Κατασκευή Home Server PC

Για μεταφορά δεν τίθεται ορίου / bottleneck. Όσο πιο αργός ο συνδυασμός δίσκου / δικτύου τόσο πιο αργά. Απλά πράγματα.

Πάντα η ταχύτητα που βλέπεις είναι η μέγιστη ταχύτητα του αργότερου part.
Δεν πα να πληρώσεις 150.000 ευρώ για συστοιχία Raid 5; Αν προσπαθήσεις να πάρεις τα δεδομένα από σειριακή, την ταχύτητα της σειριακής θα έχεις.

Συριε κανε μια πραγματικη δοκιμη και ασε στην ακρη τις θεωριες...
Κι εγω ετσι πιστευα μεχρι που δοκιμασα να παιξω hddvd - bluray απο το ενα pc στο αλλο και με 100ara δεν ηταν οτι καλυτερο (μικρα αλλα συχνα κοψιματα).
Μολις εβαλα 1000 αρα , ολα ΟΚ!
Κοίτα, από την στιγμή που πρακτικά είμαστε πολύ μακριά από τα μέγιστα (<50% από το μέγιστο bandwidth του 10/100) δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα.

Πρακτικά επίσης στην 1000αρα δεν έχω δει ποτέ να πηγαίνει πάνω από 3% το net util.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φίλος βλέπει άνετα με 100αρα σύνδεση (αν και εκεί δεν έχω τσεκάρει προσωπικά αν και του έχω εμπιστοσύνη), με κάνει να πιστεύω ότι με 100αρα είσαι ΟΚ.

Διατηρώ φυσικά επιφύλαξη γιατί δεν έχω δοκιμάσει με 100αρα προσωπικά.

Πάντα η ταχύτητα που βλέπεις είναι η μέγιστη ταχύτητα του αργότερου part.
Δεν πα να πληρώσεις 150.000 ευρώ για συστοιχία Raid 5; Αν προσπαθήσεις να πάρεις τα δεδομένα από σειριακή, την ταχύτητα της σειριακής θα έχεις.
Προφανώς αλλά τί σχέση έχει τώρα αυτό με αυτό που συζητάμε;

Κοίτα, από την στιγμή που πρακτικά είμαστε πολύ μακριά από τα μέγιστα (<50% από το μέγιστο bandwidth του 10/100) δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα.

Πρακτικά επίσης στην 1000αρα δεν έχω δει ποτέ να πηγαίνει πάνω από 3% το net util.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φίλος βλέπει άνετα με 100αρα σύνδεση (αν και εκεί δεν έχω τσεκάρει προσωπικά αν και του έχω εμπιστοσύνη), με κάνει να πιστεύω ότι με 100αρα είσαι ΟΚ.

Διατηρώ φυσικά επιφύλαξη γιατί δεν έχω δοκιμάσει με 100αρα προσωπικά.

Επειδή λοιπόν εγώ είμαι λίγο περίεργος, είπα να κάνω το παρακάτω απλό πείραμα:

Έβγαλα το καλώδιο δικτύου του HTPC μου από το gigabit switch στο οποίο είναι συνδεδεμένο, και το συνέδεσα σε μια κενή πόρτα του 10/100 switch του δικτύου μου (unmanaged, el-cheapo).

Έπειτα, πήγα στο HTPC και άρχισα να βάζω ταινίες.

Τις περισσότερες θεάσεις τις έκανα με την ταινία Donnie Brasco (BluRay), για τον απλούστατο λόγο ότι είναι αρκετά ζόρικη από bitrate (>30Mbit για εικόνα, 4.6Mbit για LPCM ήχο).

Το αποτέλεσμα ήταν να παίξει μια χαρά πάνω από το 100Mbit Ethernet, με κορυφές στο network utilization λίγο πάνω από το 50% (λογικό..).

Βάση των παραπάνω, θα έλεγα ότι το απλό Fast Ethernet είναι επαρκές για BluRay / HD DVD streaming, τουλάχιστον στο δικό μου περιβάλλον με τα δικά μου μηχανήματα.

Εκανα κι εγω παλι καποιες δοκιμες και τελικα βρηκα οτι μαλλον εφταιγε το οτι επαιζα απο εξωτερικο δισκο (500gb usb WD MyBook) συνδεδεμενο στον server και οχι απο εσωτερικο.
Μολις επαιξα απο τον εσωτερικο δισκο και με 100αρα συνδεση ολα καλα.
Αρα , στο δικο μου συστημα, αρκει μια 100αρα για playback HD υλικου.

Επαναφέρω αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα, με κάποιες ερωτήσεις για κάποιους πιθανούς συνδιασμούς δικτύωσης που εχω στο μυαλό μου...

Συντομα λεω να αποκτήσει το downloaderPC μου διπλή κάρτα δικτύου (μια 100αρα, και μια 1000άρα), ή -το πιο πιθανό- να αλλαχτεί όλο με ένα mini-itx με διπλή 1000άρα από την μάνα του (π.χ. με κάτι τέτοιο: http://www.carputercenter.com/Default.aspx?tabid=298 ή στην fanless εκδοση με VIA eden 1.2, με συνολική κατανάλωση λιγότερη από 10W! )
Hδη το HTPC μου έχει μια 1000άρα πάνω του, και έχω και περίσευμα σε 100άρες κάρτες στο πατάρι. Μια από αυτές, λέω να την βάλω σαν δεύτερη...

Και εδώ αρχίζουν οι απορίες... Εχω για την adsl ένα ρουτερ/μοντεμ 10/100, από όπου όλοι βγαίνουν στο ίντερνετ. Μπορώ να αγοράσω και ένα από τα φτηνότερα 5πορτα gigabit ρούτερ, των 35 και να συνδεσω σε αυτό τις gigabit κάρτες? Δλδ να φτιάξω δύο ανεξάρτητα δίκτυα...

Τι ρυθμίσεις θα χρειαστούν?
Με ποιον τρόπο θα "πείσω" τους υπολογιστές όταν θέλουν ίντερνετ, να χρησιμοποιούν το 100άρι δίκτυο, και όταν θέλω να στέλνω από τον ένα στον άλλο τα mkv (είχα γράψει σε παλιότερο θέμα ότι για κάθε 4.5GB χρειάζομαι 14 λεπτά χρησιμοποιώντας το παρόν 100άρι δίκτυο) να χρησιμοποιούν το gigabit lan? Την συγκεκριμένη τοπολογία την σκέφτομαι ώστε να μην εχω μόνιμα σε λειτουργία το 1000άρι router, παρά να το ανάβω μόνο όταν το χρειάζομαι (φυσικά και για να παίξω και λίγο με το δικτυάκι μου, να μαθω και τίποτα). Αλλιώς όπως είχε προταθεί και στο άλλο θέμα, θα μπορούσα να το παρεμβάλω πριν το adsl modem/router... Αλλά ετσι θα έπρεπε να είναι μόνιμα αναμένο, ουσιαστικά για να χρησιμοποιείται η παραπάνω ταχύτητα του μόνο 1 λεπτό κατά μέσο όρο την ημέρα και άν...

Άποψή μου είναι να βάλεις το 1000άρι να δουλεύει συνέχεια και να ξεχάσεις την ιστορία με τα δυο δίκτυα. Το setup με τα δύο δίκτυα μπορεί και να παίξει, αλλά σίγουρα δεν αξίζει τον κόπο για τα 10 /χρόνο που θα σου στοιχίσει να δουλεύει συνέχεια το 1000άρι switch, αλλά και το σχετικά πολύπλοκο configuration των PCs.

Εγώ έχω παροπλήσει την Gigabit Ethernet και χρησιμοποιώ το USR 9108 ως Router με σύνδεση 10/100 Mb/sec για το Media Server και το HTPC μου. Μέχρι τώρα σχεδόν ότι HD υλικό έπαιξα παίζει μια χαρούλα (κυρίως .mkv 720p/1080) θα τσεκάρω και σε FullHD ταινίες όπως το THE HOST Bly-Ray το οποίο είναι 44Gb με πολύ μεγάλο Bitrate και θα σας πώ.

Εχει κανεις δοκιμασει τα Windows home server 2008 ?
Απο καποια reviews (sthn RC1 εκδοση) λενε τα καλυτερα.
Βασιζονται στα win 2003 server, alla proxvrhsane akomh pio pera.
Εχουν δικο τους συστημα raid (παρομοιο με Raid 5) , μπορουν να ενσωματωσουν οποιοδηποτε σκληρο (και εξωτερικο usb kai firewire) στο raid.
Eχουν ετοιμο συστημα για ευκολο διαμοιρασμο μουσικης , εικονας και βιντεο.
Καταργουν επισης τα γραμματα των δισκων (c , d e klp)
Eγω προσπαθησα να τα στησω χτες αλλα δυστυχως ζητουν να φορμαρουν ΟΛΟΥΣ τους δισκους του συστηματος !
Ξερει κανεις τιποτα γι αυτο ?

Τα δοκίμασα ένα μήνα περίπου και μου άφησαν ανάμεικτες εντυπώσεις. Χρησιμοποιεί software Raid όντως και πρέπει να κάνεις Format όλους τους σκληρούς για να ενσωματωθούν στην κονσόλα παρακολούθησης του δικτύου. Προορίζεται απ' ότι κατάλαβες για νέα εξιδικευμένα Home Server μηχανήματα για αυτό και δεν θα κυκλοφορήσουν ανοιχτά για το κοινό. Αν έφτιαχνα πάντως νέο μηχάνημα με άδειους σκληρούς θα τα έβαζα, αν και περιμένω και τα Ubuntu Home Server με ανυπομονησία...

Προφανώς αλλά τί σχέση έχει τώρα αυτό με αυτό που συζητάμε;

Αρκετά μεγάλη...
Απλά δείχνει ότι δεν χρειάζεσαι RAID για να μεταφέρεις δεδομένα σε ταχύτητες που μπορείς να πιάσεις με μία σύνδεση 100Mbit. :)
Αν κάποιος έχει πρόβλημα στην ταχύτητα, ας κοιτάξει πρώτα τη σύνδεση του δικτύου που είναι η πιό αργή και μετά ας πάει σε RAID controllers.

Χτύπα το, αλλά έχε κατά νου ότι για να του μεταφέρεις ένα HD DVD των 25GB θα θέλεις (υπό ιδανικές συνθήκες) περίπου 45 λεπτά.. Αν είσαι ΟΚ με αυτό, φαίνεται τίμιο. Επίσης έχε κατά νου ότι δεν παίρνει δίσκους eSATA, αλλά απλούς SATA.

Απάντηση: Re: Κατασκευή Home Server PC

Χτύπα το, αλλά έχε κατά νου ότι για να του μεταφέρεις ένα HD DVD των 25GB θα θέλεις (υπό ιδανικές συνθήκες) περίπου 45 λεπτά.. Αν είσαι ΟΚ με αυτό, φαίνεται τίμιο. Επίσης έχε κατά νου ότι δεν παίρνει δίσκους eSATA, αλλά απλούς SATA.

Έχεις δίκιο, μου ξέφυγε το Ε. Ούτως ή άλλως οι esata είναι ακριβώς αυτό που λένε, εξωτερικοί. Το ξέρω για τη ταχύτητα που λες (1GB = 5 λεπτά) αλλά το αμέσως καλύτερο (D-link DS-323 1GB = 1 λεπτό) είναι στα 250 ευρώ οπότε ξεφεύγουμε σε τιμή.

Re: Απάντηση: Re: Κατασκευή Home Server PC

Έχεις δίκιο, μου ξέφυγε το Ε. Ούτως ή άλλως οι esata είναι ακριβώς αυτό που λένε, εξωτερικοί. Το ξέρω για τη ταχύτητα που λες (1GB = 5 λεπτά) αλλά το αμέσως καλύτερο (D-link DS-323 1GB = 1 λεπτό) είναι στα 250 ευρώ οπότε ξεφεύγουμε σε τιμή.

Παντως, κατω απο 200, ειναι και το Nas Storage Icy Box NAS4220, που εχει και 1000ρα δικτυου,print server,ftp server, torrent client... Δεν το δοκιμασα σαν ταχυτητα, αλλα απο 100ρα σιγουρα θα ειναι καλυτερο...

Μην είστε και τόσο σίγουροι ότι η 1000αρα δίνει κατι παραπάνω από την 100αρα καθώς υπάρχουν NAS που πιάνουν ταχύτητες κάτω από τα ~10 MB/S (που αντιστοιχούν χοντρικά στην 100αρα).

Αυτό είναι αλήθεια, ειδικά αν εμπλέκεται και RAID-5..

Οπότε, πριν την αγορά, χρειάζεται αρκετό διάβασμα (reviews).

Για να σας ενημερωσω μηπως φανει χρησιμο εχω φτιαξει ενα μηχανημα που το χρησιμoποιω σαν media server αλλα δουλευει μια χαρα. Δεν ειναι τιποτα το ιδιαιτερο:

Ε4400
P5B-VM-DO
ANTEC 6500 κουτι με δικο του τροφοδοτικο(θεσεις για 6 δισκους).

Καρτα γραφικων ενσωματωμενη Intel.
Καρτα δικτυου ενσωματωμενη 1Gbit(Intel)
Ηχος ενσωματωμενος.

4*500GB WD σε RAID5 (ICH8R on board) και ενα 300GB boot disk. WinXP.
Συνδεεται με το HTPC μεσω switch>>wifi access point και το HTPC το βλεπει μεσω του Mediaportal. Επισης τρεχω το syabas myihome server για ενα Netgear EVA700 που εχω σε αλλο δωματιο.

Το μηχανημα μου στοιχισε λιγοτερο απο τα ετοιμα NAS ειναι πολυ πιο ευελικτο και σχεδον αθορυβο. ΘΑ μπορουσα να το χρησιμoποιησω και κατευθειαν σαν HTPC αν δεν ηταν TOWER.

Το HDTACH μου δινει 120-240MB/sec ταχυτητα και 1836MB/sec burst στο RAID 5.

Χτες δοκιμασα να το φορτωσω λιγακι, ετρεξα το emule στον boot disk, 2 mpeg2 > h264 encoding ταυτοχρονα και εβλεπα εργο στο HTPC .

Ουτε που καταλαβε τιποτα παρολοπου το CPU ηταν στο 100% συνεχεια.

Για το wifi βλεπω μεχρι 720p πιο πανω δεν προλαβαινει λογω bitrate.