Καλαντα. Ενα εθιμο προς εξαφανιση.

mr_rebelos

Μέλος Σωματείου
10 July 2006
11,510
Κερατσίνι
Τα τελευταια χρονια παρατηρω οτι ολο και λιγοτερα παιδια βγαινουν να πουν τα καλαντα. Δεν ξερω αλλα νομιζω οτι το θεωρουν υποτιμητικο.
Σημερα απο τις 7 που ειμαι στην δουλεια δεν εχει μπει ουτε ενα παιδι να τα πει. Μονο στο ταχυδρομιο που πηγα μπηκε ενας Αλβανος για να τα πει. Η ειρωνια ..... τον συγκεκριμενο τον ξερω και ειναι Μουσουλμανος.
Θυμαμαι οταν ημουν μικρο παιδι που περιμενα με χαρα αυτες τις μερες, να βγω με την παρεα και να παμε να πουμε τα καλαντα. Τωρα ουτε που καταδεχονται.
Ειναι κριμα να χαθει και αυτο το εθιμο οπως πολλα αλλα.

Δώδεκα περίπου το μεσημέρι και ύστερα από 5 περίπου ώρες τα χρήματα που είχα μάσει έφταναν για το ferrari (νάταν μια σπιθαμή περίπου ) με τηλεκοντρόλ και καλώδιο , διότι ασύρματο , δεν τότε .
Πάντως αν δεν μάζευα τα χρήματα , ακόμα θα έψελνα .
Ήταν δεν ήταν , πριν 27 περίπου χρόνια .

Ρε ..... μήπως κάποιοι μεγαλώσαμε ?
n010.gif

Last edited:
Με αυτά που ακούγονται και γίνονται, τα στέλνεις τα 5χρονα παιδιά σου σε ξένα σπίτια; ούτε για πλάκα.... σε τίποτα γνωστούς και συγγενείς και με συνοδεία στον δρόμο. Μιλάω τώρα για Αθήνα, σε μικρές πόλεις και χωριά σίγουρα είναι διαφορετικά τα πράγματα.

Δε νομίζω ότι απλώς δεν καταδέχονται. Βέβαια, τα σημερινά παιδιά έχουν τα πάντα, γιατί να κουραστούν? Αλλά, οπώς και να 'χει, τα κάλαντα είναι ένα έθιμο που αρέσει στα παιδιά.
Υπάρχουν όμως άλλοι παράγοντες που τα εμποδίζουν πια.
Πόσο εύκολα αφήνει ένας γονιός το παιδί του να τριγυρίζει στους δρόμους όταν καραδοκούν συμμορίες που θα θελήσουν να κλέψουν τα χρήματα από τα κάλαντα? Και καλά να κλέψουν... αν το χτυπήσουν/σκοτώσουν?
Δύσκολοι καιροί...

4500 δραχμες ειχα μαζεψει και εγω πριν απο καμια 30αρια χρονια (μεγαλο για καλαντα μπαγιοκο) και πηγα κατευθειαν για το πρωτο μου αυτοκινητακι. Ενα μερσεντες παρι τα 40 εκατοστα, με κινηση μπρος πισω δεξια αριστερα.
Ξεκινουσα κατα τις 5 το πρωι μεχρι τις 12 το μεσημερακι.....
Ωραια χρονια.

Γεγονος ειναι οτι σημερα τα παραγματα εχουν προς το χειροτερο αλλαξει...

Αλβανακια (μουσουλμανοι να λενε τα καλαντα), Πακιστανοι ντυμενοι Αι Βασιληδες κλπ κλπ.

Παντως, εγω τα ειπα σημερα στους γονεις μου και στα πεθερικα μου.

Πέρα απ' αυτά, όμως, υπάρχει κάτι άλλο που χαλάει πολύ την αισθητική μου.
Και, όχι, δεν εννοώ τα ξένα παιδάκια που ενστερνίζονται τα έθιμά μας (όταν δεν το κάνουν μόνο για τα λεφτά). Εννοώ κάτι μαντράχαλους 15+ χρονων, Έλληνες και ξένους, που βγαίνουν με τις αγριοφωνάρες τους και ξινίζουν και τη μούρη τους αν δουν μόνο 1 ερώ.
Έλεος πια!

Το μεσημερι στις ειδησεις παντως παλι θα ακουσουμε για τα λαμογια που επιτεθηκαν στα παιδακια και τους αρπαξαν τα χρηματα του μαζεψανε.

Συμφωνω με το ποσο επικινδυνα ειναι να αφησεις πια το παιδακι σου στο δρομο....ψιλοδιαφωνω με το οτι τα παιδακια δεν λενε τα καλαντα επειδη τα εχουν ολα ετοιμα...αλλωστε για το παιδι ηταν χαρα η ολη διαδικασια και δεν θα το πειραζε να βγαλει κατι παραπανω...:flipout:

Αλλα βλεπω το εξης επειδη πηγαινω στα μαγαζια για ψωνια οπως ολοι μας...

Μπαινουν τα παιδακια να πουν τα καλαντα και οι καρμοιρηδες , οι γυφτοι δεν δινουν ποτε τιποτα .....με την δικαιολογια οτι εχουν περασει πολλοι και εχουμε δωσει...και δεν μιλαω για μαγαζια που ο αλλος ειναι υπαλληλος και φυσικα δεν μπορει να δωσει απο τα λεφτα του μαγαζιου..μιλαω για μαγαζια που ο αλλος ειναι αφεντικο

Θυμαμαι χαρακτηριστικα εναν-που δεν ξερει τι εχει- οπου στο μαγαζι του πρεπει να μπηκαν 5-6 παρεες με πιτσιρικια να πουν τα καλαντα...δεν εδωσε ουτε μισο ευρω σε ενα απο αυτα..

Καλα κανουν τα παιδια και δεν λενε καλαντα....αμα ειναι να πεφτουν σε τετοιυε γυφτους ..που δινουν 10 ε για να παρουν κυριακατικες εφημεριδες για τα dvd ..και φοβουνται να δωσουν 10 ε σε πιτσιρικια μια φορα το χρονο..

Αυτο με τα μαγαζια μου εκανε εντυπωση...λες και αμα στο τελος της ημερας δωσουν και 20-30 ε θα παθουν τιποτα

Απάντηση: Re: Καλαντα. Ενα εθιμο προς εξαφανιση.

4500 δραχμες ειχα μαζεψει και εγω πριν απο καμια 30αρια χρονια (μεγαλο για καλαντα μπαγιοκο) και πηγα κατευθειαν για το πρωτο μου αυτοκινητακι. Ενα μερσεντες παρι τα 40 εκατοστα, με κινηση μπρος πισω δεξια αριστερα.
Ξεκινουσα κατα τις 5 το πρωι μεχρι τις 12 το μεσημερακι.....
Ωραια χρονια.

Γεγονος ειναι οτι σημερα τα παραγματα εχουν προς το χειροτερο αλλαξει...

Αλβανακια (μουσουλμανοι να λενε τα καλαντα), Πακιστανοι ντυμενοι Αι Βασιληδες κλπ κλπ.

Παντως, εγω τα ειπα σημερα στους γονεις μου και στα πεθερικα μου.

κι εγώ τα' πα στους γονείς μου ....
όταν ήρθε η ώρα όμως για το δια ταύτα και οι δυο σφύριζαν αδιάφορα ενώ σε κάτι παιδάκια που είχαν έρθει πριν απο εμένα έδωσαν αρκετά ευρώ.....
γονείς σου λέει μετά!:flipout::flipout::flipout:

πάντως, δυστυχώς, όπως ήδη ειπώθηκε, έχουν αλλάξει οι καιροί...
τα Χριστούγεννα ήταν πιο όμορφα παλιότερα, απ' όλες τις απόψεις.

Εμένα μου τα είπε ένα τσιγκανάκι (βασικά δεν μου τα είπε, βαρούσε το τρίγωνο), ένα γλυκύτατο μικρό κοριτσάκι, με κόκκινο τυποποιημένο σκουφάκι και φορεματάκι πάνω από τα "κανονικά" ρούχα του, και όχι πάνω από 4-5 ετών, καθώς περίμενα στο φανάρι με το αυτοκίνητο, κατεβαίνοντας στο γραφείο. Εγώ του έδωσα χρήματα, ο μπροστινός (ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ!!) του γέμισε τη χούφτα με καραμέλες και ζαχαρωτά. Του κούνησε το κεφάλι η μικρή. Ξεχείλιζαν στις χούφτες της, και τις ήθελε άδειες για να δεχτεί τα κέρματα από τους επόμενους.
Τι να κάνει;
Κοντοστάθηκε με απορία.
Και ύστερα κοίταξε ερωτηματικώς στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Εκεί την είδα. Τη μάνα της, που της έκανε νόημα να περάσει απέναντι, για να "ξεφορτώσει" και να συνεχίσει την είσπραξη.
Όντως είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού όπως γράφηκε στο διπλανό θρεντ. Και πρώτοι τα αντιμετωπίζουν ως τέτοια ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.

Re: Απάντηση: Καλαντα. Ενα εθιμο προς εξαφανιση.

Οταν οι γονείς έχουν μεγαλώσει με τον ίδιο τρόπο, περιμένεις να αντιδράσουν ... ;

αδόκιμος ο όρος, όταν οι ίδιοι (και όχι άλλοι, ώστε να τίθεται θέμα αντίδρασης) τα ωθούν σε τέτοιες συμπεριφορές.
Εάν είναι έτσι, και εμείς ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού τους μάθαμε, γιατί να αντιδράσουμε (εδώ δόκιμος ο όρος); Είμαστε ανώτεροι δηλαδή από αυτούς για να τίθεται για εμάς τέτοιο ζήτημα, εμείς άνθρωποι και αυτοί ζώα λειτουργούντα ανακλαστικώς;

Θυμαμαι εναν καυγα που ειχα κανει με εναν ξαδελφο μου. Ημουν δεν ημουν στα τεσσερα μου τοτε. Ειχε κρατησει τα κερματα και μου ειχε δωσει χαρτονομισματα για να μην τα χασω. Τα ειχε μοιρασει στα ισια αλλα εβλεπα οτι τα κερματα ηταν πολλα ενω τα χαρτονομισματα λιγα και ειχα αφηνιασει!!!!!!:flipout::flipout:

Η μόνη φορά που θυμάμαι -εκτός από κάτι πολύ μικρές γύρες πολύ μικρός στη γειτονιά, σε συγγενείς και κοντινούς γείτονες- είναι στην 1η γυμνασίου, πριν 20 χρόνια, βγήκαμε 4 φίλοι, από τις 7 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, ξεποδαριαστήκαμε. Έπαιζα μία παλιά μελόντικα.

Re: Απάντηση: Καλαντα. Ενα εθιμο προς εξαφανιση.

Παντως η αληθεια ειναι οτι υπαρχουν πολλοι κινδυνοι σημερα.

κυρίως από συμμορίες ανηλίκων, τουλάχιστον έτσι προβάλλεται, εγώ μια φορά δεν έχω δει καμία εδώ που ζω.