Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Εγώ λέω να βάλει ροδάκια...Γιατί έτσι και ξεχαστεί και το τραβηξει με τόσο βάρος θα κάνει ζημιά...

Για αυτό και είπα ότι τα 2 μπροστινά θα είναι με στοπ/φρενο ώστε να αποφύγει αυτό ενδεχόμενο..😉

• Like
Reactions: nikfor
μπα...δεν ειναι δυναοτν να ειναι με φρενο γιαιτ θα ειναι κρυμμενα απο την κατω φατσα (toe kicker) του επιπλου.

μπα...δεν ειναι δυναοτν να ειναι με φρενο γιαιτ θα ειναι κρυμμενα απο την κατω φατσα (toe kicker) του επιπλου.

Έπιπλο τόσου βάρους είναι απαγορευτικό να μπουν χωρίς φρένο...οπότε η τα ξεχνάς η βάζεις από την πίσω πλευρά..αν μπορεί να γίνει και να φαινονται ώστε να λειτουργούν..
Δεν νομίζω να είσαι η περίπτωση μόνο μόστρα και όχι λειτουργικότητα και ασφάλεια...εται δεν ειναι..;

Αν καποιος εχει σχεδια για κατασκευη παιδικου κρεβατιου montessori και θελει να τα μοιραστει μαζι μου να παρω καμια ιδεα ας μου στειλει ενα πμ.
Εχω καταλληξει καπου αλλα καλο θα ειναι να δω και τπτ αλλο.
Το tricky part ειναι πως θελω να ενσωματωσω μικρου υψους συρταρια στην κατω πλευρα του.
il_794xN.2897748250_b0gq.jpg

Για αρκετά χρόνια χρησιμοποιούσα ως βάση για το δοχείο λαδιού το οποίο είναι χωρητικότητας 100 λίτρων, το μισό της ραφιέρας βαρέως τύπου του Lidl (έχει τη δυνατότητα να μοιράζει σε δύο κομμάτια), που αναφέρει ότι μπορεί να αντέχει βάρος 175 κιλά ανά ράφι.

IMG_20230122_190235.jpg

Το άλλο μισό της ραφιέρας το έχω στην απέναντι μεριά της αποθήκης, έτσι όμως χάνω αποθηκευτικό χώρο σε ύψος. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω μια βάση για το δοχείο για να αποδεσμεύσω το μισό της ραφιέρας και να το κουμπώσω στο άλλο μισό για να την “μεγαλώσω” σε ύψος και να κερδίσω αποθηκευτικό χώρο.
Είχα λοιπόν ένα κομμάτι μελαμίνης πάχους 25mm, διαστάσεων 74cm x 46cm.

IMG_20230110_135508.jpg

Χρησιμοποίησα κάποια κομμάτια MDF πάχους 16mm τα οποία ένωσα μεταξύ τους με κόλλα και καβίλιες.

IMG_20230110_121706.jpg

Στη συνέχεια τα κόλλησα κάθετα στην επιφάνεια της μελαμίνης.

IMG_20230120_095805.jpg

IMG_20230120_111804.jpg

Για μεγαλύτερη σταθερότητα έφτιαξα περιμετρικά τελάρα τα οποία και βίδωσα τόσο στην μελαμίνη όσο και στα κάθετα MDF.

IMG_20230120_112018.jpg

Έφτιαξα και ένα ράφι για αποθηκευτικό χώρο αλλά και για να “δέσουν” τα ξύλα.

IMG_20230126_113311.jpg

Αρχικά δεν είχα σκοπό να το κάνω ντουλάπι, αλλά στην πορεία άλλαξα γνώμη και έφτιαξα δύο πορτάκια στα οποία έβαλα απλούς μεντεσέδες και μαγνήτες για να κλείνουν στο κουτί.

IMG_20230127_112225.jpg

Επειδή είναι μαύρη η μελαμίνη αποφάσισα να βάψω και τα MDF μαύρα. Μετά τα τριψίματα με το τριβείο, πέρασα ένα χέρι βελατούρα και δύο χέρια ριπολίνη ενώ στα πορτάκια πέρασα μπεζ ριπολίνη.
Στο τέλος έβαλα και δύο χειρολαβές και έτοιμο το ντουλαπάκι.

IMG_20230213_112205.jpg

Οι διαστάσεις του είναι 77cm μήκος, 48cm πλάτος και 44cm ύψος.

IMG_20230213_113202.jpg

Έδειξα το ντουλάπι σε ένα φίλο ο οποίος παρατήρησε ότι με το βάρος του δοχείου λαδιού όταν είναι γεμάτο υπάρχει ο κίνδυνος σε βάθος χρόνου να σκεβρώσει η μελαμίνη στο μπροστά μέρος της που δεν στηρίζεται κάπου. Το ξανασκέφτηκα και αποφάσισα να του περάσω οριζόντια και κατά μήκος ένα δοκαράκι.
Πήρα λοιπόν ένα δοκαράκι, το έβαψα πριν το τοποθετήσω….

IMG_20230216_092941.jpg

…. το κόλλησα πάνω στη μελαμίνη και το βίδωσα στα πλαϊνά κάθετα MDF, περνώντας του και από μία 10άρα καβίλια από την κάθε πλευρά για μεγαλύτερη σταθερότητα.

IMG_20230216_122210.jpg

Θεωρώ ότι δεν θα έχει κανένα θέμα να σκεβρώσει, εξάλλου το μήκος της μελαμίνης δεν είναι μεγάλο.

Ωραίο το έφτιαξες (y)
Εγώ το δοκαράκι θα το έβαζα κάθετο στην μέση εκεί που κλείνουν τα πορτάκια για πιο σίγουρη στήριξη της μελαμίνης. Και ένα μικρό κομματάκι σε συνέχεια από κάτω να πατάει στο έδαφος.

Ωραίο το έφτιαξες (y)
Εγώ το δοκαράκι θα το έβαζα κάθετο στην μέση εκεί που κλείνουν τα πορτάκια για πιο σίγουρη στήριξη της μελαμίνης. Και ένα μικρό κομματάκι σε συνέχεια από κάτω να πατάει στο έδαφος.
Το σκέφτηκα να το κάνω έτσι, αλλά θα με περιόριζε στο να βάλω μέσα στο ντουλάπι αντικείμενα που είναι ογκώδη.
Πιστεύω ότι δεν θα έχω πρόβλημα. Σε λίγες μέρες θα το γεμίσω λάδι και θα δω.....

απο προσψπικη εμπειρια με τηλεοραση CRT 21" πανω σε συρταριερα, και βιβλιοθηκη με διπλη σειρα βιβλιων, σου λεω οτι και να μην σκευρωσει το οριζοντιο, θα σκευρωσουν τα πλαινα προς τα εξω.
μετρα το πιο βαρυ αντικειμενο που θες να βαλεις στο ντουλαπι και βαλε το καθετο διαχωριστικο διπλα του, εστω και παρακεντρα

απο προσψπικη εμπειρια με τηλεοραση CRT 21" πανω σε συρταριερα, και βιβλιοθηκη με διπλη σειρα βιβλιων, σου λεω οτι και να μην σκευρωσει το οριζοντιο, θα σκευρωσουν τα πλαινα προς τα εξω.
μετρα το πιο βαρυ αντικειμενο που θες να βαλεις στο ντουλαπι και βαλε το καθετο διαχωριστικο διπλα του, εστω και παρακεντρα
Μα στα πλαϊνά όπως και πίσω έκανα τελάρα που στηρίζουν αυτά και για να μην σκευρωσουν, αλλά και για περισσότερη ασφάλεια στις ενώσεις αφού εκτός από κόλλα-καβίλιες, μπήκαν και βίδες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανενας κίνδυνος για τα πλαϊνά.
Το ντουλάπι έχει γίνει μασιφ, δεν κουνάει καθόλου. Εμένα που δεν είμαι και αδύνατος (100kg plus) με σηκώνει χωρίς να κάνει κιχ.

• Like
Reactions: KOSSTV and osatosa
Χαρη μην αγχώνεσαι..
Με την σύνδεσμολογια που έχεις κάνει και την εχτρα ενισχυση με δοκαρακια δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα πλαϊνά αλλά ούτε να παθει κάτι γενικότερα το ντουλάπι...

Οταν το φορτίο είναι μεγάλο και το φαρδος/μήκος του ντουλαπιου μακρύ τότε πρώτα θα κανει κοιλιά προς τα μέσα...

Σκεύρωμα στα πλαϊνά,που το θεωρώ πολύ σπάνιο φαινόμενο, σημαίνει κάκιστη συναρμολογηση ..

• Like
Reactions: nikfor and xxaris
Αφού ολοκληρώθηκε το project 😬 "ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ", είχαν μείνει 2 επιφάνειες οροφής περίπου 165 x 45cm που έπρεπε να αλλάξουν εμφάνιση ώστε να ταιριάζουν χρωματικά με τα υπόλοιπα έπιπλα της κουζίνας. Λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης καθυστέρησης (φυσικά εγώ έφταιγα!!!), μπήκε το τρίλημμα ή απευθυνόμαστε σε ξυλουργό ή τις φτιάχνω ή πλέον θα κοιμάμαι στο εργαστήριο. Με ιδιαίτερη πειθώ το τελευταίο και επειδή αργία τέχνας κατεργάζεται, πρότεινα την επικάλυψη των επιφανειών καπλαμά. Με συνοπτικές διαδικασίες, επισκεφθήκαμε την εταιρεία http://www.panwood1955.gr/?q=el όπου οι άνθρωποι εκεί μας πρότειναν να τους πάμε τις επιφάνειες μελαμίνης που είχαμε και με κόστος 25€ να μας τοποθετήσουν καπλαμά από καρυδιά Αμερικής, με την διαφορά ότι δεν μπορούσαν να τοποθετήσουν και στα σόκορα (εννοώ τις πλαϊνές πλευρές 18mm). Αναγκαστικά, αυτό το ανέλαβα εγώ, έχοντας μηδενική εμπειρία από καπλαμά ξύλου. Εδώ να αναφέρω ότι ο καπλαμάς ήταν άβαφος.

Η παραλαβή:
20230301_133131.jpg

Οι τρύπες για τα spot, είχαν καλυφθεί με τον καπλαμά, οπότε έπρεπε να ανοιχτούν πάλι. Χρησιμοποίησα τα ποτηροτρύπανα ξύλου της Bosch, με τέλειο αποτέλεσμα παρόλο που οι αρχικές τρύπες ήταν ελάχιστα μικρότερες.

20230301_105614.jpg20230301_110324.jpg

Στην συνέχεια έπρεπε να μπουν τα σόκορα. Κόπηκαν λωρίδες 22mm και κολλήθηκαν με Atlacoll (κατόπιν υποδείξεως της panwood). Μάλλον έβαλα περισσότερη ποσότητα, γιατί σε κάποια σημεία η κόλλα διαπέρασε τον καπλαμά. Μικρό το πρόβλημα, διορθώθηκε στο βάψιμο.

20230224_172335.jpg

Στις μεγάλες πλευρές, ήταν σχετικά εύκολο. Στις μικρές έπρεπε να αυτοσχεδιάσω:

20230228_194016.jpg

Το επόμενο στάδιο του βαψίματος, αφορούσε την σύζυγο και εγώ ήμουν το παιδί για όλες της δουλειές.

Το ΠΡΙΝ και το ΜΕΤΑ

20230301_133131.jpg 20230303_094917.jpg

Για την οργάνωση του εργαστηρίου, δέχομαι συγχαρητήρια και μπορώ να βοηθήσω όποιον θέλει να φέρει το δικό του εργαστήριο σε αυτήν την κατάσταση ή και χειρότερη.:ROFLMAO:

Τελικό στάδιο η τοποθέτηση:

20230306_162139.jpg 20230306_162215.jpg

Πολύ ωραίο βγήκε.
Ευχαριστούμε και για το λινκ με το μαγαζί, φαίνεται να έχει ενδιαφέρον.

Το μαγαζί (βιοτεχνία μάλλον) έχει εύκολη πρόσβαση μεν από Κύμης προς Ολυμπιακό χωριό, αλλά η είσοδος είναι λίγο «παράξενη». Εξωτερικά αναφέρει Ν. ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΔΗΣ ΕΠΙΠΛΑ και αφού μπεις μέσα, η είσοδος είναι από δεξιά περίπου στο μέσον του κτιρίου.

Το κόστος ήταν 25€ για τα 2 φύλλα με την επικόλληση. Πήρα ακόμα 1 φύλλο με κόστος 9€. Τα συγκεκριμένα κόστη αφορούν Αμερικάνικη καρυδιά. Δεν γνωρίζω αν διαφοροποιούνται σε καπλαμά διαφορετικού ξύλου. Έχουν και τεχνητό καπλαμά και πήρα ένα μικρό ρετάλι το οποίο κόλλησα σε μελαμίνη με βενζινόκολλα με πολύ καλό αποτέλεσμα.

Μετά την «απώλεια» μίας καρυδιάς ίσως και 100 ετών από τους γνωστούς/αγνώστους των έρημων ορεινών χωριών, άφησαν κάποια κομμάτια του κορμού και αποφασίσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τα πορτάκια και το πάσο της κουζίνας.
Με τα δικά μου μέσα δεν θα ήταν εφικτό, οπότε τα πήγα σε ξυλουργό για να τα κόψει σε πάχος 18mm για τα πορτάκια και 35mm για το πάσο. Το πάσο είναι γωνιακό και σε πρώτη φάση έπρεπε να κολληθούν τα 2 κομμάτια. Αυτό έγινε με καβίλιες υπό γωνία και κόλλα.
View attachment 20200919_100838.jpg

Σχετικά εύκολο, μέχρι που έφτασα στο τρίψιμο όπου διαπίστωσα ότι υπήρχαν μικρές τρύπες προφανώς από σκουλήκια. Τις έκλεισα με κυανοακρυλική χρησιμοποιώντας σύριγγα 5ml. Όπου υπήρχαν χαλαροί ρόζοι, τους έβγαλα και έκλεισα τις τρύπες αρχικά με στόκο 2 συστατικών μέχρι 2-3mm από την επιφάνεια και συνέχισα με κυανοακρυλική αναμεμιγμένη με τρίμα από μύτη μολυβιού. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.
View attachment 20200919_095235.jpgView attachment 20200919_100735.jpg

Μετά είχε τρίψιμο και όταν λέμε τρίψιμο εννοούμε πολύ τρίψιμο. Ας είναι καλά το BOSCH, το οποίο αισιόδοξος στην αρχή, το ξεκίνησα με το δικό του δοχείο συλλογής σκόνης αλλά στο 1ο 5λεπτο έβαλα την σκούπα της PARKSIDE. Μάσκα της FORCE με 2 φίλτρα και γυαλιά της 3Μ.

View attachment 20200913_185914.jpg

Το αποτέλεσμα μετά τα βερνίκια 2 συστατικών.

20200927_211626 a.jpg

Μετά σειρά είχαν τα πορτάκια, τα οποία έπρεπε να γίνουν με φαλτσοκοπές στις άκρες του ξύλου πριν το πλαίσιο και κόλληση με ξυλόκολλα. Δουλειά που απαιτούσε ακρίβεια χιλιοστού, αλλά ο πάγκος της wolfcraft mastercut 1500 ανταποκρίθηκε άψογα. Δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστες φωτογραφίες κατά την προετοιμασία. Μεγάλη σημασία δόθηκε τόσο στο σωστό σφίξιμο για να κολλήσουν, όσο και στο να μην στραβώσουν. Εννοείται ότι ήμουν μόνιμα με ένα μέτρο στο χέρι μετρώντας συνέχεια τις χιαστί.

View attachment 20201112_195815.jpg20200420_151629.jpg

20200417_224835.jpgView attachment 20200216_175851.jpg

Και το αποτέλεσμα:

20230319_134218.jpg