Κάρτα ήχου ASUS XONAR D2/PM

Για απλά DVD συνέδεσέ τον ψηφιακά (SPDIF).

Για HD (BLU RAY / HD DVD) αναγκαστικά τον συνδέεις αναλογικά (στο EXT IN του ενισχυτή σου) καθώς τα νέα φορμα ήχου δεν περνάνε ψηφιακά BITSTREAM παρά μόνο μέσω HDMI 1.3 (που κανένα εξάρτημα PC δεν έχει ακόμα).

Μία ενδιάμεση λύση, αν έχεις μητρική με nvidia 8200 ή intel G35, είναι η σύνδεση με HDMI οπότε και θα ακούς μέσω μετατροπής (από το POWERDVD πχ) LPCM.
Δηλαδη αν το συνδεσω με SPDIF απο απλο DVD στο in SPDIF του ενησχυτη την αποκωδηκοπιηση θα την κανει ο ενησχυτης και οχι η καρτα ηχου?Εχει κατι σαν enable -disable η καρτα ηχου?Αν ναι τοτε τι χρειαζομαστε μια τοσο καλη καρτα που να κανη
αποκωδηκοπιηση και δεν συνδεουμε μια απλη και κανη ολη τη αποκωδηκοπιηση ο ενυσχητης ?
sorry που ρωταω τοσα απλα να καταλαβω γιατι προτιμανε τοσο ακριβες καρτες οταν εχεις εναν τοσο καλο ενυσχητη σαν τον onkyo 905.

αου απαντησα ηδη: η "καλη" καρτα ηχου εχει νοημα για τα hd οπου, προς το παρον, απαιτεται αναλογικη συνδεση

για στερεο αν εχεις ενισχυτη home cinema με καλα dac συνδεεις ψηφιακα και δεν χρειαζεσαι καλη καρτα ηχου

για στερεο αν εχεις ενισχυτη home cinema με καλα dac συνδεεις ψηφιακα και δεν χρειαζεσαι καλη καρτα ηχου

Τα ιδια ελεγα μεχρι που την εβαλα...

Εξαλλου για stereo οι home cinema...

Ωρέ παιδιά. Επαναφέρω το θέμα για να ρωτήσω τους κατόχους το εξής:

Η Xonar έχει δύο επιλογές (τρείς έχει αλλά εμάς οι δύο μας ενδιαφέρουν)όταν παίζει μέσω SPDIF. Η μία αφορά το DD 5.1 και η άλλη το DTS. Οταν παίζει όμως η ρημάδα η ταινία και έχει ήχο DTS δεν παίρνεις DTS αν δεν έχεις επιλέξει στο μενού το ίδιο φορμά. Αν για παράδειγμα έχεις επιλέξει DD τότε ακόμη κι αν παίζει DTS η ταινία, παίρνεις DD. Τουτέστιν σε κάθε περίπτωση πρέπει να τρέχεις στο μενού της xonar και να επιλέγεις την σωστή ρύθμιση. Εσείς έχετε βρεί αυτόματη επιλογή;

Re: Απάντηση: Κάρτα ήχου ASUS XONAR D2/PM

Ωρέ παιδιά. Επαναφέρω το θέμα για να ρωτήσω τους κατόχους το εξής:

Η Xonar έχει δύο επιλογές (τρείς έχει αλλά εμάς οι δύο μας ενδιαφέρουν)όταν παίζει μέσω SPDIF. Η μία αφορά το DD 5.1 και η άλλη το DTS. Οταν παίζει όμως η ρημάδα η ταινία και έχει ήχο DTS δεν παίρνεις DTS αν δεν έχεις επιλέξει στο μενού το ίδιο φορμά. Αν για παράδειγμα έχεις επιλέξει DD τότε ακόμη κι αν παίζει DTS η ταινία, παίρνεις DD. Τουτέστιν σε κάθε περίπτωση πρέπει να τρέχεις στο μενού της xonar και να επιλέγεις την σωστή ρύθμιση. Εσείς έχετε βρεί αυτόματη επιλογή;

Δεν την έχω δουλέψει την κάρτα αλλά προφανώς (σύμφωνα με όσα αναφέρεις) αυτές οι επιλογές πρέπει να αναφέρονται στο encoding και όχι στο decoding που κάνει η κάρτα.

Θα πρέπει να υπάρχει δλδ και μία επιλογή ‘passthrough’ με την επιλογή της οποίας η κάρτα δεν κάνει καθόλου encoding (όπως γίνεται στην 2η περίπτωση που αναφέρεις: DTS->Decoding->Encoding->DD) αλλά απλώς δίνει το σήμα ανέπαφο στον ενισχυτή (λύση η οποία προφανώς είναι η ορθότερη).

Σωστά τα λές περί encoding γι' αυτό άλλωστε αλλάζει το decoding στον ενισχυτή κατά το δοκούν. Αλλά αυτή την επιλογή passthrough αναζητώ. Λές να είναι η PCM. Αλλά αν θυμάμαι καλά δεν παίρνω καθόλου ήχο με αυτή την επιλογή. Αλλη πάντως δεν υπάρχει:

- PCM
- Dolby Digital Live
- DTS Connect

Τα δύο τελευταία είναι σίγουρα encoding.

Iδού και το screenshot.

big_capture1.jpg

Δεν βρίσκω λύση δυστηχώς. Αλλη επιλογή εκτός από PCM δεν υπάρχει κι όταν την επιλέξεις, παίρνεις ήχο μέν, στέρεο δέ, παρότι ο πίνακας ελέγχου γράφει ότι δίνει PCM 5.1. Είναι δυνατόν να μην έχει passthrough; Ρώτησα και στα φόρουμ της ASUS αλλά δεν έχω πάρει απάντηση. Θα τους κάνω mail.

Oπως προείπες πρέπει κάθε φορά να αλλάζεις το format εξόδου της κάρτας σε dd, dts , ανάλογα με το τι encoding εχει η ταινία. Γιατί όμως ασχολείσαι με spdif όταν η συγκεκριμένη κάρτα εχει τόσο καλά αναλογικά στάδια , τα οποία είναι σίγουρα τουλάχιστον ισάξια με τα αντίστοιχα των av ενισχυτών?
Επίσης το decoding της κάρτας είναι επίσης εξαιρετικό οπότε γιατί δεν την συνδέεις αναλογικά?
Ψάξε το νήμα απο την αρχή και θα δείς οτι όλοι μας την δουλεύουμε ετσι.

Αρχηγέ μου αναλογικά την έχω συνδέσει ούτως ή άλλως για να παίζει τα Blu-Ray. Από τις αναλογικές εξόδους δεν υπάρχει θέμα αλλά την αποκωδικοποίηση την κάνει το HTPC και το εκάστοτε πρόγραμμα που κάνει την αναπαραγωγή. Αυτό είναι δεδομένο.

Από κεί και πέρα θέλω το SPDIF passthrough για να κάνει την αποκωδικοποίηση ο AV κι όχι το εκάστοτε software.

Και ο λόγος για αυτό παρακαλώ?
Μην νομίζεις οτι σε dvd με dd,dts θα σου κάνει καλύτερη αποκωδικοποίηση ο av ούτε σε απλό στέρεο. Βέβαια λογικό είναι να θέλεις και τις δυο συνδέσεις , οταν όμως κάνεις το τέστ για το ποιός τελικά κάνει καλύτερο decoding θα εκπλαγείς .( xonar η av).

Κατ' αρχήν το DD Live και DTS Connect της Xonar κάνει πρώτα encoding και μετά decoding. Εγώ θέλω το καθαρό original surround της ταινίας, το οποίο να αποκωδικοποιείται μόνο μια φορά. Από κεί και πέρα για το ποιό κάνει το καλύτερο decoding, χμμμ... παίζεται. Κάτι δεν μου αρέσει στο decoding που κάνει η Xonar με σύνδεση SPDIF πάντα γιατί στις αναλογικές είναι άπαιχτη.

Είσαι σίγουρος οτι προηγείται encoding ? αν ναι και δεν σου αρέσει αυτό γιατί δεν δοκιμάζεις να πάρεις spdif απο την μητρική?
Πάντως κάπου μέσα στο μάνιουαλ της xonar κάτι αναφέρει για το spdif out αλλά δεν το θυμάμαι τώρα.

Τελικά προς το SPDIF της μητρικής με βλέπω. Στο manual αναφέρεται στην SPDIF για όσου έχουμε περιγράψει ήδη.

Η λύση δώθηκε κάνοντας σύνδεση με την onboard. Η SPDIF της Xonar δεν παίζει καθαρό passthrough. Αν ανακαλύψει κάποιος κάτι άλλο ας μας ενημερώσει. Πάντως κάνει encoding πρώτα:

Dolby® Digital Live
Dolby Digital Live encodes any audio signal on PC in real-time to Dolby Digital (AC3) 5.1 surround sounds to your home theater environment through one single S/PDIF connection

DTS® Connect Technologies
DTS® Connect contains DTS Interactive Encoder and DTS Neo:PC technologies. DTS Interactive encodes any sound on PC to “DTS 5.1 Surround” high bitrate digital stream to your home theater through S/PDIF connection. DTS Neo:PC can convert stereo audio into 5.1 or 7.1-channel high-fidelity surround sounds.