Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

kostas k

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,983
Μελίσσια
Και μετά το αστάρωμα ξανά στοκάρισμα με ακρυλικό στόκο??? Τι φάση είναι πάλι αυτη; Ομολογώ 1η φορά το ακούω, αλλά από την άλλη ακόμα δεν έχω γράψει χιλιόμετρα ώστε να έχει κάποια ιδιαίτερη βαρύητα το γεγονός ότι το ακούω 1ο φορα.
Αντιλαμβάνομαι ότι η φάση ειναι μετά τα στοκαρίσματα, τριψίματα και αστραρώματα, έχεις μια τελευταία ευκαιρία να διορθώσεις οτιδήποτε ψιλικοκό σου έχει ξεφύγει ή δημιουργήθηκε από τα προηγούμενα βήματα με την χρήση ακρυλικού στόκου και ελαφρύ γιαλοχαρταρίσματος. Σε αυτή την περιπτωση έστω και τοπικά με ενα πινελάκι πρέπει να το ασταρώσεις το σημείο αυτό ή ο κινδυνος να το κάνεις χειρότερο είναι μεγαλύτερος από το να το αφήσεις ως έχει αστάρωτο σε αυτο το σημείο; Τέλος εκτός από τον κλασσικό ακρυλικό στόκο ξύλο σε μορφή πλαστελίνη, έχω δει να κυκλοφορούν στόκοι και σε μορφή πάστας. Για αυτή την δουλειά είναι φτιαχμένοι ή είναι άσχετος τελείως ο λόγος ύπαρξης τους;

Last edited:

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,794
Αθηνα
Εάν τον περάσεις από πάνω και δεν το βγάλεις επειδή ο ροζος είναι το "κινουμενο" σημείο του ξύλου θα ανοίξει περιμετρικά...ο στοκος δεν μονωνει...!!!
Αναφέρω τα παραπάνω γιατί σε πολλές κάσες καινούργιες με σουηδικό ξύλο είχαμε πολλαπλά θεματα,ειδικά όταν ήταν φρέσκα τα ξύλα αλλά και σε αλλα παλιότερα...
Τα έχω κάνει και ξέρω οτι δεν γίνεται δουλειά...

Όσο αφορά το στοκαρισμα με σιδηρόστόκο ειναι κύριος για βαθειά μερεμετιά σε ξύλα και όχι γενικότερα...πρέπει πρώτα να ασταρωθει και εποιτα να μπει..
Σε σχέση με άλλους στόλους είναι πιο συμπαγές και δυνατότερο και σε ξυλεια για αρχικο γέμισμα τρυπων είναι ότι πρέπει..για γενικη χρήση δεν κάνει...Δεν δουλευται όπως ο ακρυλικος...

Ο ακρυλικο στοκος είναι για τα τελικά φινίρισματα όπως το είπες και πρέπει οπωσδήποτε να ασταρωθει τοπικά πριν την ριπολινη γιατί θα αφήνει μπάλωμα...!!

Εγώ εδώ και μια 20έτια χρησιμοποιώ αυτόν...
Ειναι για μικρογεμισματα και στρώσιμο επιφανειών....τρίβεται εύκολα και δεν ριγματωνει....

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,981
Κορωπί
Οπως τα λεει ο Κωστης για τους ροζους ... θελουν βγαλσιμο ... εαν και εφοσον το ξυλο ειναι "φρεσκο" ... ενδεικτικα, μπορει να εχει και ρετσινι, οπου και εκει θελει δουλιτσα.
Μετα απο χρονια, στο σημειο οπου υπαρχει ροζος ή θα αποχρωματιστει ή θα κανει μικρο εξογκωμα
Αντι για ακρυλικο στοκο, ο σιδηροστοκος εαν φτιαχτει πιο "ελαφρυς" (με λιγοτερο σκληρυντη), μπορει να δουλευτει πολυ ομαλα για τελευταιο χερι αλλά θα παραταθει η ωριμανση του.

• Like
Reactions: nikfor and KOSSTV

vagos08

AVClub Enthusiast
29 May 2010
1,066
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά.το σκ που θα συνεχίσω θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας.

• Like
Reactions: KOSSTV

anastasg

AVClub Addicted Member
11 January 2011
2,799
Αθήνα
Αντε επιτέλους να σε δούμε στα πάτρια εδάφη και στο εργαστήριο Κυριακο.
Παρε τηλέφωνο όταν έρθεις

• Like
Reactions: enduras1

vagos08

AVClub Enthusiast
29 May 2010
1,066
Βαγγελη τι διαστασεις το φτιαχνεις? Για τι στρωμα?
Σε λιγο θα το ξεκινησω και εγω.
Κυριακο το έχω φτιάξει για στρώμα 190-90
Το έχω φτιάξει έτσι ώστε να μπει από κάτω Συρόμενος μηχανισμός για δεύτερο στρώμα.εχω κάτι σχέδια άμα θες!

Nektarios2015

AVClub Fanatic
4 March 2015
10,384
Έφτιαξα μάλλον μετέτρεψα ένα υπάρχον τραπέζι μελαμίνης (πάλι δικής μου κατασκευής) από τετράγωνο με συρτάρι σε οβάλ με ξύλινα πόδια. Πόδια από πεύκο βαμμένα σε ανήλινη καρυδιάς. Επειδή το πεύκο δεν μου έφτανε προσάρμοσα και ένα μικρό ραφακι για τα τηλεχειριστήρια

Δεν έχω πολλές φωτογραφίες από την όλη πορεία.
received_1138504480438531.jpeg

received_530290185789980.jpeg

received_1174157643192402.jpeg

Attachments

• IMG_20221031_085041.jpeg
    IMG_20221031_085041.jpeg
    6.4 MB · Views: 13

Nektarios2015

AVClub Fanatic
4 March 2015
10,384
Δεν είναι καπλαμας. Μελαμίνη είναι με ταινία για σοκορα γύρω γύρω. Είναι διπλή 16αρα αν θυμάμαι καλά μελαμίνη βιδωμενη. Το ραφακι είναι συναρμολογούμενο εν μέρει. Είναι ένα Π που βιδωθηκε στην επιφάνεια και το κάτω μέρος βιδωθηκε με γωνιακά που δένουν ντουλάπες κλπ. Στο οποίο κάτω μέρος έχουν βιδωθει τα πόδια με απλές ξυλοβιδες και κόλλα αν θυμάμαι καλά 😝

anastasg

AVClub Addicted Member
11 January 2011
2,799
Αθήνα
Ωραίο βγήκε Νεκτάριε
Για δώσε πληροφορίες για τα κοψίματα στα πόδια, είναι διπλή φαλτσογωνιά ή με ξεγελάει η φωτογραφία;

enduras1

Moderator
Staff member
Κυριακο το έχω φτιάξει για στρώμα 190-90
Το έχω φτιάξει έτσι ώστε να μπει από κάτω Συρόμενος μηχανισμός για δεύτερο στρώμα.εχω κάτι σχέδια άμα θες.
Ναι φιλε αν δε σου κανει κοπος τα θελω!

• Like
Reactions: vagos08

Nektarios2015

AVClub Fanatic
4 March 2015
10,384
Ωραίο βγήκε Νεκτάριε
Για δώσε πληροφορίες για τα κοψίματα στα πόδια, είναι διπλή φαλτσογωνιά ή με ξεγελάει η φωτογραφία;
Ναι διπλη φαλτογωνια ειναι γυρω στους 30 και οι δυο. Δεν θυμαμαι ακριβως μοιρες παντως με μια δοκιμη κατεληξα στις κλισεις.

• Like
Reactions: anastasg

xxaris

Senior Member
22 October 2015
614
Χρειαζόμουν μια ραφιέρα για την αποθήκη, είχα κάποια ρετάλια και ξεκίνησα…..
Βρήκα λοιπόν δοκαράκια 5x5 εκατοστών, μήκους 70 εκ. περίπου το καθένα, τα οποία και ένωσα μεταξύ τους με μισοχαρακτό σύνδεσμο χρησιμοποιώντας ξυλόκολλα και βίδες. Το συνολικό μήκος των 4 δοκαριών και κατά συνέπεια το ύψος της ραφιέρας βγήκε 195cm.

IMG_20221012_104319.jpg

IMG_20221012_115947.jpg

Στη συνέχεια έκοψα όλα τα ξύλα που χρησιμοποίησα για τα ράφια.

IMG_20221017_115625.jpg

IMG_20221018_142525.jpg

Έφτιαξα λοιπόν 5 ράφια πλάτους 105cm και βάθους 47cm.

IMG_20221018_130321.jpg

Στα ράφια έφτιαξα βάσεις με πηχάκια από κόντρα πλακέ και mdf χρησιμοποιώντας βίδες και καβίλιες (σε όποιο σημείο δε μπορούσαν να μπουν βίδες) όπου πάνω σε αυτές τοποθέτησα με κόλλα και καρφωτικό φύλλα κόντρα πλακέ πάχους 6mm.

IMG_20221022_124928.jpg

IMG_20221107_124325.jpg

Με το τριβείο πέρασα όλα τα ξύλα και στο τέλος την έβαψα με ένα βερνίκι από το LIDL που είχα στην αποθήκη σε απόχρωση teak, συνολικά 3 χέρια.

IMG_20221107_130623.jpg

Και η ραφιέρα έτοιμη και στην θέση της.

IMG_20221112_124551.jpg

IMG_20221112_194528.jpg

Να σημειώσω ότι έκανα δοκιμή για την αντοχή της βάζοντας πάνω 4 δεκάκιλες μπουκάλες εμφιαλωμένου νερού και διαπίστωσα ότι το κάθε ράφι αντέχει τουλάχιστον 40 κιλά. Μπορεί να αντέχει και περισσότερο βάρος αλλά δεν δοκίμασα, εξάλλου δεν θα μπουν πολύ βαριά αντικείμενα πάνω.

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
36,510
Βριλήσσια
Καλη δουλεια μπραβο!!
Που τα βρηκες τα δοκαρακια οξιας?! Αυτα αντεχουν πολυ ζορι!!

Ωραιες οι μισοχαραχτες στις καθετες ενωσεις των δοκαριων. Τις ενισχυσες καθολου με βιδες?

xxaris

Senior Member
22 October 2015
614
Καλη δουλεια μπραβο!!
Που τα βρηκες τα δοκαρακια οξιας?! Αυτα αντεχουν πολυ ζορι!!

Ωραιες οι μισοχαραχτες στις καθετες ενωσεις των δοκαριων. Τις ενισχυσες καθολου με βιδες?
Ναι, έβαλα βίδες και από τις 2 πλευρές.

IMG_20221012_121822.jpg

Τα δοκαρακια, όπως και πολλά από τα ρεταλια που έχω, τα βρήκα πεταμένα έξω από ένα ξυλουργείο ;)

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,794
Αθηνα
Ωραιος...!!!!
Πολύ καλή και στιβαρη κατασκευή φενεται...!!!

Να μας πεις που είναι αυτό Ξυλουργείο που πετάει τόσο απονα τέτοια ξυλεια...!!😁

• Love
Reactions: xxaris