Καταλήψεις, παλι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καταλήψεις, παλι.

Και ποιο ακριβώς επαγγελματικό εφόδιο παρέχει το σημερινό λύκειο? Το λέω γιατί, σύμφωνα με τα γραφόμενά σου τουλάχιστον, η μετάβαση από τη λογική ενός συστήματος αμιγώς εγκυκλίων σπουδών στη λογική του σημερινού συστήματος αποσκοπεί στον εφοδιασμό του αποφοίτου με εφόδια προς το σκοπό της εύρεσης εργασίας (λες και ο απόφοιτος του 1960 τελείωνε το γυμνάσιο από χόμπυ).

Αποφοίτησα τό 1978.Καί τότε υπήρχε τό άγχος τών εξετάσεων.Διάβασα ένα χρόνο συστηματικά γιά τίς εισαγωγικές και πέτυχα Αθήνα..Από τούς 45 τού τμήματός μου οι 25 πέρασαν σε ανώτατες σχολές χωρίς το σχολείο μου να είναι πρότυπο...
Φροντιστήριο πήγαινα δύο δίωρα τήν εβδομάδα γιά Φυσική και Χημεία.Εννοείται ότι φροντιστήριο γιά Βιολογία και Εκθεση ουδείς διενοείτο νά κάνει..
Στό σχολείο άν και είμασταν μαθητές τού Πρακτικού (κατεύθυνση κυρίως γιά Πολυτεχνείο,Φυσικομαθηματικό και Ιατρικές σχολές)ουδείς από εμάς διενοήθη,άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο,νά μήν διαβάζει στοιχειωδώς Αρχαία Ελληνικά και Λογοτεχνία..
Ηταν η νοοτροπία τής εποχής τέτοια..Φυσικά πάντα υπήρχαν καί οι αδιάφοροι..Αλλά ο μέσος όρος ενδιαφερόταν..
Τό stress τών εξετάσεων ήταν πολύ μεγάλο...Κουβαλιόντουσαν οικογένειες γιά δέκα μέρες από Καλαμάτα,Σπάρτη ,Τρίπολη στήν Πάτρα,μήνα Σεπτέμβριο και όχι Ιούνιο γιά να δώσουν τα παιδιά τους εισαγωγικές εξετάσεις...
Αυτό καταργήθηκε μετά τό 1979..
Αλλά ακόμα επικρατούσε η άποψη ότι το φροντιστήριο ήταν επικουρικό και ότι τήν βασική εκπαίδευση τήν παρείχε τό σχολείο..

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Καταλήψεις, παλι.

Και ποιο ακριβώς επαγγελματικό εφόδιο παρέχει το σημερινό λύκειο? Το λέω γιατί, σύμφωνα με τα γραφόμενά σου τουλάχιστον, η μετάβαση από τη λογική ενός συστήματος αμιγώς εγκυκλίων σπουδών στη λογική του σημερινού συστήματος αποσκοπεί στον εφοδιασμό του αποφοίτου με εφόδια προς το σκοπό της εύρεσης εργασίας (λες και ο απόφοιτος του 1960 τελείωνε το γυμνάσιο από χόμπυ).

Ισως δεν το εθεσα σωστα....εννουσα οτι ο μαθητης επιλεγει προσεκτικα να δωσει σημασια στα μαθηματα που θα τον βοηθησουν αργοτερα η εχουν αμεση σχεση με τη σχολη που θα επιλεξει αγνοωντας τα υπολοιπα...ενω παραλληλα με τη βοηθεια των φροντιστηριων προσπαθει ακομα περισοτερο να δωσει εκει τη βαρυτητα.....αυτο εννουσα με την λεξη ''εξιδικευση'' οσο αφορα το σχολειο..γιατι να ενδιαφερθει για το μαθημα της γλωσσας η των νεων ελληνικων η των αρχαιων...γιατι να τον απασχολει ο γραπτος λογος οταν θελει να γινει ηλεκτρολογος-μηχανολογος ? Οταν μαλιστα η αφιερωση χρονου σε αυτα..τον οδηγει σε αποκλιση απο το στοχο του...
Κανενα επαγγελματικο εφοδιο δεν δινει...μπορει ομως καποιος να βαλει τις βασεις για να υπερισχυσει καποιων αλλων οσο αφορα την εισοδο του σε καποιο πανεπιστημιο..και επομενως να εχει πλεονεκτημα οσο αφορα την επαγγελματικη αποκατασταση
Τουλαχιστον με το σημερινο συστημα και δεδομενα

Απάντηση: Re: Απάντηση: Καταλήψεις, παλι.

Πιστευεις οτι θα βοηθησει η αποσυνδεση ? Ισως...εξαρταται με ποιο τροπο θα επιτευχθει ...ας παρουμε την προταση του Διονυση για προπαρασκευαστικο ετος...πιστευεις οτι τα προηγουμενα χρονια οι μαθητες δεν θα επιδωθουν σε ενα νεο αγωνα για να ειναι ετοιμοι γιαυτο το κρισιμο ετος ? Θα δωσουν την δεουσα σημασια στις γενικες γνωσεις ?Εγω ειμαι απαισιοδοξος...πολυ φοβαμαι οτι επειδη τοτε δεν θα υπαρχει και ο απαραιτητος μπουσουλας...θα υπαρχουν ακομα πιο σπασμωδικες κινησεις απο τους γονεις...και ακομα πιο πιεστικη κατασταση...

Θά αναλάβουν τό προπαρασκευαστικό έτος τά Πανεπιστήμια μέ ξεχωριστό πρόγραμμα ανά σχολή..Καί φυσικά η επιλογή θά πρέπει νά είναι πολύ αυστηρή..
Stress πάντα θά υπάρχει.Αλλά τουλάχιστον το Απολυτήριο Λυκείου θά έχει μιά αυθύπαρκτη αξία..
Υ.Γ
Θέλει χρόνο γιά να αλλάξει η σημερινή νοοτροπία,δέν διαφωνώ....

Γιατί, οι απόφοιτοι Λυκείου του 1978 σαν τον Σπύρο δεν έμπαιναν στο Πανεπιστήμιο? Γιατί αυτό λες γράφοντας ότι σήμερα το λύκειο, μπορεί να μην δίνει αυτοτελώς επαγγελματικώς εκμεταλλεύσιμα εφόδια, όμως δίνει εφόδια για την είσοδο στα ΑΕΙ.

Γιατί, οι απόφοιτοι Λυκείου του 1978 σαν τον Σπύρο δεν έμπαιναν στο Πανεπιστήμιο? Γιατί αυτό λες γράφοντας ότι σήμερα το λύκειο, μπορεί να μην δίνει αυτοτελώς επαγγελματικώς εκμεταλλεύσιμα εφόδια, όμως δίνει εφόδια για την είσοδο στα ΑΕΙ.

Ναι εμπαιναν τοτε και τωρα και στο μελλον..αλλα οπως ειπε και ο Σπυρος αλλη η νοοτροπια των καιρων εκεινων...τοτε ο δασκαλος ηταν πραγματικα δασκαλος προσπαθουσε να δωσει καποια πραγματα στο παιδι δειχνοντας υπομονη και κατανοηση..πραγμα που τεινει ολοενα και περισσοτερο να εκλειψει τωρα...και φυσικα φταινε και οι μαθητες που δεν δειχνουν την παραμικρη σημασια στο μαθημα ...και γιατι αλλωστε ?Αφου θα τα ξανακουσουν και θα εχουν και το χρονο να λυσουν και τις αποριες τους

Επισης πιστευω οτι τα θεματα των εξετασεων ολοενα και δυσκολευουν...τουλαχιστον τοτε στα χρονια μου-πανελληνιες 4 μαθηματα- με συνεπεια το σχολικο βιβλιο να ειναι πρακτικα αχρηστο...και ο καθηγητης να μην μπορει να προετοιμασει σωστα τα παιδια ουτε και να εχει τον απαιτουμενο χρονο...(θυμαμαι τοτε τον Τεμπονερα που μας εφερνε και δικες του ασκησεις ....)

Τωρα πια πιστευω οτι αν προσπαθησεις να δωσεις βαρυτητα σε ολα χαμμενος θα βγεις....

..εντάξει, κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα ίδια σκηνικά, λίγο πολύ τραβηγμένο το βρίσκω. Αρχίζουμε καταλήψεις το Νοέμβριο και λίγο μετά τη πρωτοχρονιά το λήγουμε...

Απάντηση: Re: Καταλήψεις, παλι.

Θα μου επιστρέψετε να επσημάνω και μια άλλη αιτία για τις καταλήψεις, αιτία που συνήθως προσπερνούμε στα γρήγορα.

Πολλοί νέοι απορρίπτουν το μοντέλο της ένταξης σε ένα ασφυκτικό σύστημα εργασίας και ζωής (διάβασμα τώρα, δουλειά συνέχεια μετά, παιδιά, γυναίκα, δουλειά μέχρι να πεθάνεις). Αντιδρούν, άλλο παθητικά και άλλοι ενεργητικά. Για πολλούς τέτοιους νέους η κατάληψη είναι η αντίδραση. Η αντίδραση όχι για να έχουν καλύτερες αίθουσες, βιβλία, καθηγητές, κλπ. αλλά για να έχουν ένα άλλο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζήσουν. Την κατάληψη δεν την κάνουν για πλάκα, αλλά για να ζήσουν όπως θέλουν αυτοί και όχι όπως ορίζει το σύστημα.

Φυσικά χαβαλεδάκηδες υπάρχουν πολλοί, ίσως είναι και η πλειοψηφία, αλλά οι χαβαλεδάκηδες δεν αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των καταλήψεων...

Αυτό που λέει ο Βλάσης ακούστε το προσεχτικά, είναι πολύ ουσιαστικό!
Καταλήψεις πολλές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Άλλες σημαντικές, άλλες δικαιολογημένες άλλες αδιάφορες και αδικαιολόγητες και άλλες παντελώς γελοίες!

Όμως ακόμα και στην πιο άσκοπη κατάληψη, πίσω και από τα πιο γελοία αιτήματα, υπάρχει πάντα, ακόμα και υποσυνείδητα, ένα αίτημα-κραυγή: "Δεν γουστάρουμε τα σχολειά σας!", "we don't need no educaτion..." "Σας γαμώ τα λύκεια"...

Τα έχουμε ζήσει, δει και ακούσει εδώ και δεκαετίες. Τα ξέρουμε όλοι! Στην Ελλάδα το πράγμα παρα έγινε εδώ και 20-25 χρόνια. Το σχολείο είναι άχαρο, αναχρονιστικό, βαρετό, αδιάφορο! Ένας μηχανισμός ξεκούρδιστος αλλά και απαιτητικός που αντιμετωπίζει τα παιδιά σαν καθαρόαιμα αραβικά κούρσας. Σαν μελλοντικά γρανάζια της παραγωγής. Όχι σαν έφηβους που μετέχουν στην διαδικασία της κοινωνικοποίησης-μόρφωσης.

Τα παιδιά δεν περνάνε καλά στο σχολείο. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα! Τα περισσότερα το βαριούνται αφόρητα. Το σχολείο είναι αποτυχημένο!

Αυτό το ζήτημα θέτουν επί τάπητος οι καταλήψεις. Την συνολική άρνηση αυτού του σχολείου. Γι αυτό έχει γίνει έθιμο πια και τόσο εύκολα τα παιδιά καταλύουν το σχολικό περιβάλλον. Γιατί δεν το σέβονται καθόλου. Το καταργούν αυτά, και καλά κάνουν, αφού εμείς αποτύχαμε να τους δώσουμε ένα σχολείο που θα τους άξιζε.

Και νομίζω ότι αυτό είναι το μέγα ζήτημα: "Τι σχολείο πρέπει να φτιάξουμε και σε ποια κοινωνία"

Προσυπογράψω τα σχόλια του Fuse. Πρέπει να αλλάξει όλη η αντίληψή μας περί του τι σημαίνει εκπαίδευση και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικότερο πρόβλημα από όλα τα άλλα που συζητάμε για την παιδεία. Αλλά αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Δεν νομίζω ότι είναι καν πιο έντονο στην Ελλάδα από ό,τι αλλού, παρ' όλο που οι καταλήψεις είναι μάλλον ελληνική πρωτοτυπία.

Καθίστε λίγο βρε παιδιά, και πότε τα παιδιά αγαπούσαν το σχολείο και τη διδασκαλία?
Ακόμη και στη μετακατοχική Ελλάδα που υποτίθεται πως διψούσαν για μάθηση, νομίζω το έβλεπαν ως μέσο διαφυγής από την κακομοιριά, το οποίο όμως είναι θεώρηση μεγάλου και όχι παιδιού. Όχι, πείτε μου πότε. Ακόμη και από το το κείμενο του Γληνού (?) που θυμάμαι κάναμε στα κείμενα κάπου στο γυμνάσιο (?), για τον "δασκαλάκη" του, καταλαβαίνεις τη δυσφορία που αισθάνεται μία νέα και εξ ορισμού ζωηρή προσωπικότητα με την υπαγωγή της στους κανόνες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Δεν λέω ότι δεν έχει παραγίνει άχαρο και βαρετό και τεχνοκρατικό το σύστημά μας, αλλά δεν το βλέπω σαν κάτι εντελώς νέο το "we don't need no education".
Πιθανόν και τα μικρά Αθηναιόπουλα να τραγουδούσαν κανένα στίχο "ου χρη παιδείας" ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων.

Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι είναι εντελώς αδόκιμο να συγκρίνουμε την εποχή μας με τη σημερινή εποχή για 2 λόγους:

1. Ότι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο μαθητικός πληθυσμός που τελείωνε Λύκειο ήταν μικρό κλάσμα του μαθητικού πληθυσμού που ξεκινούσε το δημοτικό σχολείο. Άρα ο μέσος μαθητής του 1970, 1975, 1985 δεν είναι αυτός που τελείωσε άνετα το Λύκειο και βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ή σε κάποιο ΤΕΙ όπως σήμερα, αλλά κάποιος που τελείωσε το Λύκειο με το ζόρι ή δεν το τελείωσε.

Σήμερα σχεδόν όλα τα παιδιά (σε ποσοστό 80% της πλέον) τελειώνουν 12 χρόνια εκπαίδευσης, ακόμη κι αν σιχαίνονται το σχολείο.

2. Ότι παλιότερα είχαμε πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Τώρα στο σχολείο τα παιδιά είναι με ένα πιστόλι στον κρόταφο για την επίδοσή τους, τεστ, διαγωνίσματα, εργασίες, κλαμπ συνέχεια, εξωσχολικές δραστηριότητες άπειρες . Μόνο τα μαθήματα και την ύλη τους να δείτε φθάνει. Ο γιος μου στην Α' δημοτικού έχει 2 ώρες διάβασμα κάθε απόγευμα ακατέβατα. 9 βιβλία πήρε και η σάκα του ζυγίζει 3,6 κιλά. Εμείς δεν ήμασταν έτσι. Είχαμε 8-9 μαθήματα και τώρα όλες οι τάξεις έχουν 12+. και η ύλη είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη που κάναμε εμείς. Οι μαθητές, με βάση το σχεδιασμό δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν ανάσα. Και στο πανεπιστήμιο τα ίδια. Εχω αυξήσει την ύλη κατά 50-100% (επειδή το ίδιο γίνεται και στο εξωτερικό), έχουν σε 2 από τα 3 μαθήματα εργασία υποχρεωτική, συμπληρωματικές εργασίες σε όλα τα μαθήματα (μαζεύω σχεδόν 200 εργασίες το εξάμηνο) και φυσικά έχουν πρακτική άσκηση παράλληλα με τις σπουδές τους για ένα εξάμηνο. Καλό το ERASMUS (ένα εξάμηνο στο εξωτερικό), αλλά εγώ συνάντησα μέχρι στιγμής μόνο έναν (το ξαναλέω έναν) γονιό στις σχεδόν 200 περιπτώσεις που να μην υποχρέωσε τον/την κανακάρη του να σπουδάσει στο εξωτερικό και ταυτόχρονα να διαβάζει για να περάσει όλη την περίοδο είτε τον Ιούνιο, είτε το Σεπτέμβριο.

Και αφού βγούνε από αυτό το τρένο, θα τους πούμε τώρα τέρμα η ξεκούραση και άντε να δουλέψετε για 45 χρόνια με λιγότερο από αυτό που παίρνει ο πατέρας σου με τα μισά δικά σου προσόντα, και ο οποίος θα βγει στη σύνταξη 15 χρόνια νωρίτερα από ότι εσύ; Και ξέρεις τα δικά σου παιδιά δεν θα τα κρατώ για να δουλέψεις, αλλά τα δικά μου τα κράτησε η δική μου η μάνα;

:BDBDG54:

Εάν λοιπόν Βλάση στο τέλος των 6 ετών του Δημοτικού ο γιος μου, που ξεκίνησε φέτος στο Πειραματικό, με 15 μόλις παιδιά στην τάξη, δεν έχει αποκτήσει περισσότερες ή τουλάχιστον τις ίδιες γραμματικές γνώσεις σε σχέση με εμένα, ο οποίος τελείωσα ένα κοινό δημοτικό με 30 παιδιά στην τάξη, τότε το σύστημα εκπαίδευσης, τα βιβλία και οι διδακτικές μέθοδοι θα είναι απλά για πέταμα (καθώς οι οικογενειακές συνθήκες είναι παρόμοιες).

Εάν λοιπόν Βλάση στο τέλος των 6 ετών του Δημοτικού ο γιος μου, που ξεκίνησε φέτος στο Πειραματικό, με 15 μόλις παιδιά στην τάξη, δεν έχει αποκτήσει περισσότερες ή τουλάχιστον τις ίδιες γραμματικές γνώσεις σε σχέση με εμένα, ο οποίος τελείωσα ένα κοινό δημοτικό με 30 παιδιά στην τάξη, τότε το σύστημα εκπαίδευσης, τα βιβλία και οι διδακτικές μέθοδοι θα είναι απλά για πέταμα (καθώς οι οικογενειακές συνθήκες είναι παρόμοιες).

Αν δεν καθίσεις εσύ ο ίδιος και κόντρα σε πολλές αντίξοες συνθήκες να του εμφυσήσεις τον "παλιό τρόπο σκέψης" και να απέχεις συστηματικά απο τα καταστροφικά φροντιστήρια που δίνουν μασημένη τροφή, τότε ο υιός σου θα εχει σίγουρα πολύ μικρότερη "κρίση" απο την δική σου, έστω κι αν διαθέτει περισσότερη "στείρα" γνώση. Αυτό θα το δεις περισσότερο στο γυμνάσιο και ακόμη πιο πολύ στο λύκειο και ευτυχώς στις πανελλαδικές μπαίνουν συχνά θέματα κρίσεως όπου ...μπαίνει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Δεν ξέρω πάντως με ποιά λογική λειτουργει το πειραματικό.

Δεν εννοούσα ότι είμαι απόφοιτος δημοτικού, μιλούσα για σύγκριση επιπέδου μετά το πέρας των 6 τάξεών του. Τι παραπάνω θα ξέρει δηλαδή ο γιος μου από όσα ήξερα εγώ πριν μπω στο γυμνάσιο.

Στους 2 (και λιγότερο) πρώτους μήνες, δεν είδα διαφορά στον τρόπο διδασκαλίας από τα λοιπά δημοτικά (όπου νοιάζεται εννοείται και λίγο ο δάσκαλος). Μόνο στις δραστηριότητες του ολοήμερου υπάρχει σαφής διαφορά. Σίγουρα οι γονείς της τάξης του μεγάλου μου, βλέπω ότι νοιαζόμαστε παραπάνω από το μέσο όρο και δεν τα αφήνουμε στην τύχη τους, αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει οπουδήποτε. Θα δείξει....

Εννοείται πως ουτε εγω εννοούσα ότι εισαι απόφοιτος δημοτικού! Δεν ειπα κατι τετοιο! Επίσης είναι σίγουρο πως οι βάσεις του καλού μαθητή (και καλού χαρακτήρα...να μην ξεχνάμε και την διαγωγή) μπαίνουν στο δημοτικό, αλλά η "εξαργύρωση" όλης της μαθητικής πορείας στην ελληνική κοινωνία γίνεται με τις πανελλαδικές εξετάσεις της τρίτης λυκείου, πιστεύω δηλαδή πως άν υπάρξουν διαφορές θα τις δεις στο επίπεδο "κρίσης" στο λύκειο. Δηλαδή στο κατα πόσο ο υιός σου θα έχει μάθει να σκέφτεται και όχι απλά να παπαγαλίζει, όπως κάνει μία μεγάλη πλειοψηφία μαθητών σήμερα.

δεν ξερω ακριβως ολους τους λογους που αναγκασαν τους μαθητες σε καταληψη αλλα ειδα κατι σχολεια που εδειξε η τηλεοραση ..... ηταν πραγματικα ΑΧΟΥΡΙΑ !!!!!!!!

εστω και γιαυτο αν κανουν οι μαθητες καταληψη τους τιμα !

Και ποιός τα έκανε αχούρια;
Και έστω ότι δεν φταίνε αυτοί που έγιναν αχούρια αλλά η πολιτεία που δεν τα συντηρει όσο πρέπει, μετά την κατάληψη τα αφήνουν σε καλύτερη κατάσταση ή ακόμη και τα ικανοποιητικού επιπέδου...γίνονται αχούρια;
Στην Αφρική που κάνουν μάθημα στον στάβλο ..γιατι δεν κάνουν κατάληψη;
Πολύ απλά τα έχουμε παραχαιδεμένα και σαφώς και φταίνε και οι γονείς για τέτοιες πρακτικές που ακόμη κι αν έχουν αιτιολογία δεν τιμούν κανένα. Αν θες να διαμαρτυρηθείς για κάτι, μάζεψε τους συμμαθητές σου "εκτός ώρας μαθήματος" και κάνε πορεία στην Νομαρχία καταθέτοντας τα αιτήματά σου, ώστε να πάρεις και την κοινωνία με το μέρος σου.
Μεθαύριο που θα κάνουν κατάληψη και τα δημοτικά να δούμε τι θα πείτε οι υπέρμαχοι αυτού του απαράδεκτου μέσου πάλης.

Αν δεν καθίσεις εσύ ο ίδιος και κόντρα σε πολλές αντίξοες συνθήκες να του εμφυσήσεις τον "παλιό τρόπο σκέψης" και να απέχεις συστηματικά απο τα καταστροφικά φροντιστήρια που δίνουν μασημένη τροφή, τότε ο υιός σου θα εχει σίγουρα πολύ μικρότερη "κρίση" απο την δική σου, έστω κι αν διαθέτει περισσότερη "στείρα" γνώση. Αυτό θα το δεις περισσότερο στο γυμνάσιο και ακόμη πιο πολύ στο λύκειο και ευτυχώς στις πανελλαδικές μπαίνουν συχνά θέματα κρίσεως όπου ...μπαίνει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Δεν ξέρω πάντως με ποιά λογική λειτουργει το πειραματικό.

Συμφωνω με αυτο που εγραψες στην αρχη..πολυ μεγαλη η συμβολη του γονιου...μετα μου το χαλασες...
Τι ακριβως εννουμε κριση ? Γιατι αν εννουμε ''κριση'' να μπορεις να λυσεις ενα προβλημα(ας πουμε μαθηματικο) που θελει τροπο σκεψης λιγο πιο πολυπλοκο απο αυτον που θα σου μεταδωσει το σχολικο βιβλιο...τοτε εγω λεω ..ζητω τα φροντιστηρια

Ούτε στο τελευταίο είναι χρήσιμα τα φροντιστήρια. Οι μαθητές μόλις δουν πρόβλημα που δεν το διδάχθηκαν στο φροντιστήριο, σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Τουλάχιστον έτσι γινόταν όταν πήγαινα Λύκειο. Να είναι τώρα καλύτερα?

Με την κρίση καταλαβαίνω το σύστημα σκέψης, την ικανότητα αφαίρεσης κλπ κλπ. Το ότι για παράδειγμα η συνθήκη των Μουδανιών υπογράφηκε το 1922 όλοι λίγο πολύ μπορούν να το μάθουν, αλλά παραμένει μία σκέτη πληροφορία.

Πολύ απλά send το Πειραματικό δεν είναι πλέον πειραματικό, ούτε καν πρότυπο. Καταργήθηκαν πριν 3 χρόνια ακόμη και αυτό της Μαρασλείου.