ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ...

Κώστας Παπαγεωργίου

AVClub Addicted Member
17 June 2006
2,014
ΑΘΗΝΑ
Παιδιά θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθεια οποιουδήποτε γνωρίζει κάτι για ένα πρόβλημα που έχω με την προβολή HD & Blueray.

Ξεκίνησα με Vista, κάρτα γραφικών ATI HD2400 και τους τελευταίους driver.

Δυστυχώς είχα πρόβλημα και με την κίνηση και με το κάδρο προβολής, όπου μας έβγαζε μαύρο πλαίσιο γύρω γύρω παρά του ότι είχε κλειδώσει στα 1920 χ 1080 24Hz.

Γύρισα και έβαλα τους προηγούμενους driver, αλλά και πάλι τα ίδια.

Μετά από έρευνα διάβασα ότι η 2400 δεν υποστηρίζει Hardware acceleration σε Vista???

Έτσι, φτου ξανά μανά από την αρχή, format και εγκατάσταση Windows XP Pro με τους τελευταίους driver.

Κατά τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιούσα μια οθόνη 19´´ Samsung στα 1024 χ 1280. Μόλις πήγαινα να παίξω Blueray κρασάριζε η κάρτα.

Ρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου...τίποτε...

Τι έβαλα τους παλιούς driver, τι ξαναεγκατέστησα το Power DVD Ultra, τίποτε.

Κάποια στιγμή λοιπόν σκέφτομαι να δοκιμάσω να παίξω στην SHARP 1920 x 1280 και στον 200άρη το Sony.

Ε λοιπόν και στα 2 έπαιξε κανονικά χωρίς να κρασάρει και χωρίς πρόβλημα κίνησης....αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ συνεχίζει να παίζει με μαύρο κάδρο τριγύρω!!!

Ε Λ Ε Ο Σ...

Μέχρι τους Omega driver πέρασα αλλά τίποτε... Δεν θέλει να παίξει σε όλο το κάδρο...

Μήπως γνωρίζει κανένας τίποτε?

Υπάρχει περίπτωση να έχει πρόβλημα η κάρτα?

Μήπως χρειάζεται να ανατρέξω σε κάποιους άλλους driver?

Ο επεξεργαστής είναι ένας AMD Athlon 64b στα 1,8 καθαρά με 2 GB μνήμη και η μητρική μία Gigabyte iDNA GA-K8N51GMF-9.

Ευχαριστώ...

Ώστε ο Κούλης τα έκανε μαντάρα ε; Ε, αυτά παθαίνεις ότι απευθύνεσαι σε ασχέτους για να σου στήσουν το pc σου. :p

Σοβαρά τώρα, αυτό το θέμα με το μαύρο κάδρο μου θυμίζει κάτι απίστευτες πατάτες που γράφει το (τελευταίο νομίζω) Hitech καταλήγοντας σε καταπληκτικά συμπεράσματα όπως πχ ότι η 2400 δεν έχει τα ʽγκάζιαʼ για full HD, ότι ακόμα και 2600 να πάρεις πρέπει να προσέξεις να είναι μάρκας ʽΑ διαλογήςʼ, ότι πρέπει πάντα να βάζουμε πρώτα τους (πανάρχαιους) drivers του CD που έρχεται με την κάρτα και μετά καπάκι (χωρίς απεγκατάσταση) τους τελευταίους και άλλα τέτοια απίστευτα.

Σκεφτόμουν μάλιστα ότι χρήζουν φοβερό κράξιμο (βάλε πόσους καημένους έχουν πάρει στο λαιμό τους με αυτά που γράφουν) αλλά ποτέ δεν βρήκα το χρόνο να ανοίξω thread.

Το πρόβλημά σου λοιπόν μου θυμίζει αυτά που ανέφεραν και αυτοί.

Ας πάρουμε τα δεδομένα από την αρχή:

Το ότι η 2400 παίζει κανονικότατα full hd είναι πασίγνωστο. Στο πρώτο τεστ που κάναμε (http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=12137&highlight=2400) είδαμε ότι η 2400 με έναν C2D 4300 παίζει κάτι παραπάνω από άνετα (cpu util της τάξης του 15-40%) όλα τα HD.

O επεξεργαστής σου όμως είναι μονοπύρηνος υποθέτω (και μάλιστα AMD και παλιά εσοδείας – όπου η υποστήριξη από τους Players δεν είναι και η καλύτερη – όπως πχ με τους παλιούς Intel) και ίσως αυτό είναι το πρόβλημα.

Για πες μας τι CPU util έχεις όταν παίζεις HD-DVD ή BR.

Παρόλʼ αυτά θεωρώ ότι ίσως υπάρχει πρόβλημα και με το software οπότε, προ της αλλαγής της CPU, θα πρότεινα την ακόλουθη σειρά ελέγχου:

1. Τελευταίο BIOS μητρικής
2. Τελευταίο BIOS VGA (έχει βγει νέο για την 2400)
3. Καθαρή εγκατάσταση XP
4. Σωστή εγκατάσταση τελευταίων drivers για τα πάντα (εξαίρεση οι ΑΤΙ Catalyst όπου θα έλεγα ότι ίσως πρέπει να μείνεις στους 7.8)
5. Εγκατάσταση PDVD ULTRA ver. 3319a
6. Εγκατάσταση AnyDVD HD 6199

Αυτά τα ολίγα για αρχή.

Kαταρχάς τρέξε το αρχείακι απο εδώ για να βάλεις κάποια πράγματα που λείπουν...απο τους drivers της ati.

Θέλει restart μετά την εγκατάσταση.

Αν πάλι βλέπεις μαύρο πλαίσιο, θα συνεχίσουμε....τα tweaks....:)

Kαταρχάς τρέξε το αρχείακι απο εδώ για να βάλεις κάποια πράγματα που λείπουν...απο τους drivers της ati.

Θέλει restart μετά την εγκατάσταση.

Αν πάλι βλέπεις μαύρο πλαίσιο, θα συνεχίσουμε....τα tweaks....:)

Σε ποιο αρχειάκι αναφέρεσαι;

Δεν ξέρω αν καταλαβαίνω καλά το πνεύμα σου αλλά ο μόνος σίγουρος λάθος δρόμος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα ʽπειράγματαʼ του στυλ omega drivers, extra codecs, πρόσθετα προγραμματάκια / players κλπ.

Αν εννοείς κάτι τέτοιο θα πρέπει να τονίσω ότι δεν πρέπει να παρασέρνουμε όσους δεν είναι άψογοι γνώστες του αντικειμένου (και όχι μόνο) σε αυτόν τον λάθος δρόμο.

Μμμ, μάλλον δεν το διατύπωσα σωστά...και δεν κατάλαβα προς τι η επίθεση, τεσπά.

Λοιπόν έχω μια 2400Pro AGP κάρτουλα και ο μόνος τρόπος να δώ hd με CPU 10% είναι με το τρέξιμο αυτού του αρχείου, το οποίο είναι διάσημο στο avsforum.

Aν δεν το ξέρετε κακως γιατί πρέπει να το βάλετε.....

Το πρόβλημα με το μαύρο πλαίσιο οφείλετε σε ενα bug των driver...θα βρώ την ερμηνεία και θα σας την πω.

Το αρχείο το κατεβάζετε αν κάνετε δεξι κλίκ και save target, αναφέρεται και στην σελίδα....
http://home.comcast.net/~exdeus/ati-hd2x00/

Δεν είχα βάλει το site, sorry.

Δεν κάνει κάτι κακό, το αντίθετο.

Να διορθώσω, οτι δεν ειπα ποτέ για Omega drivers, Κλπ

Last edited:
Λοιπόν here it is....

VForceMaxResSize 2800000 (aka SORTOverrideVidSizeCaps in Cat7.7 and earlier) = this sets the PDVD HDDVD/Bluray max render size in pixels, but the default setting is so small that it can't fill a 1080p screen. The formula appears to be screen width squared * 0.75. On a 2600 the default value when the key doesn't exist appears to be around 2.3 million, which is enough for a 1600*1200 screen, but not for 1920 pixels wide. For that the 2.8 million value above is enough, but if you have a 2500*1600 screen it needs to be 4687500 or greater. Since there's maybe a performance reason for a limit, it's probably not worth setting it higher than you need.

Από http://www.avsforum.com/avs-vb/showpost.php?p=11659897&postcount=2121

Διαβάστε το λέει πολλά ο arfster.....

Ευχαριστώ Τάκη, νόμιζα ότι τα είχατε διαβάσει ρε συ....

Άλλη φορά θα τα βγάζω κατευθείαν στη φόρα...

@ Emilot

Βρε συ, καμία επίθεση δεν έγινε, κακώς το εξέλαβες έτσι.

Απλώς, επειδή δεν είδα και εξακολουθώ να μην βλέπω, link στο post σου, έκανα μία γενική παρατήρηση.

Σημείωσα άλλωστε το ʽαν καταλαβαίνω καλά το πνεύμα σουʼ

Ενδιαφέρουσα η πληροφορία η οποία βέβαια υποδεικνύει, ένα ακόμα bug των drivers.

Δεν προλαβαίνω να διαβάσω όλο το θέμα αλλά υποθέτω ότι με άλλη έκδοση drivers θα λύνεται χωρίς την χρήση αυτού του ʽτρικʼ. Και αυτή θα είναι μια πιο ʽκαθαρήʼ λύση.

ΥΓ Τώρα θυμήθηκα ότι το πρόβλημα το είχα παρατηρήσει και εγώ κάποια στιγμή με την 2600 και τους 7.8 αλλά μετά από κάποια μπρος πίσω σε εκδόσεις drivers και pdvd και επιστρέφοντας τελικά στις ίδιες εκδόσεις με τις οποίες είχε πρωτοεμφανιστεί το πρόβλημα, το πρόβλημα εξαφανίστηκε! (άβυσσος η ψυχή των PC)

Τεσπά, Κώστα από τα παραπάνω προκύπτει ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα δεν είναι η CPU σου αλλά ο driver της ATI.

Ψάξε το λίγο με άλλη έκδοση ATI ή με αυτά που λέει ο Αιμίλιος.

@ Emilot

Βρε συ, καμία επίθεση δεν έγινε, κακώς το εξέλαβες έτσι.

Απλώς, επειδή δεν είδα και εξακολουθώ να μην βλέπω, link στο post σου, έκανα μία γενική παρατήρηση.

Σημείωσα άλλωστε το ʽαν καταλαβαίνω καλά το πνεύμα σουʼ

Ενδιαφέρουσα η πληροφορία η οποία βέβαια υποδεικνύει, ένα ακόμα bug των drivers.

Δεν προλαβαίνω να διαβάσω όλο το θέμα αλλά υποθέτω ότι με άλλη έκδοση drivers θα λύνεται χωρίς την χρήση αυτού του ʽτρικʼ. Και αυτή θα είναι μια πιο ʽκαθαρήʼ λύση.

ΥΓ Τώρα θυμήθηκα ότι το πρόβλημα το είχα παρατηρήσει και εγώ κάποια στιγμή με την 2600 και τους 7.8 αλλά μετά από κάποια μπρος πίσω σε εκδόσεις drivers και pdvd και επιστρέφοντας τελικά στις ίδιες εκδόσεις με τις οποίες είχε πρωτοεμφανιστεί το πρόβλημα, το πρόβλημα εξαφανίστηκε! (άβυσσος η ψυχή των PC)

Νο problem, δύσκολα παρεξηγούμαι...:)

Αλλά μου κάνει εντύπωση που δεν το έχετε δοκιμάσει......

Λοιπόν ότι και αν πιστεύεις για τα τρικ κλπ, δεν έχει λυθεί οτιδήποτε μέσω ATI, απο αυτά που βάζει αυτό το αρχείο στην registry, ακόμα και με την Beta των 7.11...

Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς, δεν χάνεις ούτε χαλάς ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ....

ΟΚ, κατανοητό.

Απλώς αυτό που λέω είναι ότι σε εμένα (και στο review που κάναμε) δεν υπήρχε τέτοιο θέμα.

Επίσης, με την 2600 από εκεί και πέρα πάλι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα (με εξαίρεση όσα αναφέρω στο προηγούμενο post).

Από αυτά συμπεραίνω ότι υπάρχουν driver ATI που παίζουν καλά και χωρίς το fix.

Εγώ έτσι θα το έψαχνα.

Αλλά από την άλλη, με το μπάχαλο των Catalyst, ίσως είναι τελικά ευκολότερο να βάλει απλώς το fix και να τελειώνει.

ΥΓ Που έχεις πετύχει τους 7.11 beta; Υποθέτω δεν αναφέρεσαι στο fix λόγω Crysis. Λογικά θα εμφανιστούν και οι επίσημοι από μέρα σε μέρα αλλά δεν αντέχω :p

ΟΚ, κατανοητό.

Απλώς αυτό που λέω είναι ότι σε εμένα (και στο review που κάναμε) δεν υπήρχε τέτοιο θέμα.

Επίσης, με την 2600 από εκεί και πέρα πάλι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα (με εξαίρεση όσα αναφέρω στο προηγούμενο post).

Από αυτά συμπεραίνω ότι υπάρχουν driver ATI που παίζουν καλά και χωρίς το fix.

Εγώ έτσι θα το έψαχνα.

Αλλά από την άλλη, με το μπάχαλο των Catalyst, ίσως είναι τελικά ευκολότερο να βάλει απλώς το fix και να τελειώνει.

ΥΓ Που έχεις πετύχει τους 7.11 beta; Υποθέτω δεν αναφέρεσαι στο fix λόγω Crysis. Λογικά θα εμφανιστούν και οι επίσημοι από μέρα σε μέρα αλλά δεν αντέχω :p

Για 7.11 για δες και αυτούς, τα πρώτα νέα είναι ενθαρρυντικά...

http://www.gecube.com/software-driver.php

Απο το avsforum....

Arfster says,

OK, promising so far:

1) Color vibrance and fleshtone are off by default, and they've fixed that stupid bug where if you have them set >1 and off, it behaves as if they were on. When you untick it now in CCC, the registry value actually goes to zero, regardless of where the slider is.
2) There's a new advanced quality tab, with sliders for denoise and detail, controlling denoise/detail keys in the registry. Both are off by default (detail used to be set to 50 by default for the 2600, 0 for 2400).
3) 1080i set to auto still uses bob, but VA manually selected works. This is on a 2600, VA on a 2400 is a whole different kettle of fish.
4) 2600 Bluray mpeg2 acceleration fixed (they broke it in 7.10). Anyone want to test it on the 2400?
5) They might have fixed the cyberlink mpeg2+EVR 1080i judder bug that has been around from 7.8 onwards. Don't have enough 1080i60 mpeg2 to test this properly though.
6) I also think they've fixed the PDVD window-within-a-window bug, where HDDVD/Bluray playback wouldn't fill a 1080p screen. Might still be a problem depending on what version PDVD you have though.

No fixes on expansion issues though. Still, looks like this is the first version since 7.7 I might actually install on my HTPC.

Last edited:
Re: Απάντηση: ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ...

Αυτό με το κάδρο γύρω γύρω , μήπως έχει να κάνει με κάποια ρύθμιση στην τηλεόραση ; κάτι με underscan ή overscan ;
nope

Για 7.11 για δες και αυτούς, τα πρώτα νέα είναι ενθαρρυντικά...

http://www.gecube.com/software-driver.php

Απο το avsforum....

Arfster says,

OK, promising so far:

1) Color vibrance and fleshtone are off by default, and they've fixed that stupid bug where if you have them set >1 and off, it behaves as if they were on. When you untick it now in CCC, the registry value actually goes to zero, regardless of where the slider is.
2) There's a new advanced quality tab, with sliders for denoise and detail, controlling denoise/detail keys in the registry. Both are off by default (detail used to be set to 50 by default for the 2600, 0 for 2400).
3) 1080i set to auto still uses bob, but VA manually selected works. This is on a 2600, VA on a 2400 is a whole different kettle of fish.
4) 2600 Bluray mpeg2 acceleration fixed (they broke it in 7.10). Anyone want to test it on the 2400?
5) They might have fixed the cyberlink mpeg2+EVR 1080i judder bug that has been around from 7.8 onwards. Don't have enough 1080i60 mpeg2 to test this properly though.
6) I also think they've fixed the PDVD window-within-a-window bug, where HDDVD/Bluray playback wouldn't fill a 1080p screen. Might still be a problem depending on what version PDVD you have though.

No fixes on expansion issues though. Still, looks like this is the first version since 7.7 I might actually install on my HTPC.

Χμμμμ (Κουλης tm)

8.43 λεει αρα λογικα ειναι οι ιδιοι με αυτους που ανεφερα παραπανω (για το Crysis) και αρχικα εδω http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=314856&postcount=15

(τωρα γιατι ειναι 100 mb σε σχεση με τα 50 της ΑΤΙ....)

Ώστε ο Κούλης τα έκανε μαντάρα ε; Ε, αυτά παθαίνεις ότι απευθύνεσαι σε ασχέτους για να σου στήσουν το pc σου. :p

Σοβαρά τώρα, αυτό το θέμα με το μαύρο κάδρο μου θυμίζει κάτι απίστευτες πατάτες που γράφει το (τελευταίο νομίζω) Hitech καταλήγοντας σε καταπληκτικά συμπεράσματα όπως πχ ότι η 2400 δεν έχει τα ʽγκάζιαʼ για full HD, ότι ακόμα και 2600 να πάρεις πρέπει να προσέξεις να είναι μάρκας ʽΑ διαλογήςʼ, ότι πρέπει πάντα να βάζουμε πρώτα τους (πανάρχαιους) drivers του CD που έρχεται με την κάρτα και μετά καπάκι (χωρίς απεγκατάσταση) τους τελευταίους και άλλα τέτοια απίστευτα.

Σκεφτόμουν μάλιστα ότι χρήζουν φοβερό κράξιμο (βάλε πόσους καημένους έχουν πάρει στο λαιμό τους με αυτά που γράφουν) αλλά ποτέ δεν βρήκα το χρόνο να ανοίξω thread.

Το πρόβλημά σου λοιπόν μου θυμίζει αυτά που ανέφεραν και αυτοί.

Ας πάρουμε τα δεδομένα από την αρχή:

Το ότι η 2400 παίζει κανονικότατα full hd είναι πασίγνωστο. Στο πρώτο τεστ που κάναμε (http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=12137&highlight=2400) είδαμε ότι η 2400 με έναν C2D 4300 παίζει κάτι παραπάνω από άνετα (cpu util της τάξης του 15-40%) όλα τα HD.

O επεξεργαστής σου όμως είναι μονοπύρηνος υποθέτω (και μάλιστα AMD και παλιά εσοδείας – όπου η υποστήριξη από τους Players δεν είναι και η καλύτερη – όπως πχ με τους παλιούς Intel) και ίσως αυτό είναι το πρόβλημα.

Για πες μας τι CPU util έχεις όταν παίζεις HD-DVD ή BR.

Παρόλʼ αυτά θεωρώ ότι ίσως υπάρχει πρόβλημα και με το software οπότε, προ της αλλαγής της CPU, θα πρότεινα την ακόλουθη σειρά ελέγχου:

1. Τελευταίο BIOS μητρικής
2. Τελευταίο BIOS VGA (έχει βγει νέο για την 2400)
3. Καθαρή εγκατάσταση XP
4. Σωστή εγκατάσταση τελευταίων drivers για τα πάντα (εξαίρεση οι ΑΤΙ Catalyst όπου θα έλεγα ότι ίσως πρέπει να μείνεις στους 7.8)
5. Εγκατάσταση PDVD ULTRA ver. 3319a
6. Εγκατάσταση AnyDVD HD 6199

Αυτά τα ολίγα για αρχή.

Καταρχήν να ευχαριστήσω για τις άμεσες απαντήσεις σας.

Εκτός από το Νο6 όλα τα άλλα τα έχω κάνει εις τριπλούν. Μία με Vista και 2 με XP. Δυστυχώς δεν είδα γιατρειά. Τώρα θα κατεβάσω και από Gecube αλλά και εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί είναι 100ΜΒ???

Φυσικά και είναι μονοπύρηνος. Είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να φτιάξω το ΘΗΡΙΟ...:D

Αλλά αν ήξερα για το παλτό που θα έτρωγα...δεν θα έπαιρνα...

Πάντως δεν καταθέτω εύκολα τα όπλα...

Αλήθεια το AnyDVD μπορεί να επηρεάζει το κάδρο?

Υ.Γ. Τι είναι το CPU util?

Καταρχήν να ευχαριστήσω για τις άμεσες απαντήσεις σας.

Εκτός από το Νο6 όλα τα άλλα τα έχω κάνει εις τριπλούν. Μία με Vista και 2 με XP. Δυστυχώς δεν είδα γιατρειά. Τώρα θα κατεβάσω και από Gecube αλλά και εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί είναι 100ΜΒ???

Φυσικά και είναι μονοπύρηνος. Είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να φτιάξω το ΘΗΡΙΟ...:D

Αλλά αν ήξερα για το παλτό που θα έτρωγα...δεν θα έπαιρνα...

Πάντως δεν καταθέτω εύκολα τα όπλα...

Αλήθεια το AnyDVD μπορεί να επηρεάζει το κάδρο?

Υ.Γ. Τι είναι το CPU util?

Tι άλλο πρέπει να πω για να σας πείσω??

Κατέβασε ότι θες από οπουδήποτε, αλλά μόλις τελειώσεις, κάνε μου την χάρη και τρέξε το αρχείο που προείπα, κάνε επανεκκίνηση και δοκίμασε....

Με δεξί κλικ και save target as...

Φίλε Emilot ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τη βοήθεια, αλλά αυτό το vbs file μου το πρότεινε και ένας φίλος αλλά δυστυχώς όταν δοκίμασα να το τρέξω μου το ανοίγει σε text μορφή και δεν το τρέχει.

Ακόμη και όταν εγκατέστησα το Windows Script 5,6 δεν έτρεξε???

Μήπως υπάρχει καμιά άλλη λύση για να το τρέξω?

Ευχαριστώ.

Στο inforamtion πεδίο του CCC σου λέει ποιό είναι το κλειδί στην registry της κάρτας.
Δημιουργησε ενα καινούριο κλειδί (string), με δεξι κλικ και βάλε...
"VForceMaxResSize", "2800000"
"SORTOverrideVidSizeCaps", "2800000"

Επανεκίνηση και πες μας!!!