Κατασκευή μικρού fullrange για γραφείο

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Καλημέρα,

τελικά το πήρα απόφαση να φτάξω ένα μικρό ηχείο για το γραφείο και να αντικαταστατήσω αυτούς τους κουβάδες που παίζουν τώρα. Όλο το ανέβαλα γιατί αφενός είναι κοινός και για άλλους χώρος αφετέρου δεν ήθελα να αφιερώσω χρήματα και χρόνο για το γραφείο αφού ακούω μουσική στο σπίτι. Στην πράξη όμως περισσότερο χρόνο έχουμε να ακούμε στη δουλειά.

O κοινός με άλλους χώρος εργασίας επιφέρει περιορισμούς με σημαντικότερο όλων το μέγεθος, πρεπει να μείνω σε μικρό ηχείο, 30-35 πόντους ύψος. Ακόμη ένα περιορισμός είναι τα λίγα βατ του ενισχυτή που θα τα οδηγεί, tripath Lepai 2x20. Πηγή ένα pc και ίσως έχουμε και ένα μικρό dac (sabre 9023) αν τελικά το φέρει κάποιος που του περισσεύει από ότι είπε.

Ψάχνοντας κατέληξα στα fostex ff85wk και 126en. Η τελική απόφαση όμως δεν είναι ευκολη.

To 126 μου φανηκε αρχικά να έχει πλεονεκτήματα, 93db ευαισθησία, μεγαλύτερο μεγεθος άρα και κατεβαίνει και πιο χαμηλά. Αλλά οι γνώστες λένε πως με Qts 0.3 και ebp 251 καλύτερα κάτι σε σχεδίαση κόρνας που δε με παίρνει λόγω μεγέθους. Θα παίξουν σε bassreflex kαμπίνα τα 126, τι λέτε;

Το ff85 (Qts 0.55 & EBP 160) θεωρητικά φαίνονται καλύτερα για bassreflex αλλά με 86db και τα 20W του Lepai δεν ξέρω τι θα βγει...

Ποιό από τα 2 θα προτείνατε;

Aκόμη, θα θελα βοήθεια για το μέγεθος της καμπίνας. Το 126 η "μαμα" το δίνει σε br καμπίνα των 10.5 λιτ. Αλλά μια υπολογιστική σελίδα που βρήκα στο νετ (http://www.mh-audio.nl/spk_calc.asp) καθώς και το WinISD το βγάζουν γύρω στα 4. :hmmmm:

...μια παρενθεση, αν ειναι ο Lepai με το 2020 τσιπακι , να υπολογιζεις οτι τα πραγματικα του βατ στα 8Ω ειναι περιπου 8 στο καναλι.

Δεν ξέρω αν θα σε βοηθήσω ή αν θα σε μπερδέψω περισσότερο...
Για close range έχει άριστες κριτικές και το markaudio alpair 6M. Τα χω πάρει και γω και τά χω να σκονίζονται περιμένωντας τη σειρά τους... Για καμπίνα σχεδιάζω για την nMar-ken

Re: Απάντηση: Κατασκευή μικρού fullrange για γραφείο

...μια παρενθεση, αν ειναι ο Lepai με το 2020 τσιπακι , να υπολογιζεις οτι τα πραγματικα του βατ στα 8Ω ειναι περιπου 8 στο καναλι.

Ναι, το ξέρω... ονομαστική είναι όσο έγραψα... δεν περιμένω θαυματα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευή μικρού fullrange για γραφείο

Ναι, το ξέρω... ονομαστική είναι όσο έγραψα... δεν περιμένω θαυματα.

Στο αναφερω γιατι τον εχω και πραγματικα επαιξε σουπερ με ενα ζευγαρι Klipsch που τον ειχα δοκιμασει. Σε τετοιες ευασιθησιες πρεπει να προσανατολιστεις.

Το 126 ξέχνα το για μικρό BR, μιας και είναι ηχεία που έχουμε αρκετοί θα μπορούσες να τα ακούσεις κιόλας πιθανά.
Το 127 κάπως καλύτερα, αλλά και πάλι το διπλό BassReflex σχέδιο τους είναι μεγάλο.
Για μικρά desktop ηχεία τουλάχιστο δυο φίλοι εδώ έχουν χρησιμοποιήσει το FF85K , δε λέω ότι είναι τέλεια, αλλά είναι εύκολη και οικονομική μονοδρομη λύση.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευή μικρού fullrange για γραφείο

Στο αναφερω γιατι τον εχω και πραγματικα επαιξε σουπερ με ενα ζευγαρι Klipsch που τον ειχα δοκιμασει. Σε τετοιες ευασιθησιες πρεπει να προσανατολιστεις.

Πoσα db είναι τα klipsch που τον έβαλες?

το 126 είναι εξαιρετικό μεγάφωνο ....
σε Br δεν ξέρω τι θα δώσει ....

το υβριδικό πάλι σχέδιο που προτείνει η fostex μάλλον είναι λίγο μεγάλο για τη δουλειά που το θέλεις (και ελαφρώς δύσκολο στην κατασκευή του) ...

για το ff85 κοίτα και αυτή τη σχεδίαση ...

http://p10hifi.net/tlinespeakers/FAL/box-plans/microFonken-0v9-map.pdf

μη σε τρομάζει ο gainclone, Και εύκολος είναι και φθηνός ...

ναι με τον Lepai θα παίξουν, αλλά θα εκτιμήσουν την περισσότερη δύναμη και θα σε ανταμείψουν ...

όταν φτάσει η ώρα έχω να σου δώσω να ακούσεις έναν lm1875, έναν tda7294 και lm3875 του στελάρα κάτι μονομπλοκ που έχουν ξεμείνει εδώ ......

To FF125 δείχνει καλύτερο απ´όλα, τουλάχιστον στο χαμηλό:
asset.php

Μην συγκρίνεις στάθμες μεταξύ τους, δεν έχω βάλει ευαισθησίες στην προσομοίωση.

Δεύτερη καλύτερη λύση - αν τα 8 λίτρα είναι πολλα- το μικρό. Πλην όμως δεν μου έχει τύχει ποτέ να συντονίσω κάτω από το Fs. Σε εξομοιώσεις με το hornresp, δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά πρόβλημα (μέγιστη διαδρομή, εμπέδηση), αλλά δεν παίρνω και όρκο ότι θα είναι έτσι και στην πράξη

Last edited:
Γιατί δεν κοιτάς κάτι σε ανοιχτή μπάφλα; Θα είναι πιο οικονομική λύση και γρηγορότερη

Δεν θα κατεβαίνει ούτε στα 300 Ηz.

Γενικά τα σχέδια που δείνει η Fostex δεν είναι και τα καλύτερα και ειδικά το διπλό BR. Σε αντίθεση τα σχέδια του Planet10 θεωρούνται ψαγμένα.

Στις 4'' θα πήγαινα για Mark Audio, η χαμηλή ευαισθησία τους δεν είνα πρόβλημα οι περισσότεροι τα οδηγούν με μικρούς ενισχυτές.

Eυχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις. :grinning-smiley-043

Αρχικά λοιπόν, βγαίνει απέξω το 126 που το ζαχάρωνα λόγω της υψηλής ευαισθησίας.

Το Fountek που λέει ο zakman φαίνεται καλή περίπτωση αλλά δεν το χω ξανακούσει. Θα το ψάξω λίγο στο diyaudio να δούμε. Το έχεις ακούσει ποτέ να παίζει;

Για τα ανοιχτής μπάφλας (@Ulyseas) έχω μόνο διαβάσει. Δεν έχω ακούσει ποτέ να παίζουν, ούτε που φαντάζομαι τι θα ακούσω και είμαι λίγο διστακτικός.

Oi σχεδιάσεις του πλανετ10 έχουν ενδιαφέρον αλλά είναι "μπελαλίδικες", δεν τις απορρίπτω πάντως...

Από ότι φαίνεται μέχρι τώρα νομίζω τα περισσότερα πλεονεκτήματα έχει το fostex 125 που λέει ο Κώστας καθότι 8 λίτρα κουτί δεν είναι πολύ.

Μια απορία μου βλέποντας το διάγραμμα. Στην πράξη, είναι δυνατόν να έχει τόσο γραμμική απόκριση μέχρι τους 70 κύκλους ένα μεγάφωνο 4 ιντσων σε κουτί μόλις 8 λίτρων; :chinscratch:

μη σε τρομάζει ο gainclone, Και εύκολος είναι και φθηνός ...

ναι με τον Lepai θα παίξουν, αλλά θα εκτιμήσουν την περισσότερη δύναμη και θα σε ανταμείψουν ...

όταν φτάσει η ώρα έχω να σου δώσω να ακούσεις έναν lm1875, έναν tda7294 και lm3875 του στελάρα κάτι μονομπλοκ που έχουν ξεμείνει εδώ ......

Σιγά σιγά...:creep:

Θυμαάμαι ότι μου χεις ξαναπεί για αυτόν, δε με τρομάζει καθόλου,
έχω δει στο ebay μια χαρά τιμές και εχω διαβάσει πολύ καλά σχόλια.

Απλά, για το παρόν αφήνω απέξω την υπόθεση 'ενισχυτής' και θα παίξω με τον lepai που υπάρχει. Στο μέλλον, αν πάει καλα το ηχείο και το καλοδεχτούν στη δουλειά, τα ξαναλέμε για τον gainclone. :smile:

για το 125 πουλάει ένας τύπος καμπινούλες που φαίνονται καλές ...

http://www.ebay.com/itm/speaker-box...12?pt=Speakers_Subwoofers&hash=item232685f13c

κι εδώ κομπλέ ...

http://blog.cix.co.uk/mtaylor/2013/03/01/small-secondary-speakers/

Αυτός ο Μολδαβός είναι πράγματι καλός,
έχω διαβάσει καλές κριτικές σε πολλά diy φορουμ από ευρώπη και αμέρικα.

Αλλά τη χαρά της ξυλοκατασκευής δε θα την αφήσω να πάει χαμένη :hippy:
Γενικά, με φτιάχνει το ξύλο. Τριψίματα, βαψίματα, κοψίματα.. όλα.