Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Νάσο, θα σου πιάσει πολλά λεφτά.. Θα σου πρότεινα και εγώ να επισκευθείς ένα ΙΚΕΑ, έχουν τέτοιες που μπορείς να τις συνδυάσεις, θα σου βγει πολύ φθηνότερα.
Θα ρίξω μια ματιά Νίκο, αλλά αν δεν μπορέσω να βρω κατι που να αξιοποιεί όλο το χώρο, είναι δώρο άδωρο. Και τώρα μία ΙΚΕΑ έχω, αλλά χάνω αρκετό ωφέλιμο χώρο.

Θα ρίξω μια ματιά Νίκο, αλλά αν δεν μπορέσω να βρω κατι που να αξιοποιεί όλο το χώρο, είναι δώρο άδωρο. Και τώρα μία ΙΚΕΑ έχω, αλλά χάνω αρκετό ωφέλιμο χώρο.

Έχεις υπολογίσει ποσα τετραγωνικά μετρα ξύλου θέλεις;
Για να σκεφτούμε τι συμφέρει καλύτερα που να είναι όμως και όμορφο.

17τμ εγχρωμη μελαμίνη 18μμ για ολη τη βιβλιοθήκη (μαζί με τα ραφια), 7,5τμ 8μμ για τις πλάτες και 1,8τμ 16μμ για τα πορτάκια.

Last edited:
  • Like
Reactions: nikfor
17τμ εγχρωμη μελαμίνη 18μμ για ολη τη βιβλιοθήκη (μαζί με τα ραφια), 7,5τμ 8μμ για τις πλάτες και 1,8τμ 16μμ για τα πορτάκια.
Θες 3 μεγάλα φύλλα 3.66 X 1.88 ισως και κατι παραπανω λογω ραφιων και ένα 3.66Χ1,88 για την πλάτη...
Χοντρικά αυτά σε 18αρα και 8αρα κάνα 2
350αρη συν τα παρελκόμενα..

Πολύ νορμάλ, κάπου εκεί το υπολόγιζα. Παρεμπιπτόντως δείτε και αυτό το ωραίο εργαλείο αν δεν το έχετε υπ' όψη σας (που επιβεβαιώνει και τον υπολογισμό των 3 φύλλων για την 18άρα, και χωράνε και τα 3 πορτάκια).

Προσωπικά, το θεωρώ εύκολο σαν κατασκευή, αλλά δεν γνωρίζω τις δυνατότητές σου (εργαλεία, βοήθεια κτλ).
Θα υπενθυμίσω το θέμα των σόκορων. Είμαστε πολλοί αυτοί που έχουμε πάρει μια όμορφη μελαμίνη και δεν βρήκαμε πουθενά σόκορα. Φυσικά για όλα υπάρχουν λύσεις.

Στο τεχνικό κομμάτι:
Τουλάχιστον τα καπάκια και τα κάτω μέρη θα είναι σταθερά. Για να μην φαίνονται οι βίδες, πρέπει να μπουν λοξά. Αν βάλεις καβίλιες, πρέπει να βάλεις και κόλλα. Τα φεράμια δεν κάνουν για τόσο μεγάλες κατασκευές.
Στο σχέδιο δεν φαίνονται πόδια. Υπολόγισε και αυτά συν την μπάζα. Εγώ στην πρόσοψη θα έβαζα μία μπάζα συν μία στο κομμάτι του εκτυπωτή. Αν το έχεις σκεφτεί χωρίς πόδια (?) στο πίσω μέρος πρέπει να κάνεις κοψίματα για να κουμπώσει στο σοβατεπί. Τα πόδια βοηθανε και στο να εξομαλύνεις, υπό προϋποθέσεις, τυχόν στραβώματα στον τοίχο.
Για να μπούν οι μεντεσέδες, θέλει σταθερό δράπανο και το ειδικό τρυπάνι. Γίνεται και με χειρός, αλλά υπάρχουν και αστοχίες.
Αν έχεις router, βάλε το καπάκι συρταρωτό. Είναι πολυ πιο όμορφο.
Η στήριξη στον τοίχο είναι δεδομένη.
Ο μηχανισμός του συρταριού μπαίνει εύκολα.
Από όπου και να πάρεις τις μελαμίνες, πιθανότατα να πρέπει να καθαρίσουν τις άκρες (συνήθως έχουν χτυπήματα) και μετά να κάνουν τις κοπές. Μιλάω για την περίπτωση που πάρεις από πχ LEROY κομμάτι 366x183.
Υπάρχουν και πολλά άλλα που θα βρείς στην πορεία.

Ο συνδυασμός ξύλου και σίδερου που πρότεινε ο Δημήτρης @dk31, είναι μία πολύ καλή εναλλακτική και είναι και στην μόδα (προς το παρόν) και έχει σημαντικά μικρότερο κόστος. Είχα φτιάξει κάτι αντίστοιχο για το παιδικό δωμάτιο, αλλά φυσικά με μικρότερες απαιτήσεις τόσο στο μέγεθος, όσο και στην εμφάνιση. Πρόσφατα είδα τέτοια βιβλιοθήκη, αλλά είχαν βάψει το σίδερο σαν ξύλο με νερά. Όταν λέω σαν ξύλο, στα μάτια μου ήταν ξύλο, τόσο τέλειο.

Υπάρχουν όλα τα εργαλεία, αλλά δεν υπάρχει λόγος για περιπέτειες. Θα δώσω μέτρα, θα πάρω έτοιμα κομματια, με ταινία PVC, τρύπες για μεντεσέδες και για ράφια.

Βίδες δεν θα φαίνονται εξωτερικά, τα πλαϊνά είναι πολύ κοντά στους πλευρικούς τοίχους. Θα "φαίνονται" αυτές που θα δέσουν τις τέσσερις ουσιαστικά βιβλιοθήκες μεταξύ τους, αλλά και αυτές θα κρυφτούν από τα βιβλία. Το πολύ πολύ να βρω καμιά μελαμίνη για την οποία υπάρχουν ομοιόχρωμα αυτοκόλλητα για να κρύβουν τις τρύπες.
Πόδια έχω υπολογίσει, απλα δεν τα εχω στο σχέδιο - εννοείται ότι θα μπουν, γιατί ο πλακάς έχει κάνει "καλλιτεχνίες". Μπάζες δεν θα μπουν, δεν μου αρέσουν σε βιβλιοθήκη.
Το σίδερο + ξύλο δεν με ψήνει για αυτή την περίπτωση.

• Like
Reactions: KOSSTV and newbie
Θα "φαίνονται" αυτές που θα δέσουν τις τέσσερις ουσιαστικά βιβλιοθήκες μεταξύ τους,
Συνήθως, κάποια από τα ενδιάμεσα ράφια (ή όλα) τα βάζουν ελεύθερα να πατάνε σε 4 πιν - εξυπηρετεί για να μπορείς να ρυθμίσεις το ύψος αν χρειαστεί. Μπορείς να κρύψεις τις βίδες στο σημείο που θα πατάει ένα ενδιάμεσο ράφι.

Μια τέτοια μεγάλη 2,90χ2,30 έχω φτιάξει στο γραφείο μου στο σπίτι πριν αρκετά χρόνια. Την συναρμολόγησα μέσα στο δωμάτιο γιατί δεν μπορούσε να κουβαληθεί στον δεύτερο όροφο με τίποτα και δεν χώραγε στο ύψος να περάσει από τις πόρτες γιατί ήταν μονοκόμματη.
Είχα χρησιμοποιήσει μελαμίνη της Σέλμαν από το Πράκτικερ η οποία ήταν αρκετά παχιά 22mm. Τα κομμάτια τα έλεγαν "Ορθοστάτες" και τα μπροστινά σόκορα ήταν πομπέ όλο ατόφιο στο ίδιο χρώμα..
Το πλάτος περίπου 35cm και το μήκος περίπου 290cm. Υπήρχαν και πορτάκια έτοιμα στο ίδιο χρώμα.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν πλέον τέτοιου τύπου μελαμίνες και από ποια εταιρία. Κάνε μια ερώτηση στις αποθήκες ξυλείας. Σαν υλικό όμως για κατασκευή βιβλιοθήκης ήταν ιδανικά. Από το ίδιο υλικό έχω φτιάξει και άλλες μικρότερες.

Last edited:
Πριν από 2 χρόνια είχα αλλάξει το ψυγείο μου...
Όταν έψαχνα για καινούργιο μου σύστησαν οι περισσότεροι να μην το έχω εντοιχισμενο η κλειστό με ξύλο στο πλάι ώστε να αερίζονται καλύτερα καθώς πλέον τα περισσότερα είναι με ενα 1 μοτερ.
Η πλατη και ένα μικρό ντουλαπάκι μακρόστενο αφαιρέθηκε...
Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει φωτο..

Σκοπός ήταν κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθούν μέσα στην κουζίνα καθώς η πλατη ήταν 210Χ60 και το ντουλάπι 20Χ50...

Στο ιδιόμορφο τραπέζι της κουζίνας μου υπάρχει ένας χώρος ανεκμεταλλευτος,η να το πω καλύτερα μη τακτοποιημενος..
20241130_183442.jpg

Κόπηκαν λοιπόν και συναρμολογηθηκαν τα ξύλα στις διαστάσεις που χρειαζοντουσαν ώστε να χωρέσει κάτω από το τραπέζι..
Οπότε δημιουργήθηκε αυτό.το κουτί με 2 ράφια..
20241130_180428.jpg

Συνάμα οταν μπηκε στην θέση του βοήθησε και στην στήριξη του τραπεζιου το οποίο είχε ένα ποδαρι στο κέντρο και 3 γωνία σε παλιό ντουλάπι και τοίχο..
Το τραπέζι έγινε ακόμη πιο σταθερό αφού ήρθε και μπήκε ακριβώς σφηκτα από κατω και τα πράγματα που ήταν χύμα τακτοποιηθηκαν..

20241201_153104.jpg

20241201_152916.jpg

Εις ακούστηκε και υλοποιηθηκε στην ουσία ένα αίτημα της γυναίκα μου που καιρό τώρα έλεγε και ξαναλέγε αλλά χρόνος απο μενα ευκολα δεν υπήρχε...!!!
Τακτοποιημενα πλέον..!!!

Πρωτη κατασκευουλα για το 2025 ενα τροχηλατο καροτσακι...

Η ιδεα παρθηκε απο ενα τροχηλατο απο ενα που εφερνε την προηγουμενη εβδομαδα..

Το μονο που δεν ειχα απο τα παρακατω ηταν τα ροδακια...πηρα 2 απλα και 2 με φρενο στα 8 ευρω..
Ειχα κατι σωληνες 2.5εκ απο ποδαρια ενος τραπεζιου και χρησιμοποιηθηκε το ενα ως στυλος/βαση για το τραβηγμα...
Κοπηκαν και ενωθηκαν και απο πανω μπηκε η κλασικη αντιολισθητικη επενδυση απο τα Jumbo..
472209541_2930672480429491_2827593811867632885_n.jpg
20241231_163335.jpg
Ενωθηκαν 2 ξυλα 2εκ και 0.8μμ ..
Εποιτα απο την μια ακρη μπηκε και η βαση οπου θα γυριζε περιστροφικα ο στυλος και μπηκαν και τα ροδακια..
Επεισης τοποθετηθηκαν και 2 βασεις απο ποδαρακια κουζινας γαι να πιανει η βαση..
20250102_102652.jpg

472208088_2930673003762772_6858065050316870311_n.jpg

Επεισης στρογγυλοποιηθηκαν οι γωνιες ωστε να μην χτυπαει καποιος...
472163331_2930672787096127_3428758713094947893_n.jpg

...και να το αποτελεσμα...ηρθε να πλαισιωθει μαζι με τα αλλα τροχηλατα του Lidl..
472118810_2930673163762756_6687341311335319799_n.jpg 472092687_2930673260429413_1712286110218793072_n.jpg

Γραφειο Υπολογιστη
κατασκευασμενο απο πευκο, οξια και κοντρα πλακε

20a.jpg21a.jpg22a.jpg23a.jpg24a.jpg

απο πευκο δημιουργηθηκε η βαση της κατασκευης. Διαμορφωθηκε εν μερη στο ρουτερ, μπηκαν τα πελματα με τροπο ωστε να κρυβονται, αν αυτο χρειαζεται, μεσα στο ξυλο και προετοιμαστηκε για την υποδοχη της επιφανειας

25a.jpg26a.jpg27a.jpg28a.jpg30a.jpg

με στοχο να μπει μια τραβερσα που θα στηριζει την επιφανεια, αλλα θα δινει και μια σχετικη στιβαροτητα στην κατασκευή σκαφτηκε το ξυλο στα καταλληλα σημεια και δημιουργηθηκε η τραβερσα με τετραγωνο ατσαλινο προφιλ 12 χιλιοστων (δεν ξερω αν ανηκει στα στρατζαριστα)

31a.jpg32a.jpg34a.jpg35a.jpg36a.jpg

αγοραστηκε οξια πλατους 18-20 εκατοστων. Το παγκοπριονο δεν εφτανε να το χωρησει σε δυο τεμαχια οπως ηθελα και βοηθησε σε αυτο η σπαθοσεγα.
ενωθηκαν σε μια επιφανεια. Αποτυχία. Ευτυχως ειχα αφησει περιθωρειο, τα χωρισα ξανα και τα ενωσα. Απολυτη αποτυχια, απολυτη απογοητευση. Τα παρατησα. Ενα μηνα μετα και μετα απο πολλα βιντεο στο youtube, ξαναπροσπαθησα. Τα καταφερα, οχι τελεια αλλα ικανοποιητικα.

40a.jpg41a.jpg42a.jpg43a.jpg

κοπηκε στις τελικες διαστασεις και εγινε μια πρωτη δοκιμη. Καλα μεχρι εδω. Ετοιμαστηκαν και τα πισω ποδια. Κατι δεν μου αρεσε.

44a.jpg45a.jpg47a.jpg48a.jpg

αλλαγη σχεδιου. Δημιουργησα μια "κατω τραβερσα" (αν το λεω σωστα). Δυο γωνιες στο ρουτερ που ενωθηκαν και εδωσαν απολυτη στιβαροτητα στην κατασκευη. Λεπτηναν και οι ακρες τους στο παγκοπριονο. Ενισχυθηκε και η μεταλλικη τραβερσα
50a.jpg51a.jpg52a.jpg53a.jpg55a.jpg

και καπου εκει επεσε μια ακομα ιδεα. Τα πλαινα ξυλα να βαφτουν ετσι ωστε χρωματικα να δημιουργουν μια συνεχεια επιφανειας-βασης-τραβερσας και το υπολοιπο τμημα η βαση. Με το ρουτερ δημιουργησα ενα μικρο λουκι που ακολουθουσε το χρωματικο σχεδιο. Εγιναν και μικρες διορθωσεις λαθων.

56a.jpg57a.jpg58a.jpg59a.jpg60a.jpg

Στρογγυλευτηκαν οι ακμες. Για συρταρι πληκτρολογιου επιλεχθηκε κοντρα πλακε 15 χιλιοστων. Καλυφθηκαν τα σοκκορα με λεπτα κομματια οξιας, τοποθετηθηκε και ο μηχανισμος συρταριων με τεσσερις γωνιες για στηριξη.

64a.jpg65a.jpg66a.jpg

τριφτηκαν, η επιφανεια με 80 εως 400 γυαλοχαρτο, η βαση με 80 και 120. Για αρχη ξεκινησα με την βαση. Βερνικι εμποτισμου σκουρο, ψεκασμος με ηλεκτρικο πιστολι. Καταστροφη. Αρχισε παλι το τριψημο και καθως προχωρουσε φαινονταν ολο και περισοτερο τα νερα του ξυλου. Μου αρεσε. Εβαψα ολη την βαση με ενα πανακι μικροινων που βρεθηκε μπροστα μου που αφηνε μια πολυ λεπτη στρωση βερνικι και τονιζε τα νερα. Η επιφανεια (οξια) με βερνικι κρουστας διαφανο.
Για την βαση, το κομματι που ηθελα να εχει το χρωμα της επιφανειας, πηρα βερνικι εμποτισμου χρωματος οξιας. Ετσι νομιζα. Στο χρωματοπωλειο δεν μου ειπαν οτι δεν υπαρχει αλλα μου εδωσαν μια αποχρωση πευκου. Φυσικα το αποτελεσμα ηταν απαραδεκτο. Αλλο χρωμα η οξια, αλλο το πευκο, αλλο το κοντρα πλακε. Ετσι μετα απο πολλες δοκιμες, ετριψα το κομματι με γυαλοχαρτο 40αρι (ελαφρως). Το περασα ολο με ξυλοστοκο χρωματος οξιας και το ετριψα με 120αρι. Βερνικι κρουστας διαφανο και η κατασταση βελτιωθηκε δραματικα.
κοπηκε και μια μικρη διακοσμητικη φασα.
Προσωρινα κατασκευαστηκε και μια βαση οθονης, μεχρι να αγοραστει καποια.