Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Αφού έχεις τα εργαλεία, βγάλε ένα κόστος για το Hartford 192 με βάση αυτή την τιμή https://www.leroymerlin.gr/gr/xulei...apo-melamini-m366xp183cm-pahous-18mm-61652185 Ίσως να μην είναι απαγορευτικό. Το κακό βέβαια είναι ότι θέλει πολύ ψάξιμο για να βρείς ανάλογες τιμές με δωρεάν κοπές και φυσικά πρέπει να μπορείς να τα μεταφέρεις.
Αν το είχα δεί πριν αγοράσουμε του ΙΚΕΑ, θα το είχα φτιάξει. Το θεωρώ λειτουργικό και με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους. Το μόνο που θα άλλαζα σίγουρα, είναι το γραφείο.
Το SMΑSTAD το είχαμε δει, αλλά φοβήθηκα την σκάλα λόγω του ότι είναι εντελώς κάθετη.

• Like
Reactions: legeonarios
Ο Κυριάκος @enduras1 έφτιαξε πρόσφατα παιδικό κρεβάτι με τέτοιο τρόπο που μπορεί να το μετατρέψει σε κουκέτα στο μέλλον.
Μόλις το δει θα γράψει

Ο Κυριάκος @enduras1 έφτιαξε πρόσφατα παιδικό κρεβάτι με τέτοιο τρόπο που μπορεί να το μετατρέψει σε κουκέτα στο μέλλον.
Μόλις το δει θα γράψει
Εδω το νημα με την παρουσίαση.
Ναι στο μελλον θα γυρισει αναποδα και γιαυτο χρησιμοποίησα ευμεγέθη δοκαρια για την στήριξη.

Απλα εσυ που θελεις περισσότερο αποθήκευτικο χωρο πρεπει να δεις οως θα το τροποποιησεις το σχεδιο σου.

• Like
Reactions: n_olympios
Είχα κάποιες μεγάλες επιφάνειες, ρετάλια, από MDF στην αποθήκη και μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω ένα γραφείο για το χωριό.
Το καλό με τα ρετάλια είναι το μηδενικό κόστος των υλικών της κατασκευής, το κακό είναι ότι πολλές φορές τα ξύλα δεν είναι ομοιόμορφα, κυρίως στα νερά του καπλαμά.

Αφού είδα διάφορα σχέδια στο ίντερνετ, επέλεξα αυτό που μου άρεσε (από τη μία πλευρά τετράγωνο πόδι και από την άλλη συρταριέρα που θα έχει τον ρόλο και του άλλου ποδιού από την άλλη πλευρά) έκοψα όλα τα ξύλα με το δισκοπρίονο, ελλείψει παγκοπρίονου.

IMG20240321131541.jpg

ένωσα με κόλλα και καβίλιες δύο κομμάτια από 28mm πάχους MDF για την επιφάνεια που έγινε 127cm μήκος επί 60cm πλάτος.

IMG20240325185428.jpg

Αφού το έτριψα με 120άρι και 180άρι γυαλόχαρτο αρχικά, του κόλλησα περιμετρικά πηχάκι για το σόκορο και στη συνέχεια το έτριψα πολύ σχολαστικά με 240άρι γυαλόχαρτο επειδή ήθελα να γίνει εντελώς λεία η επιφάνεια.

IMG20240402112731.jpg

Είχα βρει κάποια στιγμή στον δρόμο 4 έτοιμα ακατέργαστα συρτάρια, τα είχα κρατήσει στην αποθήκη για μελλοντική κατασκευή και τα χρησιμοποίησα.

IMG20240403135854.jpg

Είναι διαστάσεων 35cm μήκος επί 37cm φάρδος και 11cm ύψος, ότι πρέπει για το γραφείο και έτσι είχα κόψει τα εξωτερικά ξύλα στις διαστάσεις που έπρεπε για να μπουν κανονικά τα συρτάρια, δηλαδή 60cm ύψος, 42,8cm πρόσοψη και 37cm μήκος.
Βίδωσα τους οδηγούς στα κάθετα ξύλα

IMG20240410131558.jpg

και μετά μόνταρα τη συρταριέρα. Προσωπικά με βολεύει περισσότερο αυτός ο τρόπος από το να κάνω πρώτα το μοντάρισμα και μετά να βάλω τους οδηγούς. Τα συρτάρια μπήκαν κανονικά

IMG20240411192139.jpg

και στη συνέχεια έβαλα τις προσόψεις. Μέτρησα και άνοιξα τις τρύπες για τα πόμολα

IMG20240412094343.jpg

και έβαλα 4 ποδαράκια inox ύψος 10cm που ταιριάζουν με τα inox πόμολα.

IMG20240423130204.jpg

Συνεχίζεται..........

Ήθελα όμως να έχει και άλλα συρτάρια κάτω από το γραφείο και έτσι έφτιαξα από το μηδέν άλλα δύο, διαστάσεων 40cm μήκος, 33cm πρόσοψη και 10cm ύψος.

IMG20240408130248.jpg

Στη συνέχεια γύρισα ανάποδα την επιφάνεια και μόνταρα τα ξύλα των δύο συρταριών με τους οδηγούς. Χρησιμοποίησα καβίλιες με κόλλα και για περισσότερη ασφάλεια έβαλα 3 μεταλλικές γωνίες εσωτερικά για να μην φαίνονται καθώς και τραβέρσα πίσω για να δέσει.

IMG20240420112913.jpg

Σειρά πήρε το πόδι για το οποίο χρησιμοποήσα 16άρι κόντρα πλακέ θαλάσσης, πλάτους 5cm, κολλώντας δύο κομμάτια μαζί για να μεγαλώσω το πάχος και να γίνει πιο σταθερό. Όπως προείπα του έδωσα τετράγωνο σχήμα, όπου στην πάνω πλευρά βίδωσα στις γωνίες δύο τάκους για μεγαλύτερη σταθερότητα και εξωτερικά έβαλα ένα κομμάτι από 6άρι MDF για να μην φαίνονται.

IMG20240422090531.jpg

Για την ένωση με την επιφάνεια έβαλα δύο 10άρες καβίλιες και δύο 8άρια χωνευτά παξιμάδια για σταθερότητα αλλά και για να υπάρχει η δυνατότητα να λύνεται όταν το γραφείο χρειαστεί να μετακινηθεί.

IMG20240422090952.jpg

Τα συρτάρια και το πόδι μπήκαν κανονικά στη θέση τους, ομοίως και η συρταριέρα, έγιναν οι τελικές δοκιμές και αφού λύθηκε εκ νέου, σειρά πήρε το βάψιμο.

IMG20240423120446.jpg

Την επιφάνεια και τα συρτάρια τα πέρασα 3 χέρια βερνίκι εμποτισμού σε απόχρωση κερασιά ενώ το πόδι και το εξωτερικό μέρος της συρταριέρας ομοίως 3 χέρια βερνίκι εμποτισμού σε απόχρωση σκούρα καρυδιά, μιας και εμπνεύστηκα από το σχέδιο που είχα δει στο ίντερνετ.

IMG20240523122344.jpg

Για μεγαλύτερη αντοχή και για γυαλάδα αφού το πέρασα ένα χέρι με το αστάρι πατωμάτων, στο τέλος δύο χέρια με το βερνίκι πατωμάτων της vitex. Είναι πρώτη φορά που χρησιμοποιώ σε βάψιμο αυτά τα υλικά (διάβαζα κατά καιρούς τα πολύ καλά σχόλια εδώ στο φόρουμ) και ομολογώ ότι μου άρεσε πάρα πολύ το αποτέλεσμα. Άφησε μια πολύ ωραία γυαλάδα, σαν να έχει περαστεί με λούστρο, που δυστυχώς δεν αποτυπώνεται καλά στις φωτογραφίες.

IMG20240523123225.jpg

Το γραφείο είναι άκρως λειτουργικό, έχει τον χώρο που χρειάζεται για τα πόδια μου και αρκετούς χώρους στα συρτάρια για όλα τα αντικείμενα.

IMG20240523123625.jpg

IMG20240523124321.jpg

Το τελικό κόστος της όλης κατασκευής έφτασε τα 35 ευρώ περίπου (αγορά πόμολα, οδηγοί συρταριών και ποδαράκια-δεν υπολογίζω τα βερνίκια γιατί έμειναν μεγάλες ποσότητες στα κουτιά) η χαρά όμως της δημιουργίας…...τεράστια!!!

Mπραβο Χαρη, φανταστικη δουλεια και πραγματικα εντυπωσιακο το αποτελεσμα απο τα ρεταλια!!(y)(y)

Να φτιαξεις και ενα καθισμα τωρα απο ρεταλια :)

Δεν σε ταλαιπωρησε λιγο το αλφαδιασμα των οδηγων που εγινε μετα το μονταρισμα?

• Like
Reactions: xxaris
Ρησπέκτ, ιδιαίτερα για τα χρώματα και την επιφάνεια που βγήκε σαν από μονοκόμματο φύλλο.

• Like
Reactions: xxaris
Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σχόλια.

Ωραία ιδέα το κάθισμα Μιχάλη, στα υπόψιν!

Δεν με ταλαιπώρησε ιδιαίτερα, ισα-ισα που έχω βρει αυτόν τον τρόπο ως πιο εύκολο. Έβαλα ακριβώς δίπλα τα κάθετα ξύλα, μέτρησα μόνο από την άκρη του ενός ξύλου και χρησιμοποίησα μια μεγάλη γωνία για τις γραμμές, από την άκρη του ενός στην άκρη του δεύτερου. Ευθυγραμμισα και εβαλα με δύο βίδες μόνο, πανευκολα τους οδηγούς και μετά κόλλησα - βιδωσα από τη μια πλευρά το πλαϊνό με τα πάνω και κάτω ενώ από την άλλη το έπιασα με σφιγκτήρες και έκανα δοκιμές με τα συρτάρια. Αφού δεν υπήρχε θέμα να βρίσκουν κάπου, όπως ήταν βιδωσα και αυτήν την πλευρά και αφαίρεσα τους σφιγκτήρες, κάρφωσα με το καρφωτικο την πλάτη, ενώ πλέον πρόσθεσα και περισσότερες βίδες στους οδηγούς.
Νομίζω ότι αν μετρηθούν από την αρχή σωστά και επίσης κοπουν ακριβώς όπως πρέπει τα ξύλα δεν θα υπάρξει μετά καμία ταλαιπωρία. Στην προκειμένη περίπτωση, αφού τα συρτάρια είχαν 37cm εξωτερικό φάρδος ήθελα να μου βγει 42,8cm αντίστοιχα το πλάτος της συρταριερας τα οποία προκύπτουν: 37 + 2,6 (1,3+1,3) οι οδηγοί + 3,2 (1,6+1,6) το πάχος του MDF των κάθετων ξύλων της συρταριερας.

για το υψος, ππως το εκανες?
Αν αντιλαμβάνομαι σωστά την ερώτηση, μέτρησα το ύψος του γραφείου που είχα αγοράσει πριν μερικά χρόνια για το δωματιο του γιου μου, που έχει και αυτό δύο συρτάρια κάτω από την επιφάνεια και το οποίο καθήμενος με χωράει και το έκανα ίδιο ακριβώς ύψος, δηλαδή συνολικά 79cm.

...συγνωμη, επρεπε να ειμαι πιο συγκεκριμενος....το υψος των συρταριων πως το μοιρασες

...συγνωμη, επρεπε να ειμαι πιο συγκεκριμενος....το υψος των συρταριων πως το μοιρασες
Τα 4 συρτάρια όπως έγραψα παραπάνω έχουν ύψος 11cm δηλαδή 44cm συνολικό ύψος.

Για να μπορεί το καθένα να μπαίνει και να βγαίνει χωρίς να βρίσκουν μεταξύ τους θέλουν μια πρόσοψη περίπου 4cm μεγαλύτερη από το ύψος των συρταριων. Έκοψα λοιπόν τις προσόψεις στα 15cm την καθεμία και χρησιμοποίησα μια από αυτές για να υπολογίσω τις αποστάσεις που θα έμπαιναν οι οδηγοί των συρταριων. Ξεκίνησα αρχικά με τον κάτω οδηγό που του άφησα περιθώριο 2mm από κάτω. Εδώ θέλει προσοχή πως θα βιδώσεις τα καπάκια, αν τα βιδώσεις πάνω-κάτω όπως εγώ για να μην φαίνονται οι βίδες, δίνεις 2mm, αν τα βιδώσεις εσωτερικά από τα πλαϊνά δηλαδή, τότε πρέπει να προσθέσεις +16mm που είναι το πάχος του κάτω ξύλου αν χρησιμοποιείς 16αρι MDF.

Στη συνέχεια με πρόσωπο από κάτω χρησιμοποίησα την πρόσοψη και ανά 15cm τραβούσα τη γραμμή για τους οδηγούς. Μετά που βιδωσα τη συρταριερα ξεκίνησα από την κάτω πρόσοψη που φυσικά δεν μπήκε πρόσωπο με τα πλαϊνά αλλά περίπου 1cm χαμηλότερα για να καλύψει μέρος του 16αριου κάτω ξύλου και έτσι και οι επόμενες κατέβηκαν χαμηλότερα και κάλυψαν η καθεμία τον οδηγο της. Εννοείται μεταξύ τους έβαλα ροδελες πάχους 2cm για το απαραίτητο κενό που πρέπει να έχουν. Δηλαδή με λίγα λόγια η κάθε πρόσοψη μπαίνει περίπου 1cm χαμηλότερα από τον πάτο του συρταριου και 3cm από το πάνω μέρος του. Και έτσι μπαίνουν συμμετρικά οι οδηγοί αλλά και δεν βρίσκει το κάθε συρτάρι με τα άλλα αν χρειαστεί να βγει χωρίς να βγουν τα άλλα. Και επίσης έβαλα τον καθένα οδηγό 1mm πιο μέσα από τις μπροστινές άκρες για να κάτσουν καλά μετά οι προσόψεις και να κλείνουν μέχρι μέσα τα συρτάρια.

Είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσεις την διαδικασία γραπτώς και να κατανοηθεί πλήρως, πρέπει να το δεις για να το καταλάβεις.

Είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσεις την διαδικασία γραπτώς και να κατανοηθεί πλήρως, πρέπει να το δεις για να το καταλάβεις.

Μια χαρά τα γράφεις, νομίζω αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος.
Ένας άλλος τρόπος είναι να αφήσεις τις προσόψεις για το τέλος. Με τα συρτάρια μέσα στο κουτί πιάνεις την κάτω πρόσοψη με σφιγκτήρες, τρυπάς και την μοντάρεις πάνω στο συρτάρι. Μετά βάζεις ροδέλες ή ξυλαράκια 2-3mm πάχους και μοντάρεις την επόμενη πρόσοψη. Έτσι γίνεται πιο εύκολα η ευθυγράμμιση αλλά κάθε συρτάρι πρέπει να μπαίνει σε συγκεκριμένη θέση - αν τα ανακατέψεις μπορεί να είναι λίγο στραβά τα κενά.

Μια χαρά τα γράφεις, νομίζω αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος.
Ένας άλλος τρόπος είναι να αφήσεις τις προσόψεις για το τέλος. Με τα συρτάρια μέσα στο κουτί πιάνεις την κάτω πρόσοψη με σφιγκτήρες, τρυπάς και την μοντάρεις πάνω στο συρτάρι. Μετά βάζεις ροδέλες ή ξυλαράκια 2-3mm πάχους και μοντάρεις την επόμενη πρόσοψη. Έτσι γίνεται πιο εύκολα η ευθυγράμμιση αλλά κάθε συρτάρι πρέπει να μπαίνει σε συγκεκριμένη θέση - αν τα ανακατέψεις μπορεί να είναι λίγο στραβά τα κενά.
Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μπουν οι προσόψεις πάρα μόνο αυτός και εγώ αυτόν εφάρμοσα και περιέγραψα παραπάνω, παράλληλα με τον τρόπο που έβαλα τους οδηγούς των συρταριων πάνω στα κάθετα ξύλα.

Όπως ακριβώς τα λες, ξεκινάς από κάτω προς τα πάνω και στηρίζεις με τους σφιγκτήρες, βιδώνεις, ροδελες για τα κενά και συνεχίζεις με τον ίδιο τρόπο έως το τελευταίο συρτάρι που εκεί λόγω ότι δεν χωράει σφιγκτήρας, άλλοι χρησιμοποιούν ταινία διπλής όψης και μετά τραβούν έξω το συρτάρι και βάζουν σφιγκτήρα για να βιδωσουν και άλλοι όπως εγώ βιδωνουν από μέσα τις βίδες έως να ξεπροβάλλουν από την άλλη πλευρά οι μύτες τους και αφού ευθυγραμμισουν την πρόσοψη την χτυπούν λίγο με το χέρι για να γίνουν τα σημάδια, όπου πάνω εκεί μετά που τραβάς έξω το συρτάρι, βιδώνεις.

Υπάρχει και αυτός ο τρόπος για τις προσόψεις, τον χρησιμοποίησα στις συρταριέρες που έφτιαξα πρόσφατα για την αποθήκη

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Υπάρχει και αυτός ο τρόπος για τις προσόψεις, τον χρησιμοποίησα στις συρταριέρες που έφτιαξα πρόσφατα για την αποθήκη
ετσι εκανα και εγω τα δικα μου, αλλα οταν εχεις χερουλια που θελουν 2 βιδες, αυτο ειναι ζαβολια... Στα μιας βιδας ειναι η μαγκια...:ROFLMAO:

Τα 4 συρτάρια όπως έγραψα παραπάνω έχουν ύψος 11cm δηλαδή 44cm συνολικό ύψος.

απο τις δυο κατασκευες πουε κανα η μια μου βγηκε αστα να πανε....οποτε θα κρατησω την περιγραφη σου για το μελλον. ευχαριστω

• Like
Reactions: NassosT

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Ελα ρε φιλε, ετσι κανω και εγω τα δικα μου!