Κασσέτες ήχου (νοσταλγικό νήμα)

Αδερφε ..... 😍😍

359c0b96aaa12db24d385fcd78a52f16.gif

• Love
Reactions: toupia
Εγω τις επαιρνα απο ενα μαγαζι στον Χολαργο (συνορα με Παπαγο) που πουλαγε δισκους ! Αδυνατον να θυμηθω ενωνυμια (sorry).
Αμα ηταν σφραγισμενες δεν ηθελες τιποτε αλλο. Βεβαια η τιμουλα ισως να ηταν τσιμπημενη .... 10 - 20 δραχμουλες παραπανω.
Συντοπίτης; Βόρεια δεν μένεις; Πάντως τα πρώτα μου cd τα πήρα από το δισκάδικο στο -εμπορικό- Σεβαστάκη που τώρα είναι φούρνος.
Αυτό που λες δεν το θυμάμαι.
Την πρώτη -και μοναδική- αυθεντική κασσέτα που αγόρασα ποτέ, το Τρας του Άλις Κούπερ (έτσι με ελληνικούς χαρακτήρες) την πήρα από ένα μικρό συνοικιακό στο τριγωνάκι Θεμιστοκλέους και Σωκράτους στην Τετάρτη δημοτικού. Στην Πέμπτη μπήκε και το πρώτο cd player στο σπίτι (1990).
Λίγο μετά στην Έκτη βγήκε η διαφήμιση της Levis με το Should I Stay or Should I Go των Clash και φίλος πήρε στην Έκτη το διπλό Story of. Δεν του άρεσε κανένα τραγούδι, ενώ εμένα μου άρεσαν πάρα πολλά. Και κάπως έτσι ξεκίνησε ο μουσικός κατήφορος...

Ας το καλό, μου βάλατε σκέψεις να πάω στο πατρικό να βρω τις κασσέτες και το walkman. Προφανώς είχα "ακριβές" κασσέτες γραμμένες από cd στο τελευταίο walkman και στο αυτοκίνητο.

Last edited:
Τη χαρά του πατήματος των κουμπιών REC+PLAY όσο παίζει το ράδιο και της πολλαπλής εγγραφής και ακρόασης μιας κασέτας δεν την αντάλλαξα ποτέ για κανένα Nero, κανένα CD-R, κανένα torrent complete discography, κανένα Gb MP3.
Άλλη γενιά σίγουρα.
Δεύτερο έτος πανεπιστήμιο φτιάξαμε επίσημο σύλλογο φίλων πληροφορικής. Ο διευθυντής του εργαστηρίου μας προίκησε με ένα pc που είχε cdr και μας έδωσε άδεια να περνάμε ώρες τα απογεύματα βραδάκια σε μια αίθουσα του εργαστηρίου. Ο υπολογιστής στη μέση του δωματίου εν είδει μοντέρνας φωτιάς και εμείς γύρω γύρω να μιλάμε για τεχνολογία, προγραμματισμό, μουσική και οτιδήποτε άλλο μέχρι τις 9+ με πίτσες, μπύρες κλπ και το Pcακι να ξεζουμίζει με το Napster την 4Mbit σύνδεση του πανεπιστημίου και εμείς με ντάνες cd από την Κασσετεμπορική στη στοά στην Ομόνοια να τα πέρνουμε σπίτι να τα ακούσουμε.

1756190420858.png

Κατσιμπίρη 6;
Εκεί δίπλα (νομιζω στο 12) ήταν μια μονοκατοικία με την κ. Κυβέλη που ειχε δυο γιους. Ο ένας, Χρήστος, είχε νοητική υστέρηση. Σου λέει κάτι;

(ξεφευγουμε ολιγον τι απο το νημα)
Το Αλεβιζο τον Σωτηρη ξερω (στην μονοκατοικια ακριβως διπλα της πολυκατοικιας που ειναι το 6)

Kαι που λετε (αμεσως μετα το Star Wars) ενα πουλακι μου σφυριξε οτι οι χρωμιου ειναι ανωτερες. 😊
Οποτε το 1980, οταν βγηκε το LP του Empire Strikes Back ....... που λετε να το γραψα ? ..... ε, ε, ε, ε ? 😄

TDK SA-X C90.jpg

Φυσικα, αρχισα να ξαναγραφω ΟΛΑ οσα ειχα γραψει σε απλες κασσετες (φεριτη) σε χρωμιου.
Σε δουλεια να βρισκομαστε δηλαδη ! Γιατι οι χρωμιου ηταν ανωτερες κυριως σε χαμηλες εντασεις.
Οχι σε υψηλες ! Οποτε οταν εγραψα το soundtrack του Heavy Metal (της ομωνυμης ταινιας) εφαγα φλασια ! ☹️
Διαπιστωσα και μια ελαχιστη παραμορφωση (στις υψηλες εντασεις) ...... πουρκουα ? 🥸 Ειχα αγορασει χρωμιου.
Οτι καλυτερο ! 😩🥺

Δεν πειραζει ...... γιατι τουλαχιστον ανακαλυψα (μετα απο 3 χρονια 😆) τι κανει εκεινο το διακοπτακι "CRO2-NORM".
Γενικως (δεν ηταν κοινο μυστικο) ..... το Garrard ..... υπολειτουργουσε. 😙 Χωρια οτι ηταν και αρυθμιστο, πολλαπλως. 😚

GEC cassette deck.jpg

Last edited:
Πρώτη κασετα : 10 χρόνια κομματια του Διονύση Σαββοπουλου, εκει στο μακρυνό 75 νομίζω , την έλιωσα

• Love
Reactions: SR-71
Ρε, βαλτοί είστε; :p

Το ταπεινό γιαμαχάκι μου που εξακολουθεί να παίζει αγόγγυχτα μετά από 23 χρόνια.
Είχαν προηγηθεί ΑΚΑΙ gxc-715d αρχές δεκαετίας 80 και AIWA AD 360 (κάπου το έχω καταχωνιασμένο)

Τώρα κασσέτες......πρέπει να έχω πάνω από 2000.....

yamaha.jpg

Last edited:
Οντως ....... οι χρωμιου εταιρειας ηταν ΠΟΛΥ ειδικη (και σπανια) περιπτωση.
Αγορασα δυο τετοιες απο κατι best of ...... Earth, Wind & Fire.
Kαι αυτο ηταν. Δεν μου ξανατυχαν αλλες.

Οι σιδηροχρωμιου ηταν ΠΟΛΥ καλες .... σε ειδικες περιπτωσεις και με αναλογα decks.
Σε απλα decks, οχι τοσο καλες. Δεν αντιληφθηκα ποτε την διαφορα (ισως φταιω εγω).

Last edited:
  • Like
Reactions: Billy the Kid
Οντως ....... οι χρωμιου εταιρειας ηταν ΠΟΛΥ ειδικη (και σπανια) περιπτωση.
Αγορασα δυο τετοιες απο κατι best of ...... Earth, Wind & Fire.
Kαι αυτο ηταν. Δεν μου ξανατυχαν αλλες.

Οι σιδηροχρωμιου ηταν ΠΟΛΥ καλες .... σε ειδικες περιπτωσεις και με αναλογα decks.
Σε απλα decks, οχι τοσο καλες.
Μάνο οι σιδηροχρωμίου και ειδικά οι basf της εποχής ήταν ελλατωματικές. Είχαν ένα κέρατο στο μηχανισμό τους το οποίο με το πέρασμα του χρόνου αποκολλούσε την μαγνητική επίστρωση καί έκανε τις κεφαλές μαντάρα. Μόνο τα ΑΚΑΙ με τις γυάλινες κεφαλές δεν έπαιρναν χαμπάρι από φθορά

• Like
Reactions: SR-71
Μάνο οι σιδηροχρωμίου και ειδικά οι basf της εποχής ήταν ελλατωματικές. Είχαν ένα κέρατο στο μηχανισμό τους το οποίο με το πέρασμα του χρόνου αποκολλούσε την μαγνητική επίστρωση καί έκανε τις κεφαλές μαντάρα. Μόνο τα ΑΚΑΙ με τις γυάλινες κεφαλές δεν έπαιρναν χαμπάρι από φθορά
That's good to know ! 😌
Mετα απο 40 χρονια ....... μαθαινω σε τι κεφαλες επαιζαν οι σιδηροχρωμιου. 😄

Tα ειλικρινεστερα .... ΣΕΒΗ μου ! 😌 😌 😌 😌

Bλεπω και Dolby MPX ..... αν και μεχρι Dolby C ...... ηταν υπεραρκετο.
To ΜPX ....... ποτε δεν καταλαβα που ακριβως χρησιμοποιουνταν ! :rolleyes:
Το ΜPX filter έκοβε την φέρουσα συχνότητα (και προφανώς τις αρμονικές της) των 19Khz που εξέπεμπαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί προκειμένου να ανάψει η ένδειξη STEREO στο tuner.

• Wow
  • Like
Reactions: vlad66 and SR-71
Εγω τις περισσότερες φορές ηχογραφούσα επιλεκτικά τα βινύλια που ήθελα να ακούω πιο συχνά για να μη φθείρονται. Είχα ένα αξιοπρεπές Kenwood KX-70 της εποχής και δοκιμάζοντας διάφορες κασσέτες είχα καταλήξει στην TDK AD για τις περισσότερες ηχογραφήσεις που άκουγα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο και στις TDK SA-X και Maxell XL2-S για τις ηχογράφησεις υψηλότερων απαιτήσεων. Η πηγή για τις ηχογραφήσεις ήταν ένα Garrard Zero 100SB με κεφαλή Shure M95 ED που ήταν πολύ καλής ποιότητας με ελάχιστό βάρος ανάγνωσης μόλις 1,25 gr.

Οι κασέτες μετάλλου ήταν ελάχιστα καλύτερες αλλά η διαφορά τιμής ήταν μεγάλη σε σχέση με αυτό που κέρδιζες σε απόδοση. Υποθέτω θα ήταν δημοφιλέστερες σε όσους είχαν τότε τα χρήματα για High End συστήματα. Για νοσταλγικούς λόγους έχω κρατήσει στη συλλογή μου ένα Pioneer CT-F1250 που αγόρασα σε άριστη κατάσταση δεύτερο χέρι από φίλο και ένα Revox B710 MK2 που χρησιμοποιώ για ψηφιοποιήσεις αρχειακών υλικών σε κασέτες.

Εχω κρατήσει κάποιες ηχογραφήσεις από εκείνη την εποχή συμπεριλαμβάνοντας και κάποιες ζωντανές ηχογραφήσεις φίλων που έπαιζαν ερασιτεχνικά μουσική.