Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

τα ποδια θα πρεπει να ειναι τουλαχιστον απο οξια ... να ειναι ανθεκτικα
θα πρεπει να εχουν ντιζα (βιδα) μετρικου σπειρωματος και να φωλιασεις μια μουφα στον καναπε ... εαν δεν υπαρχει ειδικη μουφα για επιπλα

%CE%A0%CE%9F%CE%94%CE%99-%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A5-207.jpg

xlarge_20190820212547_moufa_syndesis_m8.jpeg

Πολύ καλή ιδέα Δημήτρη. Σε ευχαριστώ. Δεν έχω τόρνο αλλα θα τα καταφέρω να τα κάνω λίγο κωνικά πιστευω.

Μην φανταστείς οτι εγώ είμαι κανένας παππούς που έχει φάει τη ζωή του σε κάποιο ανήλιαγο ξυλουργείο. Κι εγώ ερασιτέχνης είμαι με πιθανόν λίγη περισσότερη εμπειρία. Πιθανόν. Πιστεύω πως αυτό που έγραψες «Τα λάθη που έκανα θεωρώ δεν θα τα επαναλάβω» είναι όλη η ουσία. Η μόνη μας διαφορά είναι οτι για μένα αν βγεί κάτι λάθος δεν τρέχει τίποτα. Και τι έγινε. Το πολύ πολύ να το πετάξεις και να χάσεις κάποια ευρώ. Γι αυτό δουλεύουμε, για να τα ξοδεύουμε όπως νομίζουμε...

Και για τις άσχημες εγκοπές υπάρχουν λύσεις και για όλα αλλά δεν θέλω να σε «κατευθύνω» κάπου. Το δουλεύεις στο μυαλό σου και σίγουρα θα βρείς τις λύσεις που θέλεις.

Για τα πόδια ήδη σου απάντησαν οι Δημήτρηδες με καλές ιδέες και σίγουρα θα πέσουν κι άλλες.
Πάντως συμφωνώ, η λογική λέει οτι θα δεχθούν αρκετό βάρος.

Στα μισα του δρομου, λειπουν τα ποδαρικα, το πανω μερος και τα πορτακια.

Αν προσεξατε στο πανω μερος υπαρχουν οδηγοι για συρταρια. Μια που ειναι ντουλαπι για ταμπακιερες εξαρτηματων, με το συρταρι (δσαν αυτο των πληκτρολογιων) θα μπορω να εχω ταυτοχρονα Τεσσερις ανοιχτες.
Το οτι τα ραφια ειναι τοσο χαμηλα δημιουργησε μια ιδιαιτεροτητα στην κατασκευη, επρεπε να ξεκινησω απο κατω προς τα πανω και να προσθετω στρωματα. Αλλιως δεν εχει χωρο ουτε για παιδικο χερακια
Για να βρισκω το υψος των ραφιων χρησιμοπιησα δυο μλε ταμπακιερες στα ακρα+ μια λεπτη μελαμινη> Οποτε γλυτωσα μετρηματα και σημαδεματα.

Κουιζ....προσεξατε οτι ολα τα διαχωριστικα -εκτος απο το πανω που θα ακουμπανε τα πορτακια- ειναι πιο μεσα απο την γραμμη τυο επιπλου?
Γιατι?

8d1beeba389c75c6f518db850ea820c5.jpg

....για να κρεμας πραματα και στο εσωτερικο μερος των πορτακιών :)

Πολυ μελετημενο σε βλεπω και σε χαιρομαι και με τις μετρησεις, τα αυτοσχεδια jigs και την γενικοτερη πρακτικοτατη κατασκευη! (y)

Θα σηκωνει πολυ βαρος η κατασκευη?
Για ποδαρακια ισως βολεψουν τα τακακια επιπλων απο καουτσουκ, αυτα που τα καρφωνεις. 1 ευρω τα 4τεμ. :)
%CE%A0%CE%B1%CF%84%CE%AE%CE%BD%CE%B9-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CF%86%CF%89%CF%84%CF%8C-%CE%9B%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%87%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF-300x197.jpg

..περιπου..θα κανω καθετες θηκες για γυαλοχαρτα κτλ
την ιδεα την πηρα απο εδω
ht tps://youtu.be/q-PUu509LME στο 2:20

ποδαρικα εχω πλαστικα των 8 εκατοστων ρυθμιζομενα

Μια χαρα το πας...

Μια παρατηρηση..
Τα 4 πανω ραφια δεν υπαρχει κινδυνος να λυγισουν απο το βαρος....;..γιατι τα βλεπω αρκετα μακρια και μονο με βιδες αριστερα δεξια δεν βλεπω να κρατουν....
Τουλαχιστον, εφοσον μπουν ταμπακιερες, να βαλεις στο κεντρο ενα κομματι καθετο...

δεν νομιζω. Ειναι και 16 χιλιοστα παχος.
θα δουμε με τον καιρο βεβαια, αλλα αυτη τη στιγμη δεν χαμπαριαζουν. Οι 5 βιδες πιανουν 2 εκαταστα μεσα.
Να πω την αληθεια το καθετο το εβαλα περισοτερο για να δεσω την κατασκευη

Ενα ρεταλακι που να μετακινειται, για ευελιξια, να σφηνωσεις κατω απο τα ραφια ειναι αρκετο.
Ειναι οντως πιθανο να λυγισουν και μονο κατω απο το ιδιο τους το βαρος με τον καιρο. Νοβοπαν ειναι.

Τι περιπου? Ακριβως το βρηκα! Ηθελες δηλαδη να σου πω ειδικα οτι θα κρεμασεις θηκες για γυαλοχαρτα?! :)

Εγω, παντως, σε ντουλαπα με ραφια μελαμινης (νοβοπαν) 16αρας, με πλατος καμια 80αρια εκατοστα, βαζω βαρη απιστευτα και δεν πολυπαιρνει χαμπαρι.
Εχει λυγισει λιγο, αλλα μεχρι εκει, 5 χρονια τωρα. Στις ακρες εχω βαλει μπολικα στηριγματα, γιατι τεινουν να σπανε/φευγουν, αλλα στη μεση τιποτε.

Μπορει να ειναι 16αρια συνωματε αλλα τα ραφια πιανουν αριστερα-δεξια μονο...
Εαν υπηρχε αναλογη πλατη,εννοωντας 16mm παχος,δεν θα το συζυτουσαμε αφου και οριζοντια θα υπηρχε βιδωμα...
Εαν δεν θες κατι σταθερο μπορεις να κοψεις ρεταλι και να το πηγαινεις περα δωθε οπως σωστα ειπε ο φιλτατος Μιχαλης...!!!

Εσενα Αγγελε εχει πλατη η ειναι διαπερες...;

αν και η πλατη ειναι λεπτο φυλλο δεν μου ειναι δυσολο να τα βιδωσω πανω της.
εξαλλου 2 ταμπακερες στο ραφι θα ειναι..6 κιλα το πολυ.

Οκ....παω πασο....εγω το ειπα για να ειναι πιο σταθερο και να μην κανει κοιλια σε βαθος χρονου...αλλα το βαρος ειναι πολυ λιγο....οποτε ισως να μην το χρειαστεις..... ;)

Μέσα στο καλοκαίρι είχα την ευκαιρία να φτιάξω επιτέλους ένα έπιπλο που είχα δει κάπου στο διαδίκτυο και είπα να το αντιγράψω
Η ιδέα ήρθε από αυτή την φωτογραφία χωρίς να έχω αναλυτικό σχέδιο αλλά δεν είναι και κάτι πολύπλοκο.
20210918_224614.jpg
Η δουλειά έγινε αποσπασματικαά από τον Μαΐο μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Το μέγεθος είναι 80 χ 50εκ και χρησιποίησα ξυλεία ελάτης πάχους 18χλστ. που προμηθεύτηκα σε ταβλες και έκανα τα κοψίματα εγώ.
Όλα τα κοψίματα έγιναν στην Αθήνα και μεταφέρθηκε στην Κεφαλλονιά σε κομμάτια όπου και έγινε το τρίψιμο βάψιμο (αρχικά λανθασμένα) ξανά τρίψιμο και ξανά βάψιμο.
Τέλος μοντάρισμα, κόλλημα και τοποθέτηση των "αξεσουάρ".
Δυστυχώς δεν βρίσκω φωτογραφίες από τις εργασίες που έγιναν στην Αθήνα.
Εδώ κάποιες φωτογραφίες από τις τελικές εργασίες
Το τρίψιμο το ξεκίνησα από 120αρι και έφτασα μέχρι 320αρι
Το βάψιμο έγινε με αυτό
20210801_142624.jpg

Αρχικά είχα μια αναποδιά και από λάθος μου σε κάποια σημεία υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση από το βερνίκι όπως παρακάτω
20210801_142557.jpg

Ξανατριφτηκε όλο από την αρχή και το πέρασα πιο προσεχτικά 3 χέρια από το παραπάνω βερνίκι
Με σαφώς πολύ καλύτερο αποτέλεσμα
20210903_203730.jpg
20210903_203743.jpg
Το μοντάρισμα έγινε με καβίλιες και ξυλόκολα.

Η τοποθέτηση των κρεμαστρων, οι κάτω προορίζονται για πανωφόρια και οι επάνω για μπρελόκ
20210903_211152.jpg

Εδώ το τελικό αποτέλεσμα
20210903_213718.jpg

20210903_213851.jpg
Η τελική ανάρτηση στον τοίχο δεν έγινε, θα γίνει όταν ξαναπάμε στο νησί.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι καλό οπτικά αλλά οι λεπτομέρειες χωράνε αρκετή βελτίωση και αφενός ήμουν χαρούμενος που το έφτιαξα από την άλλη το μάτι πέφτει σε μικρές αστοχίες που με χαλάνε. Οπότε την επόμενη φορά θα πρέπει να βελτιώσω αρκετά πράγματα ώστε το αποτέλεσμα να είναι αρκετά καλύτερο.
Βέβαια πήρα έγκριση από την σύζυγο οπότε κάτι είναι κι αυτό :giggle:
Σύντομα θα ανεβάσω κι άλλες κατασκευές που είχα την ευκαιρία να φέρω εις πέρας μέσα στο καλοκαίρι.

Last edited by a moderator:
Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση

Δεν χώρο να περπατήσω λέμε. Παντου ξύλα, πριονίδια, εργαλεια.

Μείνεται συντονισμένοι

Attachments

• 20210918_200255.jpg
    20210918_200255.jpg
    608.6 KB · Views: 45
  • Like
Reactions: aetosa
Γιωργο πολυ καλο βρηκε....!!!
Οι λεπτομέριες που λες συγουρα είναι μικρές καθώς από τις φωτο δεν διακρίνονται πολλά η δεν τις βλέπω εγώ αλλά σημασία έχει ότι το αποτέλεσμα είναι ίδιο με το αρχικό σχέδιο της φωτογραφιας...
Εύγε...!!!

Συνονόματε όντως χαμός μέσα στο εργαστήρι σου...!!!
Ειμαι περίεργος τι θα ξαναφτιάξεις....!!!

• Like
Reactions: anastasg
Συνονόματε όντως χαμός μέσα στο εργαστήρι σου...!!!
Ειμαι περίεργος τι θα ξαναφτιάξεις....!!!
Ετοιμάζω ένα σπιτάκι για την μικρή για να μπει στον κήπο.
Θα είναι υπερυψωμένο πάνω σε βάση (120cm από το έδαφος) και θα ανεβαίνει με σκάλα.
Συνολικά 4 παράθυρα, 2 με τζάμι από Plexigalls (όχι ανοιγομενα), ένα με μπατζούρια ανοιγόμενα και ένα με πατζούρια σειρώμενα,

Μακράν ότι πιο δυσκολο έχω φτιάξει μέχρι τώρα. Μεταξύ άλλων στόχος ειναι να ετοιμάστούν τα κομμάτια στο γκαράζ, να γίνει εκεί μέχρι και το βάψιμο και το τελικό assembly να γίνει στον χωρο που θα τοποθετηθεί. Εκεί θα φανεί πόσο καλά τα έχω υπολογογίσει όλα καλά ή θα αρχίσω τα μερεμέτια.

2 παρά ξεμπέρδεψα χθες το βράδυ.