Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Κάπου τόσο έχουν οι απλες σην Αθήνα...

Αυτο που πηρα δεν ειναι το φτηνο καθως ειναι κοντα θαλασσα με αλατι. 17 ευρώ τα 3.60..Η διάσταση είναι 12.5Χ2Χ3.60μ
Ειναι οι καλές ταβλες με 60% ξυλο και 40% συνθετικη ρητινη σε προσμυξη καθαρά για περιφραξη...γίνεται χαμός και εδώ Λημνο με αυτά..
Οι καλυτερες που έχω δει ήταν από τον Λαγο σε μια δουλεια στην Γλυφαδα..και έχω δουλέψει..25 ευρώ τα 3.6μ..

..και είναι πανεύκολες στο κοψιμο..!!!
Με το Gks 12v-26 γίνεται πανεύκολα η δουλειά..!!!

20240729_093545.jpg

Τις έχω ήδη ~9 χρόνια και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Λίγο έχουν ξεθωριάσει μόνο. Τις βάζεις και τις ξεχνάς.
Για τις ακριβές λέω και εγώ .
Γενικά δεν παθαίνουν τίποτα παρά μόνο από το χιόνι εάν πιασει πανω(γιατί πιάνει το έχω δει) γιατί ο πάγος το ποτίσει..
..και λέω δεν παθαίνουν τίποτα γιατι έχω δοκιμάσει κομμάτι δείγμα σε διάφορες καταστάσεις...π.χ το είχα βάλει 1 μήνα σε νερό και μετά όλη την ώρα σε ήλιο και επανήλθε στην φυσική του κατάσταση..

Αυτό πήρα εδώ δεν ξέρω εάν είναι σαν του Λαγού αλλά φενονται αρκετά ποιοτικές..
Πίσω πλευρά και μπροστά..

20240731_203521.jpg

20240731_203556.jpg

@KOSSTV Αυτά τώρα είναι 12.5 εκατοστά ή έχεις κάνει τυπογραφικό;
Γιάννη 12εκ.ηθελα να γραψω εχεις δικιο..(δεν εχει 12.5)...12εκ.ειναι και αυτες που έχω...απλώς υπάρχουν κάποιες και στα 11 και 14 εκ άμα δεις στο σιτε του Λαγού..

• Like
Reactions: ikomninos
Εγινε φανταστικο, τεραστια αισθητικη αναβαθμιση σε σχεση με πριν, μπραβο Κωστη!!! (y)
Μιχαλη σε ευχαριστώ..!!
Κάνω ότι μπορώ....

Σε συνέχεια των εργασιών και τελείωμα μπήκε η κλειδαριά και ένας συρτής πλακέ..

Η τοποθέτηση της κλειδαριά είχε πολύ σκέψη καθώς έπρεπε να ανοίγει από έξω γιατί το ρολόι της ΔΕΗ είναι εντός της αυλής και ο υπάλληλος θα πρέπει να μπορεί να την ανοίγει όταν θα λείπουμε εμείς κάτι που το σκέφτηκα εδώ και είχα πάρει αριστεροστροφη(να υπάρχει ο συρτής από μεσα) ενώ ήθελα δεξιοστροφη..
Δηλαδή ανοίγεις από έξω αλλά η γλώσσα έβρισκε στην κάσα...

20240804_150158.jpg

Το πρόβλημα λύθηκε με την αλλαγή της φοράς της γλώσσας καθώς άνοιξα την κλειδαριά εσωτερικά..
Βγήκε ο πυρός που φενεται στην φωτο και ολο το σώμα με το ελατήρια γύρισε από την άλλη και διορθώθηκε το ζήτημα..

20240809_115735.jpg

Μπηκε και ο συρτής πλακέ ψιλά εσωτερικά..
Μια φώτο πως φενεται από μεσα η πορτα..

20240803_130836.jpg

20240809_122725.jpg
...και τέλος...!!!

Πριν δυόμιση μήνες είχα φτιάξει ένα γραφείο και το είχα παρουσιάσει στο παρόν νήμα.
Επειδή μου αρέσει γενικά η κατασκευή ραδιοφώνων-ηχοσυστημάτων (κατά καιρούς έχω ανεβάσει φωτογραφίες από αυτές τις κατασκευές) και λόγω ότι θεωρώ πως απαραίτητο αξεσουάρ για το γραφείο είναι ένα ηχοσύστημα για μουσική, αποφάσισα να κατασκευάσω ένα για να ¨διακοσμήσει¨ το γραφείο.

Η όλη κατασκευή είναι πάρα πολύ απλή. Με 6,5 ευρώ αγόρασα μία multimedia πλακέτα από το Aliexpress με ενσωματωμένο amplifier και ένα τροφοδοτικό 12V – 3A με 3,5 ευρώ:

IMG20240603182948.jpg

Eίχα και δύο έτοιμα ηχεία από το παλιό home cinema στην αποθήκη και ξεκίνησα την κατασκευή. Χρησιμοποίησα κόντρα πλακέ πάχους 6mm και αφού έκοψα τα ξύλα,

IMG20240603195854.jpg

τα κόλλησα

IMG20240604092155.jpg

και ακολούθως τα έβαψα ακριβώς όπως και το γραφείο, δηλαδή 3 χέρια βερνίκι εμποτισμού σε απόχρωση κερασιά, στη συνέχεια ένα χέρι με το αστάρι πατωμάτων και στο τέλος δύο χέρια με το βερνίκι πατωμάτων της vitex για την αντοχή και γυαλάδα που δίνει αυτό το βερνίκι.

IMG20240719105801.jpg

Βίδωσα την πλακέτα πάνω στο ξύλο, με τη βοήθεια θερμοπίστολου και σιλικόνης τοποθέτησα κεραία για το ραδιόφωνο, έκανα τις απαραίτητες συνδέσεις για την τροφοδοσία με ρεύμα και τις εξόδους για τα ηχεία και βίδωσα το πίσω καπάκι. Το ¨ηχοσύστημα¨είναι πλέον έτοιμο.

IMG20240719124551.jpg

IMG20240719134839.jpg

Ο παραγόμενος ήχος είναι αρκετά καλός σε εντάσεις έως τη “μέση” μετά υπάρχει παραμόρφωση λόγω των ηχείων τα οποία κάποια στιγμή θα αντικατασταθούν με ποιοτικότερα για καλύτερο ήχο.
Πάντως ταίριαξε μια χαρά με το γραφείο μιας και είναι στα ίδια χρώματα, ενώ τα ηχεία που δεν είναι το ίδιο χρώμα, τελικά μπήκαν κάτω από το γραφείο.

IMG20240719134656.jpg

IMG20240719134551.jpg

Απ’όλες τις multimedia πλακέτες που προμηθεύτηκα κατά καιρούς από το Aliexpress, αυτή είναι η καλύτερη λόγω του πλήκτρου αυξομείωσης της έντασης και του τηλεκοντρόλ αν και όλες έχουν την ίδια φιλοσοφία λειτουργίας.

Τα 2*40W πόσα είναι πραγματικα;
Έχω δύο ηχεία 10W από μια τηλεόραση sony και σκέφτομαι να τα αξιοποιήσω με τον ίδιο τρόπο.

Χάρη, πολύ όμορφο βγήκε και πολύ χρήσιμο το λινκ με την πλακέτα.
Σχετικά με την παραμόρφωση πάνω από την μέση, χωρίς να είμαι σχετικός με το είδος, δοκίμασε και κάνα πιο δυνατό τροφοδοτικό μήπως εκεί είναι το πρόβλημα (80W η πλακέτα, 3A*12V=36W το τροφοδοτικό που έβαλες).
Επίσης το ξύλο που έβαλες είναι MDF με επένδυση καπλαμά (δρυς), όχι κόντρα πλακέ. Ψάξε για τίποτα ρετάλια από μασίφ δρυ, πουλάνε και έτοιμα μικρά κομμάτια ( πχ ), για να έχεις απόθεμα για κατασκευές με την ίδια τεχνική που έφτιαξες την επιφάνεια του γραφείου.

Τα 2*40W πόσα είναι πραγματικα;
Έχω δύο ηχεία 10W από μια τηλεόραση sony και σκέφτομαι να τα αξιοποιήσω με τον ίδιο τρόπο.
Δεν ξέρω πόσα είναι πραγματικά.
Ειναι καλή ιδέα γιατί με 6-7€ φτιάχνεις ένα ολοκληρωμένο ηχοσύστημα, είτε μεγάλο είτε μικρό το οποίο παίζει τα πάντα (ραδιόφωνο, usb, SD card, Bluetooth, aux). Πάρε μια ιδέα από αυτό που είχα φτιάξει περισυ με παλιά ηχεία που είχα. Το έχω μόνιμα στην κουζίνα και εχει γίνει το αγαπημένο μου ραδιόφωνο και αυτό που "παίζει" περισσότερο καθημερινά!

Χάρη, πολύ όμορφο βγήκε και πολύ χρήσιμο το λινκ με την πλακέτα.
Σχετικά με την παραμόρφωση πάνω από την μέση, χωρίς να είμαι σχετικός με το είδος, δοκίμασε και κάνα πιο δυνατό τροφοδοτικό μήπως εκεί είναι το πρόβλημα (80W η πλακέτα, 3A*12V=36W το τροφοδοτικό που έβαλες).
Επίσης το ξύλο που έβαλες είναι MDF με επένδυση καπλαμά (δρυς), όχι κόντρα πλακέ. Ψάξε για τίποτα ρετάλια από μασίφ δρυ, πουλάνε και έτοιμα μικρά κομμάτια ( πχ ), για να έχεις απόθεμα για κατασκευές με την ίδια τεχνική που έφτιαξες την επιφάνεια του γραφείου.

Καταρχάς εχεις δίκιο για το ξύλο. Αυτήν την κατασκευή την έχω κάνει πριν ενάμιση μήνα (δεν έβρισκα χρόνο να την ανεβάσω) και λανθασμένα θυμόμουν ότι το ξύλο που χρησιμοποίησα ήταν κόντρα πλακέ. Αν δεν τα ανεβάζεις μόλις τα τελειώνεις...... μετά ξεχνάς!

Μπορεί να είναι και από το τροφοδοτικό δεν το αποκλείω, αλλά πιθανότερο σενάριο είναι από τα ηχεία. Και αυτό το υποθέτω επειδή σε αυτήν την κατασκευή που είχα κάνει περισυ, έβαλα τροφοδοτικό 12V-2Α και δεν υπάρχει καμία παραμόρφωση ουτε στο μέγιστο αν και η πλακέτα αποδίδει 50w! Δυστυχώς δεν έχω μεγαλύτερο τροφοδοτικό να κάνω τώρα δοκιμή, αλλά μόλις βρω χρόνο θα συνδέσω μπαταρίες που δίνουν πολλά Ampere και θα δω.

Το max στο volume φτάνει στο 30 και εως το 18 ο ήχος είναι καθαρός. Εγώ το έχω συνήθως μεταξύ 4 και 6 και ο ήχος γεμίζει το δωμάτιο. Συνεπώς και να μην το πειράξω είναι μια χαρά. Αλλά επειδή μου αρέσουν οι κατασκευές, κάποια στιγμή θα αγοράσω και πάλι αυτά τα ηχεία τα οποία είναι εξαιρετικά για τα λεφτά τους (τα βγάζει συχνά σε προσφορά στα 22-23€) στα οποία θα φτιάξω ξύλινο περίβλημα στο ίδιο χρώμα με το γραφείο και τότε θα αναβαθμιστεί στο μέγιστο δυνατό ο ήχος αλλά και.......η εικόνα ;)

• Like
Reactions: osatosa and dk31
Ντουλαπι διαστασεων 110χ64χ45 κατασκευασμενο απο ελατο, οξια και κοντρα πλακε
μετα απο επτα μηνες ετοιμο. Ενα ντουλαπι για να κρυφτει ο υπολογιστης με ολα τα καλωδια και τα περιφερειακα του.

20.jpg22.jpg23.jpg24.jpg
ξεκινησα με την κατασκευη ενος διακοσμητικου πλαισιου-βαση. Ελατο απο leroymerlin διαστασεων 95χιλ. χ 45χιλ.
διαστασεις 118χ90χ45

30.jpg32.jpg34.jpg35.jpg
αποφασισα το ιδιο το ντουλαπι να γινει απο οξια και να κανω ολη την δουλεια της κατεργασιας απο το μηδεν. Και καπου εκει καταλαβα οτι με ιδιοκατασευες δουλεια δεν γινεται και προχωρησα στις γνωστες στο forum αγορες. Διακοπη λοιπον εργασιων για πανω απο τρεις μηνες συν δεκαπεντε ημερες λιγο αργοτερα για την επισκευη του ξεχονδριστηρα απο την dewalt. Βεβαιως δεν δουλεψε , σε εμενα, ουτε ο οδηγος που βλεπουμε στο Youtube για το πλανισμα στον ξεχονδριστηρα. Ετσι δουλεψε η πλανη, ο πηχης και το ματι.
η καθε ταβλα ηρθε σε παχος 16 χιλ..
Οι ταβλες ενωθηκαν. Η ελειψη εμπειριας και γνωσης ομως, οδηγησε σε πολυ δυνατο σφηξιμο, ιδιαίτερα απο τους ιδιοκατασκευασμένους σφηκτηρες, με αποτελεσμα να δημιουργηθουν καμπυλες. Χωριστηκαν ξανα σε ταβλες στο παγκοπριονο μιας και ειχα το περιθωριο, ξανακολληθηκαν παλι ομως με πολυ μεγαλη δυναμη. Παρ' ολες τις προφυλαξεις παλι καποιες λιγες καμπυλες υπηρξαν.

51.jpg52.jpg53.jpg55.jpg
κοπηκαν στις τελικες διαστασεις τους και ενωθηκαν. Χρησιμοποιησα ξυλοβιδες και ξυκολλα ετσι ωστε με την πιεση που ασκουν να αμβλυνθουν οι καμπυλες. Δουλεψε. Βεβαιως, οπως παντα συμβαινει, στην ποιο εμφανη γωνια υπηρξε ραγισμα. Κολλα και σφηξιμο. Επιτυχια. Αν δεν κοιταξεις επι τουτου δεν φαίνεται.

57.jpg58.jpg59.jpg61.jpg
Μόνο αυτο; Οχι βεβαια. Και στην πισω ακριβως πλευρα υπηρχε το μονο ελαφρως στραβο κοψιμο. Κολλημα μιας μικρης σφηνας λιγο μεγαλυτερων διαστασεων και διορθωση με το χειροπριονο. Και εδω επιτυχια.
Στην πλατη δημιουργηθηκε πατουρα 8χιλ. και εκλεισε με κοντρα πλακε ιδιου παχους.

63.jpg64.jpg66.jpg62.jpg67.jpg
Επειδη δεν χρησιμοποιησα καβιλιες στις ενωσεις, θελησα να τις ενισχυσω και εφτιαξα πλακακια απο οξια παχους 8χιλ., ανοιξα πατουρα εσωτερικα της κατασκευης (να μην φαινεται) και τα κολλησα. Δεν πηγε και πολυ καλα αυτο. Με την εννοια οτι θελει εκπαιδευση σε ρεταλια και μετα εφαρμογη. Το παρατησα και αν χρειασετει θα το δω στο μελλον.
Στο πλαι δεν μου αρεσαν καθολου οι ενωσεις. Θελησα να καλυψω τα εμφανη σοκορα που διαφερανε τοσο πολυ. Εφτιαξα καπλαμα, αλλον λεπτοτερο, αλλον χοντρυτερο αλλα για διαφορους λογους δεν ηταν εφαρμοσημοι. Το αφησα εστι. Οταν στρογγυλεψα τις ακμες το προβλημα βελτιωθηκε. Οταν βαφτηκε ομορφυνε.
Εκοψα πηχακια για οδηγους για τα πορτακια. Για την κατω πλευρα 8χ8 χιλιοστα, για την επάνω 16χ8 και για τα πλαινα 12χ8.

68.jpg69.jpg70.jpg
Η καλυτερη επιλογη που βρηκα ηταν ξυλοκολλα σε συνδιασμο με ισχυρη καλλα στιγμης. Με τους καταλληλους αποστατες τοποθετηθηκαν ολα.

72.jpg73.jpg
Τοποθετηθηκαν τα πορτακια (κοντρα πλακε). Προβλημα. Επειδη το πρωτο πηχακι καρφωθηκε σε δυο σημεια, σχιστηκε και ανοιξε ελαχιστα στα σημεια αυτα, και εμποδιζε την ομαλη κινηση της πορτας. Η ελειψη εμπειριας οδηγησε παλι σε λαθος που στην συνεχεια διορθωθηκε.
Εφτιαξα και ενα μικρο καπλαμα απο οξια για να καλυψω το σοκορο στο ραφι (κοντρα πλακε)
Ακολουθησε τριψημο με κοκκωση διαδοχικα 80,120,150,180,240,400
Δυο χερια εντομοκτονο, δυο χερια βερνικι εμποτισμου και δυο χερια βερνικι κρουστας σατινε.

80.jpg81.jpg82.jpg
Τοποθετηθηκε ο υπολογιστης με τα περιφερειακα του
Επιτελους ετοιμο

Υ.Γ. Ελπιζω να μην κουρασαν οι πολλες φωτογραφιες αλλα προσπαθησα να δειξω ολα τα σταδια κατασκευης και καποια απο τα προβληματα που υπηρξαν κατα την διαδικασια

Last edited:
View attachment 237454View attachment 237455View attachment 237456
Τοποθετηθηκε ο υπολογιστης με τα περιφερειακα του
Επιτελους ετοιμο

Υ.Γ. Ελπιζω να μην κουρασαν οι πολλες φωτογραφιες αλλα προσπαθησα να δειξω ολα τα σταδια κατασκευης και καποια απο τα προβληματα που υπηρξαν κατα την διαδικασια

Έχεις μετρήσει θερμοκρασίες στο pc; Πολύ όμορφη η κατασκευή, αλλά δεν διακρίνω ανοίγματα εξαερισμού. Σε καλύπτει η υδρόψυξη;

• Like
Reactions: legeonarios
To αποτέλεσμα μετράει και βγήκε πολύ όμορφο. (y)

Για τις ενώσεις των σανιδών σε πάνελ, αν καταλαβαίνω καλά την διάταξη, τα 3 πηχάκια στους κόκκνους κύκλους είναι για να κρατάνε επίπεδη την επιφάνεια; Αν ναι, τα ξυλαράκια που έχεις βάλει από κάτω (πάλι στους κόκκινους κύκλους) ακυρώνουν την δουλειά. Τα αντίστοιχα ξυλαράκια κάτω από τους σφιγκτήρες είναι οκ.
xxx3.jpg

Δες στο βιντεάκι από το 11:30 και μετά, μια ωραία διάταξη για να κολλήσεις πάνελ. Σ' αυτό που βλέπεις εγώ απλά προσθέτω και μια λωρίδα αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα στα ξύλινα πηχάκια και στην επιφάνεια του πάνελ.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.