Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,794
Αθηνα
Φίλε kospap χαιρετώ την προσπάθεια σου όσο αφορά την κατασκευή του ντουλαπιου-μπάνιο σου...
Κάθε φορά που θα απασχολησαι με μια κατασκευή θα μαθαίνεις από τα λάθη της προηγούμενης και θα γίνεται όλο και καλύτερη...

Έχω 2 παρατηρήσεις/βοήθειες για την επομενη σου κατασκευή..

Όσο αφορά το κόψιμο της σοκοροταινιας με σκαρπελο θεωρώ ότι είναι αρκετά πιο επιφοβο να γίνει ζημιά η πληγή στο ξύλο από ότι να κοπεί με φαλτσετα η τριγωνικό ξυράφι...
Προσωπικά από την έχω "σιδερωσει" την ταινία καλά το κόψιμο είναι παιχνιδάκι...

Όσο αφορά το τρυπωπημα των μεντεσεδων θεωρώ ότι ειναι πιο απλά τα πράγματα...

Μαραγκός μου έχει πει ότι ο μεντεσες πρέπει να μπαίνει στα ακρα αφαιρώντας περιπου το 10% του μήκος του από κάθε πλευρά...αυτό μέχρι τότε 35-30εκ...

Δηλ αν το μήκος απο το πορτακι είναι 60 ο μεντεσες μπαινει 6 πόντους πιο κάτω από πάνω και κάτω..ξεκινοντας η αρχή του μεντεσε στους 54 πόντους και μέσα από κάθε πλευρά..
Αφού βρεις αυτό υπολογίζεις απο το κέντρο του μεντεσε 2,2εκ από μεσα προς στα εξω και κάνεις ένα προτρυπημα με 3mm η 4mm πριν βάλεις το 35αρη ώστε η ακιδα να κάτσει ακριβώς εκεί που θες για να γίνει σωστή η τρύπα...

Τα παραπάνω άμα τα κάνεις 3-4 φορές και εξοικιωθεις μεσα 2-3 λεπτά θα τα τελειώνεις...
Εμένα μου φενεται πλέον εύκολο...

dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,176
@kospap
Ευχαριστούμε για το φωτορεπορτάζ - μας χρωστάς φωτο από το τελειωμένο ντουλάπι.
Για τους οδηγούς συρταριού, εγώ βάζω ένα λεπτό πηχάκι στον πάτο του κουτιού για να τοποθετήσω ίσια τον πρώτο οδηγό (κάτω-κάτω), Μετά, ένα πηχάκι σαν κι αυτό που δείχνεις στην φωτογραφία πάνω στον πρώτο οδηγό για να τοποθετήσω τον 2ο κ.ο.κ
Στην τρίτη φωτογραφία σε αυτό το ποστ, το πηχάκι που γράφει 15 (χιλιοστά) είναι για τον πρώτο οδηγό, και η μελαμίνη που γράφει 17εκ είναι για τους απο πάνω οδηγούς.

• Like
Reactions: nikfor

dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,176
Να βάλω κι εγώ τις τελευταίες φωτογραφίες από τα ντουλάπια.

Ο 1ος και 2ος όροφος τελειωμένος.
00.jpg

Ο 3ος όροφος...
01.jpg

... που λόγω λάθους σχεδιασμού χρειάστηκε να τον ψηλώσω κάνα πόντο.
02.jpg

Να πω και δυό λόγια για την τοποθέτηση των συρταριών. Συνήθως η πρόσοψη είναι ξεχωριστό κομμάτι, οπότε βάζεις τα κουτιά των συρταριών όσο πιο καλά μπορείς και μετά κρύβεις τις όποιες ατέλειες στοιχίζοντας καλά τις προσόψεις (με μειονέκτημα ότι κάθε συρτάρι πρέπει να μπαίνει σε συγκεκριμένη θέση). Αυτή τη φορά, οι προόψεις ήταν ένα με το συρτάρι, οπότε χρησιμοποιώντας τις βίδες στην μακρόστενη τρύπα της φωτογραφίας, τοποθέτησα το συρτάρι, μέτρησα πως έβγαινε το κενό ανάμεσα στα συρτάρια και μετά μετατοπίζοντας τον οδηγό πάνω-κάτω το έφτιαξα έτσι ώστα τα κενά των συρταριών να έχουν το ίδιο άνοιγμα. Μετά την ρύθμιση έβαλα και επιπλέον βίδες στις υπόλοιπες τρύπες του οδηγού.
03.jpg

Για χερούλια έβαλα κάτι παλιά μεταλικά , αφού τα έτριψα με το φτερωτό γυαλόχαρτο του λιντλ - δεν το είχα ξαναχρησιμοποιήσει και έκανε καλή/γρήγορη δουλειά. Μετά αστάρι σπρέι και μαύρη μπογιά σπρέι.
04.jpg

Ο οδηγός τρυπήματος για τα χερούλια. Για τα μικρά συρτάρια χρησιμοποίησα τον ίδιο οδηγό, αφού τον έκοψα περίπου στην μέση.
05.jpg

Και η τελειωμένη ραφιέρα/συρταριέρα. Εννοείται ότι όλα τα κομμάτια έχουν βιδωθεί μεταξύ τους και έχουν στερεωθεί στον τοίχο με βίδες/ούπα.
06.jpg

07.jpg

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,482
@kospap
Ευχαριστούμε για το φωτορεπορτάζ - μας χρωστάς φωτο από το τελειωμένο ντουλάπι.
Για τους οδηγούς συρταριού, εγώ βάζω ένα λεπτό πηχάκι στον πάτο του κουτιού για να τοποθετήσω ίσια τον πρώτο οδηγό (κάτω-κάτω), Μετά, ένα πηχάκι σαν κι αυτό που δείχνεις στην φωτογραφία πάνω στον πρώτο οδηγό για να τοποθετήσω τον 2ο κ.ο.κ
Στην τρίτη φωτογραφία σε αυτό το ποστ, το πηχάκι που γράφει 15 (χιλιοστά) είναι για τον πρώτο οδηγό, και η μελαμίνη που γράφει 17εκ είναι για τους απο πάνω οδηγούς.
δεν χρησιμοποιησα μηχανισμους για να κερδισω χωρο μια που το συρταρι ειναι περιπου 30χ30 εξωτερικα.
οντως για κατω οδηγο εβαλα ενα πηχακι 5 χιλιοστα και με κοπο βρηκα την θεση για του δευτερου συρταριου.

με την ευκαιρια να ρωτησω....πως υπολογισες αυτο το 17 εκατοστα σε σχεση με την φατσα του συρταριου και το υψος των πλαινων?

Όσο αφορά το κόψιμο της σοκοροταινιας με σκαρπελο θεωρώ ότι είναι αρκετά πιο επιφοβο να γίνει ζημιά η πληγή στο ξύλο από ότι να κοπεί με φαλτσετα η τριγωνικό ξυράφι...
Προσωπικά από την έχω "σιδερωσει" την ταινία καλά το κόψιμο είναι παιχνιδάκι...
το καλο με το σκαρπελο ειναι οτι εχει την απολυτως επιπεδη πλευρα στην κοψη, οποτε δεν προκειται να μαγκωσει και να σκαψει. Αντιθετα με την φλατσετα (κ τα κουζινομαχαιρα κρεατος), ή θα την βαλεις σε γωνια με κινδυνο να σκαψει, ή θα την βαλεις επιπεδα και θα εχεις ενα φρυζι/γρεζι στο τελος.
κανε μια δοκιμη, θα με θυμηθεις....στο τελευταιο 1/3 του περασματος των ταινιων δεν εκανα ουτε ενα λαθος. Και εβγαινε ακμη "ξυραφι"!

Μαραγκός μου έχει πει ότι ο μεντεσες πρέπει να μπαίνει στα ακρα αφαιρώντας περιπου το 10% του μήκος του από κάθε πλευρά...αυτό μέχρι τότε 35-30εκ...

Δηλ αν το μήκος απο το πορτακι είναι 60 ο μεντεσες μπαινει 6 πόντους πιο κάτω από πάνω και κάτω..ξεκινοντας η αρχή του μεντεσε στους 54 πόντους και μέσα από κάθε πλευρά..
στην περιπτωση μου πηρα μετρα απο ενα ντουλαπι στην κουζινα και τα μετεφερα.
για ενα πολυ κοντυτερο ντουλαπι πηγα με το ματι, αφηνοντας 2-3 εκατοστα απο την ακρη
χρησιμος ο κανονας που λες, θα τον χρησιμοποιησω σητν επομενη κατασκευη

• Like
Reactions: enduras1

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,482
Φωτογραφιων Συνεχεια

Συναρμολογηση της κασας των συρταριων

2e94191ddb4fd46d764013cce8e6ff6f.jpg

Προσθηκη της φατσας των συρταριων.

Το συρταρι μπηκε στην θεση του με ταινια διπλης οψης μπροστα. Ηρθε η φατσα, κολλησε πανω και στερεωθηκε επιπλεον με σφικτηρα (στην πραξη δεν χρειαοτανε).
Μετα συνδεθηκαν με 2 βιδες απο μεσα, + την βιδα του χερουλιου.
Το πηχακι απο κατω ειναι για να κρατηθει ενα κενο 3mm με το κατω πορτακι.
Επισης για να βγει τοσο οσο προς τα εξω το συρταρι και να πιασει με την φατσα, εβαλα προσωρινα ενα κομματι καπλαμα απο πισω σαν αποστατη.

d7b62998f9eaad4870605affab17de82.jpg

Η στηριξη των συρταριων

12328e44565b8e4545fdbea4b653e1fe.jpg

Το ντουλαπι στην θεση του, φωτογραφημενο ουτε καν μισο μισο...μια που ειναι 190χ34

080ada22e9c00ad4b5f4dc524a1eacd7.jpg

dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,176
Ενδιαφέρον ακούγεται το κόλπο με το σκαρπέλο, θα το δοκιμάσω.
Για να φτάσεις στα 17 εκ ο τύπος είναι: ύψος φάτσας (+) ύψος κενού ανάμεσα από συρτάρια (-) ύψος οδηγού.
Καλό είναι να κάνεις ένα σχέδιο πριν ξεκινήσεις την κατασκευή - έχει πολλές μετρήσεις και είναι εύκολο να μπερδευτείς αν δεν είσαι μαραγκός.

Ωραία δουλειά έκανες με τα ντουλάπια. Αν δεν έχεις ήδη βάλει, έχει κάτι αυτοκόλλητες άσπρες τάπες για να κρύψεις την βίδα της πρώτης φωτογραφίας.

xxaris

Senior Member
22 October 2015
614
Έχω δει επαγγελματία ξυλουργό να κόβει την σοκοροταινια με μια πλατιά λάμα από ροκανι χειρός, κάνοντας συνεχές κινήσεις λοξά, ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα, εκμεταλλευόμενος όλη την επιφάνεια κοπής της λάμας. Και το αποτέλεσμα ήταν κυριολεκτικά άψογο, κόβονταν ακριβώς εκεί που έπρεπε να κοπεί, χωρίς περιθώρια και χαρακιές πάνω στη μελαμίνη.
Και μου άρεσε ακόμα περισσότερο που είχε φτιάξει μια θήκη από δερμάτινη όπου έβαζε μέσα την συγκεκριμένη λάμα την οποία και είχε μόνο για αυτήν την δουλειά.

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,482
Ενδιαφέρον ακούγεται το κόλπο με το σκαρπέλο, θα το δοκιμάσω.
Για να φτάσεις στα 17 εκ ο τύπος είναι: ύψος φάτσας (+) ύψος κενού ανάμεσα από συρτάρια (-) ύψος οδηγού.
Καλό είναι να κάνεις ένα σχέδιο πριν ξεκινήσεις την κατασκευή - έχει πολλές μετρήσεις και είναι εύκολο να μπερδευτείς αν δεν είσαι μαραγκός.

Ωραία δουλειά έκανες με τα ντουλάπια. Αν δεν έχεις ήδη βάλει, έχει κάτι αυτοκόλλητες άσπρες τάπες για να κρύψεις την βίδα της πρώτης φωτογραφίας.
εβαλα στο τελος, αλλα ειχα στασχεδια κατι πιο elegant. ταπες απο την ιδια την μελαμινη
(δες το τι παραλαβαμε σημερα)
Αυτο που λες "ύψος κενού ανάμεσα από συρτάρια" ειναισ την ουσια το διαστημα απο το κατω μερος της φατσας μεχρι τον πατο του συρταριου, ετσι?

dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,176
Αυτο που λες "ύψος κενού ανάμεσα από συρτάρια" ειναισ την ουσια το διαστημα απο το κατω μερος της φατσας μεχρι τον πατο του συρταριου, ετσι?
Όχι, "ύψος κενού ανάμεσα από φάτσες" έπρεπε να το γράψω. Δες το παρακάτω:
- το πού θα "κάτσουν" οι φάτσες είναι ψιλοστάνταρ (έχει να κάνει με το μέγεθος του κουτιού). Εδώ στο σχέδιο έχουν ύψος 211mm και το κενό ανάμεσά τους (η χαραμάδα που θα φαίνεται) είναι 3mm.
-το ύψος του οδηγού(ράγα συρταριού) είναι 44mm, άρα θες έναν οδηγό τοποθέτησης με ύψος 211+3-44 = 170mm

- στην ουσία, εσύ διαλέγεις μόνο το διαστημα απο το κατω μερος της φατσας μεχρι τον πατο του συρταριου. Εδώ είναι 31mm, 16mm είναι η κάλυψη του κουτιού (κατά πόσο η φάτσα κρύβει το χείλος του κουτιού) συν 15mm o κενός χώρος κάτω από το 1ο συρτάρι. Κρατάς αυτό το διάστημα ίδιο και στα υπόλοιπα συρτάρια για να μπορούν να ανταλλάζουν θέση.
-επίσης, το πλαϊνό των συρταριών δεν παίζει κανένα ρόλο στις υπόλοιπες μετρήσεις. Σκέψου ότι στο σχέδιο θα μπορούσε να έχει ύψος 1εκ πάνω ή 2εκ κάτω και πάλι όλες οι υπόλοιπες μετρήσεις θα ήταν ίδιες
fatses.jpg

• Like
Reactions: KOSSTV and nikfor

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,482
μεχρι εδω καταλαβα...οι υπολογισμοι ειναι οι ιδιοι αν η φατσα βγαινει και πανω απο την κασα, οπως στην περιπτωση μου

dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,176
μεχρι εδω καταλαβα...οι υπολογισμοι ειναι οι ιδιοι αν η φατσα βγαινει και πανω απο την κασα, οπως στην περιπτωση μου
Ίδιοι είναι οι υπολογισμοί. Βασικά, για να καταλήξεις στο ύψος τις φάτσας (τα 211mm) ,έχεις ήδη υπολογίσει πόσο κάλυψη θες πάνω και κάτω από την κάσα (εδώ 16mm) και πόσο μεγάλα κενά ( εδώ 3mm ).

• Like
Reactions: KOSSTV

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,482
καταλαβα...στην περιπτωση μου βεβαια, οι φατσες βγηκαν απο το υψος του επιπλου που περισσεψε μετα τα ντουλαπια...το πηγα αναποδα!
ευχαριστω παντως, ειδικα αν εκανες το σκιτσο για μενα

dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,176
καταλαβα...στην περιπτωση μου βεβαια, οι φατσες βγηκαν απο το υψος του επιπλου που περισσεψε μετα τα ντουλαπια...το πηγα αναποδα!
ευχαριστω παντως, ειδικα αν εκανες το σκιτσο για μενα
Ναι, έπρεπε να ξεκινήσεις πρώτα υπολογίζοντας τις φάτσες.
Το σκίτσο το είχα αποθηκευμένο από τα συρτάρια που είχα φτιάξει για το σπίτι. Είχα σπάσει το κεφάλι μου πως ταιριάζουν φάτσες-συρτάρια-κάσα-οδηγοί. Τελικά την άκρη την βρήκα δοκιμάζοντας διάφορα σχέδια στο sketchup όπου κατέληξα σε αυτά που σου γράφω. Τώρα αν τα πεις σε μαραγκό μπορεί και να γελάει, πάντως σε εμένα έχουν δουλέψει - έχω φτιάξει 4 ντουλάπες με συρτάρια και ήταν όλες οκ.

• Like
Reactions: kospap

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,482
παιδια θελω την γνωμη σας για το εξης.

Σκοπευω να συανρμολογησω ενα επιπλο απο μελαμινη που θα χωρεσω τους δισκους βινυλιου και τα cd μου.
το βαρος θα ειναι μεγαλο, υπολογιστε 1+ τρεχον μετρο δισκοι και 4 συρταρια με cd (πλατους 0,5 και βαθους 0,5 το καθενα)

Το επιπλο θα μπει μπροστα απο παραθυρο, οποτε η ερωτηση ειναι: Να βαλω ροδακια για να μπορω να το μετακινω?
Τι ροδακια και ποσα (εξι?) (το κατω μερος θα εχει υψος 8cm οποτε θα ειναι μικρα) αλλα κυριως τι θα κανουν με το συγκεντρωμενο βαρος στο ξυλινο πατωμα?

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
36,510
Βριλήσσια
Υπαρχει ιδιαιτερος λογος να μετακινεις απο 'δω κι απο 'κει το φορτωμενο επιπλο? Καλυτερα να μην βαλεις ροδακια.

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,794
Αθηνα
Εαν το βαρος ξεπερνα τα 60-70 κιλα και θες να το μετακινεις και φυσικα να καθαριζεις στο σημειο με ευκολια τα ροδακια θα σου χρειαστουν..
Ετσι εκανα και εγω στην μεγαλη ντουλαπα εργαλειων η οποια φτανει τα 120 κιλα τωρα,,
20200222-090050.jpg 20200222-090117.jpg

Τα συγκεκριμενα ειναι 10 ποντους υψος,πληρως περιστρεφομενα και βαρεως τυπου και αντεχουν βαρος 75 κιλα το καθενα...

Εχει παρα πολλα...απο την μπροστινη θα βαλεις με φρενο ακι απο πισω ελευθερα..ετσι εχω κανει και εγω...

• Like
Reactions: nikfor

dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,176
Τα ροδάκια εξυπηρετούν όταν το έπιπλο πρέπει να μετακινείται συχνά, όπως ένας πάγκος στο εργαστήρι ή ένα έπιπλο τηλεόρασης. Στην περίπτωσή σου δεν βλέπω να χρειάζονται.
Αν τώρα αποφασίσεις να βάλεις, βάλε 4 ροδάκια (όχι 6). Το ξύλινο πάτωμα μην σε ανησυχεί, απλά τα ροδάκια/στηρίγματα/ότιάλλο να έχουν μαλακό πέλμα για να μην το σημαδέψουν.

• Like
Reactions: KOSSTV