Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Ναι κάνεις τρύπες με ποτηροτρύπανο ή forstner bit στο σωστό ύψος και μετά κόβεις το περίσσευμα με τη σέγα κι είσαι έτοιμος!

Άντε και καλά κρασιά! ;)

Νικο, παρομοια εσοχη U ειχα κανει σε μια ιδιοκατασκευη μου για μπουκαλια (ραφια μεσα σε ντουλαπα) με ντρεμελ και τα κυλινδρικα τριβειακια. Γρηγορα και πανευκολα.

Και εγώ θα το προτιμούσα όχι τόσο λεοπαρδέ αλλά ... Άργησες αλλά το έφτιαξες. Μπράβο Νίκο.

Μωρέ μια χαρά είναι αλλά για καλό και για κακό βάλτου ένα λουρί μην επιτεθεί σε κανέναν περαστικό! ;)

Είχα δει εναν τύπο που έφτιαχνε δεντρόσπιτα στην τv και ήθελε να κάψει και αυτός το ξύλο για περισσότερη ομορφιά. Με το φλόγιστρο λοιπόν πήγαινε με τα νερά του ξύλου (και εννοείται σταθερό χέρι!) Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! :rolleyes:

Ζαρντινιέρα με ροδάκια.
30498456741_becd2d63d4_b.jpg
[/url]IMG_20161026_183638 by Nick Anastasiadis, on Flickr[/IMG]

30498413291_67275f0b4f_b.jpg
[/url]IMG_20161026_183708 by Nick Anastasiadis, on Flickr[/IMG]

30286931430_180da69f0e_b.jpg
[/url]IMG_20161026_183719 by Nick Anastasiadis, on Flickr[/IMG]

30549821746_817a5ea54d_b.jpg
[/url]IMG_20161026_183932 by Nick Anastasiadis, on Flickr[/IMG]

29952671163_9471c3cbff_b.jpg
[/url]IMG_20161026_185007 by Nick Anastasiadis, on Flickr[/IMG]

30498361561_9f07ebed59_b.jpg
[/url]IMG_20161026_185013 by Nick Anastasiadis, on Flickr[/IMG]

Μετά από πολύ καιρό είπα να φτιάξω κάτι για δώρο στην κουμπάρα μας!

Κατασκευή από 4μετρα δοκαράκια πεύκου (κλεμμένα) 4 x 6 cm (3.5-4, 5.5-6 γι αυτό λέγονται και κλεμμένα) και ξυλεία ραμποτέ (πάτος).

Διαδικασία κατασκευής και φινίρισμα:

Κόπηκαν τα δοκάρια και η ραμποτέ ξυλεία με το παγκοπρίονο στα 54 εκατοστά έκαστο και με το ίδιο μηχάνημα γίνανε και οι μισοχαρακτές (πολύ εύκολο και ταχύτατο με τον φράκτη).
Οι μισοχαρακτές γίνανε εναλλάξ (2 κομμάτια με μισοχαρακτές σε όλες τις πλευρές, δηλαδή 4 μισοχαρακτές και 2 κομμάτια χωρίς μισοχαρακτές) και στα τελικά κομμάτια μόνο από την μία πλευρά (2 μισοχαρακτές).
Κατόπιν αυτού πλανίστηκαν απ' όλες τις μεριές, κουρεύτηκαν τα περιθώρια τους με ρούτερ και τρίφτηκαν με 80-120-240άρια γυαλόχαρτα.

Έπειτα συναρμολογήθηκαν με λίγες βίδες και ξυλόκολλα Titebond (κόκκινη).

Η κατασκευή αφέθηκε να στεγνώσει για 1 μέρα (πλήρη σκλήρυνση κόλλας) και την επόμενη περάστηκε ένα χέρι βερνίκι εμποτισμού Bondex σε απόχρωση "κυπαρίσσι".
Την μεθεπόμενη μέρα (δηλαδή σήμερα) μπήκαν το χερούλι και οι ρόδες, ενώ έγιναν και τρύπες με ποτηροτρύπανο για να στραγγίζουν τα νερά.
Τέλος τρίφτηκε με 400άρι γυαλόχαρτο στο χέρι ως τελικό φινίρισμα (έγινε βελούδο!).

Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν
: Παγκοπρίονο, Κουρευτικό περιθωρίων με 2 διαφορετικά μπιτ, έκκεντρο τριβείο και σκαρπέλο.

Μελλοντικές βελτιώσεις:
Λόγω κλεμμένων διαστάσεων αλλά και στραβών ξύλων οι μισοχαρακτές δεν είχαν την πάντα την τέλεια εφαρμογή. Αυτό λύθηκε με την ξυλόκολλα και τις βίδες.
Επίσης καλό είναι οι μισοχαρακτές να γίνονται μετά από το πλάνισμα και το τρίψιμο (κάτι που δεν έκανα εγώ) για να έχουν ακόμα καλύτερη εφαρμογή.

Υ.Γ: Η νέα κάτοχος και οι φίλες της ξετρελάθηκαν και αυτό έχει σημασία! :)

χεχε, τετοια κανεις και τρελαινεις τα κοριτσια, δαιμονα :))

Πολυ καλο και και εντυπωσιακο εργακι κυριως λογω του τυπου των συνδεσεων που εκανες.

Ωραίος μικρέ πολύ ωραίος ... αλλά τόση σκόνη πως σου ξεφεύγει με τόσο καλές σκούπες που διαθέτεις :flipout::flipout:

Έχεις σκεφτεί να κάνεις τις μισοχαραχτές με διαφορετικό τρόπο. Δηλ στην δεύτερη φωτογραφία που φαίνονται. Έχεις χαράξει το πρώτο καδρόνι και θηλυκώνει το ακριβώς από κάτω που έρχεται στις 90 μοίρες.
Πρόταση δική μου είναι αντί να χαράξεις το τρίτο καδρόνι να το κάνεις αντίστροφα δηλαδή χαράζεις το κάτω μέρος του δεύτερου καδρονιού και το τρίτο κάθεται πλέον μέσα ...και συνεχίζεις κατ´αυτόν το τρόπο μέχρι κάτω.
Νομίζω ότι έτσι είναι καλύτερο το δέσιμο και πιο κουφό στην εμφάνιση. Δεν ξέρω αν έγινε κατανοητό τι εννοώ.

Ωραίος μικρέ πολύ ωραίος ... αλλά τόση σκόνη πως σου ξεφεύγει με τόσο καλές σκούπες που διαθέτεις :flipout::flipout:

Έχεις σκεφτεί να κάνεις τις μισοχαραχτές με διαφορετικό τρόπο. Δηλ στην δεύτερη φωτογραφία που φαίνονται. Έχεις χαράξει το πρώτο καδρόνι και θηλυκώνει το ακριβώς από κάτω που έρχεται στις 90 μοίρες.
Πρόταση δική μου είναι αντί να χαράξεις το τρίτο καδρόνι να το κάνεις αντίστροφα δηλαδή χαράζεις το κάτω μέρος του δεύτερου καδρονιού και το τρίτο κάθεται πλέον μέσα ...και συνεχίζεις κατ´αυτόν το τρόπο μέχρι κάτω.
Νομίζω ότι έτσι είναι καλύτερο το δέσιμο και πιο κουφό στην εμφάνιση. Δεν ξέρω αν έγινε κατανοητό τι εννοώ.

Το κουρετικό περιθωρίων δεν έχει υποδοχή για σκούπα και το δισκοπρίονο όσο καλή σκούπα και να έχεις, λίγη σκόνη θα την βγάλει.
Επίσης εδώ και καιρό δεν έχω φτιάξει το κονφλέρ μου και δεν το φυσάω το εργαστήρι!!! :p

Ψιλοκατάλαβα αυτό που λες Νίκο αλλά δεν καταλαβαίνω τι διαφορά θα έχει από το δικό μου.
Στην αρχή θα έκανα μισοχαρακτές σε όλα αλλά έτσι τα ξυλά ερχόντουσαν πολύ κοντά το ένα στο άλλο...