Κασσέτες ήχου (νοσταλγικό νήμα)

A

Βινύλια Χάρρυ Κλυνν είχα και ήταν απαίσια
Σαν γραμμόφωνο...
Αυτές του Westlife είναι αμερικανικές του 69
Προφανώς καλό συντηρημένες
Οπως ανέφερα σε προηγούμενο post οι κασέτες της παρουσίασης του WestLife είναι κατασκευασμένες από την Ampex που εκείνη την εποχή διέθετε μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες μαζικής αναπαραγωγής μαγνητοταινιών και κασετών στο Elk Grove Village του Illinois. Το μαγνητικό υλικό πρέπει να ήταν της 3Μ καθώς νομίζω ότι η Ampex τότε δεν είχε δική της μονάδα κατασκευής μαγνητοταινιών και κασετών.

Οπως ανέφερα σε προηγούμενο post οι κασέτες της παρουσίασης του WestLife είναι κατασκευασμένες από την Ampex που εκείνη την εποχή διέθετε μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες μαζικής αναπαραγωγής μαγνητοταινιών και κασετών στο Elk Grove Village του Illinois. Το μαγνητικό υλικό πρέπει να ήταν της 3Μ καθώς νομίζω ότι η Ampex τότε δεν είχε δική της μονάδα κατασκευής μαγνητοταινιών και κασετών.
Ναι σωστά
Αλλά παίζει ρόλο και οι συνθήκες φύλαξης
Των κασετών, σίγουρα και αυτές θα έχουν μια πτώση στάθμης αναπαραγωγής και υψηλού συχνοτικού περιεχομένου όλες τείνουν να απομαγνητίζονται με τον χρόνο...

Ναι σωστά
Αλλά παίζει ρόλο και οι συνθήκες φύλαξης
Των κασετών, σίγουρα και αυτές θα έχουν μια πτώση στάθμης αναπαραγωγής και υψηλού συχνοτικού περιεχομένου όλες τείνουν να απομαγνητίζονται με τον χρόνο...
Βεβαίως και παίζουν ρόλο οι συνθήκες φύλαξης καθώς όπως είναι γνωστό η έκθεση μαγνητικών υλικών σε υψηλές θερμοκρασίες μειώνει την ένταση του μαγνητισμού τους. Αυτές μάλλον ήταν καλά φυλαγμένες σε κάποιο χώρο με σχετικά σταθερές συνθήκες θερμοκαρασίας και υγρασίας. Η μαγνητοταινία ηλικίας 70 ετών που έχω στη συλλόγη μου έχει σχεδόν μηδενική απώλεια στις υψηλές συχνότητες. Το link που σας κοινοποίησα θα είναι ενεργό για ένα μήνα ακόμα αν θέλεις να την ακούσεις.

ναι αλλα μιλαμε για κασετα ,ενα lo-fi προιον απο την φυση του , μην ξεχναμε οτι ξεκινησε το 64 σαν μεσο για λογο dictation
και στην πορεια απογειωθηκε , αλλη αντοχη η κασετα αλλη η μπομπινα..

ναι αλλα μιλαμε για κασετα ,ενα lo-fi προιον απο την φυση του , μην ξεχναμε οτι ξεκινησε το 64 σαν μεσο για λογο dictation
και στην πορεια απογειωθηκε , αλλη αντοχη η κασετα αλλη η μπομπινα..

Οσον αφορά το θέμα της πιστότητας έχεις δίκιο, παρόλα αυτά το μαγνητικό υλικό είναι πιο προστατευμένο εντός του πλαστικού κέλυφους της κασέτας και πέραν αυτού υπήρξε σημαντική βελτίωση στα τεχνικά χαρακτηριστικά των μαγνητικών υλικών από τα μέσα της δεκαετίας του 50' έως το τέλος της δεκαετίας του 60' που είχαν κατασκευασθεί οι κασέτες που παρουσιάζονται στο video του WestLife.

Την δεκαετία του 80' βέβαια τα μαγνητικά υλικά εγγραφής ήχου εξελίχθηκαν ακόμα περισσότερο με τη Sony να παρουσιάζει τη πρώτη κασέτα Metal το 1980. Ενα χρόνο μετά αγόρασα το πρώτο μου κασετόφωνο Kenwood KX-70 με την οικονομική συνδρομή του πατέρα μου.

απο προσωπικη εμπειρια σε κασετες ελληνικης.... κατασκευης προεγγραμενες , παρουσιαζαν μετα απο μια δεκαετια αυξημενο θορυβο και πτωση εστω λιγο σε υψηλες συχνοτητες.
Βεβαια αυτες επαιζαν για χρονια σε φορητα , Walkman. H διαπιστωση εγινε με ενα αξιολογο για την εποχη ντεκ alpage και με ακουστικα.

Λίγα λόγια και από μένα απευθυνόμενα σε νεαρής ηλικίας μέλη και μη.
Άτομα που έχουν την ηλικία του γιου μου για παράδειγμα και παρόλο που μπορεί να είναι ακόμα και μουσικοί αγνοούν τις χρήσεις του αποθηκευτικού αυτού μέσου, που κάποιες απ αυτές ήταν 'αναγκαίες '.

Η κασέτα ήταν ένα αποθηκευτικό μέσο που χρησιμοποιήθηκε κυρίως λόγω της φορητότητας παρά της ακουστικής του αξίας.
Oι περισσότεροι μουσικόφιλοι των δεκαετιών 70ς/80ς το εντάξαμε στο σύστημά μας για να κάνουμε τις γνωστές 'επιλογές' ,δευτερευόντως για να αντιγράφουμε άλμπουμ που δεν είχαμε ή δεν μπορούσαμε ν αποκτήσουμε.

Αν και αγόρασα κορυφαία Κασετόφωνα ,ποτέ δεν ήταν η βασική πηγή αν είχα το ίδιο μουσικό θέμα και σε δίσκο.
Οι εγγραφές είχαν καλή πιστότητα ,αλλά δεν συναγωνίζονταν το πλατό ακόμα και αν το στήσιμο εκείνα τα χρόνια απείχε απ το ιδανικό.
Έτσι δημιουργούσαμε κόπιες με samples από πολλά άλμπουμ για ν ακούμε σε διάφορες στιγμές που δεν θέλαμε να είμαστε κολλημένοι σ ένα άλμπουμ.

Όμως η 'χρησιμότητα' της κασέτας βοήθησε την εξάπλωση των διάφορων μουσικών ειδών, μουσικών 'κουλτουρών' , άνοιξαν μουσικούς ορίζοντες, διέδωσαν μουσικές τάσεις...ταξίδευαν με τα EΛΤΑ σε κάθε γωνιά του πλανήτη γνωστοποιώντας εκπομπές, παραγωγούς, φεστιβάλ κ.λ.π.
Αξέχαστα πάρτι, σχολικές εκδρομές, τα Boom Casete Players συνόδευαν τουρίστες και ντόπιους στα 'μπάνια του Λαού' στις τουριστικές τουριστικές και μη περιοχές.
Εποχές αθάνατες που στην κουπαστή του Mιαούλη ακούγονταν οι T Booker & the Mgs (ανατριχιάζω γιατί πριν λίγες ώρες έμαθα για τον χαμό του μπασίστα τους Steve Cropper: https://www.cnn.gr/kosmos/story/508...itharistas-ton-booker-t-the-mgs-steve-cropper ).

Άλλες χρήσεις που σχετίζονταν με την ευκολία μεταφοράς και αναπαραγωγής ήταν τα Θέατρα και οι περιοδείες τους (Θέατρα σκιών), οι μαθητικές παρελάσεις στην Άγονη ( Σύμη 1974 μάγκωσε την ταινία σε Μαθητική παρέλαση ) ,σε χορούς στις πλατείες ανήμερα Εθνικών εορτών, Ναυτικές Εβδομάδες με τις επισκέψεις αρματαγωγών και συνεργείων που προβάλαν ταινίες σε βομβαρδισμένους τοίχους ή σε πλαινά τοιχώματα διωρόφων, σε αγώνες , χρησίμευε ακόμα και στην ψαλτική όπου βοηθούσε ψάλτες απομακρυσμένων περιοχών να εξασκηθούν σε Βυζαντινές ψαλμωδίες (έχω και τέτοια) ,αλλά και σε ασυνείδητους που ηχογραφούσαν οδικά αποδημητικά πτηνά σε 90άρα για να στήνουν ξόβεργες χωρίς να είναι εκεί παρόντες με ένα κλουβί, ακόμα σε γυμναστικές επιδείξεις προ 1981 , σχολικές εκδηλώσεις από Νηπιαγωγεία μέχρι Γυμνάσια αεροδρόμια ,ραδιοφωνικούς σταθμούς, παρακολουθήσεις ντετέκτιβ, ανακριτικές απολογίες σε Αστυνομικά Τμήματα ,ακρόαση σε αυτοκίνητο..
Θυμάμαι οι ναυτικοί παλιοί φίλοι φόρτωναν πριν τα μπάρκα Μοσχολιού κ.λπ για να παρηγοριούνται στους Ωκεανούς ειδικά σε πλοία που είχαν ξένους ναύτες, δόκιμους ,βοηθούς ,μηχανικούς και δεν υπήρχε συνεννόηση.

Πολλές φορές δεν γνωρίζαμε τίτλους κάποιου άσματος και στηνόμασταν έξω από καφετέριες για ηχογράφηση και την επομένη στο δισκάδικο.
Φυσικά ήταν το ΚΥΡΙΟ ΜΕΣΟ αναπαραγωγής σε πρώιμες καφετέριες ειδικά Τουριστικών περιοχών ,ντίσκο..,εμποροπανήγυρεις ,ενώ ακόμα και μουσικοί (η οικογένειά μου με δισκογραφία) έκαναν εξάσκηση με βοήθεια κασετοφώνων.

Οι Χρωμίου και Μετάλλου έπαιζαν σαφώς καλύτερα ειδικά με την χρήση Dolby B C .

Την εποχή της καραντίνας είπα να δοκιμάσω απαιτητικές εγγραφές που έκανα μέχρι την έλευση του Recordable Cd, αλλά δεν έπαιζαν μέσω σύγχρονων ηχείων μου (PMC,ATC,Linns,Kali), ενώ με Spendor 40ετία (ξεραμμένα ferrofluid,παλιά επισκευασμένα τουίτερ) η ακρόαση ήταν καλύτερη σε κάποιους τομείς.

Έχω αποθηκεύσει πάρα πολλές ειδικά ηχογραφημένες με θεματικές βραδιές από γνωστούς dJs, Lives ,ξένους Ραδιοσταθμούς,Γ.Πετρίδη,Πολυχρονίου ,ενώ πάντα κουβαλώ μαζί μου ένα walkman με αξέχαστες βραδιές όπου ήμουν παρών.

Το ότι δεν ακούγονται καλά με έχει προβληματίσει και μένα και το αποδίδω σ αυτά που γράφετε και σεις.
Πλέον ακούω για συναισθηματικούς λόγους (αναμνήσεις) ,καθώς κάποιοι απ αυτούς που ήταν πίσω απ τα MK2/Pioneers (κυρίως Clubbing Record PL) είναι πολύ μακριά.
Πρόλαβα και ψηφιοποίησα κάποιες εκπομπές όπως τις τελευταίες του Click FM πριν την αναχώρηση του Κωστόπουλου,τις πρώτες εκπομπές του Best,πρώτες του 984 επί Έβερτ ,άλλες περιμένουν όπως αυτές που περιέχουν διαφημιστικά τρέιλερ Δισκογραφικών .

Αν για κάποιους λόγους δεν κολλάει με το θέμα,Delete it.

αν εχεις παλιες εκπομπες πετριδη ανεβασε τις
εγω ειχα πολλες απο μια μια σειρα αφιερωματων που εκανε το 1981
δυστυχως δεν τις κρατησα.
Αλλη μια μεγαλη προσφορα των κασετων ηταν η εγγραφη απο καλους πειρατικους της εποχης αρχων μεσα 80's μερικοι στερεο...
αυτοι ΔΕΝ διεκοπταν τα κομματια...

Η κασέτα ήταν ένα αποθηκευτικό μέσο που χρησιμοποιήθηκε κυρίως λόγω της φορητότητας παρά της ακουστικής του αξίας.

Oι περισσότεροι μουσικόφιλοι των δεκαετιών 70ς/80ς το εντάξαμε στο σύστημά μας για να κάνουμε τις γνωστές 'επιλογές' ,δευτερευόντως για να αντιγράφουμε άλμπουμ που δεν είχαμε ή δεν μπορούσαμε ν αποκτήσουμε.
Εκτός θέματος, αλλά σχετικό. Οι μουσικοί και τα συγκροτήματα κατέγραφαν τις δουλειές τους και τα live τους σε Mini Disc. Μέσο πολύ ανώτερο της κασσέτας και πολύ πρακτικό. Δυστυχώς μετά την κατάργηση του και τη διακοπή της υποστήριξης του από τη Sony, δεκάδες χιλιάδες θησαυροί από δουλειές που ποτέ δεν κυκλοφόρησαν και ζωντανές εμφανίσεις έχουν μείνει θαμμένοι και μάλλον χαμένοι για πάντα.

• Like
Reactions: #@george@#
Εκτός θέματος, αλλά σχετικό. Οι μουσικοί και τα συγκροτήματα κατέγραφαν τις δουλειές τους και τα live τους σε Mini Disc. Μέσο πολύ ανώτερο της κασσέτας και πολύ πρακτικό. Δυστυχώς μετά την κατάργηση του και τη διακοπή της υποστήριξης του από τη Sony, δεκάδες χιλιάδες θησαυροί από δουλειές που ποτέ δεν κυκλοφόρησαν και ζωντανές εμφανίσεις έχουν μείνει θαμμένοι και μάλλον χαμένοι για πάντα.
Όπως προείπα το έγραψα για τους νέους που δεν έχουν ιδέα για την χρήση του μέσου.
Τα Mini disc έπαιζαν καλύτερα, αλλά ακόμα και τώρα τα περίπου 150 που έμειναν μου ακούγονται σαν Mp3 κατώτερης ανάλυσης.,αλλά η απουσία χιςς, τα έφερε σε όλες τις κονσόλες ραδιοφώνου.
Και ο ίδιος τα είχα για 'επιλογές' ή ντουμπλάρισμα.
Πολλοί γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί δεν τα χρησιμοποιούσαν.

Αν κάποιο αποθηκευτικό μέσο μου άρεσε πριν το cdr ήταν το DAT.. αυτό πλησίαζε κατα κάποιον τρόπο τα Cds.

Ούτε το DCC είχε ήχο σαν το DAT.

Μια χρωμίου ή πιο ακριβή με πολύ προσεκτική εγγραφή, καλώδιο σαν αυτά που είχα, τότε έπαιζαν.. αλλά όχι σήμερα.
Tο Sony Mini Disc μου πάντως παίζει ακόμα και ήταν πολύ εύχρηστο.

Αλλη μια μεγαλη προσφορα των κασετων ηταν η εγγραφη απο καλους πειρατικους της εποχης αρχων μεσα 80's μερικοι στερεο...
Αυτά που έχω είναι σε ανοικτού τύπου ταινίες,αλλά οι καταστάσεις τα τελευταία χρόνια δεν μου επέτρεψαν.
Το treiler για την έκδοση του Dark side..ακόμα περιμένει.
Θα ανεβάσω με την επιστροφή ραδιοφωνικές διαφημίσεις που στιγμάτισαν τις εποχές της ευμάρειας,περιόδου 1993-1995..
Τις κράτησα για 'ιστορικούς λόγους '..

Κάποιοι εκφωνητές, παρουσιαστές ακόμα ακούγονται χωρίς κάποιο φωνητικό θέμα στον en lefko.

Η διαφήμιση των 'Hondos Center, υπέροχο ταξίδι ομορφιάς' αν την ακούτε ακόμα είναι από Mini Disc 1993/94 αν θυμάμαι καλά και παίζει λίγο μουντά σε σχέση με τις καινούργιες.

Πετρίδη έχω και σε κλειστού τύπου, κασέτες δηλαδή,θα ψάξω..
Αν σας ενδιαφέρει και η τελευταία εβδομάδα του κλικ fm με τις διαφημίσεις για το πολυαναφερόμενο περιοδικό και τους υπεύθυνους του οποίου ακούστηκαν τόσα πολλά.(Θεοδωράκης)..

Για να μαι ειλικρινής πάντως μου πέρασε αρκετές φορές απ το μυαλό η περίπτωση να παίζουν τόσο χάλια σε σχέση με τις ακουστικές μνήμες της εποχής της εγγραφής, λόγω άδειων πυκνωτών ( τα δύο εναπομείναντα Decks) ανάγκης δλδ recap.
Είναι εποχής αρχών 90ς (το ένα η πρώην ναυαρχίδα της Denon ,το άλλο Techniks)...όπως επίσης και το Mini Disc αγορασμένο την εποχή που κυκλοφόρησαν και εκείνο αρχές 90ς.
Το σίγουρο είναι ότι σε κάτι μαζώξεις μέσα των 90ς με άλλους μουσικόφιλους,μουσικούς,djs,καλλιτέχνες (υψίφωνο φίλη) θυμάμαι πολύ καλά ότι όλοι καταλήξαμε στο ότι το Mini Disc έπαιζε υποδεέστερα απ τις υπόλοιπες πηγές ( MC ONE/Meridian/Arcan A/CD 50) και το επαναλάβαμε αρκετές φορές.
Ίσως προχωρήσω σε κάποιο recap ,είναι αμαρτία με τόσο υλικό.

Έκανα το ίδιο ,κακές ηχογραφήσεις βέβαια Geronimo Groovy με Πολυχρονίου και μετά.. αγορές απ το δισκάδιοκο δίπλα στο Μινιόν (ηχογραφούσε θυμάμαι κασέτες μ επιλογές όταν είχε καιρό),από κει αγόρασα το Grease .
Θα ήθελα να είχα κάποια με τον γνωστό Αμερικάνο της Genesis .
Νομίζω και ο κ. Ιωνάς έκανε πειρατικό και μου 'ρθε τώρα επειδή εδώ και 3 βδομάδες άκουγα τρέιλερ χορηγίας της Exclusive στο G Poly Groove του Κόσμος ,πρέπει να ήμουν και Έκθεση σ ένα 'διάλειμμά'.

H TDK για τις συγκεκριμένες κασέτες πλήρωνε δικαιώματα στην Αμερικάνικη Dupont που είχε κατοχυρώσει τη πατέντα για την επίστρωση τύπου CrO2 (chromium dioxide), παράλληλα όμως συνέχισε και τη δική της έρευνα για αντίστοιχης ποιότητας μαγνητικά υλικά. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 70' παρουσιάζει την TDK-SA με επίστρωση σιδήρου/κοβαλτίου (ferric cobalt) που είχε παρόμοια ή και καλύτερη απόδοση από τις κασέτες CrO2 και καταργεί την σειρά KR. Θα ακολουθήσουν αργότερα με παρόμοια τεχνολογία και οι Ιαπωνικές Maxell και Sony.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες
Το νήμα ακολουθεί την εξελικτική πορεία
Ενός Lo Fi μέσου σε καθαρό Hi Fi

Eγω εφηβεια περασα ΑΚΡΙΒΩΣ την εποχη που μεσουρανησαν οι κασσετες (τελη δεκαετιας 70 με αρχες 80).
Πολυ μακρια το Napster (αρα και το internet), πολυ μακρια το mp3, ακομα και το CD μολις ειχε ξεκινησει (1982).
Ο Υπερηχας (Supersonic) μπορει να ξυνισει λιγο αλλα ...... το βινυλιο οχι μονο δεν ηταν φορητο αλλα και ακριβοτερο
της κασσετας. Ο απαραβατος κανονας εκεινης της μακρινης εποχης ηταν "μολις αγορασω το βινυλιο, το γραφω σε
κασσετα, και ο δισκος ξαναμπαινει στην θηκη του". Φυσικα ..... ο Υπερηχας ακουγε μονο απο βινυλιο 😄😆😂
Να ξυνίσω γιατί?
Όχι δεν άκουγα μόνο από βινύλιο
Συχνά ηχογραφούσα καινούργιους δίσκους, ιδίως τον πρώτο καιρό που δεν είχα καλό πικάπ.
Αγόρασα το πρώτο κασετόφωνο (και μοναδικό καινούργιο/ ζεί και βασιλεύει, μετά από πρόσφατο ιδιόχειρο σέρβις πριν από 1.5 χρόνο που μοιάζει μόνο για λίγους μήνες-ναι ο χρόνος τρέχει) με τα πρώτα μου χρήματα πριν 50 χρόνια.
Το Aiwa AD-1300 ήταν (και είναι ακόμα) εξαιρετικό vfm όπως και οι κασέτες απο τότε που εξακολουθούν να παίζουν εξαιρετικά παρά την 25ετή αποθήκευση σε συνθήκες 0-40 βαθμούς από χειμώνα σε καλοκαίρι.
Ίσως επειδή όλες ήταν ποιοτικές 60% tdk audua, 30% tdk sa, ad, d, 5% maxell ud, udxl, 5% άλλες. Οι άλλες ....δεν επέζησαν

Το aiwa είναι σήμερα 100% λειτουργικό εκτός από τα πλαϊνά φιλέτα ξύλου που λόγω ζέστης στον χώρο αποθήκευσης μετακινήθηκαν, όπως φαίνεται στις εικόνες, επειδή έλιωσε η κόλλα τους. Κάποια στιγμή θα πάρω μια πετονιά και θα τα επαναφέρω.

Λατρεύω τα παλιά μέσα, και αν έχω κάποια στις αγγελίες είναι επειδή πρέπει να φύγουν κάποια για να χωράω εγώ στο δωμάτιο.

Αν έχω ήδη απαντήσει στο νήμα (και δεν θυμάμαι/πολύ πιθανό) συγχωρείστε με. ΙΔΙΩΣ αν έχω πεί διαφορετικά πράγματα :)
Χαιρετώ τον φίλο μου SR-71

Attachments

• 20240625_105716.jpg
    20240625_105716.jpg
    1 MB · Views: 23
  • 20240625_113111.jpg
    20240625_113111.jpg
    1.1 MB · Views: 23
  • 20240627_181523.jpg
    20240627_181523.jpg
    1.2 MB · Views: 23
  • 20240627_210006.jpg
    20240627_210006.jpg
    1.6 MB · Views: 23
  • 20240627_215206.jpg
    20240627_215206.jpg
    1.2 MB · Views: 22
  • 20240627_215345.jpg
    20240627_215345.jpg
    1.9 MB · Views: 23
Λέτε οι Βρετανοί να μην παρήγαγαν κασετόφωνα επειδή δεν το πίστευαν σαν μέσο αναπαραγωγής;στην διάρκεια της δεκαετίας των 70ς κατασκευάζονται κάποια,στην συνέχεια οι εταιρείες τους εξαγοράζονται από Ιάπωνας.
Αυτό τουλάχιστον γράφει ο Βρετανικός Τύπος σε κάποια τεύχη που κυκλοφόρησαν αρχές των 90ς (HFN,HFW).
Ούτε η Linn,Naim,Crimson,Aural,SME,MF κ.λ.π. κυκλοφόρησαν ποτέ Deck ,παρά μόνο η ARCAM ,το Delta 100 που είχε όμως μηχανισμό απ' την DENON ,ίδιο με την ναυαρχίδα της που ακόμα εχω.

TDK-SA έχω πάρα πολλές.

Last edited by a moderator: