Και τώρα .. τι φακός ??? - Αντικαταστάτης φακού κιτ για Canon

δεν ξέρω.... μέχρι στιγμής έχω δει περισσότεορ κίνδυνο από τα φίλτρα, παρά χωρίς. Συγκεκριμένα μου έχουν σπάσει δυο φίλτρα πάνω στο φακό (μια πρώτη ήταν μέσα στην τσάντα και γέμισε η τσάντα γυαλάκια κι αναγκάστηκα να την πετάξω.

Ωραία προστασία...

Χωρίς φίλτρα το χειρότερο που έπαθα ήταν το 2006 πάω να τραβήξω μια καστανιά από κάτω, από χαμηλά, και έπεσε ένα ολόκληρο κάστανο πάνω στον φακό, έναν EF 17-40 4.0 L. Έκανε ένα σημαδάκι στην άκρη του γυαλιού. Σε APSC δεν είχε κανένα οπτικό αποτέλεσμα, ενώ δεν είχα δει κάτι άλλο και σε FF αλλά σε φιλμ.

Να χαρώ εγώ προστασία...

Νομιζω οτι εαν φοράμε το παρασολέιγ του φακου δεν χρειαζονται τα φιλτρα. Βεβαια σε καποιες περιπτώσεις θα ηταν σκοπιμο να εχουμε φιλτρα προστασίας οταν π.χ οι καιρικές συνθηκες ειναι τετοιες ωστε η πιθανοτητα να γρατζουνιστουν οι φακοι ειναι μεγάλη (π.χ φωτογραφηση στην παραλία, κυματα, αμμος αερας κλπ).

Επισης το κοστος του εκάστοτε φακου και η συχνοτητα χρήσης του στο σύστημα μας παιζει κατ εμε ρολο. Στον 50αρη Nikon 1.8 του κατοστάρικου το θεωρώ λαθος να δωσω 35-40 Ευρώ για φιλτρο.

Εννοειται οτι εαν μιλαμε για ND ή polarizing φιλτρα το θεμα αλλάζει :music-smiley-005:

Καλορίζικοι και οι δύο. Προφανώς εννοείς τον 70-200 f/4 τον Canon; Χωρίς σταθεροποίηση τον πήρες;
Για τον Tamron θέλω να μου πεις εντυπώσεις γιατί σκέφτομαι να τον πάρω μέσα στην εβδομάδα.
Πόσο τον πήρες αν επιτρέπεται;
Thanks

Ναι τον 70-200 προφανως εννοω, λαθος μου. Με σταθεροποιηση.

Τον tamron 450 τον πηρα.

Οι πρωτες εντυπωσεις, ως ασχετος παντα και μην εχοντας τραβηξει παρα 1-2 φωτο μεσα στο σπιτι, ειναι το οτι και οι 2 ειναι σαφως πιο αργοι στο φοκους απο τον 18-55 του κιτ.

Επισης ο tamron μου κανει λιγο εντυπωση ποσο ''σκληρος / βαρυς'' ειναι στο ζουμ. Σαν να ''γρατζουναει'' οταν τον περιστρεφεις. Καμια σχεση με τους 2 canon (τον κιτ και τον 70-200) που ειναι σαν ''βουτυρο''. Ειναι λογικο αυτο;

Επισης ο tamron μου κανει λιγο εντυπωση ποσο ''σκληρος / βαρυς'' ειναι στο ζουμ. Σαν να ''γρατζουναει'' οταν τον περιστρεφεις. Καμια σχεση με τους 2 canon (τον κιτ και τον 70-200) που ειναι σαν ''βουτυρο''. Ειναι λογικο αυτο;

ναι, αλλά θα στρώσει

μαστα, thanks Βλαση

αντε, ωρα πλεον να σας πρηζω για το ζουμι του πραγματος - aka τραβηγμα φωτο :p

και οι 2 ειναι σαφως πιο αργοι στο φοκους απο τον 18-55 του κιτ.

Αυτο το παραπανω μου φαινεται πολυ περιεργο...

Καλοριζικοι.... πως τον βλεπεις τον "ασπρουλη"? Θα τον περνεις μαζι στην παραλια η...δεν λεει...???:Banane0::Banane0:

Ποτε προλαβες ρε θηριο ?
Καλοριζικοι και καλοτραβηχτοι !!!
Οτι θες ρωτα... βασικα με αυτους τους 2 εχεις κλεισει (μεχρι τα 200mm) !!!

Last edited:
Μεγειές κι από μένα,και καλές εξορμήσεις. Τα φίλτρα γενικώς αν δεν είναι απαραίτητα λόγω ειδικών συνθηκών, μην τα ξεχνάς πάνω στον φακό. Εκτός από όλα τα άλλα, εμένα το βράδυ μου βγάζουν flare από σημειακές πηγές... :2thumb22sup:

Παιδιά απ'το Σάββατο είμαι και εγώ κάτοχος του Tamron 17-50 2.8 VC μάλιστα σκέφτομαι να ανοίξω ένα καινούργιο θέμα με μια μικρή ανάλυση και ένα μικρό τεστ μεταξύ κιτ φακού 18 -55 , ενός prime 50 1.8 και του tamron. (τι λέτε ? )..

Ακόμα είμαι σε φάση εξοικίωσης - μάθησης του φακού, αλλά παρατήρησα ότι χρειάζομαι πολύ λιγότερη διόρθωση στο pc άρα καλό .

@spcav.. Με γεια οι φακοί καλές φωτογραφίες..

Με γεια jhal!

Θα με ενδιεφερε ενα προσεκτικο συγκριτικο μεταξυ 18-55 is και 17-50 vc,ειδικα σε θεματα chromatic abberations(χρωματικων εκτροπων,χρωματιστα περιγραμματακια στα αντικειμενα δηλαδη κυριως αισθητα στα ακρα του καδρου),corner/edge softness(αλλοιωση ευκρινειας στα ακρα/γωνιες του καδρου),γεωμετρικων παραμορφωσεων ειδικα στον ευρυγωνιο,ακριβεια autofocus(οχι τοσο πολυ ταχυτητα)σε διαφορες περιπτωσεις,αποτελεσματικοτητα vc κτλ.

Τελικα ζητησες να τους δοκιμαζες και τους 2 η πηρες κατευθειαν αυτον με το vc?

Οπως και να εχει,καλες ληψεις

Με γεια jhal!

Θα με ενδιεφερε ενα προσεκτικο συγκριτικο μεταξυ 18-55 is και 17-50 vc,ειδικα σε θεματα chromatic abberations(χρωματικων εκτροπων,χρωματιστα περιγραμματακια στα αντικειμενα δηλαδη κυριως αισθητα στα ακρα του καδρου),corner/edge softness(αλλοιωση ευκρινειας στα ακρα/γωνιες του καδρου),γεωμετρικων παραμορφωσεων ειδικα στον ευρυγωνιο,ακριβεια autofocus(οχι τοσο πολυ ταχυτητα)σε διαφορες περιπτωσεις,αποτελεσματικοτητα vc κτλ.

Τελικα ζητησες να τους δοκιμαζες και τους 2 η πηρες κατευθειαν αυτον με το vc?

Οπως και να εχει,καλες ληψεις

Σ'ευχαριστώ.. Όχι δεν δοκίμασα και τους 2 αφού σε όσα μαγαζιά ρώτησα μου είπαν ότι ο vc είναι καλύτερος και οπτικά απ'τον απλό. Έχει όμως τα κολπάκια του. Κοίτα καθότι και αρχάριος δεν μπορώ να σου απαντήσω στα παραπάνω, αυτό που μπορώ να κάνω όμως είναι να βγάλω (έχω ήδη βγάλει κάποιες) φωτογραφίες τόσο με τον tamron όσο και με τον κιτ και να μου πείτε και εσείς τη γνώμη σας. Σίγουρα πάντως έχει τα κολπάκια του. Πχ σε τρίποδο και αργές ταχύτητες ΠΡΕΠΕΙ να απενεργοποιήσεις το VC αλλιώς βγάζει πιο θολή φωτογραφία (blur). Το λέει εξάλου και στο manual .

Επειδη ετυχε όταν ήμουν στο καταστημα (κοντα στο Χρηματιστήριο) να τον ψωνίζει κι άλλος, παίζει να ηταν ο jhal :p

Βασικα το παιδι που τον ψώνισε τον δοκίμασε επιτόπου για να δει εαν έχει ένα προβλημα που είχε διαβάσει ότι υπαρχει σε κάποιες παρτίδες. BackFocus ή κάτι τέτοιο, αν άκουσα καλά;

Ξέρετε τι είναι αυτό;

Περνάει απ' το μυαλό μου μην εχει καμία σχέση με το ότι μου φαίνεται σαφώς πιο αργός στο AF από τον 18-55 του κιτ....

Αλήθεια jhal εσένα πως σου φαίνεται στην ταχύτητα AF σε σχέση με του κιτ;

Ειναι επισης και ο δικος σου 'βαρυς'' δύσκολος στο να τον γυρίζεις στο zoom (αυτό υποθέτω είναι μάλλον λογικό) ;

Επειδη ετυχε όταν ήμουν στο καταστημα (κοντα στο Χρηματιστήριο) να τον ψωνίζει κι άλλος, παίζει να ηταν ο jhal :p

Βασικα το παιδι που τον ψώνισε τον δοκίμασε επιτόπου για να δει εαν έχει ένα προβλημα που είχε διαβάσει ότι υπαρχει σε κάποιες παρτίδες. BackFocus ή κάτι τέτοιο, αν άκουσα καλά;

Ξέρετε τι είναι αυτό;

Περνάει απ' το μυαλό μου μην εχει καμία σχέση με το ότι μου φαίνεται σαφώς πιο αργός στο AF από τον 18-55 του κιτ....

Αλήθεια jhal εσένα πως σου φαίνεται στην ταχύτητα AF σε σχέση με του κιτ;

Ειναι επισης και ο δικος σου 'βαρυς'' δύσκολος στο να τον γυρίζεις στο zoom (αυτό υποθέτω είναι μάλλον λογικό) ;

Όπα μάλλον απ'το ίδιο μαγαζί τους πήραμε. Σάββατο κατά τις 12.Άμα σου πω ότι είχα σκεφτεί να σου στείλω πμ να πηγαίναμε μαζί να ζητούσαμε και καλύτερη τιμή.. Next time..

Δεν τον δοκίμασα απλά του έριξα μια ματιά για τυχόν εμφανή προβλήματα. Ναι έχει ακουστεί για θέματα back/front focus εγώ δεν παρατήρησα ως τώρα κάτι αλλά θέλω να τον ελέξγω και καλύτερα.

Το ζοομ είναι βαρύ όπως το λες. Καμιά σχέση με τους Canon. Αλλά συνηθίζεται δεν είναι πρόβλημα. Πολύ ωραίο είναι το δαχτυλίδι του focus. Πρόσεχε να μην το εμποδίζεις ή γυρνάς με το χέρι όταν το έχεις στο auto focus. Θα κάνεις ζημιά ή στο φακό ή μπορεί και στο σώμα (επίσης το λέει στο manual).

Η ταχύτητα του AF είναι ένα κλικ αργότερη απ'τους canon ειδικά σε χαμηλό φωτισμό. Μάλιστα διάβασα ότι 1 στις 40 αποτυγχάνει (δεν μου έχει συμβεί ακόμα).

Σ'ευχαριστώ.. Όχι δεν δοκίμασα και τους 2 αφού σε όσα μαγαζιά ρώτησα μου είπαν ότι ο vc είναι καλύτερος και οπτικά απ'τον απλό. Έχει όμως τα κολπάκια του. Κοίτα καθότι και αρχάριος δεν μπορώ να σου απαντήσω στα παραπάνω, αυτό που μπορώ να κάνω όμως είναι να βγάλω (έχω ήδη βγάλει κάποιες) φωτογραφίες τόσο με τον tamron όσο και με τον κιτ και να μου πείτε και εσείς τη γνώμη σας. Σίγουρα πάντως έχει τα κολπάκια του. Πχ σε τρίποδο και αργές ταχύτητες ΠΡΕΠΕΙ να απενεργοποιήσεις το VC αλλιώς βγάζει πιο θολή φωτογραφία (blur). Το λέει εξάλου και στο manual .

Στα μαγαζια αυτο θα σου ελεγαν ουτως η αλλως πιστευω.

Αυτο με το τριποδο και το is ισχυει και στον canon του κιτ.Και αν δε κανω λαθος,και σους περισσοτερους η ολους με stabilizer(?).

Τωρα με το τεστ δεν ειναι και πολυ απλη η διαδικασια,ισως καταλαβουμε μονο το κοντραστ κτλ αν απλα ανεβασεις δειγματα downsized εδω.

Αλλα ενταξει μη βιαζεσαι,παιξε τον λιγο να χαρεις,και στο μελλον που θα εχεις την εμπειρια κανεις μια συγκριση.

Υ.Γ Κατα τη γνωμη μου,καλητερα να δωσετε σημασια στην ακριβεια του af γενικα και σε διαφορες καταστασεις,παρα αν ειναι λγακι αργοτερος απο τον κιτ φακο της canon.

Last edited:
Θυμάμαι όταν ο Κακαλιός είχε δανειστεί από εμένα τον 28-135is (που είναι USM φακός), μου είπε πως αυτό που κυρίως τον εντυπωσίασε σε σχέση με τον Ταμρον 17-50 που έχει, ήταν η μεγάλη διαφορά στη ταχύτητα εστίασης. Βέβαια στην ποιότητα εικόνας, καμία σχέση.
Αλήθεια, πώς το λένε έτσι εύκολα οι πωλητές ότι ο νέος VC είναι καλύτερος οπτικά από τον παλιό δεν ξέρω.... και άντε αυτοί, εσείς τουλάχιστον φίλοι μου κάτι τέτοια δεν θα έπρεπε να τα πιστεύετε.

Αλήθεια, πώς το λένε έτσι εύκολα οι πωλητές ότι ο νέος VC είναι καλύτερος οπτικά από τον παλιό δεν ξέρω.... και άντε αυτοί, εσείς τουλάχιστον φίλοι μου κάτι τέτοια δεν θα έπρεπε να τα πιστεύετε.

x1000

Παιδια μην πιστευετε τους πωλητες,μεγα λαθος.Αν καταλαβουν δε οτι καποιος δεν εχει ιδιατερη εμπειρια...

Θυμάμαι όταν ο Κακαλιός είχε δανειστεί από εμένα τον 28-135is (που είναι USM φακός), μου είπε πως αυτό που κυρίως τον εντυπωσίασε σε σχέση με τον Ταμρον 17-50 που έχει, ήταν η μεγάλη διαφορά στη ταχύτητα εστίασης. Βέβαια στην ποιότητα εικόνας, καμία σχέση.

Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου όμως αν διαβάσεις στο Internet γίνεται το αλαλούμ. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο παλιός είναι πολύ καλύτερος και δεν αξίζει να δώσεις τα παραπάνω χρήματα για τον VC άλλοι πάλι λένε το αντίθετο.
Εμείς τώρα απ'την θέση του αγοραστή πρέπει να βάλουμε κάτω τις δικές μας ανάγκες ( συνθήκες φωτογράφησης , χρήματα που θέλουμε να διαθέσουμε) και να αποφασίσουμε. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε δοκιμή ενός απλού και ενός VC με ίδιες συνθήκες και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας ώστε να βοηθούσαμε τους εμπόμενους αγοραστές.

Εγώ πάντως αποφάσισα τον VC (ασχέτως τι μου είπαν οι πωλητές) για την περίπτωση χωρίς φλας, χαμηλό φωτισμό και δοκιμασμένα έχει διαφορά. Αν είναι καλύτερος οπτικά απ'τον παλιό δεν το ξέρω...

Κατανοω τη θεση σου jhal καθως και ολων των νεων στο χωρο,οταν θελουν να κανουν αγορες κτλ.

Μην το σκεφτεσαι,ειναι δεν ειναι καλητερος,το σιγουρο ειναι οτι θα ειναι αρκετα καλος,με τον καιρο που θα μαθαινεις κτλ,θα βγαζεις καλα αποτελεσματα σιγουρα.