα κανένα τους, αλλά μου άρεσαν όλα, με αποκορύφωμα τη σουΐτα του Ραχμάνινωφ, με τον οποίο σημειωτέον, δεν έχω και τις καλύτερες σχέσεις. Έχω να ενθουσιαστώ με έργο του από τότε που άκουσα της Etudes Tableaux.
Μετά το διάλειμμα έπαιξαν τη σουΐτα του Περικλή Κούκου από την όπερα του "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" και το "χορός" του Χρήστου Παπαγεωργίου.
Το έργο του Περικλή Κούκου ήταν στο γνώριμο ύφος του με τον μεγάλο ρυθμικό πλούτο του, το χιούμορ, τη φρεσκάδα και τις δόσεις λυρισμού όπου χρειάζονταν, συνδυασμένα αρμονικά. Η μουσική του νομίζω πως μπορεί να ακουστεί με ενδιαφέρον και να προσφέρει ικανοποίηση σε κοινό με πολύ διαφορετικά ακούσματα, αποφεύγοντας επιδέξια την παγίδα του τετριμμένου. Η όπερα του Περικλή θα κάνει πρεμιέρα σύντομα στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
Το έργο του Χρήστου Παπαγεωργίου - πολύ αγαπητού μου από την τακτική ραδιοφωνική εκπομπή του στο Τρίτο κάθε Σάββατο στις 7 - ήταν ένα κολάζ χορών, που όπως λέει ο ίδιος "...μέσα του ανακαλούσαν την αίσθηση της ελληνικότητας: ταξίμια, ο ήχος του μπαγλαμά, ηπειρώτικα, μπάλλοι, ζεϊμπέκικα, καλαματιανοί, πυρρίχιοι".
Οι πιανίστες έπαιξαν όμορφα, δυναμικά και με κέφι, μπροστά σε πολυάριθμο σχετικά κοινό - επιστρατεύσαμε τις καρέκλες του αιθρίου γιατί αυτές που είχαν τοποθετηθεί είχαν καταληφθεί από νωρίς - και τους το ανταποδώσαμε με ζεστό χειροκρότημα.
Ζεστή και επικοινωνιακή ήταν - ως συνήθως - και η διευθύντρια της Πινακοθήκης, η οποία στο διάλειμμα μας παρουσίασε σύντομα και τα εκθέματα των πινάκων και γλυπτών της έκθεσης των ελλήνων νεώτερων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από την αρχαία ελληνική Τέχνη, που εκτίθεντο στην αίθουσα της συναυλίας.
Μια όμορφη βραδιά για την οποία νιώθω υπόχρεος απέναντι στις σολίστ, την ΚΟΑ και την Εθνική Πινακοθήκη.