Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Καλά ο μικρός θα σου πει ότι ποιο τρελό υπάρχει ....:flipout::flipout::flipout:
Εδώ περνάει τα ρεσώ 25 νούμερα γυαλόχαρτα και στο τέλος με χαρτί κουζίνας...:flipout:

Εδώ περνάει τα ρεσώ 25 νούμερα γυαλόχαρτα και στο τέλος με χαρτί κουζίνας...:flipout:

Sent from my iPad using Tapatalk

Αυτό με την πίσσα δεν το έχω δει πουθενά στον πλανήτη σε τραπεζάκια ή άλλα επιπλάκια σπιτιού εξωτερικού χώρου.
Εκτός και αν τα τραπεζάκια τα θάβεις στο χώμα οπότε καλύτερα να βάλεις και τσίγκο απ έξω όπως βάζει η ΔΕΗ.
Θα μπορούσες να μας βάλεις μια φωτογραφία αφού το κάνεις τόσο συχνά.
Η λύση που ακολουθεί ο περισσότερος κόσμος είναι διαφόρων ειδών προστατευτικά ποδαράκια ....κυρίως λαστιχένια.

Νικ δεν το έχω κάνει ποτέ προσωπικά αλλά θυμάμαι που μου έλεγε ο Παππούς μου ότι το καλύτερο προστατευτικό για ξύλο είναι η πίσσα.
Το ότι δεν το κάνει κανείς δεν σημαίνει ότι δεν είναι σωστό. Φυσικά είναι αντιαισθητικό αλλά η δουλειά γίνεται.
Τα ποδαράκια δεν σου εξασφαλίζουν την προστασία που σου δίνει η πίσσα.
Απλά επειδή στο εμπόριο είναι δύσκολο να βρεις εξειδικευμένα προστατευτικά πρότεινα αυτό.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Νικ, αυτό που λες μου το είπε ένα "πιο τρελός επαγγελματίας - καλλιτέχνης" με εμπειρία πολύ μεγαλύτερη όλων μας.
Το τέλειο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται έτσι όσο περίεργο και αν σου φαίνεται. Όλα τα άλλα είναι μετριότητες και σίγουρα δεν είναι το ίδιο στην αφή και πόσο μάλλον στην αντοχή.

Άλλωστε οι τρελοί αλλάξανε τον κόσμο αν δεν το ξέρεις!

Φτιαχνω ξυλινο τραπεζι για την αυλη. Που τωρα καλοκαίρι σημαινει λάστιχο και νερό

Έχουμε καμιά ιδέα τι να βάλω κάτω απο τα πόδια για να αντέξει τα τραπεζι το νερό; Περαν απο βερνίκια δηλαδη που θα υπ βάψω υπαρχει κατι αλλο πχ σαν πατάκι;

Για τσέκαρε εδώ. Αυτά έβαλα εγώ κάτω από το τραπέζι κήπου και δεν υπάρχει θέμα σταθερότητας αλλα και επαφής με το νερό. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις ανοξείδωτη βίδα και μετά να κλείσεις το άνοιγμα που ακουμπάει στο έδαφος με σιλικόνη....

Γλάστρα από Ιρόκο.

DSC_0645.jpg

Το ίδιο σχέδιο με τα προηγούμενα αλλά από Ιρόκο που είναι εντελώς αδιάβροχο από την φύση του.
Βάση από OSB 3 (αδιάβροχο επίσης) και φινίρισμα με βρασμένο λινέλαιο (επαρκής προστασία ακόμα και για εξωτερικούς χώρους λόγω της φύσης του ξύλου).

Πολύ όμορφο ξύλο το ιρόκο! Μπράβο Νίκο!

2 πόντους είναι το πάχος του Νίκο?
πόσο το αγόρασες?

δύο μικρές παρατηρήσεις μόνο,
από ότι ξέρω εγώ κανένα ξύλο δεν είναι αδιάβροχο από την φύση του, κάποια ξύλα απλά έχουν αυξημένη φυσική προστασία στο νερό, και για το λόγο αυτό τα βάφουμε με βερνίκια για να αυξήσουμε την φυσική τους αντοχή στις καιρικές συνθήκες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι θα ταίριαζε απίστευτα να το περάσεις ένα διαφανές teak oil ή tung oil ή danish oil για να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο τα νερά του ξύλου. Το ιρόκο με το πέρασμα 1-2 χρόνων θα γίνει πιο σκούρο αυτό που βλέπεις δεν είναι το τελικό του χρώμα.
και
για το δάπεδο θα προτιμούσα ένα κομμάτι από κόντρα πλακέ και όχι από osb.

Aυτο μαλιστα, πολυ φινετσατο Νικ μονο με το λαδακι πανω στο καλο ξυλο.

Βεβαια το φιλετακι οsb στον πατο αναιρει λιγακι την αρμονια που δινει το ιροκο και την ομορφη κατασκευη γενικοτερα.

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Πολύ όμορφο ξύλο το ιρόκο! Μπράβο Νίκο!

2 πόντους είναι το πάχος του Νίκο?
πόσο το αγόρασες?

δύο μικρές παρατηρήσεις μόνο,
από ότι ξέρω εγώ κανένα ξύλο δεν είναι αδιάβροχο από την φύση του, κάποια ξύλα απλά έχουν αυξημένη φυσική προστασία στο νερό, και για το λόγο αυτό τα βάφουμε με βερνίκια για να αυξήσουμε την φυσική τους αντοχή στις καιρικές συνθήκες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι θα ταίριαζε απίστευτα να το περάσεις ένα διαφανές teak oil ή tung oil ή danish oil για να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο τα νερά του ξύλου. Το ιρόκο με το πέρασμα 1-2 χρόνων θα γίνει πιο σκούρο αυτό που βλέπεις δεν είναι το τελικό του χρώμα.
και
για το δάπεδο θα προτιμούσα ένα κομμάτι από κόντρα πλακέ και όχι από osb.

Σώτο, είχα πάρει ολόκληρο μαδέρι και το τεμάχισα στην γωνιάστρα (για διάφορες χρήσεις). Κάπου εκεί είναι το πάχος και λόγω μήκους δεν είναι σταθερό (μου έφυγε λίγο σε ορισμένα σημεία, εξ ου και μερικές ατέλειες στο πάχος που βλέπεις).

Κοίταξε, το Ιρόκο είναι ξύλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ψαροντούφεκων οπότε αυτό από μόνο του λέει ότι έχει αυξημένη προστασία έναντι του νερού (άβαφο). Επίσης έχω φτιάξει 2 βάσεις για οδοντόβουρτσες οι οποίες είναι μέσα στην υγρασία. Εδώ και 2-3 μήνες δεν έχουν κάνει κιχ και τις έχω περάσει μόνο με λινέλαιο. Το Ιρόκο έχει το δικό του λάδι που το προστατεύει. Εγώ απλά το πέρασα ένα χέρι για να σκουρύνει, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνει κάποιος αυτό (πάντα για το συγκεκριμένο ξύλο).

Οπότε τώρα ξέρεις ότι κάποια ξύλα είναι αδιάβροχα από την φύση τους. Σκέψου απλά στα τροπικά κλίματα να είχες συμβατικά ξύλα. Γενικά πολλά εξωτικά ξύλα εκτός από το Ιρόκο (π.χ τριανταφυλλιά), έχουν το λάδι τους που τα προστατεύει.

Επίσης βερνίκι δεν θέλω να χρησιμοποιώ για λόγους φινιρίσματος. Σε ότι αφορά τo Teak oil, αυτό που πήρα (Vivechrom) αναφέρει ότι είναι μίγμα τροποποιημένων φυσικών ελαίων. Από το χρώμα του αλλά και την μυρωδιά του έχει μέσα λινέλαιο και στεγνωτικά, οπότε δεν μιλάμε για πραγματικό Teak Oil.

Για το δεύτερο που θίγεις, γούστα είναι αυτά. Ότι και να χρησιμοποιήσεις από τα 2 θα κάνει πολύ καλά την δουλειά του. Απλά αυτό που αναφέρεις εσύ κοστίζει πολύ περισσότερο ενώ δεν έχει και καμία οπτική χρησιμότητα στην συγκεκριμένη περίπτωση (όπως και το OSB φυσικά). Κατ' τ άλλα σχεδόν το ίδιο θα αντέξουν και τα 2.

Aυτο μαλιστα, πολυ φινετσατο Νικ μονο με το λαδακι πανω στο καλο ξυλο.

Βεβαια το φιλετακι οsb στον πατο αναιρει λιγακι την αρμονια που δινει το ιροκο και την ομορφη κατασκευη γενικοτερα.

Έχει τα κενά του αν δεις αλλά τα κάλυψε η ξυλόκολλα πολυουρεθάνης (στόκο και διάφανο λάδι δεν πάνε μαζί).
Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και στον πάτο Ιρόκο αλλά έπρεπε να ενώσω σανιδάκια μεταξύ τους, να τα τρίψω και μετά να τα κόψω στις ακριβείς διαστάσεις και να σου πω την αλήθεια βαρέθηκα!!!

Με το βάψιμο όμως έγινε καλό και το OSB. Φυσικά μπορεί να μπει γύρω του Ιρόκο και να μην φαίνεται καθόλου!

Επίσης βερνίκι δεν θέλω να χρησιμοποιώ για λόγους φινιρίσματος. Σε ότι αφορά τo Teak oil, αυτό που πήρα (Vivechrom) αναφέρει ότι είναι μίγμα τροποποιημένων φυσικών ελαίων. Από το χρώμα του αλλά και την μυρωδιά του έχει μέσα λινέλαιο και στεγνωτικά, οπότε δεν μιλάμε για πραγματικό Teak Oil.

Συμφωνα με τι wikipedia το teal ειναι ετσι και αλλιως μιγμα λαδιων
https://en.wikipedia.org/wiki/Wood_finishing
((κατω κατω στον πινακα)

και εδω και η συνταγη να το κανει ακνεις μονος του
http://www.intelligentanswers.co.uk/index.php?topic=4960.0

Συμφωνα με τι wikipedia το teal ειναι ετσι και αλλιως μιγμα λαδιων
https://en.wikipedia.org/wiki/Wood_finishing
((κατω κατω στον πινακα)

και εδω και η συνταγη να το κανει ακνεις μονος του
http://www.intelligentanswers.co.uk/index.php?topic=4960.0

Ωραίος!

Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Νίκο όμορφη αλλά έπρεπε OSB να το προσαρμοζες εσωτερικά να μην φαίνεται και να χαλάει το όμορφο σύνολο.

+1.

Ετσι χαλι μαυρο ειναι. Παει τζαμπα και τοσο ξυλο ποιοτικο.
Φερτο δω να το κανουμε κατασκευουλες, πηγες και το χαραμισες σε μια γλαστρα, να τη κανει ο θεος...

:slapface:

:flipout: ειμαι ειλικρινης ετσι?

Βγάλε τον πάτο Κάνε μια πατουρα στο ιροκο και καντον κρυφό.

Στάλθηκε από το SM-G361F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

+1.

Φερτο δω να το κανουμε κατασκευουλες, πηγες και το χαραμισες σε μια γλαστρα, να τη κανει ο θεος...

Θα ειχες διαπρεψει ως διπλωματης Νεκταριε :flipout:

Νίκο όμορφη αλλά έπρεπε OSB να το προσαρμοζες εσωτερικά να μην φαίνεται και να χαλάει το όμορφο σύνολο.

Αν το έβαζα εσωτερικά θα φαινόντουσαν οι βίδες που θα έβαζα για την στήριξη του.
Εγώ δεν θεωρω ότι το χαλάει πάλι.

+1.

Στην τιμή που το πήρα το OSB βγήκε ακριβότερο.
Από την στιγμή που η κατασκευή εξυπηρετεί τον σκοπό της το ξύλο δεν πάει σε καμιά περίπτωση τζάμπα.

Θεός δεν υπάρχει οπότε δεν θα την κάνει ποτέ γλάστρα.
Πήρες την απάντηση σου έτσι?

Βγάλε τον πάτο Κάνε μια πατουρα στο ιροκο και καντον κρυφό.

Στάλθηκε από το SM-G361F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί και δεν πρόκειται να διαλυθεί για να γίνουν οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.
Στην επόμενη μου κατασκευή ίσως να το κάνω όπως το λες...

η αρχή έγινε με τον πάγκο εργασίας, διαστάσεις 2000χ60, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την δουλειά πιο άνετα για τα υπόλοιπα, δεν έχει τελειώσει, αλλά μέχρι εκεί ήταν ο ελεύθερος χρόνος μας, υπάρχουν και οικογενειακές υποχρεώσεις και πρέπει να 2 ώρες να είμαι στην Αθήνα.
το ξύλο του σκελετού είναι από έλατο 5χ10 περίπου, και η επιφάνεια από σημύδα ρώσικη 21χιλ.
δεν έχει κοπεί το κάτω ράφι για να βιδωθεί και αυτό, θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

ευχαριστώ πολύ τον φίλο Χρήστο (tzoutzis) που ήρθε να βοηθήσει καθοριστικά στις εργασίες.
το δεύτερο χέρι και κυρίως το δεύτερο μάτι είναι πολύ σημαντικό...

να αναφέρω ότι το δάπεδο δεν είναι ίσιο, κατά μήκος έχει μία διαφορά περίπου 10εκ....και δυστυχώς έχει και κατά πλάτος διαφορά 2-3 εκ. οπότε πρέπει να αγοράσω άλλα δύο λαστιχένια πόδια με σπείρωμα για να βάλω και στα πίσω πόδια του πάγκου (προς τον τοίχο) ούτως ώστε να μπορώ να τον ευθυγραμμίσω απόλυτα, τώρα έχουν μπει μόνο στα δύο πόδια που είναι προς τα μέσα.
Τα πάνω πόδια (προς την μεταλλική ντουλάπα) είναι κομμένα 8εκ πιο κοντά από τα πόδια που είναι προς την πόρτα.

εδώ φαίνεται μία πρώτη δοκιμή για το θα είναι περίπου

και εδώ είναι βιδωμένος

όσοι παρατηρήσετε 2 έξτρα τρύπες στις κάτω τραβέρσες, είναι διότι το ξύλο μπήκε αρχικά λάθος, στο πλάι, αντί για όρθιο, οπότε περίσσέψαν 2 τρύπες...που θα κλείσουν σε δεύτερο χρόνο.

οι βίδες για τον σκελετό είναι 6χ80 της fisco torx φρεζάτες και το κόντρα πλακέ βιδώθηκε σε 3.5 χ 50 της fisco ανά τακτά διαστήματα, πριν το βίδωμα προηγήθηκε προτρύπημα για αποφυγή ατυχημάτων....

το επόμενα βήματα είναι:
ευθυγράμμιση του πάγκου
τοποθέτηση κάτω ραφιού
τριμάρισμα όπου απαιτείται στον σκελετό
τοποθέτηση πιχάκι στα σόκορα του κόντρα πλακέ
τρίψιμο, βάψιμο.

όλες οι εργασίες έγιναν με τα lidl, φαλτσοπρίονο, δραπανοκατσάβιδο, παλμικό, ακόμη και τα bits ήταν lidl.
παρατηρήσεις για τα εργαλεία, το φαλτσοπρίονο κόβει ολόσωστα κάθετα (φάλτσο δεν δοκιμάσαμε), το δράπανο και παλμικό δεν άδειασε ούτε η μία μπάρα από την μπαταρία τους, κανένα πρόβλημα από έλλειψη δύναμης.

ο χρόνος κατασκευής μέχρι τώρα 3 ώρες.

Ωραίος.
Από μένα το μόνο μείον μιας και έχεις φαλτσοπρίονο είναι ότι δεν έκανες καθόλου μισοχαρακτές. Θα χρησιμοποιούσες το μισό πάχος ξύλου και θα είχες πολύ πιο σταθερό πάγκο ακόμα και από αυτόν που έφτιαξες τώρα. Next time! :)

Το είχα σκεφτεί αρχικά Νίκο...αλλά βαρέθηκα μέσα στον ήλιο να κάθομαι να κάνω μισοχάραχτα...όπως και να το κάνεις θέλει πολύ περισσότερο χρόνο από 4 βίδες...τώρα που υπάρχει χώρος, πάγκος, να δουλέψω υπό σκιά θα κάνω το επόμενο μικρό πάγκο για το παγκοπρίονο με μισοχάρακτα και καβίλιες και κόλλα...αλλά 3 ώρες στον ήλιο...λαλήσαμε λέμε...