Καλώδιο USB, κάνει τη διαφορά;

Εγώ δεν έχω καταλήξει πουθενά.

Με τη μικρή μου εμπειρία θεωρώ απλά ότι η αγορά των ακριβών καλωδίων usb είναι η συνέχιση της μαρκετίστικής νοοτροπίας του αναλογικού ήχου στην ψηφιακή αγορά, καθώς και ότι στα ψηφιακά τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα.

Αν διαψευστώ μέσα από μια μεθοδολογία με τεχνικό και επιστημονικό υπόβαθρο θα είμαι ο πρώτος που θα επενδύσω σε ένα τέτοιο καλώδιο, καθώς ένα usb dac είναι η αποκλειστική μου πηγή. Μέχρι τότε, θα παραμείνω σταθερός στο καλώδιο των 2 ευρώ.

Ερώτηση προς τον tmjuju που φαίνεται ότι ασχολείται επαγγελματικά με την πληροφορική (διευκρινίζω ότι είμαι άσχετος, αλλά απεχθάνομαι τους φιδέμπορες και θα ήθελα να μάθω):
Το πρωτόκολλο μετάδοσης του usb δεν έχει κάποιο error detection σύστημα, ούτως ώστε να ανακαλύπτει αν τα δεδομένα που φτάνουν στην είσοδο του dac είναι τα ίδια με τα δεδομένα που στάλθηκαν από το pc; Φαντάζομαι ότι θα έχει. Στην περίπτωση που διαπιστώνει σφάλμα, τότε δεν ξαναστέλνει το σχετικό πακέτο δεδομένων, συνεχώς, μέχρι να φθάσει σωστά;
Εκτός από error detection, έχει μήπως κάποιο σύστημα error correction (πχ με βάση κάποιο αλγόριθμο, στατιστικά στοιχεία ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο); Αν υπάρχει τέτοι σύστημα, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια επίπτωση του καλωδίου στην ποιότητα του ήχου.
Ωστόσο, πιστεύω ότι δεν πρέπει να υφίσταται τέτοιο σύστημα. Κι αυτό γιατί αν υπήρχε, τότε στις 20 σελίδες που τυπώνω καθημερινά, ήτοι 500 / μήνα ή περίπου 5.000 σελίδες το χρόνο, τί στο καλό, όλο και κάποιο Α θα μετατρεπόταν από σφάλμα σε Η πχ. Κάτι τέτοιο ουδέποτε είδα.
Τώρα, αν μόλις καταφθάσουν τα πακέτα δεδομένων στον ελεγκτή που τα λαμβάνει (συγχωρήστε μου αν κάνω λάθος στις ονομασίες, είπαμε δεν γνωρίζω) ο ελεγκτής αναλόγως του καλωδίου που βλέπει (πχ της αντιστάσεως του) μεταβάλει κάποια χαρακτηριστικά του, τότε έχει πρόβλημα το dac φαντάζομαι, όχι το καλώδιο. Σωστά;
Για να πω και τη δική μου εμπειρία, δεν έχω παρατηρήσει κάτι χρησιμοποιώντας καλώδιο εκτυπωτή no name γύρω στα 3 μέτρα από εκτυπωτή (αυτό είχα πρόχειρο όταν πήρα το dac μου και που να τρέχω να βρω άλλο). Μια χαρά δουλεύει.

Σπύρο, είναι λίγο περίπλοκα τα πράγματα, πάντως όσον αφορά το error correction, στο συνηθισμένο usb-compliant-audio, υπάρχει μόνο γα να απορρίπτει προβληματικά πακέτα από ένα σημείο και μετά. Δεν κάνει retransmit, είναι stream, σαν το internet radio ένα πράγμα, έχασες πακέτο, πάει αυτό, πάμε παρακάτω.

Εγώ δεν έχω καταλήξει πουθενά.

Με τη μικρή μου εμπειρία θεωρώ απλά ότι η αγορά των ακριβών καλωδίων usb είναι η συνέχιση της μαρκετίστικής νοοτροπίας του αναλογικού ήχου στην ψηφιακή αγορά, καθώς και ότι στα ψηφιακά τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα.

Αν διαψευστώ μέσα από μια μεθοδολογία με τεχνικό και επιστημονικό υπόβαθρο θα είμαι ο πρώτος που θα επενδύσω σε ένα τέτοιο καλώδιο, καθώς ένα usb dac είναι η αποκλειστική μου πηγή. Μέχρι τότε, θα παραμείνω σταθερός στο καλώδιο των 2 ευρώ.

Νταξ και 20 ευρώ να πάει δεν είναι εκει το πρόβλημα, στα πολλαπλάσια είναι ΙΜΗΟ που τότε μπαίνει στο τραπέζι άλλη αναβάθμιση λ.χ. στην είσοδο του dac / στην πηγή / κ.ο.κ.

Κανένα πρόβλημα δεν είναι τα 20. Απλά όσο το έψαξα δε βρήκα μισόμετρο και κάτω στα χρήματα αυτά!

Κατάλαβα. Άρα υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος απώλειας πακέτων δεδομένων. Μισές δουλειές κάνουν αυτοί που φτιάχνουν τα πρωτόκολλα μου φαίνεται. Προφανώς δεν τους ενδιαφέρει ο "hi end" ήχος. Χάθηκε να βάλουν μια δυνατότητα επαναποστολής των δεδομένων ή / και ένα buffer για να μη χάνεται ο χρονισμός;

Απάντηση: Re: Καλώδιο USB, κάνει τη διαφορά;

Κατάλαβα. Άρα υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος απώλειας πακέτων δεδομένων. Μισές δουλειές κάνουν αυτοί που φτιάχνουν τα πρωτόκολλα μου φαίνεται. Προφανώς δεν τους ενδιαφέρει ο "hi end" ήχος. Χάθηκε να βάλουν μια δυνατότητα επαναποστολής των δεδομένων ή / και ένα buffer για να μη χάνεται ο χρονισμός;

Στα consumer ίσως να είχε μια λογική.
Εκεί όμως που τα όρια είναι θολά,σε επαγγελματικά πχ,τύπου Prism,Metric,κλπ.,που πολλοί χρησιμοποιούν ως dac,φαντάζεσαι που θα πήγαινε το latency;

Καλά για ακρόαση,αλλα για παραγωγή θα ήταν αδύνατο να δουλέψει κάποιος.
Θα έπρεπε να υπάρχουν χωριστοί οδηγοί.

Φτουυυ, και μολις παρήγγειλα usb καλωδιο, 8 ολοκληρα ευρω..

Σοβαρα μιλώντας, μπορει να εχει μεγαλη ταχυτητα αλλα το θεμα ειναι αν εισάγει προβλήματα χρονισμου στην μετατροπή απο ηλεκτρικο σε οπτικο σημα.

Το οποίο είναι ψιλοδυσεύρετο. Δεν το βρίσκω στο γερμανικό amazon, τουλάχιστον όχι στο μέγεθος που χρειάζομαι (5 μέτρα). Θα το χρειαστώ κατά το Φθινόπωρο που θα βγει το Geek Pulse (λέμε τώρα). Τι λέτε, να το πάρω από τώρα για να βρίσκεται, ή να περιμένω;

Κωστα και εγω το παρήγγειλα απο το Αμερικα γιατι εδω δεν πρεπει να εχει εισαχθει. Απ οτι ειδα, υπαρχει σε 2 μήκη, 6 και 10 ποδια.

Το οποίο είναι ψιλοδυσεύρετο. Δεν το βρίσκω στο γερμανικό amazon, τουλάχιστον όχι στο μέγεθος που χρειάζομαι (5 μέτρα). Θα το χρειαστώ κατά το Φθινόπωρο που θα βγει το Geek Pulse (λέμε τώρα). Τι λέτε, να το πάρω από τώρα για να βρίσκεται, ή να περιμένω;

Για 5 μέτρα καλώδιο,εγώ μάλλον θα κοιτούσα την λύση που είπε ο tmjuju αν υπάρχει USB3 στο σεταπ σου.
Μεγαλούτσικη απόσταση όσο να ´ναι,το πρότυπο του USB2 είναι για μέχρι 4.5 μέτρα και του USB3 μέχρι 3 μέτρα...

Σωκρατη, ποιος σου εγγυάται οτι στην μετατροπη του σηματος δεν εισέρχεται καποιο θεμα jitter?

Σωκρατη, ποιος σου εγγυάται οτι στην μετατροπη του σηματος δεν εισέρχεται καποιο θεμα jitter?

Κοίταξα λίγο τις προδιαγραφές του,γι´αυτό.
Αν όντως μπορεί να ακολουθήσει τέτοια transfer rates με 1-2 nanosecond latency,είναι μια χαρά.

Κι αυτό,όχι σε ένα και δύο μέτρα,αλλά μέχρι και 30 και παραπάνω.
ΑΝ είναι αλήθεια τα specs,το ξαναλέω.

*Σαν λύση για αποστάσεις πάνω από τις προδιαγραφές μιλάμε πάντα,έτσι;
Σαν αντικαταστάτης του στάνταρ των 1-2 μέτρων,δεν βλέπω τον λόγο εκτός και όντως είναι τόσο καλό.
Και για να πούμε κι ένα βασικό μειονέκτημα,προορίζεται μόνο για συσκευές με αυτόνομη τροφοδοσία,ή powered hubs.

Last edited:

Μετά την ΓκικοΠαλσοπαρέα... κανονικά δεν θα έπρεπε να κολώνεις πουθενά... :-)

Re: Απάντηση: Re: Καλώδιο USB, κάνει τη διαφορά;

Για 5 μέτρα καλώδιο,εγώ μάλλον θα κοιτούσα την λύση που είπε ο tmjuju αν υπάρχει USB3 στο σεταπ σου.
Μεγαλούτσικη απόσταση όσο να ´ναι,το πρότυπο του USB2 είναι για μέχρι 4.5 μέτρα και του USB3 μέχρι 3 μέτρα...

Και 4,5 μου φτάνουν. Καλά, αυτό το Corning δεν το λες φτηνό. $109 τα 10 μέτρα, χωρίς τα μεταφορικά.

Γενικά δεν έχω βρει μετρήσεις που να δείχνουν
Ότι αλλάζοντας USB Cable => Αλλάζει το jitter (της μουσικής που αναπαράγουμε)

Το jitter είναι χαρακτηριστικό του DAC (με το Interface του),
Με δεδομένο DAC, ίδιο jitter θα μετρήσουμε αλλάζοντας καλώδια ή pc-πηγή, ή software player etc.

Διαφορετικά θα είχαμε τρελαθεί εντελώς με τις μετρήσεις στα DAC, σκέψου κάθε τεχνικός να μετρούσε και άλλο jitter ανάλογα με το PC του. Δε θα μπορούσαμε να έχουμε επαναληψημότητα ούτε δημοσιευμένες μετρήσεις jitter.

Re: Απάντηση: Re: Καλώδιο USB, κάνει τη διαφορά;

Και 4,5 μου φτάνουν. Καλά, αυτό το Corning δεν το λες φτηνό. $109 τα 10 μέτρα, χωρίς τα μεταφορικά.

Θεωρητικά είναι μια λύση για μακρύ καλώδιο, μη παρεξηγηθούμε δε πρόκειται για ‛audio προϊόν’
Ενώ μιας και δεν μεταφέρει power, εάν το DAC θέλει usb-power, από την άλλη πλευρά θα χρειαστείς ένα powered usb hub.

Γενικά δεν έχω βρει μετρήσεις που να δείχνουν
Ότι αλλάζοντας USB Cable => Αλλάζει το jitter (της μουσικής που αναπαράγουμε)

Το jitter είναι χαρακτηριστικό του DAC (με το Interface του),
Με δεδομένο DAC, ίδιο jitter θα μετρήσουμε αλλάζοντας καλώδια ή pc-πηγή, ή software player etc.

Διαφορετικά θα είχαμε τρελαθεί εντελώς με τις μετρήσεις στα DAC, σκέψου κάθε τεχνικός να μετρούσε και άλλο jitter ανάλογα με το PC του. Δε θα μπορούσαμε να έχουμε επαναληψημότητα ούτε δημοσιευμένες μετρήσεις jitter.

Ναι αλλα εγω εγραψα αλλο πραγμα. Συγκεκριμενα αναρωτιεμαι αν στην μετατροπη του ηλεκτρικου σηματος σε οπτικο επεισερχεται καποιο θεμα χρονισμου. Οχι μεταξυ των απλων καλωδιων αλλα στις εξτρα μετατροπες της φυσης του σηματος. Αυτο σε καποιες εφαρμογες μπορει να μην εχει καμια σημασια και σε αλλες ναι. Ποστ 56

Ναι αλλα εγω εγραψα αλλο πραγμα. Συγκεκριμενα αναρωτιεμαι αν στην μετατροπη του ηλεκτρικου σηματος σε οπτικο επεισερχεται καποιο θεμα χρονισμου. Οχι μεταξυ των απλων καλωδιων αλλα στις εξτρα μετατροπες της φυσης του σηματος. Αυτο σε καποιες εφαρμογες μπορει να μην εχει καμια σημασια και σε αλλες ναι. Ποστ 56

Xmmmm, Οκ εγώ απάντησα με βάση το #71 για το jitter.

Σίγουρα η μετατροπή σε οπτικό, έχει υπέρ και κατά. Το μόνο αρνητικό που πήγε ο νους μου είναι το delay, εάν ήταν 10ms θα ήταν μεγάλο, και για αυτό ρώτησα την εταιρία.
Το μονό άμεσα κατανοητό θετικό είναι η μεγαλύτερη απόσταση. Δευτερεύον ότι προσφέρει ηλεκτρική απομόνωση.

Οι άλλες λύσεις που είχαμε ως τώρα για αντίστοιχες αποστάσεις ήταν powered usb extenders / hubs etc. όπου και εκεί είχαμε ενεργά components. Να φανταστείς διάβαζα για κάποιους που έβαζαν μπαταρία στα usb-hubs. Όποτε εάν το πρόβλημα είναι η απόσταση, πιθανά να είναι η καλύτερη λύση.

Πιθανά άλλα προβλήματα, μη με ρωτήσεις δε ξέρω, θα το δούμε και στην πράξη, αλλά ως τώρα το μόνο παράπονο που βλέπω είναι η τιμή του.

Υπάρχουν και άλλες εταιρίες όπως η Adnaco που έχουν λύσεις μέσω οπτικής (και για PCIe) αλλά είναι πολύ πιο ακριβές.

Ναι, δεν διαφωνω σε τπτ. Για τα μεγάλα μηκη που σχεδιάστηκε μαλλον θα ειναι εξαιρετικο. Για τον ηχο ομως δεν ειμαι και τοσο σίγουρος (χωρις να ξερω με βεβαιότητα κατι) αλλα 2 επιπλέον μετατροπές ειναι σοβαρο ζητημα, εισάγουν πολλους παράγοντες "κινδυνου".

Ειναι κατι που θα το απεφευγα, χωρις παλι να αποκλειω στο μελλον καποια hiendαδικη εταιρεια να το βαλει σε μια ωραια καλτσα και να το πουλησει 10.000 ευρω σαν το ultimate usb cable...

εγώ είμαι περίεργος να δω αν το ifi θα παίξει διαφορετικά αν του βάλω καλώδιο usb 3.0 μιας και η είσοδός του είναι τέτοια...
εννοείται πως η σύνδεση είναι usb 2.0 αλλά λέω να δοκιμάσω...