Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Εχω περάσει και εγώ από τα βαρέλια και τους κομμένους θερμοσίφωνες, την τσίκνα και τα κοψίδια, τα λουκάνικα και την λίγδα του καμμένου λίπους. Όμως για να κρατήσουμε λίγο και το μέτρο, πρέπει να διαβάζουμε και τι λένε και οι επιστήμονες με τις έρευνες και τις μελέτες τους. Καλό μας κάνει. Ας ακούσουμε λοιπόν τις συστάσεις, που λένε για γρήγορο μαγείρεμα στην σχάρα, ελεγχόμενη θερμοκρασία, αποφυγή κάρβουνου και μαρινάρισμα πριν. Δεν είπα ότι το υγραέριο είναι καλύτερο από άλλες μεθόδους πχ το βράσιμο, τον ατμό, την κατσαρόλα κλπ. Αλλά με την ψησταριά υγραερίου έναντι του κάρβουνου, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείς να ελέγξεις εύκολα την θερμοκρασία ψησήματος και να την κρατήσεις στους 190-200 βαθμούς, όπως και στον φούρνο δηλαδή.
 
Μια φορά στις τόσες που ψηνω,θα το κάνω με κάρβουνο να το ευχαριστηθώ .
Πιστεύω ότι δεν θα βλαψω ιδιαιτερα την υγεία μου.

Καλά κάνεις και τα επισημαίνεις, γιατί και γω το ίδιο κάνω στο,θέμα του τσίπουρου.
Τριβιλιζω τι κεφάλι στους φίλους μου ,να μην βαζουν στο στόμα τους χύμα προϊόν.
Ε.. εγώ τα λέω εγω τα ακούω-bye-
 
Η κατάσταση με το τσίπουρο έχει εξελιχθεί σε έγκλημα. Κάθε χρόνο, 20.000.000 λίτρα τσίπουρου εισάγονται από τις γειτονικές χώρες, Αλβανία, Βουλγαρία κλπ. και βαφτίζεται ελληνικό και φυσικά σερβίρεται στα μαγαζιά, συσκευάζεται και πωλείται στο εμπόριο και γενικά μπαίνει στην εγχώρια κατανάλωση. Προσωπικά, έχω σταματήσει να πίνω τσίπουρο εδώ και 10 χρόνια και μετά από 25 χρόνια καπνιστής, σταμάτησα οριστικά και το τσιγάρο προ 7-ετίας.

Τώρα για να γυρίσουμε στο θέμα μας, οι Αμερικανοί και γενικά οι Αγγλοσάξονες έχουν μια τρέλα με το BBQ. Στα χρόνια που έζησα στο εξωτερικό (κυρίως στην Αμερική & στην Ν.Ζηλανδία / Αυστραλία πρόσφατα) έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη εμμονή με το ψήσιμο. Είναι σπουδαίοι ψήστες με την έννοια ότι κατέχουν αυτή την μαγειρική τεχνική, έχουν ποιοτικά κρέατα και ψήνουν κατά κύριο λόγο στο αέριο και σπάνια σε κάρβουνα. Εχω εντυπωσιαστεί για παράδειγμα με τις πίτσες, τα λαχανικά, τα ψητά κρέατα και τα μπιφτέκια και η γεύση στο πιάτο είναι μοναδική.

Δεν έχω άποψη για τις ηλεκτρικές ψησταριές αλλά έχω δοκιμάσει πολλές φορές μαγειρεμένο φαγητό από ψησταριά υγραερίου και είναι εκπληκτικό.
 
Σαν την γεύση απο το ψητό σε κάρβουνα δεν υπάρχει άλλη σε ψητά. Απο εκεί και πέρα, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάρβουνα, δεν υπάρχει λόγος το ψήσιμο να γίνει έξω απο την συσκευή της ηλεκτρικής κουζίνας - αντί να ψήσεις στην αυλή με ηλεκτρική ψησταριά ή υγραερίου, ψήσε στην σχάρα/γκρίλ της κουζίνας, ακριβώς το ίδιο είναι...
 
Re: Απάντηση: Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Σαν την γεύση απο το ψητό σε κάρβουνα δεν υπάρχει άλλη σε ψητά.


Αυτο το ξερουν και οι πετρες και νομιζω οτι συμφωνουν ολοι. Οχι μονο σε καρβουνο γενικα σε θρακα. Ομως αυτα που ξερουμε πλεον για την επιδραση των σωματιδιων που επικαθονται στην τροφη ειναι αρκετα για να μας αποθαρρυνουν.



. Απο εκεί και πέρα, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάρβουνα, δεν υπάρχει λόγος το ψήσιμο να γίνει έξω απο την συσκευή της ηλεκτρικής κουζίνας - αντί να ψήσεις στην αυλή με ηλεκτρική ψησταριά ή υγραερίου, ψήσε στην σχάρα/γκρίλ της κουζίνας, ακριβώς το ίδιο είναι...


Ειναι οι μυρωδιες ρε συ.....

αντε να ψησεις πχ ψαρια ή αρνισια παιδακια......θα μυριζει δυο ημερες το σπιτι.

Χωρια οτι για να καθαρισει καλα και σωστα ο ηλεκτρικος φουρνος θες ενα μικρο μεροκαματο.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Αυτο το ξερουν και οι πετρες και νομιζω οτι συμφωνουν ολοι.


Σχεδόν όλοι...
Ειδικά για τα ψάρια έχω πολύ σοβαρή ένσταση.
 
Να διευκρινήσω ότι ψησταριά δεν σημαίνει απαραίτητα σχάρα και κάπνα. Ήδη οι ψησταριές υγραερίου έχουν ως επιλογή την χρήση πλάκας μαντεμιού, πέτρας για ζήμες και φυσικά μπορούν να ψήνουν με κλειστό καπάκι σε σταθερή θερμοκρασία, όπου λειτουργούν ως "φούρνος". Αυτές οι επιλογές τις διαφοροποιούν από τα κάρβουνα, με την έννοια ότι μπορείς να αποφύγεις ή να μειώσεις στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από τις ετεροκυκλικές αμίνες, την καύση του λίπους (τσίκνα) και την υπερθέρμανση του κρέατος. Ασε την βρώμα και τις επικαθίσεις στην τροφή από τις στάχτες και τα κάρβουνα.
 
Εντάξει ...τα διάβασα όλα .... τα ξύλα και τα κάρβουνα τα ξέρουμε ...τα ηλεκτρικά πάλι τα ξέρουμε και τα χρησιμοποιούμε ένα γρίλ είναι και μια σχάρα ...
Μπορεί κάποιος από τους λάτρεις του αερίου να μας περιγράψει πως λειτουργούν οι υγραερίου ...δηλαδή που και πως γίνεται η καύση λίγο πολύ το καταλαβαίνει κάποιος ...σωληνώσεις και μπεκάκια, η φλόγα που χτυπάει ??
Τα φαγητά μπαίνουν σε σχάρα ή σε πλάκα και αν σε σχάρα τα υγρά που τρέχουν ?? και μετά τι καθαρίζεις και πότε? Για κάντε μια ανάλυση....
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Σχεδόν όλοι...
Ειδικά για τα ψάρια έχω πολύ σοβαρή ένσταση.

Θα συμφωνήσω με τον Μπάμπη ως προς το χταπόδι.
Το καλύτερο χταπόδι που έχω φάει είναι στην Κρήτη ,σε μαγαζί που το έψησε σε ψησταριά με ηφαιστειακή πέτρα.
Όλη η θάλασσα έμεινε στην γεύση του.

Πάντως επί σειρά ετών ,έτρωγα σε φιλικό μαγαζί που έψηνε παϊδάκια σε ηφαιστειακή πέτρα και δεν το είχα πάρει είδηση.
Βέβαια την κατάργησαν και αυτή, οπότε κάρβουνο και ο Θεός βοηθός .:operator:
 
Οι παλιες ψησταριες υγραεριου παντως ειχαν αρκετα μοντελα με ηφαιστειακη πετρα.

Τα τωρινα ειναι ολα με μεταλλικες πλακες/σχαρες ?


υγ

Σωκρατη ετσι τα ρωταω :flipout: ειμαι ενα βημα πριν το "θαυμα"
 
Ένα άλλο κόλπο που υπήρχε από παλιά ,αλλά το ξαναβγάλανε πρόσφατα, είναι οι ηλεκτρικές ψησταριές που έχουν την αντίσταση από πάνω.
Στην προσπάθεια μου να δω τι θα κάνω με ψησταριά ,πήρα και μια τέτοια και ένα θα σας πω.
Μπιφτεκια ΠΡΟΒΑΤΊΝΑΣ ψημένα ΜΕΣΑ στο σπίτι με τον αποροφητήρα στην χαμηλή σκάλα και δεν πήρε χαμπάρι κανένας .
Γεύση?.
Τρώγονταν ανετότατα.
Και μου είπαν ότι ψήνει καταπληκτικά το ψάρι (που εγώ σπάνια τρώω).
 
εχω και τετοια ψησταρια στρογγυλη, με αντισταση απο πανω, που ψηνω μονο ψαρια και κανει φοβερο ψησιμο, νοστιμοτατα
κρεας δεν εχω ψησει ... ακομα
 
Βάζεις και λίγο νεράκι στο κάτω μέρος και δεν μυρίζει τίποτα.
Και ο καθαρισμός...παιχνιδάκι-bye-
 
Σαν θερμαστρα για το χειμωνα ειναι αυτη :D


Και τα ζουμια πεφτουν κατω σε ταψακι ? πλενεται ευκολα ?



υγ

Σωκρατη ετσι τα ρωταω ειμαι ενα βημα πριν το "θαυμα"
 
Στο κάτω μέρος μπορείς να βάλεις ένα ταψάκι ή αυτά τα αλουμινενια που σου φέρνουν από delivery.
Εμείς ρίχνουμε λίγο νεράκι και οταν τελειώσει το ψήσιμο ,το πλένουμε κανονικά σαν σκεύος .
Διαχωρίζεται εύκολα το πάνω μερος με το κάτω.

Πάντως βάλε και στο πίσω μέρος του μυαλού σου, την κατανάλωση ρεύματος.
Θα σου έρθει κάνας λογαριασμός και θα αρχίζεις να ζητάς ένα θαύμα να τον πληρωσεις:operator:
 
Εάν πάρεις υγραέριο πάντως και την βάλεις μπαλκόνι καλό είναι να στρώσεις και κάτι από κάτω μην σταξει και φωνάζει η νοικοκυρα
 
Μιχάλη αυτού του στυλ οι σχάρες οι τσιγγινες που λέω εγώ, δεν κολλάνε τα μπιφτέκια, ψάρια κλπ και μετά θες με ένα πηρούνι να κάνεις κέντημα να τα ξεκολλήσεις;
 
Μιχάλη αυτού του στυλ οι σχάρες οι τσιγγινες που λέω εγώ, δεν κολλάνε τα μπιφτέκια, ψάρια κλπ και μετά θες με ένα πηρούνι να κάνεις κέντημα να τα ξεκολλήσεις;

Υπάρχουν και μεμβράνες σιλικόνης που σε γλυτώνουν από κολλήματα και πλυσίματα...


To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.