Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Αν μένεις προς Πειραιά μεριά ,μέσα στη λαχαναγορά του Ρέντη έχει κρεοπωλείο που πουλάει άριστη προβατίνα.
Επίσης έχει ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΌ μπιφτέκι προβατίνας.

Πριν λίγο καιρό μας είχε καλέσει ένας καλός φίλος στο εξοχικό του στο Λαγονήσι ,για ψήσιμο και μπύρες.
Αυτός είχε μαζέψει αχινούς και πεταλιδες για μεζέ κατά την διάρκεια του ψησίματος και γω είχα αναλάβει την μπιφτεκοφαγία.
Πήρα λοιπόν μπιφτέκια προβατίνας, χοιρινά,μοσχαρίσια,rib eye,γαλοπούλας και κοτόπουλου.
Αφού ήπιαμε τα ουζάκια μας με την αχινοσαλάτα και τις πεταλίδες με σκόρδο στο φούρνο,ήρθε η ώρα της μπιφτεκοφαγίας.
Εκτός από δύο γυναίκες που σιχαίνονται την προβατίνα, όλη η υπόλοιπη παρέα ανακήρυξε πανηγυρικά το πρόβειον, νικητή της βραδιάς! :firstprize:
Τι rib eye και σαχλαμάρες :ernaehrung004:

Το ξέρω το μαγαζί, αλλα δεν έχω ψωνίσει. Ψωνίζω πιο δίπλα όμως που έχει τα κατεψυγμένα και παίρνω φιλέτα περκας. Τώρα θα τον έχω στα υπ' οψιν.
Προσωπικά δεν βάζω τίποτα καλύτερο από προβατινα στα κάρβουνα.

1)Το ξέρω το μαγαζί, αλλα δεν έχω ψωνίσει. Ψωνίζω πιο δίπλα όμως που έχει τα κατεψυγμένα και παίρνω φιλέτα περκας. Τώρα θα τον έχω στα υπ' οψιν.
2)Προσωπικά δεν βάζω τίποτα καλύτερο από προβατινα στα κάρβουνα.

1)Ριξτου μια ματια..εχει ενα καρο πραγματα...στον Γογγακη παω και γω για κατεψυγμενα.
2)Επισης...:ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

...Προσωπικά δεν βάζω τίποτα καλύτερο από προβατινα στα κάρβουνα.

Το έχεις παρατηρήσει φαντάζομαι οτι η προβατίνα είναι ο καλύτερος τρόποε να κάψεις τα πάντα σε ακτίνα 2 μέτρων, σωστά ? :)
Aλλά η νοστιμιά της στο κάβουνο είναι το κάτι άλλο... Αρκεί βέβαια να την έχεις μαλακώσει και με κάποιο τρόπο για να μην είναι λάστιχο...

τι ειναι υγρο πυρ το λιπος της ?

:D

Λίγο χειρότερο απο υγρό πυρ... :) :) :)
Και δεν αρπάζει σιγά-σιγά... την μια στιγμή έχεις κάρβουνα και *μπαφ* την επόμενη στιγμή καίγεται όλη η εστία με φλόγες μισό μέτρο... :)
Το σπρει νερού είναι το βασικότερο εργαλείο στο ψήσιμο προβατίνας...

Re: Απάντηση: Re: Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

. Αρκεί βέβαια να την έχεις μαλακώσει και με κάποιο τρόπο για να μην είναι λάστιχο...

Στο χωριο μου, την βαζουν σε ελαιολαδο μερικες ωρες.
Ο απολυτος τροπος βεβαια, ειναι να την μαριναρεις σε λιωμενο ακτινιδιο, το ΠΟΛΥ για ενα πενταλεπτο....παραπανω θα γινει μαλακο σαν συκωτι!!!

Προσωπικα δεν κανω τιποτα απο αυτα πλεον,γιατι ...βαριεμαι:smash:

Οταν παιρνω παϊδακι προβατινας, φροντιζω να ειναι τουλαχιστον 1 1/2 κιλο κατ ατομο ,γιατι τρωμε ΜΟΝΟ το ¨ματι¨...αντε και κανα κομματακι λιπος:music-smiley-005:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Στο χωριο μου, την βαζουν σε ελαιολαδο μερικες ωρες.
Ο απολυτος τροπος βεβαια, ειναι να την μαριναρεις σε λιωμενο ακτινιδιο, το ΠΟΛΥ για ενα πενταλεπτο....παραπανω θα γινει μαλακο σαν συκωτι!!!

Κι εγώ ακτινίδιο χρησιμοποιώ. Το ακτινίδιο εχει το καλό οτι λόγω της ξινίλας του δεν επηρεάζει την γεύση (όπως πχ. η ντομάτα που βάζουν κάποιοι).

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Κι εγώ ακτινίδιο χρησιμοποιώ. Το ακτινίδιο εχει το καλό οτι λόγω της ξινίλας του δεν επηρεάζει την γεύση (όπως πχ. η ντομάτα που βάζουν κάποιοι).

Μην σου πω ότι δεν θέλει καν ξέπλυμα...κατευθείαν στην θράκα !

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικ

Μην σου πω ότι δεν θέλει καν ξέπλυμα...κατευθείαν στην θράκα !

Ε, μη μου πεις οτι το ξεπλένεις !!! :)
Κατευθείαν για ψήσιμο πάει... Γάντια, στολή πυροσβέστη, ειδοποιείς και την γειτονιά οτι κάνεις άσκηση πυρασφάλειας, μην τρομάξει απο το ντουμάνι, και βουρ... :)

Με πεισατε να μην ασχοληθω ποτε με την προβατινα.

Και το αρνι/χοιρινο μια χαρα ειναι .

Τουλάχιστον μια φορά πρέπει να το κάνεις. Να ζήσεις την εμπειρία, να νοιώσεις την έκκριση αδρεναλίνης όταν παίρνει φωτιά η ψησταριά, την αγωνία να προλάβεις να σβήσεις απο κάτω πριν καεί το κρέας, το άγχος για το πότε θα ξαν'αρπάξει - γιατί αρπάζει αρκετές φορές στην διάρκεια του ψησίματος, την ικανοποίηση οτι κατάφερες να κρατήσεις την οικογένεια ασφαλή και μακριά, ότι δεν έκαψες τον κήπο ή την τέντα της βεράντας... Ανεκτίμητη κι αναντικατάστατη εμπειρία. Η στιγμή ενηλικιώσης του ερασιτέχνη ψήστη... :)
Αλλά κι αυτήν την νοστιμιά στο τέλος στο τραπέζι...

Οπως ειπα δεν υπαρχει καμια περιπτωση να ασχοληθω με το καρβουνο.

Ουτα για πλακα.

Τα ιδια προβληματα αναφλεξης θα εχει αραγε και σε ψησταρια ηλεκτρικη (ή υγραεριου ) ?

Τουλάχιστον μια φορά πρέπει να το κάνεις. Να ζήσεις την εμπειρία, να νοιώσεις την έκκριση αδρεναλίνης όταν παίρνει φωτιά η ψησταριά, την αγωνία να προλάβεις να σβήσεις απο κάτω πριν καεί το κρέας, το άγχος για το πότε θα ξαν'αρπάξει - γιατί αρπάζει αρκετές φορές στην διάρκεια του ψησίματος, την ικανοποίηση οτι κατάφερες να κρατήσεις την οικογένεια ασφαλή και μακριά, ότι δεν έκαψες τον κήπο ή την τέντα της βεράντας... Ανεκτίμητη κι αναντικατάστατη εμπειρία. Η στιγμή ενηλικιώσης του ερασιτέχνη ψήστη... :)
Αλλά κι αυτήν την νοστιμιά στο τέλος στο τραπέζι...

Ολα αυτα με εκάναν να τρέξω....στην κοντινη ταβέρνα !!! χαχαχα!!

Οπως ειπα δεν υπαρχει καμια περιπτωση να ασχοληθω με το καρβουνο.

Ουτα για πλακα.

Τα ιδια προβληματα αναφλεξης θα εχει αραγε και σε ψησταρια ηλεκτρικη (ή υγραεριου ) ?

Αν θα ψήνεις πάνω σε πλάκα (και απομακρύνεται το λίπος) δεν υπάρχει ανάφλεξη. Αν ψήνεις με υγραέριο που πυρώνει τις ειδικές πέτρες, τότε ναι. Αυτό που αναφλέγεται δεν είναι το κρέας, αλλά το λίπος που στάζει στα κάρβουνα (ή στις ειδικές πέτρες)

Ολα αυτα με εκάναν να τρέξω....στην κοντινη ταβέρνα !!! χαχαχα!!

Η καλά μαλακωμένη και ψημένη προβατίνα είναι κόλαση. Το κρέας πάλι θα είναι σκληρότερο απο μια πχ. μπριζόλα, αλλά όσο την μασάς ξςζουμίζει στο στόμα... :)

Τσε βάλε:ernaehrung004:

Και μετά έχε έτοιμο και το πιεστικό για να την καθαρίσεις :D

Αν θα ψήνεις πάνω σε πλάκα .......
Ούτε για πλάκα:D

(Μια φορά που το κάναμε ,στην κυριολεξία, την πετάξαμε ....εκτός και αν δεν ξέραμε την τύφλα μας και υπάρχει τροπος)

Ούτε για πλάκα:D

(Μια φορά που το κάναμε ,στην κυριολεξία, την πετάξαμε ....εκτός και αν δεν ξέραμε την τύφλα μας και υπάρχει τροπος)

Θα κάνω μια δοκιμή σε πλάκα πάντως, πιο πολύ για την πλάκα μου. Πήρα μια πλάκα μαντέμι διπλής όψεως στην οποία η μία όψη έχει αυλακώσεις αρκετά βαθειές. Θα δοκιμάσω εκεί μήπως κρατάει το πολύ λίπος χαμηλά και δεν έρχεται σε επαφή με το κρέας αν και το βλέπω δύσκολο. Σε συνδυασμό με φιλέτο μπούτι και αφαίρεση περιτού λίπους ίσως ψηθεί ειδάλως θα κάνω το τραπέζι στα αδεσποτάκια και θα συνεχίσω να την απολαμβάνω στην ταβέρνα.

Θα κάνω μια δοκιμή σε πλάκα πάντως, πιο πολύ για την πλάκα μου. Πήρα μια πλάκα μαντέμι διπλής όψεως στην οποία η μία όψη έχει αυλακώσεις αρκετά βαθειές. Θα δοκιμάσω εκεί μήπως κρατάει το πολύ λίπος χαμηλά και δεν έρχεται σε επαφή με το κρέας αν και το βλέπω δύσκολο. Σε συνδυασμό με φιλέτο μπούτι και αφαίρεση περιτού λίπους ίσως ψηθεί ειδάλως θα κάνω το τραπέζι στα αδεσποτάκια και θα συνεχίσω να την απολαμβάνω στην ταβέρνα.

Εγώ πάντως την πλάκα την χρησιμοποιώ για:

--- Ψητά λαχανικά
--- Μπιφτέκια, τα βάζω πρώτα στην πλάκα, να θωρακίσω το κρέας απο την εξωτερική πλευρά και απο τις 2 πλευρές. Αφου γίνει αυτό τα μεταφέρω στην σχάρα για ψήσιμο. Με αυτό τον τροπο δεν χάνονται τα ζουμια του και ειναι μαλακό.

Οπως είπα και παλιοτερα, η μαντεμενια πλάκα θέλει καλο καθάρισμα στα εξαρτήματα κατω απο αυτή, γιατι λόγω της θερμοκρασιας που κρατάτει μπορεί να κάνει ανάφλεξη το λιπος (εμένα μου έτυχε).

--- Μπιφτέκια, τα βάζω πρώτα στην πλάκα, να θωρακίσω το κρέας απο την εξωτερική πλευρά και απο τις 2 πλευρές. Αφου γίνει αυτό τα μεταφέρω στην σχάρα για ψήσιμο. Με αυτό τον τροπο δεν χάνονται τα ζουμια του και ειναι μαλακό.
.
Αμα σας πω οτι τα μπιφτεκια, μου αρεσουν καλυτερα στο μαντεμι??

Δεν ειναι μονο το λιπος, ειναι και τα ζουμια, οποτε καποιο λιμνασμα δεν το αποφευγεις. Στη δικη μου τα αφηνω και συγκεντρωνονται εκει που ειναο αναγλυφη η φιρμα. Επισης με ελαφρα κλιση δεν εχεις και ιδιαιτερο προβλημα. Παντως κανΕι ωραιο ψησιμο η πλακα, αλλα πιο αργο. Σαν φουρνου καπως, και δεν τα καις. Και πιανουν και ξεροψησιμο εαν τα αψησεις στην ωρα τους