Τι link μωρέ έχει βουίξει το Μέγαρο Μουσικής.Βάλε λινκ μην τεμπελιάζεις...
Εγώ δουλεύω και δεν μπορώ να το ψάξω εύκολα...
rockinathens.gr
Σήμερα άκουσα εντατικά το Symphonic Dances του Rachmaninoff και διαπίστωσα, όχι με μεγάλη έκπληξη, ότι το 3ο μέρος μου θύμισε πολύ αυτή τη μουσική του Bernard Herrmann, απο άλλη μεγάλη ταινία του μεγάλου HitchcockΕπειδή υποσχέθηκα να επαναφέρω το νήμα εις τον ορθόν δρόμον, εντός θέματος.
Επειδή το θέμα μας αφορά μουσικές που αντιπαθούμε βαθειά, που απεχθανόμαστε.
Δια Ταύτα
Ακούστε:
[VIDEO] [VIDEO] Αποσπάσματα από την Ψυχώ του Άλφρεντ Χίτσκοκ. (Soundtrack).
Υπάρχει κανείς που να μην αναστατώνεται, να μην ανατριχιάζει, να μην παγώνει το αίμα του ακούγοντας αυτή τη μουσική;
Υπάρχει κανείς που να πίνει τη μπυρίτσα του, ή το ουϊσκάκι με τα ξηροκάρπια του και να βάζει αυτή τη μουσική τέρμα στο στερεοφωνικό του για να γουστάρει και "να κάνει κεφάλι";
Όχι, αλλά αν υπάρχει, ήθελα να τον ξέρω!
Αφιερώνω αυτή τη μουσική σε όλους τους φίλους της κλασσικής μουσικής. Όχι τυχαία. Διότι οι συνθέτες της λεγόμενης "σοβαρής", ή "έντεχνης", ή "κλασικής", ή όπως αλλιώς την πούμε μουσικής, δεν σταμάτησαν στο 19ο αιώνα. Αλλά εξακολούθησαν να δημιουργούν και να γράφουν μουσική στον 20ο αιώνα, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα. Μόνο που τα έργα τους δεν απευθύνονταν πια στο κοινό των 18ου και 19ου αιώνα που ήταν η αριστοκρατία και οι ανώτερες μορφωμένες και πλούσιες κοινωνικές τάξεις, αλλά ευρύτερα.
Και αυτοί ακολούθησαν δύο κατευθύνσεις.
Η πρώτη κατεύθυνση συνέχισε την παράδοση του 19ου αιώνα με τα μέσα, τα όργανα και τις φόρμες που είχαν ως τότε αναπτυχθεί, όμως όχι για τις αίθουσες της όπερας και των συμφωνικών συναυλιών. Αλλά για τον κινηματογράφο. (Και για το θέατρο, αλλά από τον κινηματογράφο μπόρεσαν να γίνουν περισσοτερο γνωστοί). Ένας πολύ μεγάλος αριθμός σημαντικών συνθετών που όλοι έχουμε ακούσει τα έργα τους μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες, αλλά οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε τα ονόματα τους.
Η δεύτερη κατεύθυνση πήρε άλλο δρόμο. Αυτόν της πειραματικής μουσικής. Ή αλλιώς "Σύγχρονης Μουσικής". (Τώρα πόσο σύγχρονη μπορεί να είναι μουσική που μετράει ήδη 80 χρόνια ζωής περιπου, είναι άλλο θέμα. Τα 80 χρόνια προκύπτουν αν θεωρήσουμε ως ορόσημο το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολεμου).
Και είναι πολύ περισσότερα, αν συμπεριλάβουμε τον Arnold Schoënberg και την ατονική μουσική.
Θα πω ευθαρσώς ότι ο Σένμπεργκ προσωπικά δε μου αρέσει. Δηλαδή ούτε κρύο, ούτε ζεστη εδώ που τα λέμε. Αλλά δε θα κάτσω ποτέ να ακούσω Σένμπεργκ, παρά μόνο από ιστορική περιέργεια.
Τέλος πάντων πρόκειται για τη μουσική που όλοι δηλώνουν:
-"Μα είναι μουσική αυτό το πράγμα";
Η πειραματική μουσική, ειδικά η μεταπολεμική γενιά εκπροσώπων της, όμως παρήγαγε ένα μεγάλο αριθμό έργων, εκ των οποίων άλλα αρέσουν και άλλα καθόλου.
Ορισμένα ονόματα αναφέρθηκαν πιο πριν: Στοκχάουζεν, Γιάννης Χρηστου, Ξενάκης, Άλφρεντ Σνίτκε, Ολιβιέ Μεσιάν, κ.ά.
Στην Ελλάδα εμείς οι αδαείς χρωστάμε αυτά τα λίγα σπυριά γνώσης για τη σύγχρονη μουσική σε ένα Έλληνα σύνθετη και σημαντικό εκπρόσωπο της. Τον Θόδωρο Αντωνίου. Οι εκπομπές του στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι για τη σύγχρονη μουσική και την ιστορία της ήταν θησαυρός. Όποιος τις βρεί κάπου και μπορεί, αξίζουν να τις παρακολουθήσει.
Κι' εμένα μου αρέσει η Ελένη Ροδά!Και μετά από κάτι τέτοια τραύματα περνάς στο άλλο άκρο.
Συμφωνώ απολύτως!3. Αυτούς που δηλώνουν:
-Εγώ τα ακούω όλα!
( Δείχνει ακροατή που δεν έχει εμβαθύνει σε τίποτα..)
Perpetuum Immobile. Εξαιρετικός δίσκος! Ο Λυμπερόπουλος, ως γνωστόν, είναι ικανός, με το γράψιμό του να πουλήσει πάγο σε Εσκιμώο, αλλά δεν υπερβάλλει στα σχόλιά του!Τι να μας πείτε ρε γατάκια ...
Εδώ ο (καημένος ) ο Μπάμπης ο Στρατηγός είχε αγοράσει δίσκο του Ναμπάτωφ, που παρουσίασε (με την γνωστή γλαφυρότητα και ευγλωττία ) ο Λυμπερόπουλος ... και μετά δεκάλεπτη ακρόαση, αν θυμάμαι καλά, ήταν έτοιμος να ομολογήσει φόνο που δεν έκανε .....
Τι να σχολιάσει κάποιος από τέτοια δήλωση;( ένας Βρετανός παραγωγός ειχε πει σε μια μουσική ταινία "η τζαζ είναι το καταφύγιο των αταλαντων" )
Πολυ ωραια η ιδεα σου να κοβεις το ροζ σφουγγαριακι στη μεση και να βαζεις το μπρος μερος (σχημα οβιδας). Με ενεπνευσες θα το κανω και εγω. Οχι σε γαμους και πανηγυρια απλα στις επομενες συναυλιες που θα παω. Πλεον με ωτασπιδεςχωρις να τις στουμπιζω στο επακρον. Λιγο ελαφρα να περναει ο ηχος... και σε βλεπουν οι αλλοι...Και για να γίνω πιο σαφής.
Πριν τέτοιες εκδηλώσεις :
Αγοράζω σφουγγαράκι ωτοασπίδες σε ροζ χρώμα, τις κόβω στη μέση ,
και φοράω το μπροστινό τμήμα στο αυτί. .
Έτσι δεν φαίνεται από τους γύρω,
γλυτώνω την ακουστική κόπωση ,
ακούω καλύτερα συνομιλητές γιατί
ο θόρυβος του περιβαλοντος είναι πιο
χαμηλά (
Και αποδείχθηκε μια φορά χρήσιμο σε
όχημα φιλικού ζευγαριού ότι άκουσα
στις 3 τα ξημερώματα το θόρυβο
από το ξεφουσκωμενο λάστιχο,
ενώ οι υπόλοιποι τίποτα. .
Βέβαια αυτο σε μαγαζιά με ζόρικες σταθμες
Perpetuum Immobile. Εξαιρετικός δίσκος! Ο Λυμπερόπουλος, ως γνωστόν, είναι ικανός, με το γράψιμό του να πουλήσει πάγο σε Εσκιμώο, αλλά δεν υπερβάλλει στα σχόλιά του!
Ναι, είναι δύσκολο άκουσμα και απαιτεί εκπαιδευμένα αυτιά και προϋπηρεσία στην (όχι mainstream) jazz! Απλώς, δεν είναι για όλους.
Πολύ καλό....το έχω στα υπόψη για αγορά.ΥΓ..To DHG το καινούργιο το έχεις ακούσει;
Εγώ το αγόρασα κιόλας.![]()
Τι λέει ο Χάκος;Πολύ καλό....το έχω στα υπόψη για αγορά.
Α, στο Χάμμερ διάβασα για δαυτο......
Και γαμάτο εξώφυλλο...
Δεν το γράφει ο Χακος.Τι λέει ο Χάκος;
Λέει καλά λογάκια;![]()
Χαχαχαχαχα!!!Τι εκπαιδευμένο αυτί βρε Διονύση μου; Επί δέκα λεπτά δεν άκουσα μουσική, κάτι μουγκανητά άκουγα και προσπαθούσα να καταλάβω αν ήταν μοσχάρια ή γουρούνια…
Μετά το δεκάλεπτο τα παράτησα, δεν άντεξα παραπάνω.![]()
Τον δίσκο θα τον ακούσεις αν δεν τον έχεις ακούσει ήδη,δεν θέλω να σου πω τίποτα ιδιαίτερο.Δεν το γράφει ο Χακος.
Αλλά μιλάει για κορυφαλιο δίσκο.
Από τα δείγματα που άκουσα πάντως δεν έχει άδικο....
εμένα μου λες ότι δεν του αρέσουν οι stones και μισεί τους Beatles;;;Δεν εισαι ο μονος! Os Skywalkers:I don't like the Rolling Stones
Απο τους Beatles,οχι.Γενικα,τα sixties garage συκροτηματα(οι συγκεκριμενοι Βραζιλιανοι ειναι συγχρονοι)επηρεαζονταν ειτε απο την Βρετανικη εισβολη ειτε απο το Αμερικανικο παρελθον(surf+r'n'b+folk rock).Τωρα ομως που το θυμηθηκα,απεχθανομαι την ακατασχετη φλυαρια(παρεα με τη μουσικη)σε rap,low bap,trap και οπως αλλιως ονομαζονται αυτα τα κερατα των κερατων!εμένα μου λες ότι δεν του αρέσουν οι stones και μισεί τους Beatles;;;
αφού μια μίξη των 2 είναι το άκουσμα....
πάντως, πολύ ωραίο !!
ΥΓ..To DHG το καινούργιο το έχεις ακούσει;
Εγώ το αγόρασα κιόλας.![]()
Τι να σχολιάσει κάποιος από τέτοια δήλωση;
Αν όντως έχει ειπωθεί, δεν ξέρουμε το πλαίσιο εντός του οποίου διατυπώθηκε πρώτον, και δεύτερον απλώς δεν ισχύει!![]()
ARCTURUS , DHG και ξερό ψωμί.....To dodheimsgard όπως πάντα σκοτώνει, τι να λέμε.
Εκεί που λες οτι οι Νορβηγοί έχουν μείνει πίσω έρχονται οι dhg να σου υπενθυμίσουν τι εστί βερίκοκο. Εξαιρετικοί όπως πάντα.
Ξυπνάνε μνήμες και φαντάσματα από το παρελθόν αλλά κοιτώντας μπροστά πάντα.
Νορβηγία Ινδία άχαστο χαχαχαχαχαχα!
![IMG_20230525_161241[1].jpg IMG_20230525_161241[1].jpg](https://d1det0hdqz4sg.cloudfront.net/data/attachments/175/175921-6d4c0a192da2060bd0d182b49cc8ecb2.jpg?hash=bUwKGS2iBg)
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.