Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Το νοβοπαν (ή μορισανιδα) ειναι λαθος να χρησιμοποιηθει για βιβλιοθηκη γιατι θα δωσει αγρια τελικη επιφανεια (εξαρταται βεβαια απο την ποιοτητα του υλικου), ή εκτος και αν θελεις κατι τετοιο.
Εαν θελεις λεια τελικη επιφανεια, θα πρεπει να περασεις τουλαχιστον 3 χερια βελατουρα (με αναμονη 20 ωρες τα χερια) και τουλαχιστον 2 χερια χρωμα, και τριψιμο ενδιαμεσα σε καθε χερι. Χρησιμοποιεις ρολο σφουγγαρι και στρωσιμο το χρωμα. Τα σοκορα θελουν πινελο ή καλυτερα στοκαρισμα.
Ετσι λοιπον, υπολογισε τα κοστη και δες μηπως κανεις καλυτερη και ξεκουραστη δουλεια με μελαμινη.

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Το νοβοπαν (ή μορισανιδα) ειναι λαθος να χρησιμοποιηθει για βιβλιοθηκη γιατι θα δωσει αγρια τελικη επιφανεια (εξαρταται βεβαια απο την ποιοτητα του υλικου), ή εκτος και αν θελεις κατι τετοιο.
Εαν θελεις λεια τελικη επιφανεια, θα πρεπει να περασεις τουλαχιστον 3 χερια βελατουρα (με αναμονη 20 ωρες τα χερια) και τουλαχιστον 2 χερια χρωμα, και τριψιμο ενδιαμεσα σε καθε χερι. Χρησιμοποιεις ρολο σφουγγαρι και στρωσιμο το χρωμα. Τα σοκορα θελουν πινελο ή καλυτερα στοκαρισμα.
Ετσι λοιπον, υπολογισε τα κοστη και δες μηπως κανεις καλυτερη και ξεκουραστη δουλεια με μελαμινη.

Αποψη μου ειναι οτι αυτο το υλικο δεν βαφεται και δεν κανει για εμφανες. Και δεν μπορω να καταλαβω την επιλογη του σε συσγκριση με το mdf που ειναι πιο λειο, αρκετα φτηνο και ειναι κατασκευασμενο ειδικα για να βαφεται.
Η βελατουρα που θα χαλασει και το χρωμα για να βαψει 3 και 2 χερια αντιστοιχα μαζι με τα πινελα και ρολα θα πανε πανω απο 25-30 ευρω. Βαλε και τον χρονο και τα τριψηματα. Δεν αξιζει για ενα υλικο κοστιζει κατω απο 30 το φυλλο και δεν προφερει σχεδον κανενα πλεονεκτημα εναντι της μελαμινης ή του mdf.
Εγω θα εβαζα κοντρα πλακε σημυδα και θα εβαφα τα σοκορα ή θα τα εντυνα με φιλετα.

Μάστορες τα φώτα σας

Η σύζυγος θέλει να κάνουμε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι – πατάρι στο παιδικό κάτι σαν αυτό:

1oks3o.jpg

Οι διαστάσεις θα είναι βάθος 85 cm και το μήκος 3,9 μέτρα. Το ύψος του ταβανιού είναι στα 3 μέτρα οπότε η κατασκευή θα έχει ύψος γύρω στα 1,6. Μου έδειξε διάφορα posts και video με κάποιους που τα έφτιαξαν μόνοι τους και υποστηρίζει ότι μπορούμε και εμείς.

2lm5coo.jpg

ΟΚ ας πούμε ότι μπορούμε, εμένα με απασχολούν κάποια θέματα ασφάλειας και στατικότητας και θέλω την άποψή σας.
Έχοντας κάνει λίγο διάβασμα, κατέληξα σε αυτά τα σχέδια για το πώς θα δέσει βασικά ο βασικός σκελετός. Δεδομένου ότι δεν θέλω να λύνεται, και ότι οι βίδες δεν είναι παντού ότι καλύτερο γιατί ξεσφίγγουν, κατέληξα σε δέσιμο που χρησιμοποιούν στις καρέκλες οι οποίες θεωρώ ότι δέχονται των περισσοτέρων ειδών φορτία. Οι τραβέρσες με μόρσο στα πόδια και για extra στήριξη ένα δοκάρι 45ο το οποίο θα ενωθεί με pocket holes και βίδες. Όπως τα παλιά ξύλινα κρεβάτια, οι τάβλες θα στηρίζονται εσωτερικά τις τραβέρσας σε ένα ξύλο που θα έχει στα κενά πηχάκια για να μην μετακινούνται οι τάβλες. Από πάνω θα μπει κόντρα πλακέ για να έρθει το πατάρι σε μία ευθεία και εκεί πάνω θα κάτσει το στρώμα. Κάγκελα εξωτερικά και λέω τα μπροστά πόδια να πάνε μέχρι πάνω στο ύψος τους για να τα στηρίζουν. Δεν θα έχω ανεμόσκαλα όπως στην πιο πάνω φωτο αλλά κανονική ξύλινη σκάλα στο ένα ακρο.

2r4n0pi.jpg

Ερωτήσεις:
1) Σίγουρα το σχέδιο έχει κάποια σφάλματα; Τι λέει η εμπειρία σας; Είναι εφικτό;
2) Μιας και τα πόδια δεν θα είναι δεμένα στο πάτωμα (έχει παρκέ) θα πρέπει η όλη κατασκευή να είναι δεμένα στο τοίχο; Και αν ναι μιας και θα είναι βαριά κατασκευή, σε περίπτωση σεισμού πώς να το κάνω για να μην ρίξει τον τοίχο κάτω;
3) Τι ξύλα πρέπει να χρησιμοποιήσω; Μιας και θέλω να είναι μονοκόμματα θα πρέπει να πάω σε Σουηδικό σαν αυτά που κάνουν σκεπές; Αν και θα τα βάψω στο χρώμα του τοίχου μετά, είναι υγιεινά για εσωτερικό χώρο;
4) Τι διάσταση να έχουν τα πόδια και οι τραβέρσες για να είναι ΟΚ στα 4 μέτρα πλάτος;
5) Κάτι άλλο να υπολογίσω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Πολυ ωραιο προτζεκτ.
Πρωτη παρατηρηση να κανεις την σκαλα ενεργο κομματι της στηριξης του κρεββατιου.
Δλδ σκαλα-κολωνες στηριξης του κομματιου στο μεσον.
Οπωςσδηποτε αγκυρωση στους τοιχους.
Ξυλεια για περγκολες μπορεις να χρησιμοποιησεις και να την βαψεις με οικολογικο αοσμο χρωμα καταλληλο για επαφη.

Αυτά τα έργα πολύ μου αρέσουν!

για ξυλεία αυτή που κάνουν τις στέγες είναι μια χαρά. (όχι την εμποτισμένη φυσικά την απλή). πιστεύω και όλη η ξυλεία εάν είναι διαστάσεων 50χ100 θα είναι μιά χαρά (εάν τα πόδια σου φαίνονται λεπτά μπορείς να ενώσεις δύο των 50χ100)...εάν θες σε βαρύτερη κατασκευή οι κολόνες 100χ100 ή 120χ120 δεν θυμάμαι τι πουλάνε σε έτοιμες και τα δοκάρια 50χ150.
οι κολόνες μονοκόμματες μέχρι πάνω.
η στήριξη στο τοίχο περιμετρικά και στις 3 πλευρές, υπάρχουν πολλές λύσεις, μπορείς με έτοιμα μεταλλικά στηρίγματα που πιάνουν τοίχο και ξύλο, μπορείς και να τρυπήσεις το ξύλο και να χωνέψεις στριφώνια που θα χωθούν στο τοίχο τουλάχιστον 5εκ σε ούπατ.
για τις κολόνες στήριξη στο τοίχο πάνω από το σοβατεπί με μεταλλικές γωνίες.
η σκάλα όπως σου είπε ο Κυριάκος παραπάνω είναι η καλύτερη λύση διότι προσθέτει σταθερότητα ειδικά στο χειρότερο σημείο της κατασκευής δηλ. στο μέσο της.
βοήθεια για την σκάλα εδώ http://www.blocklayer.com/stairs/default.aspx
για τις σανίδες που θα πατάει το στρώμα μπορείς να τις βιδώσεις πάνω στο δοκαράκι 50χ50 που θα βάλεις για να γλιτώσεις το κόπο με τα μικρά ξυλάκια ανάμεσα στις σανίδες.
το κόντρα πλακέ κάτω από τις σανίδες για να δημιουργήσει το ταβάνι για τον κάτω χώρο, το στρώμα μια χαρά κάθεται πάνω στις σανίδες...αλλιώς από το κάτω μέρος θα βλέπεις τις σανίδες...το κπ θα το βιδώσεις στο δοκαράκι που έχεις για τις σανίδες....μπορεί να χρειαστεί και ένα κάθετο δοκαράκι στη μέση εάν δεις ότι κάνει κοιλιά.

σε πρώτη φάση αυτά μου έρχονται στο μυαλό...

Συμφωνώ με τον Κυριάκο, η σκάλα στα 3.9m πρέπει να είναι μεσαία στήριξη της κατασκευής.
Αντίστοιχα πίσω στον τοίχο στη μέση μπορείς να βάλεις μια ένα ακόμα κάθετο όχι μόνο στις άκρες όπως δείχνει η φωτογραφία.
Για οικονομία μπορείς να χρησιμοποιήσεις σύνθετη ξυλεία για τα κάθετα, αλλά στα οριζόντια μάλλον καλό είναι να είναι μασίφ.

Χώρισμα από δοκαράκι πεύκου 4 x 6 (κλεμμένο) και OSB 15 mm. (Διαστάσεις 2.7 x 4.5 m)

Κατασκευάστηκε εντός του αγροτόσπιτου που βρίσκεται στο χωράφι μου με σκοπό την δημιουργία μίας αποθήκης για τα ζαρζαβάτια + φρούτα συν την αποθήκευση μηχανημάτων κ.λπ.
Ο χώρος δεν διαθέτει ρεύμα οπότε αξιοποιήθηκε στο έπακρο η χρήση της γεννήτριας που πήρα λίγους μήνες πριν (Master R3500), η οποία ακόμα και στα 1600 Watt (ομαλή εκκίνηση) του Φαλτσοπρίονου δεν φάνηκε να ζορίζεται ιδιαίτερα.

Υλικά:

• 13 δοκάρια πεύκου (κλεμμένα) με διαστάσεις περίπου 4 x 6 απλάνιστα (Κόστος 2.5 /τμχ)
  • 4 πλάκες OSB 3, 15 mm κομμένες στις επιθυμητές διαστάσεις (Κόστος 22 /πλάκα)
  • 18 στριφώνια 6 x 120 mm (κόστος 0.2 /τμχ) μαζί με βύσματα και ροδέλες
  • 250 βίδες Torx (περίπου) 3.5 x 30 mm Powerfix (κόστος 2 )
  • 150 ml ξυλόκολλα Titebond II (κόστος περίπου 1.5 )
  • 3 Μεντεσέδες βαρέως τύπου Ιταλίας (κόστος 2.5 /τμχ)
  • Λουκέτο Yale Ιταλίας , αλυσίδα ενισχυμένη και σύρτης πόρτας ανοξείδωτος (κόστος όλα μαζί περίπου 11 )
  • Βερνίκι πολυουρεθάνης BAUFIX ( 2 λίτρα με κόστος περίπου 5 )
  • Αφρός πολυουρεθάνης Den Braven 400 ml (κόστος 3 )

Διαδικασία κατασκευής

Πρώτα κόπηκαν τα δοκάρια σύμφωνα με το σχέδιο στις επιθυμητές διαστάσεις (οι πλάκες ήταν έτοιμες κομμένες από τον ξυλέμπορο).
Έπειτα τρίφτηκαν με 120άρι γυαλόχαρτο με χρήση γωνιακού τροχού (γι αυτό και χρησιμοποιήθηκε μόνο 1 νούμερο). Στην συνέχεια διαμορφώθηκαν οι μισοχαρακτές και τα επιμέρους κομμάτια μονταρίστηκαν με κόλλα και ξυλόβιδες (πόρτα και σκελετός).
Στην συνέχεια ο σκελετός (2 κομμάτια) και η πόρτα βάφτηκαν με το βερνίκι πολυουρεθάνης (2 χέρια) και αφέθηκαν μία μέρα να στεγνώσουν.
Την επόμενη αφού προτρυπήθηκε ο σκελετός σε 18 σημεία βιδώθηκε στον τοίχο (πάνω στα δοκάρια του αγροτόσπιτου) με τα στριφώνια.
Σειρά είχε η τοποθέτηση των φύλλων OSB με βίδες στον σκελετό και η τοποθέτηση της πόρτας (μεντεσέδες, σύρτης και λουκέτο).

Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν:

Γεννήτρια, Φαλτσοπρίονο, γωνιακός τροχός με βάση για γυαλόχαρτα, Κρουστικό κατσαβίδι και Κρουστικό δραπανοκατσάβιδο, γωνία μαραγκού.

Στα δια ταύτα:
Όλα έγιναν ακριβώς όπως τα είχα υπολογίσει. Φυσικά προέκυψαν ορισμένα μικρά κενά (λόγω και των λαθών στην κατασκευή του σπιτιού) τα οποία καλύφθηκαν με τον αφρό πολυουρεθάνης.

Σε ότι αφορά την αντοχή της κατασκευής δεν κάνει κυριολεκτικά κιχ! Κάτι που οφείλεται κυρίως στην χρήση μισοχαρακτών (με τις υποδοχές πρόσωπο έτσι ώστε η αντοχή να είναι αυξημένη κυρίως από έξω) αλλά και στην σχεδόν άψογη εφαρμογή με το πάτωμα και τους τοίχους.

Ο συνολικός χρόνος για την αποπεράτωση της κατασκευής ήταν γύρω στις 10 ώρες και κάτι (χωρίς τον χρόνο στεγνώματος).

Πολύ ωραίο Νικόλα,κάτι παρόμοιο θέλω νά κάνω καί εγώ καί να τό κλείσω μέ OSB.

Ωραιο ρε Νικο.
Οταν λες κλεμμενα?
Ποσα τετραγωνικα καλυψη εκανες δηλαδη με το συνολικο κοστος? Γιατι ζηλεψα και μου μπαινουν ιδεες...

Diabolic εκανες πολυ καλη δουλεια. Πολυ μου αρεσει ο τοιχος απο το αγαπημενο σου OSB.
Το πανωκασι ομως το εχασες.

Νίκο Diabolic εξαιρετικό!

Εγώ για τα δικά μου γούστα θα βίδωνα και γυψοσανίδες από πάνω (εμφανισιακά δεν μου αρέσει το OSB για χώρισμα/τοιχοποιία)

Ωραιο ρε Νικο.
Οταν λες κλεμμενα?
Ποσα τετραγωνικα καλυψη εκανες δηλαδη με το συνολικο κοστος? Γιατι ζηλεψα και μου μπαινουν ιδεες...

"Τα κλεμμένα" είναι αυτά που έχουν διαστάσεις στο περίπου 4 x 6 (παίζουν από 4 παρά μέχρι 4 και 5.5 - 6).
Με πλάνισμα ξεχόνδρισμα μπορείς να τα φέρεις εκεί που θες αλλά θα χάσεις πολύ.
Για τέτοιες κατασκευές βέβαια μανούλα είναι...

Με 120 ευρώ περίπου έκανα 12 περίπου τετραγωνικά οπότε το τετραγωνικό βγαίνει 10 ευρώ (μόνο τα δοκάρια και το OSB).

Diabolic εκανες πολυ καλη δουλεια. Πολυ μου αρεσει ο τοιχος απο το αγαπημενο σου OSB.
Το πανωκασι ομως το εχασες.

Ευχαριστώ.
Ελάχιστα αλλά δεν ήταν δικό μου λάθος. Όπως ανέφερα το πάτωμα δεν ήταν τελείως κάθετο με τα δοκάρια με αποτέλεσμα να χάσω 1-2 εκατοστά από τις μετρήσεις. Με τον αφρό όμως κάλυψα τα μικρά κενά χωρίς πρόβλημα! ;)

Νίκο Diabolic εξαιρετικό!

Εγώ για τα δικά μου γούστα θα βίδωνα και γυψοσανίδες από πάνω (εμφανισιακά δεν μου αρέσει το OSB για χώρισμα/τοιχοποιία)

Ευχαριστώ Νίκο.
Γυψοσανίδα και υγρασία δεν πάνε μαζί και εκεί κάτω που είναι το σπιτάκι έχει μπόλικη ;-)

Ειδικά πάνω από OSB δεν θα έβαζα τίποτε (προσωπικό γούστο)!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Ευχαριστώ Νίκο.
Γυψοσανίδα και υγρασία δεν πάνε μαζί και εκεί κάτω που είναι το σπιτάκι έχει μπόλικη ;-)

Ειδικά πάνω από OSB δεν θα έβαζα τίποτε (προσωπικό γούστο)!
μια χαρά πάει η υγρασία με την γυψοσανίδα, υπάρχει και ανθυγρή όπως και στο osb.

Μπράβο Νίκο. Ωραία ιδέα το χώρισμα με osb. Θα το εφαρμοσω κι εγώ μέσα στο εργαστήριο, αφού θέλω να χωρισω ένα μέρος του.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύ

μια χαρά πάει η υγρασία με την γυψοσανίδα, υπάρχει και ανθυγρή όπως και στο osb.

Πόσο πάει το τετραγωνικό η ανθυγρη?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύ

Πόσο πάει το τετραγωνικό η ανθυγρη?

4 /μ2 περίπου μόνο για την γυψοσανιδα....συνολικά θα σου έβγαινε λίγο πάνω απο το 100ρικο αλλά με γυψοσανίδα και απο τις δύο πλευρες.