Κατασκευή μικρού ταχύπλοου ξύλινου σκάφους

Καλησπέρα, επειδη ενδιαφέρομαι για την κατασκευή μικρού ταχύπλοου, και είδα ότι καλά βιβλία είναι τού Ψαθέρη, γνωρίζετε αν υπάρχουν σε κυκλοφορία ακόμη και πού μπορώ να τα προμηθευτώ? Εάν δεν κυκλοφορούν μπορείτε να προτείνετε βιβλία

Καλησπερα. Δεν εχω διαβασει βιβλια για την κατασκευη, οποτε δε γνωριζω για το βιβλιο.

Υπαρχουν φορουμ στο ιντερνετ που γινεται πολυ συζητηση και πολλα βιντεακια στο youtube. Μαλιστα καποια καναλια ειναι απο εμπειρους ναυπηγοξυλουργους. Βρισκετε τα παντα εκει
Αν εχετε σχεδια νομιζω οτι δε θα εχετε προβλημα

• Like
Reactions: dimsi10@
Καλησπερα. Δεν εχω διαβασει βιβλια για την κατασκευη, οποτε δε γνωριζω για το βιβλιο.

Υπαρχουν φορουμ στο ιντερνετ που γινεται πολυ συζητηση και πολλα βιντεακια στο youtube. Μαλιστα καποια καναλια ειναι απο εμπειρους ναυπηγοξυλουργους. Βρισκετε τα παντα εκει
Αν εχετε σχεδια νομιζω οτι δε θα εχετε προβλημα
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σάς! Επειδή διάβασα ότι πληρώσατε 150 ευρώ για την αγορά βιβλίων κατασκευής, θεώρησα ότι είχατε αγοράσει! Ας ξεκινήσουμε τήν έρευνα λοιπόν, καί ελπίζοντας βοήθεια από εσάς 😂

Last edited by a moderator:
αααα αυτα.

Τα ξεχασα

Ειναι αμερικανικα τα οποια ουτε καν τα διαβασα. Τα ειχα παρει μαζι με τα σχεδια
Δεν τα προτεινω καθολου. Αν ειστε Αθηνα ελατε να σας τα δωσω να τα δειτε.

• Like
Reactions: dimsi10@
Φίλε dimsi10@ βρήκα τα βιβλία. Στειλε μηνυμα να κανονισουμε

Λοιπον το σκ τεμπέλιασα πολυ.
Πηγα σημερα για να σχεδιασω την επομενη εργασια. Το λυγισμα των ξυλων. Με ενα μικρο κομματι απο το ιδιο ξυλο ειδα σε ολες τις θεσεις που θα κολλησει αν μπορει να πιαστει προσωρινα για να μεινει λυγισμενο. Σε καποιες ηθελε σφηνες για να πιασουν οι σφιγκτηρες (ειχα ετοιμες σφηνες γι' αυτο και 4 ) . Ισως βαλω και δεματικα θα δουμε....
IMG_20211011_163817.jpgIMG_20211011_164110.jpgIMG_20211011_164159.jpgIMG_20211011_171145.jpg

Στη συνεχεια ετοιμασα τη συσκευη για το λυγισμα με τη σακουλα.
IMG_20211011_174808.jpgIMG_20211011_174959.jpg

Σκέφτηκα να χρησιμοποιησω σωληνα pvc αλλα τελικα κατεληξα στις σακουλες.

Μερικα βιντεακια στο youtube που εφαρμοζουν αυτη τη τεχνικη

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ελπιζω να εχω παρει σακουλες που να αντεχουν 🙄
Θα κανω την τεταρτη την πρωτη δοκιμη. Δε ξερω αν πρεπει να ανοιξω καμια τρυπα για να εκτονωνεται λιγο ο ατμος. Μαλλον οχι....

Υπαρχει ενα θεματακι. Με ισιο το ξυλο βρισκουμε τοιχο. Θα κλεψουμε λιγο στο λυγισμα απο πριν
IMG_20211011_175022.jpg

Αν την Τεταρτη δε γραψω κατι κακο θα εχει γινει 🤪🤪🤪🤪🤪

Last edited:
Δε ξερω αν πρεπει να ανοιξω καμια τρυπα για να εκτονωνεται λιγο ο ατμος. Μαλλον οχι....

Τι εννοείς όταν λες «μάλλον όχι;»
Το νάυλον δεν πρέπει να είναι ανοιχτό στα άκρα;
Στη φωτογραφία φαίνεται σα να το έχεις σφραγίσει.

Στο ακρο μακρυα απο το σωληνα ειναι ανοιχτο, αλλα οχι παρα πολυ. Εχω βαλει ταινια αλλα εχει μεινει τρυπα ανοιχτη. Στο πρωτο βιντεο του youtube ειναι τελειως ανοιχτο. Σε ενα αλλο τελειως κλειστο.
Μαλλον θα βλεπω πως πηγαινει και θα ανοιγοκλεινω. Πολυ ... Πιο λιγο...

Άντε μπράβο… να μαθαίνουμε κι εμείς…
Προσωπικά πιστεύω οτι τρύπες χρειάζονται, απ’την κάτω πλευρά σίγουρα χρειάζονται, να τρέχει ο ατμός που υγροποιείται.

Φίλε dimsi10@ βρήκα τα βιβλία. Στειλε μηνυμα να κανονισουμε

Λοιπον το σκ τεμπέλιασα πολυ.
Πηγα σημερα για να σχεδιασω την επομενη εργασια. Το λυγισμα των ξυλων. Με ενα μικρο κομματι απο το ιδιο ξυλο ειδα σε ολες τις θεσεις που θα κολλησει αν μπορει να πιαστει προσωρινα για να μεινει λυγισμενο. Σε καποιες ηθελε σφηνες για να πιασουν οι σφιγκτηρες (ειχα ετοιμες σφηνες γι' αυτο και 4 ) . Ισως βαλω και δεματικα θα δουμε....
View attachment 186461View attachment 186462View attachment 186463View attachment 186464

Στη συνεχεια ετοιμασα τη συσκευη για το λυγισμα με τη σακουλα.
View attachment 186465View attachment 186466

Σκέφτηκα να χρησιμοποιησω σωληνα pvc αλλα τελικα κατεληξα στις σακουλες.

Μερικα βιντεακια στο youtube που εφαρμοζουν αυτη τη τεχνικη

Ελπιζω να εχω παρει σακουλες που να αντεχουν 🙄
Θα κανω την τεταρτη την πρωτη δοκιμη. Δε ξερω αν πρεπει να ανοιξω καμια τρυπα για να εκτονωνεται λιγο ο ατμος. Μαλλον οχι....

Υπαρχει ενα θεματακι. Με ισιο το ξυλο βρισκουμε τοιχο. Θα κλεψουμε λιγο στο λυγισμα απο πριν
View attachment 186468

Αν την Τεταρτη δε γραψω κατι κακο θα εχει γινει 🤪🤪🤪🤪🤪
Ggeorge δυστυχώς φίλε είμαι Άρτα, αλλά αν με βγάλει ( πού θα με βγάλει μετά από τόσο lockdown) θα κανονίσουμε γιατί το έχεις πάει σε άλλο level 🤟👊👊( είναι κρίμα πού δεν πετύχαμε τα βιβλία Ψαθέρη από ότι φαίνεται είχα ψάξει έχει πολλές λεπτομέρειες για την κατασκευή και σχέδια 😔😔)

Για το βιβλιο του ψαθερη θα σε φτιαξω συντομα.... Περιμενε νεα
ggeorge λέγε..... άντε φίλε πές μου ευχάριστα νέα γιατί να σού πω την αλήθεια πήγα να τα βρώ για να ξεκινήσω το project και το έφαγα το ξενερωματακι μου, αλλά από την άλλη μπήκα στον κόπο να βρώ εναλλακτικές, και έπεσα σε αυτό το site...και σε εσένα τον μάστορα 🤟🤟 περιμένω φίλε

Επιτέλους ξεκίνησα τη διαδικασία
Για το τα πλαϊνά ξύλα που ενώνουν τον καθρέφτη με τους νομείς και την καρίνα (chines και sheers) χρησιμοποιείται ξανά σαπέλι και σίπο που αγοράστηκε σε πάχος 8 και 5 εκατοστών. Οι διαστάσεις τους είναι 355Χ4.5Χ1.6 (δυο κομμάτια κολλημένα μεταξύ τους) για τα sheers και 340ΧX5X2.6 για τα chines (ένα κομμάτι).
Για το λύγισμά τους χρησιμοποιήθηκε ατμοποιητής αγορασμένος απο amazon στα 60 περίπου ευρω. Δεν φτιάχτηκε ξύλινο κουτί ή απο σωλήνα pvc για τη συγκέντρωση του ατμού, αλλά χρησιμοποιήθηκαν σακούλες συσκευασίας φαγητού με μήκος 5 μέτρων. Παρακάτω φαίνεται η διαδικασία που ακολούθησα. Η σακούλα τελικά κλείστηκε απο την μία μεριά με τον σωλήνα ενώ απο την άλλη έμεινε εντελώς ανοιχτή για να μπορούσα να αδειάζω το νερό που υγροποιούταν. Ανοίχτηκαν και στο κάτω μέρος της σακούλας μικρές τρυπες για να φεύγει και απο εκεί το νερό, αλλά μάλλον απο την υγρασία κόλλησαν τα τοιχώματά της και δεν έχανε απο τα σημεία αυτά. Ανα τακτά χρονικά σημεία σήκωνα λίγο όλη τη διάταξη για να φεύγει απο την άκρη.

IMG_20211015_183115.jpgIMG_20211015_183051.jpgIMG_20211015_193016.jpg

Μερικά στοιχεία για το χρόνο. Η θεωρία λέει ότι μία ώρα αρκεί για να λυγίσει ξύλο μίας ίντζας (περίπου 2,5 εκατοστά) Βεβαία πολλά παίζουν ρόλο για αυτό (η συσκευή, το είδος του ξύλου και αλλα πολλά φαντάζομαι)

Γέμισα τη συσκευή σχεδόν μέχρι το πάνω όριο με νερό (μισό δάχτυλο κάτω απο το max) και την έβαλα στην μπρίζα. 15 λεπτά αργότερα άρχισε να μπαίνει στη σακούλα ατμός. 4 λεπτά αργότερα γέμισε μέχρι την άλλη άκρη και άρχισε να βγαίνει ο ατμός. Μετά απο 20 περίπου λεπτά αποφάσισα να αφαιρέσω λίγο νερό. Υπολογίζω ενάμιση με δύο δάχτυλα. Αυτο γιατί σκεφτηκα ότι θα βραζει πιο εύκολα. Ή συσκευή έκλεισε μόνη της ακριβώς την ώρα που είχα σκοπό να την κλείσω (έφτασε το νερό που είχε μέσα στο όριο) ύστερα απο 50 λεπτά. Παρόλο που το ξύλο είχε πάχος 1,6 εκατοστά και η θεωρία λέει οτι θα αρκούσαν περίπου 35 με 40 λεπτά τα άφησα λίγο παραπάνω για σιγουριά.

Το λύγισμα ξεκίνησε απο μπροστά προς τα πίσω.
Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω. Έχω αφήσει το ξύλο λίγο μεγαλύτερο για να κοπεί αργότερα στο ακριβές μήκος του. Το ασπρο ξύλο που υπάρχει απο πάνω είναι για δοκιμή. Πολυ λεπτο που λυγίζει μονο του. IMG_20211015_194224.jpgIMG_20211015_194250.jpgIMG_20211015_194315.jpgIMG_20211015_194323.jpgIMG_20211015_194347.jpg

Μερικά βιντεάκια για πω ότι τραβηξα βίντεο. Δυστυχώς δεν υπήρχε δυνατότητα λήψης βίντεο κατά το λύγισμα καθώς δεν υπήρχε επιπλέον άτομο (είχα τη σύζυγο αλλα την ήθελα για το λύγισμα.

Last edited:
καλημέρα.
Το σημερινό κειμενάκι αφορά μελλοντική εργασία.
Η κόλληση των κόντρα πλακε πάνω στον σκελετό της βάρκας

Σύμφωνα με τα σχέδια γίνεται με τα silicon bronze καρφιά που έχω ήδη αγοράσει.
Τα χρησιμοποίησα ήδη στην κατασκευή των νομέων και πιστέυω ότι αν τα χρησιμοποιήσω άλλη μια φορά θα μου φέρουν την αστυνομία. Πολύ θορυβος (πρεπει να μπουν παρα πολλα καρφια, δε ξερω 500; παραπανω; ) οποτε απορρίπτεται σαν μεθοδος. Ετσι και αλλιως βλεπω ότι κανεις δε βαζει καρφια πλεον. Αυτο που κάνουν είναι
1. βίδες silicon bronze που μένουν μέσα. (βαραίνει η βάρκα)
2. απλες που αφαιρουνται αφου σκληρύνει λίγο η ρυτίνη (υπάρχει κίνδυνος να μη βγαίνουν)
3. Δίχαλα ανοξείδωτα που μένουν μέσα
4 Δίχαλα ΠΛΑΣΤΙΚΑ !!!! που μένουν μέσα
5. Δίχαλα απλα που αφαιρούνται (υπάρχει τροπος σχετικα απλος καρφωνοντας τα με ενα πλαστικο απο πανω, δείτε φωτογραφία)
245036548_10161630467983289_3311230939228066630_n.jpg
243956456_10159456074377597_5760583993441066737_n.jpg

Αυτο που σκέφτομαι να κάνω είναι το 4 ή το 5 (αλλα με ανοξείδωτα μηπως και δε βγαίνει καποιο).
Δε θελω να αφήσω μεσα υλικο έστω και ανοξείδωτο γιατι και αυτο μετά απο χρόνια παρουσιαζει προβλήματα. Λεπτομερεια βεβαια καθως θα είναι εσωτερικα αλλα μαλλον θα το αποφύγω.
Τα πλαστικά δίχαλα και το καρφωτικό δείτε τα στο παρακάτω λινκ.

Το δίλημμα είναι αν θα ακολουθήσω τη διαδικασια με τα πλαστικά (κόστος 250 συν ΦΠΑ, περίπου 325 ευρώ για το εργαλείο και 5000 δίχαλα) ή θα αγοράσω ένα απλό καρφωτικό για ανοξείδωτα.

Το δίχαλα πρεπει να περνάνε το λεπτό πλαστικό και το 6mm κοντρα πλακε και να μπαίνουν και λιγο μέσα στο σαπελι. Τα πλαστικά εχουν μήκος 14 mm.

Τι λέτε; Πόσο πιστεύετε έχει ενα καλό καρφωτικό; Τι προτείνετε; Αερος; Έχω το κομπρεσερ απο το lidl των 24 λίτρων. Έχετε να προτείνετε κάτι συγκεκριμένο που να δουλέυει σίγουρα;

Να διευκρινήσω ότι έχω ρωτήσει και το αν μείνουν ή αφαιρεθουν (καρφιά βίδες δίχαλα) δεν εχει καμια σημασία στην αντοχή της κόλλησης. Την όλη δουλεια την κάνει η ρυτίνη. Μονο βάρος προσθέτουν.

Και κάτι ακόμα.
Επειδή είχα το θέμα με τις βίδες που τις περίμενα απο Αγγλία, για να μη καθυστερήσω έβαλα σε μια κόλληση κανονικές βίδες (λεπτες) με σκοπό να τις αφαιρέσω μετα απο λίγες ώρες και να τις αντικαταστήσω με τις μπρούτζινες. Ελα όμως που 3 απο αυτες δε βγαίνουν με τίποτα.
Πως αφαιρούνται αυτες;
1. Εχει καταστραφεί το κεφάλι
2. Εχει προφανως μπει στις τρυπες και ρυτίνη και εχουν γίνει πετρα.

Δε με πειραζει να αφαιρέσω όλο τον κύλινδρο και να γεμισω την τρυπα ρυτινη. Ειναι σε σημείο που θα βαφτει. Η ρυτινη θα κανει και πιο δυνατο το σημείο εκει.
Το θεμα είναι με τι εργαλείο; Εχει κανεις εμπειρία; Εχω δει τους εξωλκεις αλλα δε ξερω αν θα δουλεψει (δεν είναι μονο το κεφαλι το προβλημα)

Για πείτε καμια ιδέα ...
Χθες λύγισα και το δεύτερο ξύλο...

- Τρύπημα την βίδα ώστε να την κόψεις στη μέση.
Θα πρέπει όμως να έχει καλή κόντρα γιατί θα βάλεις δύναμη. Αν δεν αντέχει το ξύλο θα σπρώξεις απλά την βίδα πιο μέσα.

- Με πόντα και σφυρί. Βάζεις την πόντα στην βίδα και δίνεις μικρές σφυριές ώστε η βίδα να μετακινηθεί πρός τα ΑΡΙΣΤΕΡΑ (να ξεβιδώσει δηλαδή).
Θα πρέπει το κεφάλι τη βίδας να έχει εγκοπή - η να του κάνεις εσύ - για να μπορεί να πατήσει η πόντα. Δεν θέλει πολύ δύναμη για να μην κόψει το κεφάλι. Μια μικρή βαρειά προτιμάτε από ένα σφυρί.

Χίλια μπράβο για τη δουλειά που κάνεις.

George, για τις βιδες οτι σου περιεγραψε ο Αποστολης ... δημιουργησε ισιο κεφαλι και μπορεις να τις βαλεις και με παλμικο σιγα σιγα
Τα πλαστικα διχαλα θα περασουν το σαπελι? μπαααα
Αυτο με το λεπτο πλαστικο το ειχα κανει κι εγω, αλλα ειχα βαλει διπλο πλαστικο τσερκι συσκευασιας. Εβαλα διπλο ετσι ωστε, για να βγαλω τα διχαλα εχωνα ενα κατσαβιδακι αναμεσα στα δυο για να μη τραυματισω το ξυλο και να πιανω ευκολα το διχαλο.
Για καρφωτικο αερος, μαλλον οτι και να παρεις θα γινει η δουλεια ... ακομα και με Bulle που εχουν ποικιλια

Σε ευχαριστω για την απαντηση

Τα πλαστικα διχαλα ειναι η καλυτερη λυση οπως λενε ολοι για βαρκες. Και δουλευουν σε παρομοιες κατασκευες. Κοντρα πλακε και απο κατω κατι μαονοειδες.
Και εμενα μου εκανε εντυπωση και εχω κανει ερωτηση συγκεκριμενα σε φορουμ κατασκευων βαρκων για το συγκεκριμενο μπιστολι με τα 14αρια διχαλα. Δεν εχω λαβει ακομα απαντηση αλλα νομιζω οτι αυτα χρησιμοποιουν.
Βεβαια ανεβαινει πολυ το κοστος και το σκεφτομαι. Αν μαλιστα δουλευουν καλα με μεταλλικα καποια φτηνα μπιστολια οπως λες τοτε μαλλον η λυση των πλαστικων απομακρυνεται....
Τις βιδες θα δοκιμασω να τις βγαλω αφου κολληθουν ολα τα ξυλα του σκελετου για να δυναμωσει η κατασκευη.
Σημερα εκανα την πρωτη κολληση. Διαπιστωσα οτι πρεπει να κολληθει πρωτα το μπροστινο μερος και μαλιστα αφου εχουν βγει οι σφιχτηρες στις υπολοιπες θεσεις και να εχει πλαγιασει το ξυλο πολυ. Αλλιως αφηνει κενο μπροστα και ερχεται με παρα πολυ πιεση και οχι εκει που πρεπει.
Αποφασισα να κολλησω μονο το μπροστινο και απο τις δυο μεριες και μετα τα υπολοιπα ωστε να μπορω να κανω μικροδιορθωσεις για να πετυχω συμμετρια. IMG_20211019_163058.jpg

Κατι που δεν καταλαβα. Διπλο πως εννοεις το πλαστικο; δυο πλαστικα το ενα πανω στο αλλο ωστε να μπαινει αναμεσα το κατσαβιδι;
Edit. Ενταξει το λες ξεκαθαρα

Last edited: