Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Γλάστρα από σουηδικό πηχάκι 1 x 3.

Κατασκευή και φινίρισμα: Κόψιμο 36 ίδιων διαστάσεων (στο περίπου) κομματιών και φαλτσοκοπή των άκρων τους με γωνία 30 μοιρών στο φαλτσοπρίονο (60 πραγματικών).
Κόλλημα μεταξύ τους με ξυλόκολλα πολυουρεθάνης (λόγω εξωτερικού χώρου τοποθέτησης και έντονη επαφή με υγρασία) και επιπλέον ενίσχυση με κάθετο πηχάκι (για δέσιμο και με τον πάτο).
Διαμόρφωση των διαστάσεων του πάτου με παγκοπρίονο και τοποθέτηση των 6 "δεμένων" κομματιών πάνω του με ταυτόχρονη προσθήκη ξυλόκολλας στα άκρα. Δέσιμο με τον σφιγκτήρα (Stanley Bailey - ιμάντας) και αναμονή για λίγες ώρες να σκληρύνει η κόλλα. Βίδωμα του πάτου με τα "δεμένα κομμάτια" και διαμόρφωση τρυπών για την αποβολή υγρασίας με τρυπάνι Bosch Selfcut 18άρι.

Ωραια κατασκευη, εχω φτιαξει και εγω 4 τετοιες γλαστρες η 3 στης ιδιες διαστασης και η 4 ποιο μικρη σαν την δικη σου, αλλα μια παρατηρηση δεν πιστευω οτι τα καθετα πηχακια θα κρατησουν της ενωσης καλυτερα βαλε γωνιες στις 6γωνες γιατι τοσο το χωμα τοσο και το νερο θα της ανοιξουν με το καιρο. Επισης για να μην φαινονται η ατελειες στα πλαινα στην ενωση με των πατο δες στην δικη μου και αν θες βαλε και εσυ αυτα τα διακοσμητικα ξυλακια αφου πρωτα τα περασεις με το ρουτερ.

Attachments

• IMG_20160505_171918.jpg
    IMG_20160505_171918.jpg
    107.4 KB · Views: 383
Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Ωραια κατασκευη, εχω φτιαξει και εγω 4 τετοιες γλαστρες η 3 στης ιδιες διαστασης και η 4 ποιο μικρη σαν την δικη σου, αλλα μια παρατηρηση δεν πιστευω οτι τα καθετα πηχακια θα κρατησουν της ενωσης καλυτερα βαλε γωνιες στις 6γωνες γιατι τοσο το χωμα τοσο και το νερο θα της ανοιξουν με το καιρο. Επισης για να μην φαινονται η ατελειες στα πλαινα στην ενωση με των πατο δες στην δικη μου και αν θες βαλε και εσυ αυτα τα διακοσμητικα ξυλακια αφου πρωτα τα περασεις με το ρουτερ.

Σταύρε, τα πηχάκια της γλάστρας είναι κολλημένα μεταξύ τους με ξυλόκολλα πολυουρεθάνης εκτός από το κάθετο πηχάκι που βλέπεις. Αντοχή υπάρχει αρκετή επομένως και θα υπήρχε ακόμα και χωρίς το κάθετο πηχάκι.
Τα κενά τα στοκάρισα προ ολίγου και το απόγευμα θα τα βάψω τοπικά, οπότε ατέλειες μηδέν.
Καλή η ιδέα σου πάντως για το κάτω μέρος, δεν θα χρειαζόταν και τα 4 πηχάκια που έβαλα κάτω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Σταύρε, τα πηχάκια της γλάστρας είναι κολλημένα μεταξύ τους με ξυλόκολλα πολυουρεθάνης εκτός από το κάθετο πηχάκι που βλέπεις. Αντοχή υπάρχει αρκετή επομένως και θα υπήρχε ακόμα και χωρίς το κάθετο πηχάκι.
Τα κενά τα στοκάρισα προ ολίγου και το απόγευμα θα τα βάψω τοπικά, οπότε ατέλειες μηδέν.
Καλή η ιδέα σου πάντως για το κάτω μέρος, δεν θα χρειαζόταν και τα 4 πηχάκια που έβαλα κάτω.

Σε τέτοιου είδους κατασκευές οι γωνιές έχουν το πρόβλημα και όσο αυξάνει το μέγεθος αυξάνει και το πρόβλημα.

Το παρακάτω σχέδιο κατασκευής λύνει το πρόβλημα της αντοχής της κατασκευής.

Στις γωνιές ανάλογα το μέγεθος μπορούν να μπουν καβίλιες, βίδες και για μέγιστη αντοχή ντίζες με παξιμάδια και ροδέλες.

Zartiniera.png

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύ

Σε τέτοιου είδους κατασκευές οι γωνιές έχουν το πρόβλημα και όσο αυξάνει το μέγεθος αυξάνει και το πρόβλημα.

Το παρακάτω σχέδιο κατασκευής λύνει το πρόβλημα της αντοχής της κατασκευής.

Στις γωνιές ανάλογα το μέγεθος μπορούν να μπουν καβίλιες, βίδες και για μέγιστη αντοχή ντίζες με παξιμάδια και ροδέλες.

View attachment 129347

Ισχύει αυτό που λες. Το έχω δει σε φωτιστικά οροφής αυτό με τις ντίζες. Μέγιστη αντοχή όπως λες αλλά επειδή είναι μικρές οι διαστάσεις του ξύλου και οι διαστάσεις της ντίζας σχετικά μεγάλες, έχουμε θέμα στις άκρες (σπασίματα, ρωγμές κλπ). Το καλύτερο είναι καβίλιες αλλά πρέπει ο σχηματισμός να είναι ακριβώς όπως τον δείχνεις στις φωτογραφίες. Εκ των πραγμάτων δηλαδή δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτό που έκανα εγώ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κατόπιν λαϊκής απαίτησης, στοκαρίστηκαν σχεδόν όλα τα κενά.
Περάστηκε και ένα αραιό χέρι βαφής ακόμα και ιδού:

P60705_215015.jpg

P60705_215042.jpg

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύ

Ισχύει αυτό που λες. Το έχω δει σε φωτιστικά οροφής αυτό με τις ντίζες. Μέγιστη αντοχή όπως λες αλλά επειδή είναι μικρές οι διαστάσεις του ξύλου και οι διαστάσεις της ντίζας σχετικά μεγάλες, έχουμε θέμα στις άκρες (σπασίματα, ρωγμές κλπ). Το καλύτερο είναι καβίλιες αλλά πρέπει ο σχηματισμός να είναι ακριβώς όπως τον δείχνεις στις φωτογραφίες. Εκ των πραγμάτων δηλαδή δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτό που έκανα εγώ.

Κατόπιν λαϊκής απαίτησης, στοκαρίστηκαν σχεδόν όλα τα κενά.
Περάστηκε και ένα αραιό χέρι βαφής ακόμα και ιδού:

P60705_215015.jpg

P60705_215042.jpg

Έλα, πες την αλήθεια.
Απο που την αγόρασες τη γλάστρα ;
Και το χρωμα ειναι όλα τα λεφτά.

Sent from my iPad using Tapatalk

Έλα, πες την αλήθεια.
Απο που την αγόρασες τη γλάστρα ;
Και το χρωμα ειναι όλα τα λεφτά.

Sent from my iPad using Tapatalk

Χαχα!!! Σου φαίνεται για αγοραστή?
Πάντως είσαι ο πρώτος που του αρέσει το χρώμα! :p

Χαχα!!! Σου φαίνεται για αγοραστή?
Πάντως είσαι ο πρώτος που του αρέσει το χρώμα! :p
Καλημέρα Νίκο. Εμένα δωσ μου μπλε και τίποτα άλλο.
Πολύ ωραία κατασκευή

Sent from my C6833 using Tapatalk

Καλημέρα Νίκο. Εμένα δωσ μου μπλε και τίποτα άλλο.
Πολύ ωραία κατασκευή

Sent from my C6833 using Tapatalk

Βέρος Έλληνας είσαι γι αυτό!!! :p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκ

Υπάρχουν ντίζες από 3 τουλάχιστον χιλιοστά διάμετρο οπότε η φράση "οι διαστάσεις της ντίζας σχετικά μεγάλες," είναι άκυρη.

Εκ των υστέρων ελάχιστα έως τίποτα μπορείς να κάνεις, εκ των προτέρων όλα.

Παιδιά,σε ένα ερμάριο που σκοπεύω να φτιάξω,τα πορτάκια πως τα φέρνω "πρόσωπο" με την υπόλοιπη κατασκευή;Θέλω να χωνεύουν,όχι να εξέχουν.Απλά τοποθετώ τα πορτάκια με τους μεντεσέδες πάνω τους και τους βιδώνω στα πλαϊνά;

Για πορτακια χωνευτα στο κασωμα χρειαζεσαι τα μεντεσεδακια με γονατο. Δεν ξερω αν εχουν βγει αλλου τυπου.

undefined_00028.jpg

Πρεπει να κανεις την τρυπα στο πορτακι για να χωρεσει και να βιδωσει το μερος με το γονατο (αριστερα στη φωτο).
Μετα παιρνεις το πορτακι με τον βιδωμενο μεντεσε (δυο) και βιδωνεις το αλλο μερος (με τους ρεγουλατορους) στο κασωμα. Καλο ρυθμισμα :))

Θέλω να χωνεύουν,όχι να εξέχουν.

Μιχάλη, ή δεν κατάλαβα εγώ καλά ή ο Νίκος ζητάει το αντίθετο απ´ αυτό που του λές.

Αν θες κάτι απλό βάζεις σαν αυτούς:

3x3-menteses-xrusos-2-280x280.jpg

Αν θες κάτι πιο όμορφο πας εδω:

medio-1110-F.jpg

O Nικος ζηταει το πορτακι να ειναι περασια με το κασωμα. Η πορτα δηλαδη να χωνευεται στο κασωμα. Σε αυτο του απαντησα.

Συνήθως αυτοί οι μεντεσέδες τοποθετούνται σε πορτάκια που ακουμπάνε στο κάσωμα, φάτσα δηλαδή, όπως τα ντουλάπια κουζίνας, γί αυτό το λέω.
Αυτό της φωτογραφιλας δεν θεωρείται χωνευτό.

9ea2fd39c455df0cf2159afcc971c01a_M.jpg

Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Παιδιά,σε ένα ερμάριο που σκοπεύω να φτιάξω,τα πορτάκια πως τα φέρνω "πρόσωπο" με την υπόλοιπη κατασκευή;Θέλω να χωνεύουν,όχι να εξέχουν.Απλά τοποθετώ τα πορτάκια με τους μεντεσέδες πάνω τους και τους βιδώνω στα πλαϊνά;

=> http://www.diyeshop.gr/υλικά-επίπλων/μεντεσέδες/

blum_mesa_porta.png

Μιχάλη, ή δεν κατάλαβα εγώ καλά ή ο Νίκος ζητάει το αντίθετο απ´ αυτό που του λές.

Αν θες κάτι απλό βάζεις σαν αυτούς:

3x3-menteses-xrusos-2-280x280.jpg

Αν θες κάτι πιο όμορφο πας εδω:

medio-1110-F.jpg
αυτούς τους δεύτερους πως τους ζητάς?

αυτούς τους δεύτερους πως τους ζητάς?

Τους δείχνεις με το χέρι Σωτήρη. :flipout:

Βαρελάκια λέγονται... Μεντεσέδες βαρελάκια. :grandpa:

Στην περιπτωση που χρησιμοποιηθουν μεντεσεδες κλασικοι η βαρελακια, θελει προσοχη στην ακμη της καθε πορτας απεναντι απο τον μεντεσε, ωστε κατα το ανοιγμα να μην βρισκει στην απεναντι πορτα η στο κασωμα.
Στην περιπτωση του μεντεσε με γονατο (οπως ο blum στην παραπανω εικονα) ειναι πιο απλα τα πραγματα, αφου ανοιγει πιο ισια στην αρχη της διαδρομης του. Επισης εχει το καλο οτι ειναι ρυθμιζομενος, οποτε και μικρολαθη μπορουν να "αντιμετωπιστουν". Στην περιπτωση των δυο κλασικων, απαιτειται απολυτη ακριβεια στην ξυλοκατασκευη, στο τρυπημα και στη συνδεση των τμηματων της πορτας.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ας ξεκαθαρίσει πρώτα ο Νίκος τι εννοεί γιατί εγώ εξακολουθώ να πιστεύω οτι ο μεντεσές με γόνατο είναι για εφαπτόμενα πορτάκια κι όχι χωνευτά. Και χωνευτά εγώ θεωρώ αυτά:

INART_______________________________-________61_32_93_________3-50-812-0034_1.jpg

Η τοποθέτηση δεν είναι δύσκολη, ένα απλό μετρηματάκι είναι.
Απλά στο μέτρημα χρειάζεται να υπολογιστεί κι ένα χιλιοστό αέρα γύρω-γύρω που μπορεί να γίνει εύκολα βάζοντας κάτι, πχ κομματάκια χαρτόνι, γύρω-γύρω στο πλαίσιο την ώρα που μαρκάρουμε το ακριβές σημείο του μεντεσέ.