Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

O Kώστας με πρόλαβε, εξαιρετική λύση. Αν το θες πιο "παιχνιδιάρικο" ψάξε για φέτα από μεγάλο πεύκο, εγώ είχα βρει κοντά στις διαστάσεις σου με κανένα 60ρι αν θυμάμαι καλά. Θα σου βγεί η ψυχή στο τρίψιμο όμως, δε θα σου το πλανίσει κανένας εκτός αν έχει πλάνη ή τριβείο του μέτρου (σπάνιο).

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύ

Σκεφτομαι 160*70 εκ.
Για την ξυλεια αν βρω κατι καλο δεν θα με πειραζε να φτασω τα 150-200 .
Γιατί δεν ρωτάς σε κάποιον έμπορο της περιοχής σου για οξιά, δρυς;
Εγώ εδώ στις Σέρρες, αγοράζω οξιά από πριστηριο τοπικό με 250 το κυβικό. ( όχι ξηραντηριου φυσικά).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκ

Γιατί δεν ρωτάς σε κάποιον έμπορο της περιοχής σου για οξιά, δρυς;
Εγώ εδώ στις Σέρρες, αγοράζω οξιά από πριστηριο τοπικό με 250 το κυβικό. ( όχι ξηραντηριου φυσικά).

Θα ρωτησω σιγουρα, απλα ηθελα να παω "διαβασμενος".
Σας ευχαριστω παντως ολους για το χρονο κ τη διαθεση σας.

Νικο για την ξηρανση της ξυλειας, πονεμενη ιστορια, την εχω πατησει κ αλλες φορες κ δεν ξερω πως να προστατευτει κανεις.
Παυλο την ξυλεια που δεν ειναι ξηρη, πως την χρησιμοποιεις;

Re: Απάντηση: Ιδέες για κατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Νικο για την ξηρανση της ξυλειας, πονεμενη ιστορια, την εχω πατησει κ αλλες φορες κ δεν ξερω πως να προστατευτει κανεις.
Παυλο την ξυλεια που δεν ειναι ξηρη, πως την χρησιμοποιεις;
Την αφήνω να ξεραθεί...

Καλησπερα σε ολους. Παρακαλω για ιδεες-προτασεις. Σκεφτομαι να φτιαξω τραπεζι κουζινας με μεταλικο σκελετο κ ξυλινη επιφανεια, αλλα δεν ξερω τι ξυλο να χρησιμοποιησω. Θα ηθελα να χρησιμοποιησω σανιδες παχους 3 ως 5μμ,ενωσεις με καβιλιες κ κολλα.
Σε βιβλιοθηκη-ραφιερα που εφτιαξα παλιοτερα χρησιμοποιησα σανιδες ελατης που ναι μεν ειναι παμφθηνες ομως προκειται για πολυ μαλακο ξυλο που επ'ουδενι δεν μπορει να χρησιμοποιηθει ως τραπεζι, δεδομενου οτι μπορει να χαραχθει ακομα και με το νυχι του ανθρωπου. Σκέφτομαι κατι σε οξια, ισως βελανιδια,η κατι αλλο, αλλα δεν ξερω τι κυκλοφορει στην αγορα κ σε τι τιμές. Η περιοχη μου ειναι η Κομοτηνή, οποτε μειωνονται ακομα περισσοτερο οι επιλογές μου.
Καθε ιδεα ευπρόσδεκτη, ευχαριστω εκ των προτερων.
Τελικα κατεληξα σε καδρονια πευκο σουηδιας, μισοκορμο κ εμβαπτισμενο(εχει διαφορα απο το εμποτισμενο, οπως μου εξηγησε ο ξυλεμπορας). Σας αναφερω την τιμη για καποιους που πιθανον ψαχνουν αυτη την περιοδο.
7 /τρ.μετρο με πλατος καδρονιου 12εκ κ παχος 6 εκ. Πλανισμενο φυσικα.
Οσον αφορα στα σιδερα χρησιμοποιησα κοιλοδοκο 50*30 σε 3 χιλ παχος. Ασηκωτη κατασκευη αλλα πιο ευκολη η ηλεκτροκοληση λογω του παχους του μεταλου.
Φοβαμαι λιγο το οτι το πευκο ειναι πιο μαλακο ξυλο απο οξια-βελανιδια αλλα πιστεψα στα λογια του εμπορα πως με 2 χερια βερνικι σκληρυνσης δεν θα εχω θεμα. Ιδωμεν.

Φωτογραφίες περιμένουμε όταν τελειώσεις με το καλό!
Ευχαριστως Νίκο, αλλα επειδη βρισκομαι παλι στη βουλγαρια, γραφω απο κινητο αν κ ουτε απο υπολογιστη έχω καταφερει να στειλω φωτο. Εχω ομως καποιες φωτο στο κινητο, μπορω να τις στειλω μονο με μειλ η viber.
Παρελεψα να πω πως εκτος του τραπεζιου φτιαχνω συγχρονως κ ενα παγκακι σε ιδιο σχεδον σχεδιασμο(αντι για καρεκλες) , που θα μπει απο τη μια πλευρα του τραπεζιου
Θα προσπαθησω παντως, οταν βρω χρονο, να τις ανεβασω.
Γενικα, οπως εχω ξαναπει στο πρωτο μου ποστ, εγω κ η τεχνολογια ειμαστε μαλωμενοι, ευελπιστω σε βοηθεια της συζυγου(οταν κ αυτη βεβαια βρει χρονο)

Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Προετοιμασία σήμερα,ξεφαρδισμα μαδεριων φτελιας. Για τραπέζι προορίζονται με ή χωρίς υγρό γυαλί. Ίδωμεν.
Θα ακολουθήσει πλανισμα - ξεχονδρισμα όταν βρω εύκαιρο τον ξυλουργό.
Παρεμπιπτόντως, το παγκοπριονο του λιντλ τα πήγε πολύ καλά παρότι δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω οδηγό.
c5e0137d3a59dcf3ee23c4ea063b692c.jpg
92b1aa9fdfed52fae888ea9ce9824c98.jpg
63b238b9dc55e538f921b90abc0cdd9c.jpg

Συνέχεια από τα προηγούμενα..
Αφού πλανιστηκαν - ξεχονδριστηκαν σε επαγγελματία κατέληξαν σε πάχος από τα 5,5 cm σε 4,5. Πάλι καλά.
Αποφάσισα να φτιάξω δύο τραπέζια τελικά. Το πρώτο το τελείωσα και είναι χωρίς την προσθήκη ρητίνης.
Αποτελείτε από τρία ενωμένα ξύλα φτελιάς συνολικού πλάτους 82 cm, μήκος 162 cm και πάχος 4,5 cm. Η ένωση μεταξύ τους έγινε με πρόσθετη φέτα φτελιας πάχους 1 cm σε κανάλι που άνοιξα κατά μήκος με ρουτερ και κόλλα. Στην συνέχεια τριφτηκε για να φύγουν οι ατέλειες από την ένωση, στοκαρίστηκε με μίγμα κόλλας και σκόνης από το ίδιο ξύλο και τριφτηκε πάλι μέχρι 150 γκριτ με τα κεραμικά γυαλοχαρτα της smirdex. Ακολούθησε αστάρι πολυουρεθανης, μπόλικο έπεσε για να γεμίσουν οι πόροι, τρίψιμο πάλι με 150 γκριτ και τελικό βερνίκι πολυουρεθανης γυαλιστερό.
Τα πόδια έγιναν σε κλασικό σχήμα Π, από κοιλοδοκο 8 Χ 4 δύο χιλιοστών και ασταρωθηκαν κι αυτά και περαστηκαν με ανθρακι σφυρηλατο χρώμα.( Έκανα και βελτίωση λίγο στην ηλεκτροκοληση από την προηγούμενη φορά.) ύψος ποδιών τελικό 72 και πλάτος 58.
Τα έπιασα σε έξι σημεία το κάθε πόδι με βίδες Μ10 σε προτοποθετημενες φωλιές ξύλου. Έγινε από πλευράς σταθερότητας τούμπανο. Για να σιγουρευτώ για την ακρίβεια που θα πατάει στο δάπεδο και δεν θα κουνιέται έβαλα και ρυθμιζόμενα Μ8 στην βάση.
Περιττό να πω ότι το τραπέζι είναι ασήκωτο.
6de089b7a700619c768f38da211aa364.jpg
99eedbb43c04769f6e1f841885d4d5ac.jpg
b23c54708de4598c94520f2456fef70d.jpg
f4be6eb0a5757fa4055fe1cb8182b0a2.jpg
be645f2acc66a5ab9a758b360a5ebc20.jpg
745cc40b11f70d4320792299d66d5611.jpg
95ec7fb83d91ab21df781925bda53756.jpg
5b089ca5208de2b6f5a4097df0cfd697.jpg
df67ce520da1dd7da9ccd4e835c937c5.jpg

Φοβερη δουλεια εκανες, το τραπεζι βγηκε καταπληκτικο και η κατασκευη και το φινιρισμα!!! :a0210:

Οι φωλιες, οι μουφες για το ξυλο που εβαλες για τις βιδες των ποδιων, ειναι βιδωτες η χτυπητες?

Πάρα πολύ ωραία Πάμπλο... Μ’αρέσει πολύ και το ξύλο.
Στο χτένι κακώς έβαλες λεύκα, κόντρα πλακέ έπρεπε να βάλεις που δεν σκίζεται.

Να είστε καλά όλοι σας, ευχαριστώ.
Μπάμπη δεν έβαλα λεύκα, φτελιά έβαλα γιατί δεν είχα κόντρα πλακέ πάχους 1 cm. Θα ήθελα να τις κάνω με χτένι τις ενώσεις αλλά σε τέτοιο μήκος και σε τόσο σκληρό ξύλο θέλει επαγγελματικό εργαλείο. Το μπιτ του ρουτερ που είχα για χτένι είναι κινέζικο και μια φορά που το δοκίμασα μου φάνηκε επικίνδυνο λόγω κραδασμών. Άσε που θα δυσκολευοταν να σκάψει την φτελια. Ένα αντίστοιχο καλό κοπτικό είναι πανακριβο, άσε που θέλει τρεις ώρες ρύθμιση.
Από την εμπειρία μου αυτή να πω ότι σε τέτοιες κατασκευές μεγάλες και με σκληρά ξύλα, χρειάζονται σωστά και επαγγελματικά εργαλεία, όπως ένα τριβειο - ξεχονδριστηρας όπου το τρίψιμο είναι παιχνίδι. Τρίβουν και τα λουστρα ακόμα σε τέτοια τριβεια με φοβερό αποτέλεσμα.Και δυνατά νταβιδια για το σφίξιμο, πολύ βασικά κι αυτά.
Τώρα να δω πως θα καταφέρω το άλλο που θα κάνω με το υγρό γυαλί...