Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

BIOS,πίστεψέ με ότι τόσο γευστικά,όσο και μπελαλίδικα,το ψήσιμο στο γκριλ του φούρνου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό στο ΘΑΥΜΑ ή στις ψησταριές υγραερίου.
Στο γκριλ του φούρνου θα βάλεις αυτό που ψήνεις σε ταψί και έτσι τα υγρά και λίπη που βγάζει το κρέας,να μαγειρεύονται μαζί με το κρέας με αποτέλεσμα να τρως μία σχεδόν αηδία.
Αν πάλι πας να κάνεις ψήσιμο σε στυλ ψησταριάς,θα πρέπει να βάλεις ένα ταψί και πάνω σε αυτό μία σχάρα για να στάζουν τα λίπη και τα υγρά.
Αποτέλεσμα;
Καλύτερο ίσως γευστικό αποτέλεσμα,αλλά έχεις να καθαρίσεις,τον φούρνο,την σχάρα και το ταψί.
Χέσε μέσα δηλαδή.

Μάλλον είμαι of topic, αλλά το θέτω ως εναλλακτική.
:chinese:

Μου αρέσει το ψητό, αλλά επειδή ψιλοβαριεμαι την όλη διαδικασία και κυρίως το ότι θα πρέπει να είμαι διαρκώς απίκου, τα τελευταία 5 χρόνια έχω βολευτεί με μια κλασική κυπριακή ψησταριά (φουκου).

https://www.google.gr/search?q=Κυπρ...UvzYUKHQ_1DegQ_AUoAXoECBkQAw&biw=1285&bih=418

Σε αυτή μπορείς να ψήνεις τα πάντα σε σούβλες (μικρές μεγάλες & ειδικού σκοπού), με αυτόματη περιστροφή.
Εκεί εχω ψησει περα απο τα κλασικά ακόμη και μπιφτέκια, ψάρια, σεφταλιες κ.λ.π.

Εντάξει, τα παϊδάκια δεν ψήνοντε στην σούβλα, αλλά υπαρχει και η κλασική σχάρα ως αξεσουάρ. Μάλιστα επειδή "πατά" στον μηχανισμό της σούβλας, μπορεις να αυξομειώνεις το υψος της απο τα κάρβουνα - οπως και με τις σούβλες.

Φέτος - με τον εγκλεισμό - αποφάσισα να διευρύνω τους ορίζοντες μου και προμηθεύτηκα και ένα smoker (ηλεκτρικό).
Τα πρώτα πειράματα ήταν ελπιδοφόρα!

of topic off

Ενδιαφέρουσα φαίνεται αλλά πώς διαφέρει η διαδικασία στη συγκεκριμένη ψησταριά; Προφανώς στο ότι είναι εστιασμένη στη σούβλα φαντάζομαι άρα τα αφήνεις χωρίς να πολυασχολείσαι.

Αφενός όμως είναι με κάρβουνο (άρα εκεί χάνεις την ευκολία του γκαζιού π.χ.) αφετέρου και σε ψησταριές γκαζιού μπορείς να σουβλίσεις. Βέβαια δεν είναι επικεντρωμένες εκεί οπότε δε χωράει τόσα πολλά η σούβλα αλλά σα δυνατότητα υπάρχει. Και στη σχάρα όμως απ' όσο κατάλαβα στο γκάζι δεν πολυασχολείσαι...

Γνωστης του καρβουνου παντως μου εχει ανεβασει στην στρατοσφαιρα αυτη την Φουκου.

Για αυτο και εχω αλλοιθωρησει προς την Θαυμα γιατι εχει ολα τα στοιχεια της κυπριακης αλλα σε ηλεκτρικη εκδοση.

εχω αρχισει και καλοβλεπω τις vertical
μαλλον θα φτιαξω μια για να δω τι παιζει

home_02.jpg

Γνωστης του καρβουνου παντως μου εχει ανεβασει στην στρατοσφαιρα αυτη την Φουκου.

Για αυτο και εχω αλλοιθωρησει προς την Θαυμα γιατι εχει ολα τα στοιχεια της κυπριακης αλλα σε ηλεκτρικη εκδοση.

Η αλήθεια είναι ότι σαν τη σούβλα...

Η αλήθεια είναι ότι σαν τη σούβλα...

Καλο ειναι να υπαρχει.

Και η Φουκου και το Θαυμα εχουν ως εξτραδακι ενα μικρο μοτερ και μικρες σουβλες μι μικρο επιπλεον κοστος που μπαινουν προσθετα και μπορεις να ψησεις μικρα πραγματακια (κοκορετσια, κοντοσουβλια κλπ αλλα οχι ενα αρνι ολοκληρο :HTEHETH63: )

Aν εισαι προς Λασιθι μερια, βαλε στα υποψην σου και το χωριο Κατω Συμη (κοντα στην Βιάνο).
Εχει μια θηριωδη τετοια ψησταρια, στην πλατεια του χωριου.
Μεχρι και αξιοθεατο το λες.
Ειναι και το μοναδικο χωριο στην Κρητη που ξερω , που ψηνει προβατινα στα καρβουνα (στην Αφροδιτη).
Ο αλλος (Ομαλος) εχει καλυτερο πιλαφι με αιγα (γαμοπιλαφο).
Χωριο με τρεχουμενα νερα ,που τον Αγουστο θελεις μπουφαν το βραδυ!!!

Χρωστάω ένα review για την υγραερίου. Άφησα να περάσει λίγος καιρός για να φύγει ο πρώτος ενθουσιασμός γιατί θα κινδύνευα να χαρακτηριστώ fanboy. Οι εντυπώσεις εξαιρετικές. Η ευκολία χρήσης σε άπιαστα επίπεδα. Βάζεις να ζεστάνεις την ψησταριά και στο ενδιάμεσο χρόνο ετοιμάζεις το φαγητό που είναι για ψήσιμο. Μέσα σε 10 με 20 λεπτά τρώς όσο και να φαίνεται τραβηγμένο. Πιο πολύ χρόνο θέλει να ετοιμάσεις πατάτες και σαλάτα.
Τι έχω φτιάξει:
Ψιλό ψάρι φιλέταρισμένο (8 λεπτά ψήσιμο) (σαρδέλα, κολιουδάκια) στην σχάρα για ψάρια που είχα πάρει. Αποτέλεσμα πολύ υψηλό για τα γούστα μου.
Χοντρό ψάρι ολόκληρο ( λιγότερο από 20 λεπτά ψήσιμο) (λαυράκι και μυλοκόπι). κατ ευθείαν στην σχάρα της ψησταριάς. Αποτέλεσμα πολύ υψηλό για τα γούστα μου.
Παιδάκια κατσίκι. Κατ ευθείαν στην σχάρα της ψησταριάς. Αν καταφέρει κάποιος να τα ξεχωρίσει σε γευστική δοκιμή με ψημένα στα κάρβουνα θα του βγάλω το καπέλο. Καταπληκτικά και απίστευτα ζουμερά. Το ψήσιμο στο grill του φούρνου που έκανα έως τώρα για να βολευτώ δεν αντέχει καμία κριτική ή σύγκριση.
Σπαλομπριζόλα μοσχάρι γάλακτος: 12 λεπτά με το ρολόι, ένα γύρισμα, για medium προς well done, μου βγήκε πιο well done από όσο θα ήθελα αλλά και πάλι βγήκε υπέροχη.
τ-bone μοσχάρι γάλακτος. περίπου στα 10 λεπτά. 1 γύρισμα, Επική.
Και τώρα η αποκάλυψη. Να πέφτουν οι μάσκες. Κουνελάκι (από Σκλαβενίτη δυστυχώς) στην γάστρα με πατάτες και λαχανικά. Στο τέλος γλείψαμε και την γάστρα. Την δεύτερη φορά κουνελάκι από Ρέθυμνο Κρήτης, πεσκέσι από τον κολλητό μου με την ίδια συνταγή. Να τρώω εγώ και σε άλλον να μην δίνω. Χρόνος ψησίματος 2,5 ώρες από την στιγμή που έβαλα την γάστρα στην ψησταριά. Αρχικά και πριν βάλω την γάστρα καλή προθέρμανση της ψησταριάς, οι καυστήρες στο full, έβαλα την γάστρα και το άφησα στο full για 10 λεπτά, μετά έκλεισα τον μεσαίο καυστήρα εντελώς και σχεδόν στο minimum τους υπόλοιπους 2 μέχρι που σταθεροποίησα την θερμοκρασία στους 170-180 βαθμούς. Αποτέλεσμα για τα γούστα μου πέρα από κάθε προσδοκία.

Μετά από αυτά τα ψησίματα σήκωσα την φιάλη υγραερίου μπας και καταλάβω από το βάρος σε τι κατάσταση είναι η κατανάλωση αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω συμπέρασμα. Μάλλον θα ξεμείνει στην μέση κάποιου επόμενου ψησίματος και θα τρέχω. Κυκλοφορούν όμως στην αγορά κάποιες φιάλες πιο ψηλές από τις κλασικές σιδερένιες που έχουν και μετρητή επάνω τους αλλά δεν κατάφερα να βρω. Μου έδιναν μόνο αν τους επέστρεφα την ίδια φιάλη ως αλλαγή κάτι που προφανώς δεν μπορώ να κάνω. μπήκα όμως σε λίστα αν κάποιος επιστρέψει την εγγύηση να πάρω.
Στα αρνητικά: Μύθος η ευκολία καθαρισμού μέσω πυρόλυσης και λοιπές αηδίες. Το λίπος πάει παντού. Η πυρόλυση όσο και να άφηνα την ψησταριά να κάψει μετά το ψήσιμο το μόνο που κατάφερνε να καθαρίσει ήταν η σχάρα. Υπολογίζω ότι θα χρειαστεί ένα καλό καθάρισμα μετά τα 10 ψησίματα.
Άχρηστη αγορά : Η μαντεμένια πλάκα. Δεν νομίζω να χρειαστεί κάπου.
Μισοάχρηστη αγορά: Η σχάρα ψησίματος για ψάρια. Κάνει μόνο για μικρόψαρα. Άνετα όμως βολεύεσαι με οποιαδήποτε μικρή σχαρίτσα από το Super Market. Δεν χρειάζεται να ακριβοπληρώσεις την weber.
Must αγορά : Η γάστρα. Το απόλυτο εργαλείο.
Γενικά πιστεύω ότι ήταν μια καλή αγορά και θα επιστρέψει το κόστος σε ευκολία και γεύση.

Re: Απάντηση: Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

BIOS,πίστεψέ με ότι τόσο γευστικά,όσο και μπελαλίδικα,το ψήσιμο στο γκριλ του φούρνου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό στο ΘΑΥΜΑ ή στις ψησταριές υγραερίου.

Αντε να δουμε πηρα την θαυμα μετα το στενο πρεσαρισμα του Σωκρατη.

Ψευτοπραγμα σε κατασκευη αλλα δεν το θες για να κανεις μονοζυγο.

Ερχονται και οι εντυπωσεις χρησης.

Χρωστάω ένα review για την υγραερίου. Άφησα να περάσει λίγος καιρός για να φύγει ο πρώτος ενθουσιασμός γιατί θα κινδύνευα να χαρακτηριστώ fanboy. Οι εντυπώσεις εξαιρετικές. Η ευκολία χρήσης σε άπιαστα επίπεδα. Βάζεις να ζεστάνεις την ψησταριά και στο ενδιάμεσο χρόνο ετοιμάζεις το φαγητό που είναι για ψήσιμο. Μέσα σε 10 με 20 λεπτά τρώς όσο και να φαίνεται τραβηγμένο. Πιο πολύ χρόνο θέλει να ετοιμάσεις πατάτες και σαλάτα.
Τι έχω φτιάξει:
Ψιλό ψάρι φιλέταρισμένο (8 λεπτά ψήσιμο) (σαρδέλα, κολιουδάκια) στην σχάρα για ψάρια που είχα πάρει. Αποτέλεσμα πολύ υψηλό για τα γούστα μου.
Χοντρό ψάρι ολόκληρο ( λιγότερο από 20 λεπτά ψήσιμο) (λαυράκι και μυλοκόπι). κατ ευθείαν στην σχάρα της ψησταριάς. Αποτέλεσμα πολύ υψηλό για τα γούστα μου.
Παιδάκια κατσίκι. Κατ ευθείαν στην σχάρα της ψησταριάς. Αν καταφέρει κάποιος να τα ξεχωρίσει σε γευστική δοκιμή με ψημένα στα κάρβουνα θα του βγάλω το καπέλο. Καταπληκτικά και απίστευτα ζουμερά. Το ψήσιμο στο grill του φούρνου που έκανα έως τώρα για να βολευτώ δεν αντέχει καμία κριτική ή σύγκριση.
Σπαλομπριζόλα μοσχάρι γάλακτος: 12 λεπτά με το ρολόι, ένα γύρισμα, για medium προς well done, μου βγήκε πιο well done από όσο θα ήθελα αλλά και πάλι βγήκε υπέροχη.
τ-bone μοσχάρι γάλακτος. περίπου στα 10 λεπτά. 1 γύρισμα, Επική.
Και τώρα η αποκάλυψη. Να πέφτουν οι μάσκες. Κουνελάκι (από Σκλαβενίτη δυστυχώς) στην γάστρα με πατάτες και λαχανικά. Στο τέλος γλείψαμε και την γάστρα. Την δεύτερη φορά κουνελάκι από Ρέθυμνο Κρήτης, πεσκέσι από τον κολλητό μου με την ίδια συνταγή. Να τρώω εγώ και σε άλλον να μην δίνω. Χρόνος ψησίματος 2,5 ώρες από την στιγμή που έβαλα την γάστρα στην ψησταριά. Αρχικά και πριν βάλω την γάστρα καλή προθέρμανση της ψησταριάς, οι καυστήρες στο full, έβαλα την γάστρα και το άφησα στο full για 10 λεπτά, μετά έκλεισα τον μεσαίο καυστήρα εντελώς και σχεδόν στο minimum τους υπόλοιπους 2 μέχρι που σταθεροποίησα την θερμοκρασία στους 170-180 βαθμούς. Αποτέλεσμα για τα γούστα μου πέρα από κάθε προσδοκία.

Μετά από αυτά τα ψησίματα σήκωσα την φιάλη υγραερίου μπας και καταλάβω από το βάρος σε τι κατάσταση είναι η κατανάλωση αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω συμπέρασμα. Μάλλον θα ξεμείνει στην μέση κάποιου επόμενου ψησίματος και θα τρέχω. Κυκλοφορούν όμως στην αγορά κάποιες φιάλες πιο ψηλές από τις κλασικές σιδερένιες που έχουν και μετρητή επάνω τους αλλά δεν κατάφερα να βρω. Μου έδιναν μόνο αν τους επέστρεφα την ίδια φιάλη ως αλλαγή κάτι που προφανώς δεν μπορώ να κάνω. μπήκα όμως σε λίστα αν κάποιος επιστρέψει την εγγύηση να πάρω.
Στα αρνητικά: Μύθος η ευκολία καθαρισμού μέσω πυρόλυσης και λοιπές αηδίες. Το λίπος πάει παντού. Η πυρόλυση όσο και να άφηνα την ψησταριά να κάψει μετά το ψήσιμο το μόνο που κατάφερνε να καθαρίσει ήταν η σχάρα. Υπολογίζω ότι θα χρειαστεί ένα καλό καθάρισμα μετά τα 10 ψησίματα.
Άχρηστη αγορά : Η μαντεμένια πλάκα. Δεν νομίζω να χρειαστεί κάπου.
Μισοάχρηστη αγορά: Η σχάρα ψησίματος για ψάρια. Κάνει μόνο για μικρόψαρα. Άνετα όμως βολεύεσαι με οποιαδήποτε μικρή σχαρίτσα από το Super Market. Δεν χρειάζεται να ακριβοπληρώσεις την weber.
Must αγορά : Η γάστρα. Το απόλυτο εργαλείο.
Γενικά πιστεύω ότι ήταν μια καλή αγορά και θα επιστρέψει το κόστος σε ευκολία και γεύση.

Ωραίος! Ερώτηση: μετά από ψήσιμο ψαριού η μυρωδιά φεύγει εύκολα; Χρειάζεται να καθαρίσεις π.χ. προκειμένου μετά να ψήσεις κρέας; Επίσης ποιο μοντέλο έχεις πάρει (ίσως το έχεις πει πίσω, δεν κοίταξα);

Ωραίος! Ερώτηση: μετά από ψήσιμο ψαριού η μυρωδιά φεύγει εύκολα; Χρειάζεται να καθαρίσεις π.χ. προκειμένου μετά να ψήσεις κρέας; Επίσης ποιο μοντέλο έχεις πάρει (ίσως το έχεις πει πίσω, δεν κοίταξα);

Καμμία μυρωδιά. Μόλις βγάλεις το ψάρι, κλείνεις καπάκι και συνεχίζεις να καις την ψησταριά στο max για 5 λεπτά. Μετά την σβήνεις και αφήνεις να κρυώσει με ανοιχτό το καπάκι. Ετοιμος.
Η ψησταριά που πήρα είναι αυτή https://www.psistis.gr/WEBER-%CE%A8%CE%97%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%91/cistaria-aeriou-spirit-ii-e-310-gbs-weber-45010175