Καινούριο PC - τα φώτα σας παρακαλώ!

Αντρέα έχουμε το εξής θέμα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λίγο ποια πράγματα σκοπεύεις να κάνεις με το PC , ώστε να μην βρεθείς μετά εκτεθειμένος. Έτσι πχ ένα PC με σκοπό το HTPC, υπερκαλύπτεται και με quad όπως κάποιο παιδί είπε σωστά. Ένα PC που σκοπό έχει να τρέξει υπεραπαιτητικά games (ΑΝ τρέχεις τέτοια) ΠΑΛΙ υπερκαλύπτεται από πχ την κάρτα γραφικών που σου είπα, ενώ φυσικά αυτή που πρότεινες εσύ είναι ΑΚΟΜΗ καλύτερη.

Όπως σου εξήγησα το ΔΙΚΟ ΜΟΥ σκεπτικό είναι το εξής : Δεν έχεις ΚΑΘΟΛΟΥ tower, και συνεπώς μόλις τώρα μπαίνεις σε τέτοια διαδρομή/λογική να στήσεις ένα.Δεν πρέπει λοιπόν να κάνεις το (κατ' εμέ) λάθος του πρωτάρη. Δλδ ακριβή CPU/Motherboard που σε 12 μήνες είναι ντεμοντέ, και φτηνά (διότι ΔΕΝ περίσσεψαν λεφτά) γύρω γύρω (κουτί, τροφοδοτικό, ψύξη, UPS κτλ). Εγώ πχ έχω ακόμη το από 7ετίας κουτί και τροφοδοτικό. Άριστα και τα δύο σήκωσαν πολλά, επέζησαν μιάμιση αναβάθμιση, ενώ το τροφοδοτικό (zalman 450W) αν πήγαινα σήμερα σε κάρτα γραφικών μικρότερες απαιτήσεις σε ρεύμα, άλλη μια αναβάθμιση ίσως την έβγαζε. Το δε κουτί δεν το συζητάμε. Θα το έχω ακόμη ΠΟΛΥ καιρό. Απλά στην δική σου περίπτωση, ακριβώς επειδή θα δώσεις αρκετά, δεν θα κάνεις σχεδόν καθόλου συμβιβασμούς ΚΑΙ με το CPU/Mobo.

Το σκεπτικό μου λοιπόν είναι να αποκτήσεις ΚΑΛΑ γύρω γύρω, κάνοντας υποχωρήσεις σε θέματα CPU/mobo. Έτσι πρότεινα τον i5 και όχι κάποιον i7, αλλά και mobo ~100 . Με δεδομένες τις πολλές ερωτήσεις που κάνεις, είναι (για μένα) προφανές οτι ΔΕΝ είσαι gamer απαιτητικών παιχνιδιών, ούτε και βαρβάτων εφαρμογών. Αλλιώς θα το έλεγες πρώτο από όλα. Συνεπώς ούτε που θα καταλάβεις τις διαφορές στις επιδόσεις του i5 από τον i7. Πολύ απλά δεν θα τις δεις ποτέ. Για HTPC οι απαιτήσεις καλύπτονται έτσι και αλλιώς και από "χειρότερο" setup. Η κάρτα γραφικών που πρότεινα έχει εξαιρετικό value for money. Είναι επίσης πάρα πολύ ισχυρή. Σαφώς και αυτή που είπες εσύ είναι καλύτερη βέβαια.

Μνήμη. Όσο περισσότερο "χρονίζεται" και "αντέχει σε Volt" τόσο πιο ακριβή είναι. Η 1866/1.65V έχει διπλάσια χρήματα από αυτή που σου πρότεινα. Θα ήταν χρήσιμη μόνο σε περίπτωση που κάνεις αρκετά μεγάλο overclocking του i5. Με το στάνταρ setup διαφορές σε επιδόσεις ΔΕΝ θα δεις καθόλου. Μπορεί πχ κάποιος να ανοίξει το PC να αλλάξει τις μνήμες. Δεν θα το πάρεις χαμπάρι.

Το τροφοδοτικό που σου πρότεινα είναι overkill. Δεν υπάρχει (για μένα) περίπτωση να το "ξεπεράσεις" σε απαιτήσεις στα επόμενα 3-4 χρόνια (Μπορεί και παραπάνω από 3-4). Εξαίρεση φυσικά υπάρχει. Να αλλάξει κάτι στην τεχνολογία, και οι καινούριες πχ κάρτες γραφικών να τραβάνε ακόμη περισσότερα ρεύματα. Αυτό δεν μπορείς να το αποκλείσεις βέβαια, αλλά η τάση αυτή την στιγμή όπως ΣΩΣΤΑ είπε ο lykman είναι να πηγαίνουμε σε "πράσινες" κατασκευές/προτάσεις (όσο "πράσινο" είναι ένα PC βέβαια). Από την λίστα με τα τροφοδοτικά σε εκείνο το κομμάτι που σου πρότεινα, αλλά και από διάφορες λίστες που κυκλοφορούν, ΠΑΡΑ πολλά σε καλύπτουν έτσι και αλλιώς. Ακόμη και κάποιο με τα μισά λεφτά. Απλά αυτό που πρότεινα θα το έχεις (Θεού θέλοντος) ΠΟΛΛΑ χρόνια, και θα κερδίσεις σε ησυχία και λειτουργία.

ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να μην βάλεις ψύκτρα στην CPU. Το θέμα δεν είναι απλά να μπει κάποια ψύκτρα. Το θέμα είναι να υπάρχει ελεύθερη ροή αέρα εντός του κουτιού. Αυτό είναι βέβαια θέμα αυτού που θα κάνει την συναρμολόγηση.

Τέλος, νομίζω οτι κακώς σου μίλησα για την δυνατότητα του overclocking του i5. Το πιθανότερο είναι οτι δεν ξέρεις να το κάνεις, οπότε σε αποπροσανατολίζει κάπως. Αν έχεις κάποιον γνωστό/φίλο που ΞΕΡΕΙ το θέμα, τότε έχει νόημα να κοιτάξεις πολλές λεπτομέρειες για το θέμα (όπως πχ ποια μνήμη κτλ). Αν τέτοιο άτομο δεν υπάρχει, τότε θα πετύχεις αρκετούτσικα καλύτερες επιδόσεις, αλλά σίγουρα ΔΕΝ θα τον "τερματίσεις". Έστω και έτσι βέβαια καλύτερα θα είναι.

Ρεζουμε
Γράψε λίστα με πιθανές χρήσεις. Βάλε ότι νομίζεις και ότι σου έρθει. Γράψε επίσης πιθανές επεκτάσεις (πχ θα βάλω 5 δίσκους και θα το κάνω download/file server). ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ αυτό. Γιατί στο παράδειγμα που σου έφερα, τέτοιο PC ΔΕΝ είναι για downloads διότι 24/7 καίει "της Παναγιάς τα μάτια". ΑΝ το πας προς τα κει καλύτερα να αλλάξεις ΕΝΤΕΛΩΣ setup και να στήσεις ένα "μεγάλο" και ένα μικρότερο. Θα φανεί στον λογαριασμό της ΔΕΗ αυτό. Απ την άλλη υπάρχει θέμα και με τα μισά λεφτά από αυτά που διαθέτεις ΟΝΤΩΣ να υπερκαλύπτεσαι.

Σίμος

Λοιπον Σιμο οι απαιτησεις με σειρα προτεραιοτητας απο πανω προσ τα κατω έχουν ως εξης:

1. Games (τυπου call of duty,strategy) και συνδεση με hdtv (το ps3 δε λεω καλο ειναι αλλα το χειριστηριο κουραζει καποιες φορες)

2. επεξεργασια video (μετατροπη bluray disc σε mkv, καψιμο mkv σε bluray disc)

3. αναπαραγωγη μεσω δικτυου, mkv ταινιων σε home cinema (η tv ειναι 3d και θα ηθελα να το εκμεταλλευτω αυτο με καποια καρτα γραφικων)

4. downloading (οχι τοσο πολυ καθως αυτη την διαδικασια θα εξακολουθησω να την κανω απο το laptop, αθορυβα με λιγο ρευμα)

5. homework ( με sap κυριως, αλλα αυτο δεν νομιζω οτι παιζει και τοσο ρολο)

αυτα μου ερχονται στο μυαλο μεχρι στιγμης, τωρα αν εχω ξεχασει κατι! θα ξαναγραψω.

πρεπει να αναφερω οτι το pc δεν θα βρισκεται στον ιδιο χωρο με το home cinema, αυτο το λεω για θεματα που εθιξαν καποιοι συμφορουμιτες ορον αφορα το θορυβο, καλα δεν λεω να κανει και σαν νταλικα αλλα και λιγος θορυβος δεν με ενοχλει!

τωρα οσον αφορα επεκτασεις...

περα απο το κυριως setup θα ηθελα να προσθεσω εναν ακομα σκληρο για αποθηκη περισσοτερο καθως και ενα bluray writer καθως για αρχη θα παιξω με ενα απλο dvd writer και ενα εξωτερικο bluray reader.

τωρα για το overclocking που ανεφερες, δεν το σκεφτομαι καν! να μου πεις ποτε δεν ξερεις, αλλα ειναι δυνατον να μαθει η κοτα μαθηματικα...καπως ετσι νοιωθω κι εγω στο συγκεκριμενο θεμα...τωρα αν μου το κανει κανενας ψαγμενος φιλος, μπορει...αλλα δε με απασχολει το θεμα.

μεχρι στιγμης αυτα για τα οποια εχω κατασταλαξει ειναι:

κουτι: http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/PC-Cases/CoolerMaster-Haf-932-Black-RC-932-KKN1-GP.htm

επεξεργαστης: http://www.plaisio.gr/Computers/Har...i7-2600K-s1155-3-40GHz-8MB-BX80623I72600K.htm

motherboard: http://www.plaisio.gr/Computers/Har...P67A-UD5-B3-s1155-P67-DDR3-GAP67AUD5-00-G.htm

τροφοδοτικο μαλλον αυτο: http://www.plaisio.gr/Computers/Har...0plus-Certified-CMPSU-800GEU-CMPSU-800GEU.htm

σκληρος δισκοσ μαλλον αυτοσ: http://www.plaisio.gr/Computers/Har...2FAEX-1TB-HDD-64MB-Cache-7200RPM-Sata-III.htm

εκκρεμουν μνημες, καρτα γραφικων!!!

τωρα ελπιζω να ειμαι ενταξει!

φιλικα
Ανδρεας

Η motherboard που επελεξες ειναι καθαρα για overclockers..
Δεν νομιζω πως την χρειαζεσαι.. τα mobos μεχρι 150ευρο θα σου προσφερουν ολα αυτα που χρειαζεσαι (και ας μην ειναι μαυρα..). Απο σατα3, usb3 και raid, μεχρι και crossover σου προσφερουν! Αναθεμα και αν τα χρησιμοποιησεις ποτε ολα αυτα που σου προσφερει εναν mobo των 120-150 ευρο..

Για τον επεξεργαστη, ο i7 εχει 100 ευρο παραπανω απο τον i5 2500.. Εχεις δει τι δυναμη εχει ο 2500?? Φιλε πραγματικα μην δωσεις τα λεφτα σου τσαμπα.. Ακουγεται μαλιστα οτι οι καινουργοι ιντελ που θα βγουνε τελος του χρονου (ivybridge) θα κουμπωνουν στα ιδια motherboard με αυτα τον sandybridge (αυτα που κοιτας δλδ), οποτε θα ηταν πιο σοφο να παρεις τωρα τον ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ 2500, και οταν ερθει ο καιρος που οι αναγκες σου σου ζητησουν κατι παραπανω (2 χρονια minimum), πας και αγοραζεις τον ivybridge με πεντοδιφραγκα + αλλα 4gb ram και θα εχεις κανει ηδη μια γαματη αναβαθμιση.. Ο τοτε ivybridge, εννοειτε πως θα ειναι καλυτερος απο τον i7 sandybridge που θα παρεις σημερα.. Τελος, πιστεψε με, η χρονικη στιγμη που θα θελησεις αναβαθμιση θα ειναι ιδια, ειτε παρεις τον i7 ειτε παρεις τον i5..

Με αυτα τα περιπου 250ευρο που θα σου περισεψουν απο τα 2 πραγματα που σου πα, πανε δωστα σε εναν solid state drive ωστε να καταλαβεις πραγματικη διαφορα.. Απο τον i5 σε i7 θα καταλαβεις διαφορα μονο αμα αρχισεις να τρεχεις benchmarks, ενω με τον solid state θα καταλαβεις απο το πρωτο κιολας boot..

Αυτος πχ πρεπει να ειναι πραγματικη απολαυση... http://www.plaisio.gr/Computers/Har...120GB-SSD-2-5-Sata-6Gb-s-VTX3-25SAT3-120G.htm

Τελος, 800watt τροφοδοτικο, χωρις να εισαι overclocker και χωρις να την πεσεις στα crossfire και στα sli, θα ειναι τα πιο τεμπελικα 800watt που μπορεις να φανταστεις.. Δεν σου λεω να παρεις πιο κατω γιατι το τροφοδοτικο θα σου μεινει καποια χρονια παραπανω, οποτε παρε το 800αρη αφου το γουσταρεις.

Καλες αγορες..

Θα συμφωνησω κι εγω με τον φιλο παραπανω !!!

ΜΗΝ χαλασεις τσαμπα λεφτα για desktop !!!
To desktop ΔΕΝ ειναι λαπτοπ !!!!

Στο λαπτοπ πληρωνεις γυρω στο 1000ρικο για να παρεις κατι αξιοπρεπες (αν και τωρα τελευταια εχουν πεσει οι τιμες και βρισκεις και με 700) ΑΚΡΙΒΩΣ επειδη ειναι ΦΟΡΗΤΟ !!! Αυτο που πληρωνεις ειναι σχεδον η διπλασια τιμη για να μπορεις να το μεταφερεις..... Εφοσον βεβαια εισαι σε μια κατηγορια ανθρωπων που το χρειαζονται, ή εισαι φοιτητης και μετακινεισαι συχνα, ΔΕΝ μπορεις να κανεις διαφορετικα απο το να αγορασεις λαπτοπ....

ΕΝΩ στο desktop τα πραγματα ειναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικα !!! Με 400-500 ευρω φτιαχνεις ΑΝΕΤΑ ενα συστηματακι που ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΕΙ οποιωδήποτε λαπτοπ μεχρι και 1800-1900 ευρω !!! Και φυσικα θα σε βγαλει ΑΝΕΤΑ για 2-3 χρονια ΧΩΡΙΣ να πειραξεις το παραμικρο .....:ernaehrung004:
(μιλαω ΟΝΤΑΣ επαγγελματιας DJ-μουσικος-μικτης εικονας-ηχου) Εχω στην κατοχη μου 4 λαπτοπ (μεταξυ των οποιων και ενα mac) και 3 desktop αυτη την στιγμη στη δουλεια μου και στο σπιτι!:drummer:

Επισης, για τον intel I5 5200 θα συμφωνησω οτι ειναι ΠΑΡΑ πολυ δυνατος και οικονομικος .....! Τον εχω σε ενα απο τα συστηματα μου και δουλευει ΑΔΙΑΚΟΠΑ 24 ωρες το 24ωρο, κανοντας edit και μονταζ με ΠΟΛΥ βαρια προγραμματα , σε HD βιντεο και εικονα .... ! Μεχρι στιγμης με εχει βγαλει ασπροπροσωπο 100 % !!!

Last edited:
Έχω την εντύπωση, ότι μόνο η μετατροπή των BR σου σε mkv θα φτάσει την cpu σου (οποιαδήποτε και αν πάρεις από τις σύγχρονες) στα κόκκινα... σε όλα τα άλλα θα δουλεύει στο χαλαρό... Αυτή η εργασία μπορεί και πιτάρει ότι επεξεργαστή και αν έχεις, με όσους πυρήνες και αν έχει... Ομως όταν όλα υπάρχουν έτοιμα από άτομα / group που πραγματικά ξέρουν τι κάνουν, γιατί να κάτσεις να ξανα-ανακαλύπτεις τον τροχό?
Τέλος πάντων, και εγώ ποτέ δεν ήμουν υπέρ των αγορών που αφορούν τα top κομμάτια των εταιριών, καθότι η αύξηση στο κόστος από τα αμέσως προηγούμενα είναι λογαριθμική... Γενικότερα συμφωνώ με τα τελευταία σχόλια , και εγώ θα προτιμούσα i5 (Sandy) με κάποιο καλό Μ/Β, έναν καλό SSD για λειτουργικό και εφαρμογές συν έναν μεγάλου μεγέθους (π.χ. 2ΤΒ) δίσκο για αποθήκευση, μια καλή (αλλά πάλι όχι την τελευταία) κάρτα γραφικών και συγκεκριμένα κάποια με αναβαθμισμένη και σχετικά ήσυχη ψήκτρα. Κουτί και τροφοδοτικό καλά και ποιοτικά, γιατί αυτά δεν χρειάζονται να αλλάζουν.

Επισης andrea εχε υποψιν σου οτι οπου να 'ναι θα βγουν οι μνημες ddr4 και η pci express 3 (για καινουργιες καρτες γραφικων), οποτε πιθανον σε λιγοτερο απο χρονο η motherboard σου να ειναι ηδη ξεπερασμενη... Οποια και αν παρεις φυσικα..

Επισης andrea εχε υποψιν σου οτι οπου να 'ναι θα βγουν οι μνημες ddr4 και η pci express 3 (για καινουργιες καρτες γραφικων), οποτε πιθανον σε λιγοτερο απο χρονο η motherboard σου να ειναι ηδη ξεπερασμενη... Οποια και αν παρεις φυσικα..

δεν νομίζω ότι αξίζει να περιμένεις για τέτοια αναβάθμιση.
Θυμαμαι πριν εναμησι χρόνο που περιμενα να παρω motherboard
για USB 3.0 και sata3.
USB 3.0 δεν πήρα τελικά καμια συσκευή και ψαχνω για NAS,
sata3 τωρα βγηκαν οι πρωτοι SSD και κανουν 270Ε+
ενω στους HDD σημαντικες διαφορες δεν υπάρχουν.
Απο οτι στιγμη που οι σημερινες μνημες και καρτες ειναι επαρκεστατες
γιατί να περιμένει κάποιος.
ΝΑ πω οτι στο ενα συστημα εχω ακόμα DDR 2 @ 667 και δεν μπορώ οτι με καθυστερουν και πολύ.
Στο αλλο DDR3 @ 1600 με 6-8-6-24 αν παω σε 2000 με 9-9-9-24
δεν υπάρχει καμια διαφορά, ακόμα και σε Benchmarking.
Dεν νομίζω να έχουμε έλλειψη ταχύτητας στις μνημες.

Πραγματικά πιστευω ότι το μονο πλεον που καθυστερει ενα PC ειναι ο σκληρός δισκος.
Ειδικα στα τεραστια COpy Paste πχ BluRay.iso η unrar τεραστια .MKV
Για αυτο και θεωρώ οτι η καλυτερη αναβάθμιση ειναι οι SSD
και πραγματικά μπορούν να μεταμορφώσουν ενα PC

Last edited:
Προφανως Portioli.. Δικιο εχεις.
Εγω δεν ειπα στον αντρεα για τις μελλοντικες μνημες κλπ για να κατσει να περιμενει, αλλα για να μην παει να σκασει ενα καρο λεφτα σε μια motherboard βαρβατη που απο την μια δεν θα του χρειαστει και απο την αλλη σε λιγοτερο απο χρονο θα ειναι ξεπερασμενη...

εχετε δικιο
αν κανω αυτη την αλλαγη για πειτε μου τωρα:

motherboard: http://www.plaisio.gr/Computers/Har...P67A-UD4-B3-s1155-P67-DDR3-GAP67AUD4-00-G.htm

επεξεργαστης: http://www.plaisio.gr/Computers/Har...i5-2500K-s1155-3-30GHz-6MB-BX80623I52500K.htm

ssd: http://www.plaisio.gr/Computers/Har...120GB-SSD-2-5-Sata-6Gb-s-VTX3-25SAT3-120G.htm

που προτεινε ο ampalaeos.

ο αλλος σκληρος παραμενει ως εχει σαν αποθηκη.

βρε παιδια να σας ρωτησω. οι ssd σαν τεχνολογια ειναι δοκιμασμενη???

ενας ssd συμπεριφερεται σαν τους αλλους σκληρους αλλα με μεγαλυτερη ταχυτητα????

ή χρειαζεται καποια ειδικη μεταχειρηση???

δλδ με προσθαφαιρεσεις προγραμματων, αρχειων κτλ ειναι ολα ok με τους ssd???

Αν υποστηρίζει TRIM (και ο δίσκος, και το λειτουργικό), ακόμα και μετά από πολλές διαγραφές - εγγραφές, επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση...

Από θέμα διάρκειας ζωής, θεωρητικά είναι πιο ασφαλείς από μηχανικούς...

απο οσο προλαβα να ριξω μια ματια στον ιστο, αυτος ο ssd υποστηριζει trim, αυτο που με μπερδεψε λιγο και δεν καταλαβα, ειναι αν το trim ειναι μια αυτοματη διαδικασια που εκτελουν τα windows μετα απο καθε διαγραφη ενος αρχειου ή ειναι καποια λειτουργεια που εκτελει ο χρηστης??

Απάντηση: Re: Καινούριο PC - τα φώτα σας παρακαλώ!

Πολυ καλυτερα...:a0210:

Εφοσον παρεις τον vertex 3 για c:, θα σου προτεινα για αποθηκευτικο δισκο αυτον.

Οι λογοι ειναι 2..
1. Εχει διπλασια χωριτικοτητα απο τον σατα3 που κοιτας στα ιδια ευρο.
2. Το motherboard σου (οπως ολα) βγαζει μονο 2 sata3. Εφοσον την μια την πιασει ο vertex, θα ηταν καλυτερο να αφησεις μια για μελλοντικη αναβαθμιση.. (αναβαθμιση σε δισκο κανει μεχρι και η μανα μου, δεν ειναι κατι extrem)

Προσωπικα το 1tb το θεωρω μικρο για να του δωσεις την μοναδικη σατα3 που σου απομενει.. παρε εναν σκληρο με σατα2 που σου δινει διπλασιο χωρο στα ιδια χρηματα και πιο μετα (οι τιμες στους σκληρους πεφτουν ολη την ωρα) βαζεις και εναν σατα3 πολυ πιο μεγαλο και σε νορμαλ τιμη. 100 ευρο για 1tb μου φαινεται τραβηγμενο απο τα μαλλια..

Βασικά το SATA3 πηγαίνει εντελώς χαμένο στους συμβατικούς δίσκους, οι οποίοι καλύπτονται μια χαρά και από το SATA2 για να μην πω και από το απλό SATA.

Η προδιαγραφή SATA3 για συμβατικούς δίσκους δεν πρέπει να είναι κριτήριο επιλογής. Είναι καθαρά μαρκετίστικο κόλπο.

Re: Απάντηση: Καινούριο PC - τα φώτα σας παρακαλώ!

Βασικά το SATA3 πηγαίνει εντελώς χαμένο στους συμβατικούς δίσκους, οι οποίοι καλύπτονται μια χαρά και από το SATA2 για να μην πω και από το απλό SATA.

Η προδιαγραφή SATA3 για συμβατικούς δίσκους δεν πρέπει να είναι κριτήριο επιλογής. Είναι καθαρά μαρκετίστικο κόλπο.
+1 !!!:ernaehrung004:

Αληθεια , αυτος ο vertex 3 τι λεει ? ΑΞΙΖΕΙ τα λεφτα του ???

Σκεφτομαι να τον παρω και να τον τοποθετησω προς το παρον στο συστημα μου με core2duo και SATA 2 mobo ....... Θα δω διαφορα σε σχεση με τον συμβατικο δισκο που εχω τωρα, ή καλύτερα να παρω εναν πιο αργο (και πιο φθηνο) με προτυπο sata2 ??? Και ΠΟΙΟΝ ???

Και ΑΝ μπορει καποιος, ας αναλυσει λιγο την λειτουργεια "TRIM" στους SSD δισκους , και ΤΙ ακριβως αυτη κανει ......

Ευχαριστω !!!:ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Καινούριο PC - τα φώτα σας παρακαλώ!

να πω και εγω οτι ενας καλος sata2 οπως ο samsung f3 spinpoint σε καθημερινή χρήση δεν έχει καμια διαφορά
σε καθημερινές δουλειές (πχ αντιγραφη μεγαλων iso ,mkv, BD folders απο το ενα partition στο αλλο)
απο ενα sata3 WD caviar black. Nα πω οτι εχω και τους δυο στο συστημα μου και σιγουρα δεν φαινεται η διαφορα
της διπλάσιας τιμής. Οι διαφορές φαινονται μονο στους SSD με την ελευση τωρα του Vertex 3.

Noμίζω όμως ότι μετά το socket είναι το πρωτο τεχνικό χαρακτηριστικό που πρέπει να κοιτάμε σαν προοπτικη αναβαθμισης.
Aφου πλεον ολες εχουν DDR3,HDMI,spdif.
Στις παρουσιασεις ΗΤPC στο AVSforum, ολοι βαζουν SSD ακόμα και μικρους 60ριδες.
οπότε αυριο ,μεθαυριο του χρονου καλυτερα να μπορουμε να βαλουμε ενα SSD sata3, παρα εναν sata2.

Και ΑΝ μπορει καποιος, ας αναλυσει λιγο την λειτουργεια "TRIM" στους SSD δισκους , και ΤΙ ακριβως αυτη κανει ......

Ευχαριστω !!!:ernaehrung004:

Οι ssd ειχαν ενα προβλημα , πεφτει πολυ περισσοτερο η αποδοση τους οσο περναει ο χρονος απο το σβησιμο/γραψιμο.
Σε ενα συμβατικό δισκο ΑΚομα και οταν κανουμε format δεν μπορουμε να πουμε οτι σβηνεται κατα 100% η πληροφορια.
Στους SSD αυτο το προβλημα ηταν ακομα πιο εντονο.
Για αυτο το λογω οι κατασκευαστες τους εφτιαξαν το TRIM.
η υποστήριξη trim είναι ας το πουμε μπακαλιστικα ο τροπος που διαχειρίζεται το λειτουργικό το σβησιμο και ξαναγραψιμο
μιας πληροφορίας στο δισκο.
Το trim ειναι σαν να λεμε ενα στιγμιαιο defragment ετσι ωστε να εχει καλυτερη αποδοση ο ssd σε βαση χρόνου.

μπορείτε να διαβασετε περισσότερα για τους SSD εδώ & εδώ
στο anandetch κανουν φοβερη δουλεία και πολλά review συνεχεια για τους SSD.

υπάρχει και ενα βιντεακι που τα λέει πάρα πολυ απλοϊκά και κατανοητά

http://youtu.be/NnBk2IGYerU

επι τη ευκαιρία ο vertex 3 ,είναι ότι καλυτερο κυκλοφορεί στην αγορά τωρα.

To TRIM είναι τρόπον τινά το αντίθετο από το defragment. Ο δίσκος γίνεται επίτηδες fragmented για να απλώνονται οι εγγραφές ομοιόμορφα πάνω σε όλα τα κελλιά μνήμης.

Με αυτό τον τρόπο τα κελλιά μνήμης (που έχουν περιορισμένο αριθμό επανεγγραφών) φθείρονται ομοιόμορφα, ώστε να κρατήσει ο δίσκος περισσότερα χρόνια.

Χωρίς TRIM κάποια κελλιά μνήμης αχρηστεύονται νωρίς, ιδίως σε πολύ γεμάτους δίσκους, με αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά η χωρητικότητα του δίσκου. Με trim, ο δίσκος τα παίζει θεωρητικά μια κι' έξω, αλλά αργότερα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Καινούριο PC - τα φώτα σας παρακαλώ!

Nα πω οτι εχω και τους δυο στο συστημα μου και σιγουρα δεν φαινεται η διαφορα

Εγω θα πω τα εξης:

• Ο τυπικος χρηστης Η/Υ καλυπτεται απολυτα με εναν WD BLUE χωρις να πληρωσει 40 φορες επανω το GB για εναν SSD.
  • Ο σοβαρος χρηστης Η/Υ, που εχει αρχεια πολυτιμα και οχι απλα οτι σαβουρα υπαρχει αφθονη στο ιντερνετ, καλυπτεται με δυο WD BLUE κανοντας RAID 1. Καλου κακου βεβαια να υπαρχουν και σε τριτο δισκο στο συρταρι (βλεπε κατα λαθος διαγραφη/ιος/καποια αλλη αστοχια).
  • Ο σοβαρος και απαιτητικος χρηστης Η/Υ καλυπτεται απολυτα με δυο WD BLUE που τους εχει βαλει σε Matrix RAID. Δηλαδη κομματι σε RAID 0 και τον υπολοιπο χωρο σε RAID 1. Σιγουρα τα πολυτιμα αρχεια θα τα εχει και σε τριτο δισκο στο συρταρι.
  • Ο προνοητικος χρηστης θα χρησιμοποιουσε το Ghost ωστε να διασφαλισει οτι ο κοπος σωστης εγκαταστασης δεν θα πηγαινε χαμενος. Απο το ιδιο προγραμμα ωφελειται και ο ασχετος χρηστης, μιας και θα γεμισει ιους, οποτε το Ghost ειναι σωτηριο.
  • Βεβαια οταν το χρηματικο δεν εχει καμια σημασια, βλεπε χρηστες με πολυ παχυ πορτοφολι, τοτε δεν υπαρχουν ορια στο τι του χρειαζεται ή οχι.

Και κατι τελευταιο.
Η τελευταια λεξη της τεχνολογιας δεν ειναι για τον τυπικο, ουτε για τον σοβαρο αλλά ουτε και για τον απαιτητικο χρηστη.
Ειναι για τον αδαη που δεν ξερει τι υλικο χρειαζεται και απλα σκορπαει τα λεφτα του αδικα.

Last edited:
Το εθεσες πολυ σωστα φιλε μου !
Δυστυχως χωρις να το καταλαβαινουμε γινομαστε θυματα του καταναλωτισμου μας !