Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Σας ευχαριστω

Έχεις μετρήσει θερμοκρασίες στο pc; Πολύ όμορφη η κατασκευή, αλλά δεν διακρίνω ανοίγματα εξαερισμού. Σε καλύπτει η υδρόψυξη;
Δεν ειναι καν υδροψυξη. Ειναι μια τεραστια ψυκτρα. Οχι δεν εχω μετρησει θερμοκρασιες ακομη. Επειδη ομως τον υπολογιστη τον χρησιμοποιω κυριως για περιηγηση και κατεβασμα καμιας ταινιας, δεν περιμενω υψηλες θερμοκρασιες.
Η αληθεια ειναι οτι σκεφτηκα αρκετους τροπους για ανοιγματα με 12εκ. ανεμηστηρες αλλα προς το παρον αποφασισα να το αφησω ετσι. Αν χρειαστει σε πρωτη φαση θα ανοιγω ελαφρως τα πορτακια. Μετα θα δω.

34BBBB.jpg
Δεν ειναι πηχακια. Αν παρατηρησεις στον μπλε κυκλο ειναι μια σελιδα α4 διπλωμενη. Υπηρχε μια ελαχιστη διαφορα μεταξυ της πρωτης και της δευτερης σανιδας η οποια γινοταν αντιληπτη με την αφη. Οι σανιδες ενωθηκαν με κολλα ανα τρεις και ανα δυο ωστε να περαστουν μια τελικη φορα απο τον ξεχονδριστηρα για το τελικο παχος. Δεν λεω οτι ηταν ο καλυτερος τροπος ή ο ποιο εξυπνος ή ο ποιο επιτυχιμένος.
Παντως το προβλημα πιστευω οτι ηρθε απο το υπερβολικο σφιξημο. Αν δεις στους πρασινους (ο θεος να τους κανει) κυκλους οι ντιζες των 10χιλ. εχουν λυγισει.

Δεν ειναι πηχακια. Αν παρατηρησεις στον μπλε κυκλο ειναι μια σελιδα α4 διπλωμενη. Υπηρχε μια ελαχιστη διαφορα μεταξυ της πρωτης και της δευτερης σανιδας η οποια γινοταν αντιληπτη με την αφη. Οι σανιδες ενωθηκαν με κολλα ανα τρεις και ανα δυο ωστε να περαστουν μια τελικη φορα απο τον ξεχονδριστηρα για το τελικο παχος. Δεν λεω οτι ηταν ο καλυτερος τροπος ή ο ποιο εξυπνος ή ο ποιο επιτυχιμένος.
Παντως το προβλημα πιστευω οτι ηρθε απο το υπερβολικο σφιξημο. Αν δεις στους πρασινους (ο θεος να τους κανει) κυκλους οι ντιζες των 10χιλ. εχουν λυγισει.
Κατάλαβα. Για τόσο μεγάλη επιφάνεια ίσως άξιζε να κάνεις καμιά πατέντα με το ρούτερ για το πλάνισμα, για να βγάλεις την δουλειά πιο εύκολα δηλαδή.
Για το σφίξημο που γράφεις, σφίγκεις μέχρι να δεις να βγαίνει κόλλα σε όλο το μήκος της ένωσης, πράγμα που θέλει αρκετό σφίξημο. Ίσως να ήθελε πιο δυνατούς σφιγκτήρες από τους σκανδάλης για να κρατάνε κόντρα. Για μένα καλά έκανες και τις κόλλησες ανά τρεις - είναι πιο διαχειρίσιμο έτσι.

• Like
Reactions: legeonarios
Σας ευχαριστω

Δεν ειναι καν υδροψυξη. Ειναι μια τεραστια ψυκτρα. Οχι δεν εχω μετρησει θερμοκρασιες ακομη. Επειδη ομως τον υπολογιστη τον χρησιμοποιω κυριως για περιηγηση και κατεβασμα καμιας ταινιας, δεν περιμενω υψηλες θερμοκρασιες.
Η αληθεια ειναι οτι σκεφτηκα αρκετους τροπους για ανοιγματα με 12εκ. ανεμηστηρες αλλα προς το παρον αποφασισα να το αφησω ετσι. Αν χρειαστει σε πρωτη φαση θα ανοιγω ελαφρως τα πορτακια. Μετα θα δω.

Ναι, είναι θερμοαγωγοί τελικα, δεν τους είδα καλά. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε ανεμιστήρες γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχει ροή αέρα, δηλαδή τουλάχιστον ένας ανεμιστήρας να βάζει αέρα και ένας να βγάζει. Το ότι έχεις τα εξαρτήματα διασκορπισμένα, όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά αντιθέτως σου καταστρέφει την ροή αέρα και κατ επέκταση την απαγωγή θερμότητος.
Επίσης μην ξεχνάμε την σκόνη που συγκεντρώνεται στις ψύκτρες και κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για την ψύξη.

20230326_202300.jpg

Αν έχεις μηχανικούς δίσκους, θα έχεις ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες οπότε θα κινδυνεύουν και αυτοί.

Κατάλαβα. Για τόσο μεγάλη επιφάνεια ίσως άξιζε να κάνεις καμιά πατέντα με το ρούτερ για το πλάνισμα, για να βγάλεις την δουλειά πιο εύκολα δηλαδή.
Για το σφίξημο που γράφεις, σφίγκεις μέχρι να δεις να βγαίνει κόλλα σε όλο το μήκος της ένωσης, πράγμα που θέλει αρκετό σφίξημο. Ίσως να ήθελε πιο δυνατούς σφιγκτήρες από τους σκανδάλης για να κρατάνε κόντρα. Για μένα καλά έκανες και τις κόλλησες ανά τρεις - είναι πιο διαχειρίσιμο έτσι.
(y)(y)
εφαρμογη στο επομενο εργο μαζι με οσα εμαθα απο απο τα λαθη που εκανα σε αυτο. Παντως για πρωτο εργο με πραγματικο ξυλο θεωρω πως καλα τα πηγα.

Ναι, είναι θερμοαγωγοί τελικα, δεν τους είδα καλά. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε ανεμιστήρες γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχει ροή αέρα, δηλαδή τουλάχιστον ένας ανεμιστήρας να βάζει αέρα και ένας να βγάζει. Το ότι έχεις τα εξαρτήματα διασκορπισμένα, όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά αντιθέτως σου καταστρέφει την ροή αέρα και κατ επέκταση την απαγωγή θερμότητος.
Επίσης μην ξεχνάμε την σκόνη που συγκεντρώνεται στις ψύκτρες και κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για την ψύξη.

20230326_202300.jpg

Αν έχεις μηχανικούς δίσκους, θα έχεις ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες οπότε θα κινδυνεύουν και αυτοί.
οσον αφορα την σκονη πιστευω οτι το εχω μελετησει καλα. Τι εννοω. Στην παρακατω φωτογραφια αν προσεξεις εχω τοποθετησει το τροφοδοτικο, την μητρικη και τον υποδοχεα των σκληρων, επανω σε ενα κομματι OSB. Με το πισω (κανονικα) μερος του υπολογιστη στραμμενο προς τα εμενα ωστε να εχω αμεση προσβαση στα καλωδια. Ετσι μπορω πολυ ευκολα να τον βγαλω και να τον φυσηξω στο μπαλκονι. Για την σκονη στην υπολοιπη καμπινα και στο χαος των καλωδιων οντως εχω προβλημα.

90.jpg

οσον αφορα τους ανεμιστηρες, με βαζεις σε σκεψεις. Θεωρουσα πως σε εναν βαθμο επειδη ειναι ολα ανοιχτα και ελευθερα σε εναν μεγαλο χωρο θα εχουν και καλυτερη απαγωγη θερμοτητας. Τροφη για σκεψη 🤔

• Like
Reactions: newbie
Χρειάζεσαι οπωσδήποτε ανεμιστήρες γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχει ροή αέρα, δηλαδή τουλάχιστον ένας ανεμιστήρας να βάζει αέρα και ένας να βγάζει. Το ότι έχεις τα εξαρτήματα διασκορπισμένα, όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά αντιθέτως σου καταστρέφει την ροή αέρα και κατ επέκταση την απαγωγή θερμότητος.
καλημερα
Απολυτα σωστός. Εχω θεμα τελικα. Ψαχνω λυσεις.

Εκτός το θέμα της θερμοκρασίας τόσα καλώδια και ηλεκτρονικά εξαρτήματα μέσα σε εύφλεκτο κουτί δε μου αρέσουν.
Ειδικά όταν είναι χύμα.

Το έπιπλο πανεύμορφο.
κατ' αρχας σε ευχαριστω, και για τα καλα λογια και για την αποψη
καπως επρεπε να βαλω μια ταξη επειδη ειχε χαθει η μπαλα. Δεν υπηρχε καμια λειτουργικοτητα πλεον.
Στα καλωδια δεν φαινεται καν ο αριθμος τους. Εκανα, κυριολεκτικα, ωρες να τακτοποιησω τα πραγματα και να μαζεψω τα καλωδια, οσο αυτο γινοταν.
καθε ιδεα, αποδεκτή

για την ψυξη νομίζω αρκεί ένας ανεμιστήρας να βγάζει το ζεστό αέρα (ίσως στην πίσω πλευρά που δε θα φαίνεται), εφοσον υπάρχει κάποιο άνοιγμα να μπαίνει κρύος.
χωρίς ψύξη οι δίσκοι σου που είναι μηχανικοί έχουν ημερομηνία λήξης. σε κάθε περίπτωση να παρακολουθείς τις θερμοκρασίες του συστήματος

• Like
καλημερα
Απολυτα σωστός. Εχω θεμα τελικα. Ψαχνω λυσεις.

Καλησπέρα,
γιατί δεν τα βάζεις σε ένα κουτί; Πχ αυτό που σου δίνει μαζί και 3 ανεμιστήρες midi tower, εφόσον βέβαια χωράει το τροφοδοτικό σου. Σίγουρα θα είναι θορυβώδες αλλά........
Εννοείται ότι αν το κουτί το κλείσεις στο ντουλάπι, δεν κερδίζεις τίποτα. Με 2 ανεμιστήρες στις πλαϊνές πλευρές του ντουλαπιού ίσως να έχεις καλύτερα αποτελέσματα, αλλά θα χαλάσεις το ντουλάπι γιατί οι τρύπες είναι μεγάλες. Εναλλακτικά, βάλε ανεμιστήρες στο επάνω μέρος (πάντα in/out) αλλά πάλι χαλάς το ντουλάπι. Αν πάλι θέλεις να το αφήσεις ως έχει, πάρε έναν ανεμιστήρα δαπέδου και όποτε ανοίγεις το pc, ανοίγεις και τις πόρτες και βάζεις τον ανεμιστήρα μπροστά.

Η ψύξη (ειδικά μετά την εμφάνιση των gamer pc) έχει γίνει επιστήμη. Ρίξε μια ματιά εδώ, (στο 03:30 αλλά ειδικά στο 11:00 μείνε λίγο παραπάνω) και εδώ.
Γενικότερα, μείνε μακρια από κατα φαντασίαν ειδικούς σαν και εμένα :ROFLMAO: γιατι σύντομα σε βλέπω με κάτι τέτοιο :love:

• Like
Καλησπέρα,
γιατί δεν τα βάζεις σε ένα κουτί; Πχ αυτό που σου δίνει μαζί και 3 ανεμιστήρες midi tower, εφόσον βέβαια χωράει το τροφοδοτικό σου. Σίγουρα θα είναι θορυβώδες αλλά........
Εννοείται ότι αν το κουτί το κλείσεις στο ντουλάπι, δεν κερδίζεις τίποτα. Με 2 ανεμιστήρες στις πλαϊνές πλευρές του ντουλαπιού ίσως να έχεις καλύτερα αποτελέσματα, αλλά θα χαλάσεις το ντουλάπι γιατί οι τρύπες είναι μεγάλες. Εναλλακτικά, βάλε ανεμιστήρες στο επάνω μέρος (πάντα in/out) αλλά πάλι χαλάς το ντουλάπι. Αν πάλι θέλεις να το αφήσεις ως έχει, πάρε έναν ανεμιστήρα δαπέδου και όποτε ανοίγεις το pc, ανοίγεις και τις πόρτες και βάζεις τον ανεμιστήρα μπροστά.

Η ψύξη (ειδικά μετά την εμφάνιση των gamer pc) έχει γίνει επιστήμη. Ρίξε μια ματιά εδώ, (στο 03:30 αλλά ειδικά στο 11:00 μείνε λίγο παραπάνω) και εδώ.
Γενικότερα, μείνε μακρια από κατα φαντασίαν ειδικούς σαν και εμένα :ROFLMAO: γιατι σύντομα σε βλέπω με κάτι τέτοιο :love:

Αν το βαλω σε κουτι χανει την μιση αξιας της η ολη κατασκευη. Εφαρμοζοντας αυτο
για την ψυξη νομίζω αρκεί ένας ανεμιστήρας να βγάζει το ζεστό αέρα (ίσως στην πίσω πλευρά που δε θα φαίνεται), εφοσον υπάρχει κάποιο άνοιγμα να μπαίνει κρύος.

το σωστο, πιστευω, ειναι ενας ανεμιστηρας πανω απο τον υπολογιστή ακριβως να βγαζει τον ζεστο αερα και εναν στο πλαι να βαζει κρυο, οπως ειπες και εσυ αλλωστε. Αλλα οντως πρεπει να χαλάσω το ντουλαπι.
προς το παρον λοιπον, πειραματισμοι με ημιμετρα.

Επιλογή_029.jpg
Σιγουρα δεν μπορει να μεινει μονιμα ανοιχτο το πορτακι αλλα επειδη σε κανα τριμηνο, υπολογιζω, θα ξεκινησω και το συνοδευτικο γραφειο θελω να δω τον χωρο συνολικα πριν ανοιξω τρυπες στο επιπλο, αν βεβαια δουλεψει το πειραμα.

οι υπαρκτες και καθολου κατα φαντασια γνωσεις, φαίνονται. (y)

Αν έχω καταλάβει σωστά, στο έπιπλο έχεις 2 διαφορετικούς χώρους (επάνω και κάτω) χωρίς επικοινωνία μεταξύ τους. Πάλι αν έχω καταλάβει σωστά, στον επάνω χώρο έχεις τα ουσιώδη εξαρτήματα (m/b με τον επεξεργαστή, τροφοδοτικό, δίσκους κτλ) και στο κάτω μέρος τους εξωτερικούς δίσκους.

1724178942267.png

Αν βάλεις τους ανεμιστήρες έτσι, πως θα πετύχεις την ροή αφού δεν επικοινωνούν οι χώροι;
1724180275451.jpeg

Εννοείται ότι αφού το έχεις φτιάξει, το δουλεύεις και βλέπεις πως συμπεριφέρεται.

Αν έχω καταλάβει σωστά, στο έπιπλο έχεις 2 διαφορετικούς χώρους (επάνω και κάτω) χωρίς επικοινωνία μεταξύ τους
το ραφι στην μπροστινη πλευρα εχει καπου πεντε εκατοστα κενο. Θεωρησα οτι ειναι αρκετα για να ανεβει επανω ο αερας με την οποια πιεση δημιουργειται απο τους ανεμιστηρες. Εβλεπα και τον επανω ανεμιστηρα να βγαζει προς τα εξω μπολικο αερα και πηρα και εγω αερα 😛. Λαθος μου. Αποδειχθηκε ηδη. Παμε για αλλα.

το ραφι στην μπροστινη πλευρα εχει καπου πεντε εκατοστα κενο. Θεωρησα οτι ειναι αρκετα για να ανεβει επανω ο αερας με την οποια πιεση δημιουργειται απο τους ανεμιστηρες. Εβλεπα και τον επανω ανεμιστηρα να βγαζει προς τα εξω μπολικο αερα και πηρα και εγω αερα 😛. Λαθος μου. Αποδειχθηκε ηδη. Παμε για αλλα.

Όπως έχουμε ματαξαναπεί, οι πρωτοπόροι έχουν και αστοχίες. Εξάλλου, ένα σημαντικό μέρος της κάθε επιστήμης, είναι η παρατήρηση :cool:

• Like
Λυθηκε και το θεμα με την θερμοκρασια. Ο υπολογιστης εξω απο το ντουλαπι μεν απολυτος αεριζομενος δε (αν χρειαστει θα παρω και τον ανεμιστηρα δαπεδου 😁

Επιλογή_032.jpg

και για να μην ξεφευγουμε απο το θεμα του νηματος λιγες φωτογραφιες απο την κατασκευη

90.jpg91.jpgΕπιλογή_024.jpg92.jpg
και οτι ποιο ευκολο εχω φτιαξει μεχρι τωρα, δυο βασεις για κινητο, ετσι για συμπληρωμα

Μια χαρά!

Να προσθέσω μήπως και δεν το έχεις προσέξει.
Η μητρική πρέπει να βιδωθεί (τουλάχιστον απο την επάνω πλευρά) με όλες τις βίδες ώστε να μοιράζετε το βάρος ειδικά με αυτή τη ψύκτρα.
Επιπλέον κανονικά και με αυτές τις βίδες η μητρική γειώνεται οπότε δε ξέρω μήπως επηρεάζει κάπου αυτή η διαφορά.

Προσωπικά θα έκοβα απο ένα κουτί υπολογιστή την πίσω επιφάνεια και θα βίδωνα αυτό στο ξύλο και επάνω σε αυτό τη μητρική με τους σωστούς αποστάτες όπως θα έκανα σε ένα κουτί.

Έτσι πρέπει.
Όχι για το βάρος μιας και είναι αρκετά εύκαμπτη και δεν θα έχει πρόβλημα, αλλά η γείωση και οι αποστάτες είναι απολύτως απαραίτητοι.
Καλό είναι να μην μάθεις από πρώτο χέρι ότι υπάρχει διαρροή.

• Like
το βύσμα τροφοδοσίας της μητρικής (το ATX που έρχεται από το τροφοδοτικό) έχει γείωση μέσα οπότε δε θα υπάρχει πρόβλημα. (μπορείς να το ελέγξεις με ενα πολύμετρο, θα δεις ότι υπάρχει συνέχεια από το πιν της γείωσης στο φις του τροφοδοτικού μέχρι πχ το περίβλημα του ακροδέκτη usb

• Like
το βύσμα τροφοδοσίας της μητρικής (το ATX που έρχεται από το τροφοδοτικό) έχει γείωση μέσα οπότε δε θα υπάρχει πρόβλημα. (μπορείς να το ελέγξεις με ενα πολύμετρο, θα δεις ότι υπάρχει συνέχεια από το πιν της γείωσης στο φις του τροφοδοτικού μέχρι πχ το περίβλημα του ακροδέκτη usb
Δυστυχώς τα τροφοδοτικά είναι τα μέρη του υπολογιστή που παρουσιάζουν διαρροή συχνότερα από όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Αν δεν κάνω λάθος μετά είναι μνήμη.
Είναι φρόνιμο να μην ρισκάρουμε.

• Like
δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θα ρισκάρεις όταν έχεις ήδη γείωση αλλά εν τέλει έχει σημασία να νιώθεις άνετος με την κατασκευή σου.

μου έχει τύχει διαρροή σε υπολογιστή (με τίναξε ελαφρά όταν ακούμπησα το καπάκι) και τελικά ήταν ελλατωματικό το πολύπριζο: ήταν χαλαρή η σύνδεση της γείωσης μέσα στο πολύπριζο οπότε όλες οι συσκευές που ήταν πάνω του δεν είχαν γείωση. με το πολύμετρο μέτρησα ~110V (δηλαδή 220V/2) πάνω στο καπάκι (σε σχέση με την πραγματική γείωση της πρίζας), κάτι πολύ σύνηθες όταν δεν λειτουργεί η γείωση. ένα απλό σφίξιμο του ακροδέκτη του καλωδίου και το καπάκι είχε 0V.

Έτσι πρέπει.
Όχι για το βάρος μιας και είναι αρκετά εύκαμπτη και δεν θα έχει πρόβλημα, αλλά η γείωση και οι αποστάτες είναι απολύτως απαραίτητοι.
Καλό είναι να μην μάθεις από πρώτο χέρι ότι υπάρχει διαρροή.

Εύκαμπτη είναι αλλά δεν είναι σχεδιασμένη να κινείται. Θα κόψουν τα traces (δε ξέρω πώς τα λένε στα Ελληνικά) απο την κάμψη ή/και την κίνηση.