Μετά από δουλειά αρκετών ημερών...
Επιδαπέδιο φωτιστικό από φτελιά, δάφνη και καπλαμά πεύκου.
Πολύπλοκη και χρονοβόρα κατασκευή με ελάχιστα ηλεκτρικά εργαλεία και αρκετά εργαλεία χειρός.
Υλικά κατασκευής
- Ξύλο φτελιάς (κορμός)
- Κλαδιά φτελιάς
- Κλαδιά δάφνης
- Καπλαμάς Πεύκου
- Τροφοδοτικό ταινιών LED 24W (12V)
- 1.3 μέτρα ταινία LED 14.4 W/m, αδιάβροχη, ζεστό λευκό
Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν: Παγκοπρίονο, κουρευτικό περιθωρίων, έκκεντρο τριβείο, τριβείο δέλτα, δραπανοκατσάβιδο, σκαρπέλο, πλάνη χειρός.
Διαδικασία κατασκευής:
Η βάση του φωτιστικού φτιάχτηκε από ξύλο φτελιάς (κούτσουρο) το οποίο σχίστηκε στο παγκοπρίονο, ξεφλουδίστηκε με σκαρπέλο και πλανίστηκε με πλάνη χειρός. Έπειτα τρίφτηκε αλά Diabolic (40-60-80-100-120-180-240-320-400-500).
Ο Στύλος του φωτιστικού φτιάχτηκε από κλαδί φτελιάς (εξ ου και το διαφορετικό χρώμα - λόγω διαφορετικών ιδιοτήτων), το οποίο και ξεκλαδίστηκε με πριόνι, ξεφλουδίστηκε με σκαρπέλο και τρίφτηκε αλά Diabolic. Έπειτα δημιουργήθηκαν οι υποδοχές για τα οριζόντια κλαδιά με τρυπάνι φτερού και η υποδοχή για το καλώδιο ρεύματος με κουρευτικό περιθωρίων.
Τα οριζόντια κλαδιά ξεφλουδίστηκαν και τρίφτηκαν με την ίδια μέθοδο και δέθηκαν με τον στύλο του φωτιστικού με μία καβίλια (δίχως κόλλα λόγω σχεδόν άψογης εφαρμογής). Κατόπιν τα κάθετα κλαδιά (δάφνη) (αφού ξεφλουδίστηκαν και τρίφτηκαν) μπήκαν στα οριζόντια κλαδιά με τρύπες (όπως παραπάνω) και λίγη κόλλα στις άκρες τους.
Έπειτα φτιάχτηκε το μόρσο για το ένωμα της βάσης με τον στύλο (με σκαρπέλο και τρυπάνι forstner). Στην συνέχεια για το δέσιμο (εκτός από την σφιχτή εφαρμογή) χρησιμοποιήθηκε κόλλα titebond II και μία βίδα (η μοναδική της κατασκευής εκτός από τις 2 για την στήριξη του τροφοδοτικού).
Το καπέλο του φωτιστικού φτιάχτηκε από καπλαμά Πεύκου ο οποίος και ήταν αρκετά "tricky" στην διαχείριση και μορφοποίηση του.
Αρχικά για να συμμαζευτεί λίγο (λόγω διαστάσεων) κόπηκε με πολύ προσοχή και με κομμάτι OSB από πάνω του στο παγκοπρίονο με πολύ καλά αποτελέσματα.
Έπειτα με έναν οδηγό από Corian (δώρο από τον φίλο) και με ένα πριονάκι ήρθε στις τελικές διαστάσεις.
Στην συνέχεια τρίφτηκε προσεκτικά με τριβείο δέλτα σε χαμηλές στροφές και με πολλά και απαλά περάσματα με 240 -400 άρια γυαλόχαρτα έτσι ώστε να λεπτύνει και να φαίνονται ακόμα καλύτερα τα νερά του.
Για να κάτσει καλά στο φωτιστικό διαμορφώθηκαν 3 υποδοχές (η μία μεριά είναι πιο ψηλή οπότε δεν χρειάστηκε και 4η εγκοπή) με πριόνι μελαμίνης.
Κατόπιν αυτού τοποθετήθηκε μέσα στις εγκοπές και με την χρήση δραπανοκατσάβιδου δημιουργήθηκαν 6 τρύπες και περάστηκε δερμάτινο κορδόνι και λίγη κόλλα έτσι ώστε να ενωθεί η μία άκρη με την άλλη αλλά και να ενισχυθεί λίγο το οπτικό αποτέλεσμα.
Φινίρισμα: 2 χέρια βρασμένο λινέλαιο + πορτοκαλέλαιο τόσο για τον σκελετό του φωτιστικού όσο και για τον καπλαμά.
Υ.Γ: Όμορφο ε?![]()
Ευγένιε κανενα προβλημα και σε ευχαριστω για την κριτικη σου. Ειναι πολυ ασχημο( τουλαχιστον για μενα) να χρησιμοποιησω καποιο ακομα υλικο για να κρυψω το καλωδιο. Αλλωστε οπως προειπα δεν φαινεται καθολου. Επισης λογω της ιδιομορφιας του στιλου, δεν γινεται το καλωδιο να περασει εσωτερικα του, ουτε φυσικα να εντοιχιστει με καποιο τροπο και το τροφοδοτικο μεσα του.
Επισης εγω προσωπικα τις κατασκευες των υπολοιπων μελων δεν τις βλεπω ποτε σαν αγοραστης αλλα σαν προσπαθειες και κυριως επιτευγματα καποιων που ασχοληθηκαν και μοχθησαν για αυτο και στο τελος εμειναν και πολυ ευχαριστημενοι οι ιδιοι.
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Φανταστικο επαγγελματικο αποτελεσμα. Να δουμε τωρα αν θα αρεσει και στα ψάρια!!!!
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.