Και κάπως έτσι ξεκίνησε ο καυγάς

Αυτό εδώ τον αγγίζει τον μέσο όρο;
Είναι βαρύ,ελαφρύ;

Θέλει λιγότερο πειραματισμό ο λαός γιατί βαριέται να ακολουθήσει;

Ρωτάω για να δω αν πρέπει να μου αρέσει. 🤭

Attachments

• IMG_20230521_001235-1.jpg
    IMG_20230521_001235-1.jpg
    1.8 MB · Views: 28
Βάλε λινκ μην τεμπελιάζεις...
Εγώ δουλεύω και δεν μπορώ να το ψάξω εύκολα...
Τι link μωρέ έχει βουίξει το Μέγαρο Μουσικής.

Άντε,πάρε review που βρήκα από ελληνικό σάιτ.

Last edited:
  • Like
Reactions: vlad66
Επειδή υποσχέθηκα να επαναφέρω το νήμα εις τον ορθόν δρόμον, εντός θέματος.

Επειδή το θέμα μας αφορά μουσικές που αντιπαθούμε βαθειά, που απεχθανόμαστε.

Δια Ταύτα
Ακούστε:

[VIDEO]
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
[VIDEO]
Αποσπάσματα από την Ψυχώ του Άλφρεντ Χίτσκοκ. (Soundtrack).

Υπάρχει κανείς που να μην αναστατώνεται, να μην ανατριχιάζει, να μην παγώνει το αίμα του ακούγοντας αυτή τη μουσική;
Υπάρχει κανείς που να πίνει τη μπυρίτσα του, ή το ουϊσκάκι με τα ξηροκάρπια του και να βάζει αυτή τη μουσική τέρμα στο στερεοφωνικό του για να γουστάρει και "να κάνει κεφάλι";
Όχι, αλλά αν υπάρχει, ήθελα να τον ξέρω!

Αφιερώνω αυτή τη μουσική σε όλους τους φίλους της κλασσικής μουσικής. Όχι τυχαία. Διότι οι συνθέτες της λεγόμενης "σοβαρής", ή "έντεχνης", ή "κλασικής", ή όπως αλλιώς την πούμε μουσικής, δεν σταμάτησαν στο 19ο αιώνα. Αλλά εξακολούθησαν να δημιουργούν και να γράφουν μουσική στον 20ο αιώνα, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα. Μόνο που τα έργα τους δεν απευθύνονταν πια στο κοινό των 18ου και 19ου αιώνα που ήταν η αριστοκρατία και οι ανώτερες μορφωμένες και πλούσιες κοινωνικές τάξεις, αλλά ευρύτερα.

Και αυτοί ακολούθησαν δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη κατεύθυνση συνέχισε την παράδοση του 19ου αιώνα με τα μέσα, τα όργανα και τις φόρμες που είχαν ως τότε αναπτυχθεί, όμως όχι για τις αίθουσες της όπερας και των συμφωνικών συναυλιών. Αλλά για τον κινηματογράφο. (Και για το θέατρο, αλλά από τον κινηματογράφο μπόρεσαν να γίνουν περισσοτερο γνωστοί). Ένας πολύ μεγάλος αριθμός σημαντικών συνθετών που όλοι έχουμε ακούσει τα έργα τους μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες, αλλά οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε τα ονόματα τους.

Η δεύτερη κατεύθυνση πήρε άλλο δρόμο. Αυτόν της πειραματικής μουσικής. Ή αλλιώς "Σύγχρονης Μουσικής". (Τώρα πόσο σύγχρονη μπορεί να είναι μουσική που μετράει ήδη 80 χρόνια ζωής περιπου, είναι άλλο θέμα. Τα 80 χρόνια προκύπτουν αν θεωρήσουμε ως ορόσημο το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολεμου).
Και είναι πολύ περισσότερα, αν συμπεριλάβουμε τον Arnold Schoënberg και την ατονική μουσική.
Θα πω ευθαρσώς ότι ο Σένμπεργκ προσωπικά δε μου αρέσει. Δηλαδή ούτε κρύο, ούτε ζεστη εδώ που τα λέμε. Αλλά δε θα κάτσω ποτέ να ακούσω Σένμπεργκ, παρά μόνο από ιστορική περιέργεια.

Τέλος πάντων πρόκειται για τη μουσική που όλοι δηλώνουν:
-"Μα είναι μουσική αυτό το πράγμα";

Η πειραματική μουσική, ειδικά η μεταπολεμική γενιά εκπροσώπων της, όμως παρήγαγε ένα μεγάλο αριθμό έργων, εκ των οποίων άλλα αρέσουν και άλλα καθόλου.
Ορισμένα ονόματα αναφέρθηκαν πιο πριν: Στοκχάουζεν, Γιάννης Χρηστου, Ξενάκης, Άλφρεντ Σνίτκε, Ολιβιέ Μεσιάν, κ.ά.
Στην Ελλάδα εμείς οι αδαείς χρωστάμε αυτά τα λίγα σπυριά γνώσης για τη σύγχρονη μουσική σε ένα Έλληνα σύνθετη και σημαντικό εκπρόσωπο της. Τον Θόδωρο Αντωνίου. Οι εκπομπές του στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι για τη σύγχρονη μουσική και την ιστορία της ήταν θησαυρός. Όποιος τις βρεί κάπου και μπορεί, αξίζουν να τις παρακολουθήσει.
Σήμερα άκουσα εντατικά το Symphonic Dances του Rachmaninoff και διαπίστωσα, όχι με μεγάλη έκπληξη, ότι το 3ο μέρος μου θύμισε πολύ αυτή τη μουσική του Bernard Herrmann, απο άλλη μεγάλη ταινία του μεγάλου Hitchcock

Και απόρησα, πως είναι δυνατό από τη μια να έχει επιρροές από τον ύστερορομαντικό Rachmaninoff και από την άλλη να γράφει δωδεκαφωνική μουσική; Μέχρι που θυμήθηκα κάτι που είχε γράψει ένας άλλος μεγάλος, o Miklos Rozsa. Στην ταινία King of Kings, για τη σκηνή όπου ο Διάβολος υποβάλει τον Χριστό στον Πειρασμό έγραψε τη μοναδική δωδεκαφωνική μουσική του, μερικά μέτρα όλα κι όλα. Γιατί; Γιατί σαν ρομαντικός συνθετης κι αυτός, θεωρούσε το Schönberg κάτι σαν το Διάβολο, καταστροφέα και διαφθορέα της Κλασσικής Μουσικής. Τι πιο κατάλληλο για να υποβάλλει την παρουσία του Εξαποδώ;
H μουσική του Herrmann για τη συγκεκριμένη σκηνή δεν είναι καν μουσική, η ορχήστρα ουρλιάζει, κάτι που ΔΕΝ κάνει η Τζάνετ Λη στη σκηνή αυτή, και ουσιαστικά υποκαθιστά την επιθανάτια κραυγή του θύματος.
Δωδεκαφωνική μουσική έγραψε λίγα χρόνια αργότερα ένας άλλος μεγάλος-και μαθητής του Miklos Rozsa- ο Jerry Goldsmith. Για τον πρώτο Πλανήτη των Πιθήκων, ένα θρυλικό soundtrack, απόκοσμο και εξωτικό που όσο και να προσπάθησα να ακούσω είναι ανυπόφορο, δεν αντέχονται πάνω απο 2 λεπτά -κι έχω και τον περιζήτητο δίσκο βινυλίου της πρώτης έκδοσης.

Είναι αποκλειστικά μουσική επένδυση που δεν ζει χωρίς τις κινούμενες εικόνες. Αντίθετα, το παρακάτω, που είναι για μένα το αριστούργημα του, ακούγεται μια χαρά και μόνο του. Ξεκινάει ατονικά, αλλά μετά βελτιώνεται πολύ...

Last edited:
  • Like
Reactions: Mi_ka
Και μετά από κάτι τέτοια τραύματα περνάς στο άλλο άκρο.

Κι' εμένα μου αρέσει η Ελένη Ροδά! :)
Αυτό το γρέζι στη φωνή της έχει κάτι..

Επιπλέον είναι εξαιρετική μαγείρισσα. Γνωρίζει κανείς, εάν εξακολουθεί να έχει ταβέρνα και που βρίσκεται;

3. Αυτούς που δηλώνουν:
-Εγώ τα ακούω όλα!
( Δείχνει ακροατή που δεν έχει εμβαθύνει σε τίποτα..)
Συμφωνώ απολύτως!
Τι να μας πείτε ρε γατάκια ...
Εδώ ο (καημένος ) ο Μπάμπης ο Στρατηγός είχε αγοράσει δίσκο του Ναμπάτωφ, που παρουσίασε (με την γνωστή γλαφυρότητα και ευγλωττία ) ο Λυμπερόπουλος ... και μετά δεκάλεπτη ακρόαση, αν θυμάμαι καλά, ήταν έτοιμος να ομολογήσει φόνο που δεν έκανε .....
Perpetuum Immobile. Εξαιρετικός δίσκος! Ο Λυμπερόπουλος, ως γνωστόν, είναι ικανός, με το γράψιμό του να πουλήσει πάγο σε Εσκιμώο, αλλά δεν υπερβάλλει στα σχόλιά του!
Ναι, είναι δύσκολο άκουσμα και απαιτεί εκπαιδευμένα αυτιά και προϋπηρεσία στην (όχι mainstream) jazz! Απλώς, δεν είναι για όλους.

( ένας Βρετανός παραγωγός ειχε πει σε μια μουσική ταινία "η τζαζ είναι το καταφύγιο των αταλαντων" )
Τι να σχολιάσει κάποιος από τέτοια δήλωση;
Αν όντως έχει ειπωθεί, δεν ξέρουμε το πλαίσιο εντός του οποίου διατυπώθηκε πρώτον, και δεύτερον απλώς δεν ισχύει! :)

Και για να γίνω πιο σαφής.
Πριν τέτοιες εκδηλώσεις :
Αγοράζω σφουγγαράκι ωτοασπίδες σε ροζ χρώμα, τις κόβω στη μέση ,
και φοράω το μπροστινό τμήμα στο αυτί. .
Έτσι δεν φαίνεται από τους γύρω,
γλυτώνω την ακουστική κόπωση ,
ακούω καλύτερα συνομιλητές γιατί
ο θόρυβος του περιβαλοντος είναι πιο
χαμηλά (
Και αποδείχθηκε μια φορά χρήσιμο σε
όχημα φιλικού ζευγαριού ότι άκουσα
στις 3 τα ξημερώματα το θόρυβο
από το ξεφουσκωμενο λάστιχο,
ενώ οι υπόλοιποι τίποτα. .
Βέβαια αυτο σε μαγαζιά με ζόρικες σταθμες
Πολυ ωραια η ιδεα σου να κοβεις το ροζ σφουγγαριακι στη μεση και να βαζεις το μπρος μερος (σχημα οβιδας). Με ενεπνευσες θα το κανω και εγω. Οχι σε γαμους και πανηγυρια απλα στις επομενες συναυλιες που θα παω. Πλεον με ωτασπιδεςχωρις να τις στουμπιζω στο επακρον. Λιγο ελαφρα να περναει ο ηχος... και σε βλεπουν οι αλλοι...
Οποτε τωρα εδεσε με αυτο το κολπο. Ινκογκνιτο λεμε θα περναω. (y)

• Like
Reactions: ihodemon and vlad66
Perpetuum Immobile. Εξαιρετικός δίσκος! Ο Λυμπερόπουλος, ως γνωστόν, είναι ικανός, με το γράψιμό του να πουλήσει πάγο σε Εσκιμώο, αλλά δεν υπερβάλλει στα σχόλιά του!
Ναι, είναι δύσκολο άκουσμα και απαιτεί εκπαιδευμένα αυτιά και προϋπηρεσία στην (όχι mainstream) jazz! Απλώς, δεν είναι για όλους.

Τι εκπαιδευμένο αυτί βρε Διονύση μου; Επί δέκα λεπτά δεν άκουσα μουσική, κάτι μουγκανητά άκουγα και προσπαθούσα να καταλάβω αν ήταν μοσχάρια ή γουρούνια…
Μετά το δεκάλεπτο τα παράτησα, δεν άντεξα παραπάνω. :(

Τι εκπαιδευμένο αυτί βρε Διονύση μου; Επί δέκα λεπτά δεν άκουσα μουσική, κάτι μουγκανητά άκουγα και προσπαθούσα να καταλάβω αν ήταν μοσχάρια ή γουρούνια…
Μετά το δεκάλεπτο τα παράτησα, δεν άντεξα παραπάνω. :(
Χαχαχαχαχα!!!
Φίλε Μπάμπη, εσύ μπορεί να μην άκουσες μουσική, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε μουσική! ;)

Σοβαρά τώρα, στο συγκεκριμένο άκουσμα, η μελωδία δεν είναι πάντα (αν είναι), ιδιαίτερα ευδιάκριτη, δηλαδή κάτι που να μπορείς να το τραγουδήσεις ή να το σφυρίξεις (σύνηθες στην jazz), και επιπλέον, αρμονικά, υπάρχει πολλή διαφωνία. Επίσης, είναι μακριά από το συνηθισμένο, για τον μέσο ακροατή, fornat, δηλαδή κουπλέ, ρεφρέν, μελωδία που μένει κλπ. Γι'αυτό λέω ότι απαιτείται κάποια εξοικείωση, πριν κάποιος εκτεθεί σε τέτοια ακούσματα.

Δεν το γράφει ο Χακος.
Αλλά μιλάει για κορυφαλιο δίσκο.
Από τα δείγματα που άκουσα πάντως δεν έχει άδικο....
Τον δίσκο θα τον ακούσεις αν δεν τον έχεις ακούσει ήδη,δεν θέλω να σου πω τίποτα ιδιαίτερο.
Απλά στάσου λίγο στο ριφ του Et Smelter (και γενικά στο concept εκείνου του σημείου) στο 7:17 περίπου..
Μερικά πράγματα ξυπνούν ιδιαίτερα συναισθήματα.

• Like
Reactions: superfly
Δεν εισαι ο μονος!
Os Skywalkers:I don't like the Rolling Stones
εμένα μου λες ότι δεν του αρέσουν οι stones και μισεί τους Beatles;;;
αφού μια μίξη των 2 είναι το άκουσμα....
πάντως, πολύ ωραίο !!

εμένα μου λες ότι δεν του αρέσουν οι stones και μισεί τους Beatles;;;
αφού μια μίξη των 2 είναι το άκουσμα....
πάντως, πολύ ωραίο !!
Απο τους Beatles,οχι.Γενικα,τα sixties garage συκροτηματα(οι συγκεκριμενοι Βραζιλιανοι ειναι συγχρονοι)επηρεαζονταν ειτε απο την Βρετανικη εισβολη ειτε απο το Αμερικανικο παρελθον(surf+r'n'b+folk rock).Τωρα ομως που το θυμηθηκα,απεχθανομαι την ακατασχετη φλυαρια(παρεα με τη μουσικη)σε rap,low bap,trap και οπως αλλιως ονομαζονται αυτα τα κερατα των κερατων!

• Like
Reactions: Cicadelic Ranger
ΥΓ..To DHG το καινούργιο το έχεις ακούσει;
Εγώ το αγόρασα κιόλας. 🤗

Ναι και το έχω βάλει στο πρόγραμμα για το Σάββατο!
Μουσική ακούω πλέον δυστυχώς στο δρόμο δουλειά - σπίτι και τα Σαββατοκύριακα.
Ας είναι καλά το Spotify και το Tidal.

Πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια είχα δει live σε μια κατάληψη ένα experimental / noise / doom συγκρότημα. Στο σπίτι δεν θα τους άκουγα ποτέ, αλλά πρέπει να παραδεχθώ ήταν το πιο διαδρασικό live που έχω παρακολουθήσει. Είχαν βγάλει τύμπανα και άλλα αντικείμενα που μπορούσαν να παράξουν ήχο και τα είχαν κάτω από τη σκηνή σε διάφορα μέρη και προφανώς έπαιζε το κοινό ότι γούσταρε όποια στιγμή γούσταρε. Τρελά όμορφη εμπειρία... Όπως και το να βλέπεις πριόνια και διάφορα άλλα αντικείμενα στη σκηνή ως μουσικά όργανα...

Βέβαια αυτό που μου τη σπάει είναι ότι το 99% θα έλεγαν Noise-μ@λ@κιες κλπ...

ΑΛΛΑ αν τους βάλεις να ακούσουν τη συμφωνία για σειρήνες εργοστασίων του Avraamov οι ίδιοι μπορεί να αρχίσουν κουλτουριάρικη συμπάθεια...

ή με μετρονόμους για να μπορέσει ο ψαγμένος να πει κάτι

ή και τα τελείως mainstream κανόνια...έχουμε ένα σκασμό όργανα αλλά ας βάλουμε και μερικά κανόνια να γουστάρουμε!!!!!! Και φυσικά αρέσει σε όλους...

Τι να σχολιάσει κάποιος από τέτοια δήλωση;
Αν όντως έχει ειπωθεί, δεν ξέρουμε το πλαίσιο εντός του οποίου διατυπώθηκε πρώτον, και δεύτερον απλώς δεν ισχύει! :)

Σε αυτην την ταινία .
Για μένα η πιο ωραία ταινία που έχω δει , όσο αφορά μουσικη.

• Like
Reactions: Θρησκος
To dodheimsgard όπως πάντα σκοτώνει, τι να λέμε.

Εκεί που λες οτι οι Νορβηγοί έχουν μείνει πίσω έρχονται οι dhg να σου υπενθυμίσουν τι εστί βερίκοκο. Εξαιρετικοί όπως πάντα.
Ξυπνάνε μνήμες και φαντάσματα από το παρελθόν αλλά κοιτώντας μπροστά πάντα.

Νορβηγία Ινδία άχαστο χαχαχαχαχαχα!

• Like
Reactions: superfly
To dodheimsgard όπως πάντα σκοτώνει, τι να λέμε.

Εκεί που λες οτι οι Νορβηγοί έχουν μείνει πίσω έρχονται οι dhg να σου υπενθυμίσουν τι εστί βερίκοκο. Εξαιρετικοί όπως πάντα.
Ξυπνάνε μνήμες και φαντάσματα από το παρελθόν αλλά κοιτώντας μπροστά πάντα.

Νορβηγία Ινδία άχαστο χαχαχαχαχαχα!
ARCTURUS , DHG και ξερό ψωμί..... :ROFLMAO::ROFLMAO:

IMG_20230525_161241[1].jpg