Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Κώστα, πολύ ωραίο το τραπέζι σου. Είναι ωραίο και για γραφείο αν μελλοντικά του αλλάξεις χρήση. Η τραβέρσα είναι οξυά και αυτή;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Κώστα, πολύ ωραίο το τραπέζι σου. Είναι ωραίο και για γραφείο αν μελλοντικά του αλλάξεις χρήση. Η τραβέρσα είναι οξυά και αυτή;

Ναι μαδέρι οξυάς με πάχος 2,5 cm.

Επειδή έχω γεμίσει διάφορα ρετάλια και μικρά (<2m) καδρόνια, τα οποία έχω ακουμπισμένα χύμα στον τοίχο είπα να φτιάξω μια ραφιέρα να τα έχω τακτοποιήμένα, και να βγάλω και μερικά εξτρά συρτάρια για διάφορα ψιλολοΐδια. Δεν έχω τελειώσει ακόμα, αλλά είπα να ανεβάσω ότι έχω κάνει μέχρι τώρα μήπως και πέσει καμιά καλή ιδέα για την συνέχεια...
Ο σκελετός είναι από καδρονάκια 3,5 Χ 4,5 εκ (3 τα 4m) και κοντεύει να τελειώσει. Τα ράφια θα γίνουν από ραμποτέ 1,4 Χ 13,4 εκ (10 το τ.μ.) - για οικονομία είπα να μην πάω σε κόντρα πλακέ αλλά τελικά δεν βγαίνει και πολύ φτηνότερο. Πλαϊνά κόντρα πλακέ και πλάτη λεπτό MDF (δεν φαίνονται στο σχέδιο).
Για συρτάρια θα μπουν κουτιά ikea (Vessla και Trofast). Τέλος, για λόγους εξάσκησης, όλες οι συνδέσεις έγιναν με καβίλιες που δεν τις είχα ξαναδουλέψει (8mm).
Rafiera_zpsltugah1r.jpg

Επειδή έχει πολύ μέτρημα - σημάδεμα - τρύπημα, αυτός είναι ο τρόπος που δούλεψα και είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι τώρα - δεν ξέρω αν έχω κάνει καμιά πατάτα που θα δείξει στο τέλος.
Πρώτα, μέτρησα κατά μήκος κάθε κολώνας, πού μπαίνουν τα κάθετα κομμάτια και με την γωνία και με ένα νυστεράκι έκανα μια κάθετη χαρακιά.

Μετά, έφτιαξα τον οδηγό που φαίνεται στην φωτογραφία: ένα ταφ από κόντρα πλακέ 21χιλ και δύο τρύπες όπου σφηνώθηκαν μεταλλικά σωληνάκια με εσωτερική διάμετρο 8mm. Έβαλα και στο τρυπάνι(8mm) ένα κολλάρο 8χιλιοστών για στοπ ώστε να τρυπάει σε βάθος 41mm (21 ο οδηγός + 20 μέσα στο ξύλο). Ευθυγραμμίζω τον οδηγό με την χαρακιά από το προηγούμενο βήμα, τον πιάνω με ένα μάνταλο και κάνω τις δύο τρύπες.

Μετά ευθυγραμμίζω το κάθετο κομμάτι με το πάνω μέρος του οδηγού, πιάνω με σφηγκτηράκι (το μάνταλο δεν δούλευε καλά γιαυτή τη δουλειά) και κάνω δυό τρύπες και στο κάθετο.

Μετά, αρίθμηση και σημάδεμα στο κάθε κομμάτι για το πως θα μπει και που.

Τέλος, ξυλόκολλα και σφηγκτήρες. Στην φωτογραφία ήταν το μόνο κομμάτι που λόγω πλάτους ήθελε δύο σφηγκτήρες στην σειρά.
008_zpsj4dns5zb.jpg

Σε κόστος το έχω υπολογίσει γύρω στα 100 για τα ξύλα και άλλα 35 τα κουτιά του ικεα

Δημητρη πολλα μπραβο!

Τοσο για τον σχεδιασμο οσο και για την υλοποιηση!!!

Κωστα και σε εσενα επισης με την ομορφη συλογη!!

Δημήτρη καί Κώστα έχετε κάνει πολύ καλή δουλειά. :SFGSFGSF:
Καλή αποπεράτωση στήν ραφιέρα.

Πολύ καλή δουλειά Δημήτρη. Καλή συνέχεια.

Mπραβο Δημητρη, βαρβατο project και το πας θαυμασια!!!

Δημητρη πολλα μπραβο!

Τοσο για τον σχεδιασμο οσο και για την υλοποιηση!!!

Κωστα και σε εσενα επισης με την ομορφη συλογη!!

Δημήτρη καί Κώστα έχετε κάνει πολύ καλή δουλειά.
Καλή αποπεράτωση στήν ραφιέρα.

Ευχαριστώ παίδες.

Σημερα μαστορεψα σχετικα στα γρηγορα, με οτι μεγαλο τεμαχιο ειχε μεινει, ενα χαμηλο τραπεζακι εισοδου.

Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Όμορφο Νεκτάριε!"Ζηλεύω" και το παγκοπρίονό σου ρε φίλε!

Nakita ειναι :flipout:

Tι ομορφη κατασκευη, μπραβο Νεκταριε, αξιος!
Τι διαστασεις εχει?
110 χ 45 περιπου

Απάντηση: Re: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Όμορφο Νεκτάριε!"Ζηλεύω" και το παγκοπρίονό σου ρε φίλε!

Tι ομορφη κατασκευη, μπραβο Νεκταριε, αξιος!
Τι διαστασεις εχει?

Αψογος ο Νεκτάριος
Τί βάσεις έβαλες από κάτω ?

Ε οχι και αψογος...απο την αλλη δεν εχει σοκοροταινια...:grinning-smiley-043 μου τελειωσε!

Απο κατω εβαλα κατι διαφανες ροδελες μισου ποντου, απο καπου τις ειχα, δεν θυμαμαι απο που. Μια χαρα βολεψανε! :grandpa:

Μπράβο Νεκ, πολύ ωραία και προσεγμένη κατασκευή. Να βάλω και την δική μου.

Ήθελε η κόρη μου ένα τραπεζάκι, προέκταση του νιπτήρα για να ακουμπάει την μπανιέρα των βρεφών. (Ξανά παππούς με δίδυμα*κοριτσάκια ).**
Μου έδωσαν τις διαστάσεις οπότε ξεκίνησα.

Ετοίμασα τα ξύλα και ένωσα με "μπισκότα" τις σανίδες για την πάνω επιφάνεια.

4043fb.jpg

26625f.jpg

Σημάδεψα και άνοιξα θηλυκά μόρσα στα πόδια.

ef1b72.jpg

7c7bc9.jpg

193282.jpg

Αφού τα έτριψα και τα στοκάρισα άρχισε η συναρμολόγηση.

777e18.jpg

19e8bc.jpg

για καλύτερο κράτημα πέρασα καβίλιες και συγκολλήθηκαν με ξυλόκολλα.

ddf0f9.jpg

79ae71.jpg

Τρίψιμο ξανά, όχι σπουδαία πράγματα, το βαριέμαι και περάστηκε με λάδι. Στη δεύτερη φωτογραφία μαζί με κάποιες παλαιότερες κατασκευές μου.

514fcb.jpg

deff49.jpg

Πολύ καλή δουλειά Παναγιώτη :a0210: ,τελικά οι μόρσες κάνουν τήν διαφορά νά φαίνεται επαγγελματική η κατασκευή,περίμενα νά έβλεπα τήν Μetabo κάπου αλλά ατύχησα χάχάχά.

Πολύ όμορφο κυρ Παναγιώτη μας.
Έλα να επανέρχεσαι σιγά σιγά στις μεγάλες κ δυνατές κατασκευές σου.

Ωραιο παναγιωτη .μου αρεσε το κολπο με το καθετο δραπανο για τον μορσο.απο ξυλοτρυπανο ειχες; και αν ναι ειχες τροχισει η κοψει την ακιδα για να ειναι σαν κονδυλη;