Καλιμπράρισμα Οθονών & Συσκευών εκτύπωσης

Re: Monitor calibration

Οκ, τότε κάτι διαβάζω λάθος εγώ στο πινακάκι.

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Οχι οντως 7000 λέει, αλλα εγω στο καλιμπράρισμα διαλεξα τα recomended που ήταν 6500. Αυτο το πινακάκι που βλέπεις ειναι απο τα τεστ που έτρεξα μετά, που δε ξερω τι ακριβώς κάνουν κι ολας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Monitor calibration

Σωστά. Εγω εκει κολλούσα, δε καταλάβαινα την ουσία του καλιμπραρίσματος οπως το συζητάμε τοσο καιρο εδω, που είναι η συμφωνία μεταξύ κάρτας γραφικών και οθόνης. Για την ιστορία αγόρασα ενα monitor της LG που λέει οτι ειναι καλιμπραρισμένο απο την μαμα. Αλλα εχω άλλα σοβαρά θεματα τωρα οπως πχ Δεν εχει color temp. Μου δίνει κάτι χαζές επιλογές του τύπου Custom, cool, medium, warm οπότε δε ξερω τι θα κάνω με το spyder ακριβώς. (το οποιο ζητάει 6500 αν θυμάμαι καλα). Υποθέτω πως το custom είναι και αυτο το 6500κ που λογικά εκει θα ειναι καλιμπραρισμένη η οθονη.

Άλλο πρόβλημα ειναι τα picture mode που εχει. Custom (υποθέτω εκει δουλευουμε), reader 1, reader 2, photo, cinema, color weakness, game. Δηλαδή ενταξει ρε LG αντε παρατα μας.

Με το ICC που περασα στο color management των windows δεν είδα αλλαγή. Δε ξερω τι γινεται. Θα βαλω το Color temp σε Custom, το Picture mode σε custom κι ας κάνει μετα το spyder ο,τι θελει μολις ερθει μεσα στην εβδομάδα. Μονο πράγμα που κανουμε με το χερι ειναι η φωτεινότητα. Θα ποστάρω τα αποτελέσματα.

Δεν καταλαβαίνω...με ποιον αισθητήρα πήρες τις μετρήσεις αφού το όργανο θα σου έρθει από βδομάδα?

Πριν το βάλεις ξανα, πες μας τι κανεις ακριβως.

Το βασικο που πρεπει να κανεις, ειναι να ψαξεις κανοντας googling για την οθονη σου. Στο αρχικό tab έχει ένα πεδίο που το λέει correction. Εκεί πχ εγώ που έχω IPS panel έπρεπε να διαλέξω συγκεκριμένο correction.

Στο επόμενο tab ορίζεις θερμοκρασία/gamma/φωτεινοτητα και callibration speed slow (στις αρχικές δοκιμές μπορείς να βάλεις και medium εδώ για να μη φας πολύ χρόνο). Επίσης βάλε και το interactive adjustment.

Στο tab του profiling θα βάλε high quality, αλλά όσο κάνεις πειράματα μη βαλεις χιλιάδες patches. Άσε λίγα για να δεις τι γίνεται και βάζεις πολλά στο τελικό καλιμπράρισμα.

Όταν ξεκινήσει η διαδικασία, φέρε όσο πιο κοντά στα επιθυμητά τα R/G/B καθώς και τη φωτεινότητα.

Αφού τελειώσεις με αυτό το κομμάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, μετά άστο να κάνει και το profiling.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα, μην περιμένεις να ενθουσιαστείς. Το αναμενόμενο είναι το αντίθετο, δηλαδή έχοντας συνηθίσει σε "λάθος" ρυθμίσεις (πχ τίγκα μπλε απόχρωση στα πάντα που είναι πολύ κλασικό με μονιτορς που έρχονται με 9000Κ+), να ενοχληθείς με την αλλαγή.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Monitor calibration

Ανέβασε αν θέλεις τα γραφήματα.

Tα γραφήματα βγαίνουν από το Verification tab αφήνοντας το extended verification testchart και βάζοντας ως simulation profile, το προφίλ που μόλις έχεις φτιάξει (θα το βρεις στη λίστα).

Πριν το βάλεις ξανα, πες μας τι κανεις ακριβως.

Το βασικο που πρεπει να κανεις, ειναι να ψαξεις κανοντας googling για την οθονη σου. Στο αρχικό tab έχει ένα πεδίο που το λέει correction. Εκεί πχ εγώ που έχω IPS panel έπρεπε να διαλέξω συγκεκριμένο correction.

Στο επόμενο tab ορίζεις θερμοκρασία/gamma/φωτεινοτητα και callibration speed slow (στις αρχικές δοκιμές μπορείς να βάλεις και medium εδώ για να μη φας πολύ χρόνο). Επίσης βάλε και το interactive adjustment.

Στο tab του profiling θα βάλε high quality, αλλά όσο κάνεις πειράματα μη βαλεις χιλιάδες patches. Άσε λίγα για να δεις τι γίνεται και βάζεις πολλά στο τελικό καλιμπράρισμα.

Όταν ξεκινήσει η διαδικασία, φέρε όσο πιο κοντά στα επιθυμητά τα R/G/B καθώς και τη φωτεινότητα.

Αφού τελειώσεις με αυτό το κομμάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, μετά άστο να κάνει και το profiling.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα, μην περιμένεις να ενθουσιαστείς. Το αναμενόμενο είναι το αντίθετο, δηλαδή έχοντας συνηθίσει σε "λάθος" ρυθμίσεις (πχ τίγκα μπλε απόχρωση στα πάντα που είναι πολύ κλασικό με μονιτορς που έρχονται με 9000Κ+), να ενοχληθείς με την αλλαγή.

Δεν ενθουσιαστηκα λόγω του χρόνου και λόγω του 92% sRGB που μου έδωσε στο τέλος. Οποτε σίγουρα κάτι εκανα λάθος. Ειναι ΠΟΛΥ λεπτομερες το πρόγραμμα, πολυ βαρη για εμενα. Εχω αφαιρέσει προσωρινά τον οδηγό για το displaycal (Argyll) εσβησα και το προφιλ που εφτιαξε. Θα κανω ενα profile για το spyder5 παλι με ολα τα φωτα σβηστά τωρα που βράδιασε και θα ξεκινήσω απο την αρχή βημα βημα ξανά το displaycal με αυτα που μου έγραψες.

Μια ερώτηση. Στις ρυθμίσεις της οθόνης, το gamma να το αφήσω off; Ουτως η άλλως θα το καλιμπράρει μεσω της κάρτας σωστά; Επειδή απο τη μαμά εχει επιλεγμένο το "gama 0" και δίνει εναν τόνο στην οθονη κάπως διαφορετικό. Το λέω επειδή το ζητούμενο είναι 2,2 οπως λεω μηπως επηρεάζει.

Γραφήματα γιοκ. Θα ανεβάσω τα νέα λογικά αυριο.

To ζητούμενο είναι οι ρυθμίσεις σου (συμπεριλαμβανομένου του gamma) να είναι όσο πιο κοντά στις επιθυμητές ώστε το profile να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα.

Η δικιά μου οθόνη έχει 2 επιλογές gamma. Μια που τη λέει pc και μια που τη λέει Mac. Λογικά αυτές αντιστοιχούν σε 2.2 και 1.8 οπότε έχω διαλέξει την επιλογή pc.

Όσον αφορά στο αρχικό καλιμπραρισμα, δες πχ πως την έχω ρυθμισμένη εγώ:

030ba26c9429f214bf412985540a1639.jpg

Αυτό στην περίπτωση μου δεν επιτυγχάνεται με icc profile αλλά με χερατη ρύθμιση. Το profile αναλαμβανει τις λεπτομερείες.

Όσον αφορά στο χρόνο που σου πήρε, έχει να κάνει με το τι ποιότητα θα ζητήσεις στα settings. Σχετικά με το ποσοστό % sRGB, μην απογοητευτείς αν τελικά το νούμερο είναι αυτό. Τα λεφτά που έδωσες για οθόνη είναι πολύ λίγα για να πάρεις πραγματικά 99% sRGB.

Κάνοντας χτες την παραπάνω δοκιμή (στην οποία ήδη έχω διορθώσει την ώρα που πήρα τη φωτό), διαπίστωσα ότι από τις πρώτες μέρες που πήρα την οθόνη και καλίμπραρα, το προφίλ ήταν ήδη εμφανώς off.

Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται πχ, στο ότι μια νέα οθόνη θέλει κάποιες minimum ώρες για να σταθεροποιηθεί ή απλά ένα καλό καλιμπράρισμα κρατά λιγότερο από ένα μήνα..

Όπως και να χει καλίμπραρα και για τα 2 συστήματα που έχω (Win/Nvidia και Linux/Intel) και με τις ρυθμίσεις που έχω αναφέρει και παλαιότερα χρειάστηκαν περίπου 4 ώρες για το καθένα. Τα αποτελέσματα μου φαίνονται καλύτερα από τα προηγούμενα:

1.JPG

Ορίστε και τα reports:

http://archphile.org/lab/calibratio...560x1440 — 2018-05-03 22-31_Win10_Nvidia.html

http://archphile.org/lab/calibratio...x1440 — 2018-05-03 17-23_Archlinux_Intel.html

Έχω την εντύπωση ότι έχει αυξηθεί και το ποσοστό κάλυψης του sRGB από 98.6%, αν θυμάμαι καλά, σε 98.8%. Όχι ότι έχει σημασία, απλά το αναφέρω για την ιστορία.

Υ.γ. Έχει πλάκα να διαβάζω στους περισσότερους οδηγούς για post processing ότι το προτεινόμενο color space είναι πχ. το ProPhotoRGB, όταν μια αξιοπρεπής καλιμπραρισμένη οθόνη που έχει ο μέσος χρήστης (και όχι ο επαγγελματίας που σκάει χιλιάδες) δείχνει το 75% του AdobeRGB..

Last edited:
Απάντηση: Monitor calibration

Μιχάλη, αν καταλαβαίνω καλά...

Το πρώτο είναι στις 3/5 το απόγευμα, δηλαδή, το έτοιμο από την προηγούμενη ρύθμιση και το δεύτερο, το βράδυ της ίδια μέρας με τη νέα ρύθμιση?

Το πρώτο είναι καλιμπραρισμα στο μηχάνημα με Linux/Intel και στο καπάκι μόλις τελείωσε ξεκίνησα το δεύτερο μηχάνημα win10/nvidia!

Εν ολίγοις είναι 2 reports από εις διπλούν καλιμπραρισμα.

Το screenshot που λέει 98.8% sRGB είναι από τα Windows και το έβαλα ενδεικτικά.

Για να μην μπερδεύω τη συζήτηση, από εδώ και πέρα θα δίνω αποτελέσματα μόνο για το Win10/Nvidia μηχάνημα που είναι και αυτό στο οποίο κάνω photo editing.

Έκατσα λίγο πάλι να διαβάσω σήμερα για το displayCal και απ' ότι κατάλαβα τα αποτελέσματα που ανεβάζω σε html είναι by default verification του ICC profile απέναντι στον εαυτό του. Αναφέρομαι σε αυτό το report:

http://archphile.org/lab/calibratio...560x1440 — 2018-05-03 22-31_Win10_Nvidia.html

Αν θέλουμε όμως, μπορούμε να κάνουμ verify το profile απέναντι πχ σε κάποιο standard, οπως πχ το sRGB. Έκανα εδώ μια δοκιμή απέναντι στο sRGB IEC61966-2.1:

http://archphile.org/lab/calibration/03052018/Measurement%20Report%203.5.3%20%e2%80%94%20DELL%20U2515H%20@%200,%200,%202560x1440%20%e2%80%94%202018-05-05%2013-55_Win10_Nvidia_Against_SRGB.html

Y.γ. Γενικά με το DisplayCal πρέπει να ασχοληθεί κάποιος avclubber μερακλής με την εικόνα, μπας και βγάλουμε καμια σοβαρή άκρη γιατί εγώ το πάω με το σταγονόμετρο :P

Απάντηση: Re: Monitor calibration

ένα tutorial για μια από τις πιο δημοφιλής συσκευές καλιμπραρίσματος που δείχνει στο περίπου ολα τα ενδιάμεσα στάδια που πρέπει να περάσεις για να εχεις ένα σωστά καλιμπραρισμενο μόνιτορ και μετά ένα σωστό ματσάρισμα με τον επίσης καλιμπραρισμενο σου εκτυπωτή.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Δοκίμασα σήμερα να καλιμπράρω την dell u2717d με το Spyder5 χρησιμοποιώντας το displaycal. Ορίστε τα αποτελέσματα.

Την ταχύτητα την έβαλα στο high. Η αλήθεια είναι πως είδα μικρή σχετικά διαφορά σε σχέση με το πως είχα την οθόνη, αλλά μιας και το συγκεκριμένο μοντέλο έρχεται προκαλιμπραρισμένο από το εργοστάσιο θα θεωρήσω πως ήταν ήδη σε καλό επίπεδο.

Αν βάλω την ταχύτητα σε low θα δω καθόλου διαφορά ή θα είναι εντελώς ανεπαίσθητη;

u2717d.png