Καινούργιο Πάτι Σμιθ - Αντικρουόμενες απόψεις - Εσείς τι λέτε ;

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
i49535y35wt.jpg

Περιέχει διασκευές κλασσικών και όχι τόσο κλασσικών κομματιών , δεν έχει ούτε μήνα που κυκλοφόρησε και ήδη έχει μαζέψει αντιφατικά σχόλια . Εχουμε και λέμε :

allmusic 4/5
pitchforkmedia 2,7/10
mic.gr 6/10
Ποπ και Ροκ 8/10

Εδώ , εμείς τι λέμε ;-bye-

Ρε Δημητρη, μολις τωρα ετοιμαζομουν να γραψω κατι για αυτο!!!:ernaehrung004:

Με δυο λογια. Τετοια αλμπουμ τα κρινω μονο ως ακουσμα και οχι σαν καλλιτεχνικη ή εμπορικη κινηση του καλλιτεχνη.

Εδω εχουμε τα,

Are You Experienced? (Jimi Hendrix). Καλο αλλα οχι τιποτα ιδιαιτερο.
Everybody Wants To Rule The World (Tears for Fears). Ευχαριστο, οπως το οριτζιναλ, αλλα χωρις περαιτερω εμπνευση.
Helpless (Neil Young). Αδιαφορο.
Gimme Shelter (stones). Καλο, αλλα αδυνατο να πλησιασει το οριτζιναλ.
Within You Without You (George Harrison). Πολυ καλο.
White Rabbit (Jefferson Airplane). Ωραιο, με δυνατη ερμηνεία.
Changing Of The Guards (Bob Dylan). Kαλο.
The Boy In The Bubble (Paul Simon). Ωραιες κιθαρες, αλλα μεχρι εκει.
Soul Kitchen (The Doors). To μπλουζιζει και τελικα μου αρεσει.
Smells Like Teen Spirit (Nirvana). Απιστευτη, εμπνευσμενη διασκευη. Η καλυτερη που εχω ακουσει εδω και καιρο!!!
Midnight Rider (Gregg Allman). Καλο.
Pastime Paradise (Stevie Wonder). Δε μου ειπε τιποτα.

Μια χαρα για μερικες ακροασεις χωρις πολλες "σκοτουρες".

Last edited:
i49535y35wt.jpg

Περιέχει διασκευές κλασσικών και όχι τόσο κλασσικών κομματιών , δεν έχει ούτε μήνα που κυκλοφόρησε και ήδη έχει μαζέψει αντιφατικά σχόλια . Εχουμε και λέμε :

allmusic 4/5
pitchforkmedia 2,7/10
mic.gr 6/10
Ποπ και Ροκ 8/10

Εδώ , εμείς τι λέμε ;-bye-

O Γιάννης Πετρίδης πάντως στο ραδιόφωνο είπε καλά λόγια. Και από όσο έπαιξε (δεν το έχω πάρει εγώ) μπορώ να πώ ότι μού άρεσε...

Re: Απάντηση: Καινούργιο Πάτι Σμιθ - Αντικρουόμενες απόψεις - Εσείς τι λέτε ;

προσπαθώ να φανταστώ την Πατι να τραγουδάει και λέω τι πετυχαίνω

Are You Experienced? (Jimi Hendrix).Με τίποτα
Everybody Wants To Rule The World (Tears for Fears). Μπρρρ
Helpless (Neil Young). Ίσως.
Gimme Shelter (stones). Χμμμμμμ ίσως.
Within You Without You (George Harrison). Αυτό ίσως πολύ.
White Rabbit (Jefferson Airplane). Σορρυ ...μπορεί να έβαλε 40 κιλά η Grace αλλά θα την προτιμήσω.
Changing Of The Guards (Bob Dylan). ίσως.
The Boy In The Bubble (Paul Simon). μπααα.
Soul Kitchen (The Doors). γουιθ νάθινγκ.
Smells Like Teen Spirit (Nirvana). Καλά...μπορεί
Midnight Rider (Gregg Allman). μπρρρ τρίζουν κοκκαλάκια. (και θα ανοίξουν τάφοι)
Pastime Paradise (Stevie Wonder). Αποκλείεται

Η Κυρία γουστάρει αυτό που κάνει και το επεξηγεί κιόλας ,για κάθε τραγούδι ξεχωριστά στο booklet.
Εχει μιά πολύ καλή μπάντα,η φωνή της είναι πάντα εκεί ,έχει φέρει και τούς φίλους της(Τom Verlaine,Flea,Sam Shepard και τον γιό του στο μπάντζο)και φαίνεται να το διασκεδάζει
Τον δίσκο τον έχω καμιά δεκαριά μέρες και σε κερδίζει σιγά-σιγά.Ασφαλώς δεν προσθέτει κατι καινούριο,αλλά η Patti δηλώνει παρούσα .
Το ´Are you experienced'το έχει διασκευάσει εκπληκτικά.Απο τον Henrdrix,προσωπικά δεν θα το ξανακουγα έτσι και αλλοιώς.
To τραγούδι τών Tears for fears είναι μέτριο αφ´εαυτό,το Helpless δέν....
To Gimme Shelter μονον ως διασκευή,το Within you Without you,του Harrison,μιά χαρά,το White Rabbit,το σέβεται υπερβολικά,το Changing of the Guards,συγκλονιστικό,το The Boy in the Bubble το αποδίδει θαυμάσια,το Soul Kitchen το φέρνει στα μέτρα της και καλά κάνει.
Το Midnight Rider σε εμένα άρεσε πολύ.Οπως και το Pastime Paradise,μέ εξέπληξε πολύ θετικά σε μιά πρωτότυπη διασκευή παρ´ότι αρχικά ξαφνιάστηκα απο την επιλογή της.Απο τα καλύτερα τού δίσκου.Τέλος το τραγούδι τών Nirvana τό έχει δεί εντελώς διαφορετικά και στην διασκευή του χρησιμοποιεί μπάντζο.Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον,αν και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν τόχα σε μεγάλη εκτίμηση με τον μακαρίτη τον Curt.
Μια πολύ μεγάλη μορφή τής Ρόκ παρουσιάζει τραγούδια που τα συνάντησε στον δρόμο της και τής άρεσαν.Για μένα ακόμα βάζει κάτω πολλές καινούριες σταρλετ τού ´Ροκ´.
Σε όποιον αρέσει η Patti ο δίσκος είναι μιά χαρά(υποκειμενικά και εντελώς ενδεικτικά7-7.5/10).Eγώ τον ευχαριστιέμαι ,αλλά δεν ξέρω πόσο θά κρατήσει αυτό....

Last edited:
Δεν τον άκουσα, όμως η Patti από τότε που χήρεψε και μετά, δεν κυκλοφορεί μέτρια πράγματα.
Τα gone again και Gung Ho ειδικά, ποτέ δεν θα σταματήσουν να παίζονται στο player.

Ο λόγος που ξεκίνησα αυτό το θρεντ , πέραν των αντικρουόμενων απόψεων που παρέθεσα πιό πάνω είναι και το ότι , κάποια στιγμή , μου το πήρε και η γυναίκα μου για να το ακούσει στο γραφείο - και το άκουσε δυο φορές απανωτά και δη ενθουσιασμένη - ενώ προχθές που το έπαιζα στο αμάξι , η μάνα μου , μου είπε : "Αυτή είναι μουσική" . Και επειδή μου άρεσε και εμένα πάρα πολύ , άρχισα να αναρωτιέμαι σοβαρά για την ευρύτητα του target group της Πάτι :chinscratch: :confused:

Ο λόγος που ξεκίνησα αυτό το θρεντ , πέραν των αντικρουόμενων απόψεων που παρέθεσα πιό πάνω είναι και το ότι , κάποια στιγμή , μου το πήρε και η γυναίκα μου για να το ακούσει στο γραφείο - και το άκουσε δυο φορές απανωτά και δη ενθουσιασμένη - ενώ προχθές που το έπαιζα στο αμάξι , η μάνα μου , μου είπε : "Αυτή είναι μουσική" . Και επειδή μου άρεσε και εμένα πάρα πολύ , άρχισα να αναρωτιέμαι σοβαρά για την ευρύτητα του target group της Πάτι :chinscratch: :confused:

Η Patti δεν απασχολούσε ποτέ πολύ κόσμο. Οι θιασώτες της όμως ανήκουν σε όλες τις τάξεις της "ροκ κοινότητας".
Από τους light ραδιοφωνικούς (because the night - dancing barefoot) που θεωρούν τη μουσική της μαθητικής τους εποχής αξεπέραστη και πως μόνο ΤΟΤΕ έβγαιναν σπουδαία τραγούδια (και λιώμα στον έρωτα με μια μπύρα στην άμμο τα βράδια + Κότσιρας στα δύσκολα της σχέσης), εως τους επαναστατημένους που ανακάλυψαν στο πρόσωπό της μια δύναμη ικανή να ταρακουνήσει κάτι μετά τον Dylan και μερικούς ακόμα.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που αναγνωρίζουν στις διασκευές κάτι οικείο που τους ξεμπλέκει ευκολότερα τον ιστό της μνήμης άλλων εποχών, πιο... "μελωδικών" από κάθε άποψη, σε σχέση με την φτηνή ή επώδυνη μουσική του σήμερα.

Ο λόγος που ξεκίνησα αυτό το θρεντ , πέραν των αντικρουόμενων απόψεων που παρέθεσα πιό πάνω:

Δημητρη,νομιζω οτι περαν των λογων που ανοιξες αυτο το θεμα,κατα την γνωμη μου αυτος με τα κοκκινα ειναι ο πιο σοβαρος!!!
Και το λεω αυτο γιατι εδω εχουμε να κανουμε με μια καλλιτεχνιδα που ειναι ,σχεδον,καθολικα αποδεκτη.
Σε μερικους λοιπον αρεσει αυτος ο δισκος και σε αλλους οχι.
Ποιος εχει δικιο και ποιος αδικο??????
Μηπως κανενας????
Χωραει και δω η περιβοητη κολοκυθοπιτα????
Μπορουμε να αξιολογησουμε την γνωμη του αλλου οταν μιλαμε για συναισθηματα που του προκαλει ενα μουσικο γεγονος???
Μηπως ειναι παντελως αχρηστη η βαθμολογια στην κριτικη δισκων????
Και στην τελικη, την χρειαζομαστε την κριτικη,ή μια παραθεση συναισθηματων που μας προκαλεσε το μουσικο γεγονος, φτανει και περισευει???

Re: Απάντηση: Καινούργιο Πάτι Σμιθ - Αντικρουόμενες απόψεις - Εσείς τι λέτε ;

Αμαν . Η μάνα μου ανήκει στην "ροκ κοινότητα" ;

μετά από καμιά 20αριά χρόνια φροντιστήριο με magma και faust η δόλια....
βρήκε καταφύγιο στην Πάτι...:flipout:

Δημητρη,νομιζω οτι περαν των λογων που ανοιξες αυτο το θεμα,κατα την γνωμη μου αυτος με τα κοκκινα ειναι ο πιο σοβαρος!!!
Και το λεω αυτο γιατι εδω εχουμε να κανουμε με μια καλλιτεχνιδα που ειναι ,σχεδον,καθολικα αποδεκτη.
Σε μερικους λοιπον αρεσει αυτος ο δισκος και σε αλλους οχι.
Ποιος εχει δικιο και ποιος αδικο??????
Μηπως κανενας????
Χωραει και δω η περιβοητη κολοκυθοπιτα????
Μπορουμε να αξιολογησουμε την γνωμη του αλλου οταν μιλαμε για συναισθηματα που του προκαλει ενα μουσικο γεγονος???
Μηπως ειναι παντελως αχρηστη η βαθμολογια στην κριτικη δισκων????
Και στην τελικη, την χρειαζομαστε την κριτικη,ή μια παραθεση συναισθηματων που μας προκαλεσε το μουσικο γεγονος, φτανει και περισευει???

Απλώς , είναι λίγες οι φορές που υπάρχουν δημοσιευμένες τόσο πολλές και τόσο διαφορετικές απόψεις . Βέβαια θεωρώ ότι οι κριτικές αυτές δεν έχουν να κάνουν τόσο με την μουσική αξία του έργου , αλλά με τις ιδεοληψίες του συντάκτη τους π.χ το pitchforkmedia και σε μικρότερο βαθμό το mic.gr διαφωνούν ως προς τα επιλεχθέντα κομμάτια , τα οποία θεωρούν πολύ προφανή , υπερβολικά κλασσικά και ως εκ τούτου άνευ ενδιαφέροντος και θα προτιμούσαν άλλες επιλογές ( λες και θα πρέπει αυτοί να διαλέξουν ποιά κομμάτια θα διασκευάσει ο κάθε καλλιτέχνης - "κεχαγιά στα .... τους" θα τον βάλουν )

Τώρα , όσον αφορά στο αν χρειαζόμαστε την κριτική , η απάντηση είναι καταφατική κυρίως διότι είναι αδύνατον ο ερασιτέχνης μουσικόφιλος , να βρεί μόνος του , έστω και το 10% όλων των δίσκων που κυκλοφορούν και να τους ακούσει για να έχει άποψη . Υπ' αυτήν την έννοια , διαλέγεις ποιοί σου ταιριάζουν και ποιοί όχι ( από τους κριτικούς ) και αναλόγως προβαίνεις σε αγορές ( ο κριτικός κάνει όλη την "βρώμικη δουλειά" δηλαδή )

Δεν το εχω ακουσει ακομη αλλα και μονο που δηλωνει παρουσα εμενα μου αρκει για αρχη.
Εχει κατι αυτη η γυναικα που γουσταρω να την ακουω να τραγουδαει! Σχεδον σε οτιδηποτε...

Τώρα , όσον αφορά στο αν χρειαζόμαστε την κριτική , η απάντηση είναι καταφατική κυρίως διότι είναι αδύνατον ο ερασιτέχνης μουσικόφιλος , να βρεί μόνος του , έστω και το 10% όλων των δίσκων που κυκλοφορούν και να τους ακούσει για να έχει άποψη . Υπ' αυτήν την έννοια , διαλέγεις ποιοί σου ταιριάζουν και ποιοί όχι ( από τους κριτικούς ) και αναλόγως προβαίνεις σε αγορές ( ο κριτικός κάνει όλη την "βρώμικη δουλειά" δηλαδή )

Δεν διαφωνω ετσι οπως το θετεις το θεμα.
Απλα αν εγω ημουν κριτικος, θα το τιτλοφορουσα σαν ενημερωση χωρις βαθμολογιες ,και θα ημουν ενταξει και με την συνειδηση μου και με αυτους που με διαβαζουν.

Δεν διαφωνω ετσι οπως το θετεις το θεμα.
Απλα αν εγω ημουν κριτικος, θα το τιτλοφορουσα σαν ενημερωση χωρις βαθμολογιες ,και θα ημουν ενταξει και με την συνειδηση μου και με αυτους που με διαβαζουν.

Εγώ όμως διαφωνώ . -bye-
Διότι ενημέρωση σημαίνει "κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος της Πάτι Σμιθ π.χ. που περιέχει 12 τραγούδια όλα διασκευές και είναι τα ακόλουθα ...Στον δίσκο παίζουν οι ..." Σ' ενδιαφέρει κάτι τέτοιο ; Εμένα όχι .
Θέλω να μου πεί , ο κριτικός , ότι αυτό που εξετάζει είναι μάπα διότι ...και διότι... ή να μου πεί ότι είναι αριστούργημα διότι ... και διότι... ή κάπου στην μέση . Αν μου τα πεί όλα αυτά , τι σε πειράζει η βαθμολογία που είναι η συνοπτική , συμβολική απόδοση του κειμένου ;
Πάντως το συνειδησιακό σου πρόβλημα , δεν το κατάλαβα .

Η Patti Smith είναι μια από τις τραγουδίστριες που μου αρέσουν.
Ευχαρίστως άμα πέσει το εν λόγω άλμπουμ στα χέρια μου θα το ακούσω.
Διαβάζω ενδιαφέροντα τραγούδια και είμαι περίεργος στο πως τα διασκευάζει.

Ο Αργύρης Ζήλος επιλέγει να βάλει την Patti στο ένθετο ,στην στήλη του στο ´Αθηνόραμα´.
Αντιγράφω μέρος τού σχολίου του..Aφού αναφέρει τίτλους τών διασκευασμένων τραγουδιών συνεχίζει:'Xρόνια την στοίχειωναν και ίσως οι (τα ονόματα τής μπαντας της)να τήν έπεισαν να τούς αφεθεί επιτέλους.Μαντέψτε σε ποιά υποκλίνεται και ποιά υποκύπτουν στην προσωπικότητά της,η οποία αντλεί απ´την παράλληλη μνήμη τίς αρτιότερες ερμηνείες της´.
Προσωπικά το βρίσκω πολύ εύστοχο και αγαπησιάρικο για την σπουδαία αυτή Μουσικό τής αυθεντικής Ρόκ.