Κασσέτες ήχου (νοσταλγικό νήμα)

Ωραίο νέο!!

Αν οι τιμές στις προεγγραμένες θα είναι χαμηλότερες από τους δίσκους θα είναι μια καλή εναλλακτική..

Στις άγραφες ελπίζω να είναι προσιτές για να βγάλω ξανά το κασετόφωνο από την κούτα του..

Ωραίο νέο!!

Αν οι τιμές στις προεγγραμένες θα είναι χαμηλότερες από τους δίσκους θα είναι μια καλή εναλλακτική..
Για οσους εχουν κασετοφωνα και τα χρησιμοποιουν ακομα.

Οχι, αλλα οι κασετες/κασετοφωνα καπου χαθηκαν με τα χρονια, σε αντιθεση με τους δισκους/πικαπ.

• Like
Reactions: vlad66
Οχι, αλλα οι κασετες/κασετοφωνα καπου χαθηκαν με τα χρονια, σε αντιθεση με τους δισκους/πικαπ.
Αυτο το λεω για την ελπιδα που εξεφρασες πιο πανω αναφορικα με τις τιμες των προεγγραμενων.
Μακαρι να ειναι λογικες.

• Like
Reactions: vlad66
Ελπίζω να αναστηθούν
Αν πουλήσει ξανά η κασέτα, μπορεί κάποιοι κατασκευαστές να βγάλουν ξανά κασετόφωνα.
Υπάρχουν ακόμα κάμποσοι που έφτιαχναν καλά κασετόφωνα στο παρελθόν.
Ο κόσμος πως θα ανταποκριθεί είναι το θέμα...
Εγώ για παράδειγμα ευχαρίστως θα πλήρωνα 7-8€ για μία χρωμίου και 10€ για μετάλλου..
10 κασέτες χρωμίου για 80€ τα δίνω.
10 κασέτες μετάλλου για 100€, πάλι τα δίνω.
Αν βγουν φτηνότερα, ακόμα καλύτερα.. θα αγοράσω περισσότερες!

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Θα πρέπει και η Dolby να δώσει εκ νέου δικαιώματα για τη χρήση του συστήματος, γιατί απ΄οτι γνωρίζω κάτι Teac που κυκλοφόρησαν πρόσφατα είναι χωρίς.
Αναγκαίο κακό ίσως αφού οι περισσότερες παλιές κασσέτες που έχουμε εμείς οι δεινόσαυροι είναι είτε με Β είτε με C...

Θα πρέπει και η Dolby να δώσει εκ νέου δικαιώματα για τη χρήση του συστήματος, γιατί απ΄οτι γνωρίζω κάτι Teac που κυκλοφόρησαν πρόσφατα είναι χωρίς.
Αναγκαίο κακό ίσως αφού οι περισσότερες παλιές κασσέτες που έχουμε εμείς οι δεινόσαυροι είναι είτε με Β είτε με C...
Δεν γίνεται να ακούσεις κασέτα (ειδικά σε καλό σύστημα) χωρίς Dolby .
Ο θόρυβος της ταινίας ενοχλεί πολύ.. περισσότερο και από τον θόρυβο επιφανείας του δίσκου.

Η Dolby έβαλε την κασέτα στον χώρο/κόσμο του HiFi κάτι που δεν ήταν στο "πλάνο" της Philips .....

• Like
Reactions: SR-71
Πολυ καλα νεα .................. αρκει να τους στηριξει ο κοσμος !
Χωρις αυτον ................... δεν γινεται τιποτα !

Που να βάλεις χέρι??????
View attachment 257564

Διαβάζοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου deck μου έκανε εντύπωση η υψηλή τιμή αρμονικής παραμόρφωσης 2% που δίνει ο κατασκευαστής. Τα περισσότερα κασετόφωνα αναφοράς δεν κυμαινόταν από 0,6% έως 1%.

Όποιος δοκιμάσει το παραπάνω το μόνο που θα καταφέρει είναι να ρίξει το ρελέ διαφυγής του σπιτιού του.

Αν δεν πέσει το ρελέ διαφυγής, φωνάζει άμεσα ηλεκτρολόγο.

Είτε δεν έχει σωστή γείωση, είτε δεν έχει σωστό ρελέ.

Σοβαρά όμως, μόνο επαγγελματίας ηλεκτρολόγος μπορεί να αξιολογήσει σωστά την ποιότητα της γείωσης σε ένα σπίτι.

Αν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ποιότητά της, πρέπει να κληθεί άμεσα.

Εχεις δίκιο. Πλέον στο 99,9% των εγκαταστάσεων υπάρχει στο ηλεκτρολογικό πίνακα το ρελέ διαφυγής το οποίο θα ενεργοποιηθεί άμεσα μόλις συνδεθεί το φορτίο με τη λάμπα μεταξύ φάσης και γης και βέβαια δεν θα συμβούλευα κανένα να το παρακάμψει έστω και προσωρινά για αυτή τη δοκιμή.

Παιδια ..... 😄 ......
δεν σκεφτομαι να πειραξω κανεναν πινακα.
Μια χαρα δουλευουν ολα στο σπιτι τα τελευταια 15 χρονια.

Αφηστε τον Νικολαιδη να θελει να με βαλει σε σκεψεις περι γειωσης.
Σιγα μην κουβαλησω ηλεκτρολογο ενω ΟΛΑ δουλευουν μια χαρα.

• Like
Reactions: petronik
Sheffield_Drum_front.JPG Sheffield_Drum_back.JPG

Μια ακόμη κασέτα αναφοράς από την Sheffield Lab από το 1989 με σύστημα αποθορυβοποίησης Dolby και τεχνολογία Dolby HX Pro που βελτιώνει την απόκριση των υψηλών συχνοτήτων μεταβάλλοντας την πόλωση εγγραφής (bias) σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με το συχνοτικό περιεχόμενο της ηχογράφησης. Η κασέτα είναι ειδική έκδοση της γνωστής σε όλους μας TDK SA.

• Like
  • Love
Reactions: SR-71 and vlad66
Παιδια ..... 😄 ......
δεν σκεφτομαι να πειραξω κανεναν πινακα.
Μια χαρα δουλευουν ολα στο σπιτι τα τελευταια 15 χρονια.

Αφηστε τον Νικολαιδη να θελει να με βαλει σε σκεψεις περι γειωσης.
Σιγα μην κουβαλησω ηλεκτρολογο ενω ΟΛΑ δουλευουν μια χαρα.

Την γείωση την χρειάζεσαι για αν / όταν κάτι πάψει να δουλεύει καλά και βρεθείς με 230V στο σασί της συσκευής (ή στο νερό της βρύσης σου).

Όσο όλα "δουλεύουν καλά", δεν την έχεις καμία (σχεδόν) ανάγκη.

Το κακό είναι ότι αν δεν έχεις γείωση παίζει όταν το συνειδητοποιήσεις να είναι η τελευταία σκέψη που θα κάνεις.

Οπότε, δεν παίζουμε με αυτά.

Την γείωση την χρειάζεσαι για αν / όταν κάτι πάψει να δουλεύει καλά και βρεθείς με 230V στο σασί της συσκευής (ή στο νερό της βρύσης σου).

Όσο όλα "δουλεύουν καλά", δεν την έχεις καμία (σχεδόν) ανάγκη.

Το κακό είναι ότι αν δεν έχεις γείωση παίζει όταν το συνειδητοποιήσεις να είναι η τελευταία σκέψη που θα κάνεις.

Οπότε, δεν παίζουμε με αυτά.
Μου προξενεί εντύπωση ότι οι περισσότερες συσκευές Hi Fi που έχουμε στο σπίτι από τη δεκαετία του 80 και του 90 είχαν διπολικά καλώδια παροχής χωρίς γείωση και αναρωτιέμαι γιατί. O αγαπημένος μου Rotel 930 που έχω κρατήσει στο εξοχικό κάποιες φορές νοίωθω ότι με γαργαλάει όταν ακουμπήσω το μεταλλικό καπάκι.

ο λεγομενος ψηφιακος ηχος ειναι απλως μια μορφη αποθηκευσης επεξεργασιας κ μεταφορας - ευκολη ουδεμια αντιρρηση- του ηχου .πρακτικως ολα τα υπολοιπα σταδια - των φυσικων οργανων κ φωνης- ειναι αναλογικα..οργανο μικροφωνο , προ τελικος ηχειο.απλως μεσολαβουν adc -dac ..

κατα δευτερον η ιστορια της τεχνολογιας δειχνει οτι παντα υπαρχει χωρος για το vintage...κανονικα δεν επρεπε να υπαρχουν μηχανικα ρολογια σημερα..κ ενα σωρο αλλα τεχνολογικα προιοντα του παρελθοντος.
υπαρχουν ομως..το γιατι ειναι μεγαλη κουβεντα..που σε μερικες τεχνολογιες δεν ειναι μονο ζητημα συναισθηματος η νοσταλγιας

Μου προξενεί εντύπωση ότι οι περισσότερες συσκευές Hi Fi που έχουμε στο σπίτι από τη δεκαετία του 80 και του 90 είχαν διπολικά καλώδια παροχής χωρίς γείωση και αναρωτιέμαι γιατί. O αγαπημένος μου Rotel 930 που έχω κρατήσει στο εξοχικό κάποιες φορές νοίωθω ότι με γαργαλάει όταν ακουμπήσω το μεταλλικό καπάκι.

Οι πιο πολλές consumer audio συσκευές όντως δεν έχουν γείωση. Αυτό γίνεται κυρίως για πρακτικούς λόγους. Δεν γίνεται να έχεις ground loop αν δεν έχεις σύνδεση με το ground.

Εφόσον το σασί είναι σχεδιασμένο σωστά (double insulated) δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας.

Αυτό που νιώθεις στον Rotel είναι διαρροή από τον μετασχηματιστή (λογικά τύπου ΕΙ). Συνήθως δεν είναι επικίνδυνο, αν και ούτε εμένα θα μου άρεσε να το νιώθω. Στις σύγχρονες συσκευές το προσέχουν κάπως περισσότερο.

Ελπίζω να αναστηθούν
Αν πουλήσει ξανά η κασέτα, μπορεί κάποιοι κατασκευαστές να βγάλουν ξανά κασετόφωνα.
Υπάρχουν ακόμα κάμποσοι που έφτιαχναν καλά κασετόφωνα στο παρελθόν.
Ο κόσμος πως θα ανταποκριθεί είναι το θέμα...
Εγώ για παράδειγμα ευχαρίστως θα πλήρωνα 7-8€ για μία χρωμίου και 10€ για μετάλλου..
10 κασέτες χρωμίου για 80€ τα δίνω.
10 κασέτες μετάλλου για 100€, πάλι τα δίνω.
Αν βγουν φτηνότερα, ακόμα καλύτερα.. θα αγοράσω περισσότερες!
Η κασέτα μπορεί σε έναν βαθμό να έχει έρθει ξανά στην μόδα (εδώ και αρκετά χρόνια βασικά..) αλλά δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε σημείο να μπορούμε να αγοράσουμε καινούργιο deck που να κάνει καλές εγγραφές. Δεν έχει μείνει πρακτικά κανένας κατασκευαστής που να βγάζει καλούς μηχανισμούς και θεωρώ πολύ απίθανο να ξανα-αρχίσουν.

Το ίδιο ισχύει και για τα αναλώσιμα. Δε νομίζω να υπάρξει κατασκευαστής που να θεωρήσει ότι αξίζει τον κόπο να φτιάξει από το μηδέν εργοστάσιο που να κατασκευάζει κασέτες. Ή αν το κάνει θα είναι για μπουτίκ προϊόντα, που θα είναι για τους πολύ λίγους.

Αλλά αν το δούμε και κάπως ρεαλιστικά, η εγγραφή σε κασέτα δεν βγάζει νόημα εδώ και πολλά χρόνια. Και κατώτερη σε ήχο είναι (σε σχέση με ένα έστω αξιοπρεπές ADC) και ακραία μη πρακτική. Άσε που τι θα γράψεις σε αυτή; Υλικό που το έχεις ήδη ψηφιακά; Ή βινύλιο που αν το γράψεις σε κασέτα το αποτέλεσμα που θα πάρεις θα είναι κατώτερο από το ίδιο υλικό σε ψηφιακή μορφή;