Κατασκευή SET. Τι?

kontr

AVClub Addicted Member
31 August 2008
1,889
Μελισσια
Θα ήθελα την γνώμη σας αλλά και την βοήθεια σας σε ένα προβληματισμό μου.
Θέλω να φτιάξω ένα SET .
Δεν μπορώ να αποφασίσω μεταξύ 300b 845 ή 6C33C (ή κάποιας άλλης αν …)
Ποιο κύκλωμα(για να μην φτιάχνω και χαλάω για κάνα χρόνο)
Τίποτα δοκιμασμένα σχέδια για εξόδου , και γενικότερα να προταθούν διάφορα που έχουν προκύψει από συγκριτικά.
Και βέβαια δεν μιλάω για ένα μηχανάκι που απλά να παίζει μουσική αλλά για κάτι που να μην έχει αντίπαλο στο είδος του.
Βασικός παράγοντας να μην παίζει μονό με ένα συγκεκριμένο ηχείο ένα συγκεκριμένο κομμάτι αλλά να είναι γενικότερα καλός.

Αν και δεν ειμαι καλός ακόμα στους ενισχυτες
σαν πελάτης τους και με την εμπειρία των τελευταίων μηνων στα SET πρεπει να σου πω
ξεκίνα από τα ηχεία
με τι εχεις υπόψη να παιζει και πως

Ενα ευκολο μέχρι 8'' ηχείο μπορεί να παιξει μιααα χαρά με μια 300Β και καλή τροφοδοσία σχετικά οικονομικά.

Από οτι ακουσα και αν εξαιρεσω την 833 του Βελισσαριου πιστευω η 211 εχει τον πιο ολοκληρωμένο χαρακτηρα
δεν εχω ακουσει ακόμα 813

Υ.Γ. prooptiki συγχαρητηρια για το τερατακι

Εντάξει η 300β νομίζω είναι κλασική κατά κοινή ομολογία απλώς έλεγα μήπως κάποια άλλη έκανε την διαφορά. Υπάρχει καμιά εμπειρία από 6C33C σε SET ?
Σχετικά με την 211 την έχει συγκρίνει κανείς άμεσα με την 845? Εκεί υπάρχει και η GΜ70 που είναι πολύ οικονομική ακόμη και η χάλκινη. Την έχει δουλέψει κανείς ?

Προοπτικη ευχαριστώ πολύ για τα λινκ. Είναι κατατοπιστικότατα.
Πάντως είναι ένα θέμα νομίζω που αξίζει να συζητηθεί συνολικά διασταυρώνοντας τις απόψεις μας.

Θέλεις γνώμες για λάμπες, σχέδια, υλικά ή έτοιμα μηχανάκια? Είναι λίγο χαοτική η συζήτηση. Μπορείς πχ. να φτιάξεις έναν απ' τους καλύτερους SET με 2 300Β στο κανάλι, χωρίς ενδιάμεσο πυκνωτή στα στάδια, τα καλύτερα υλικά και κόστος 5000-7000 ευρώ. Και πάλι όμως θα χρειαστείς πολύ χρόνο να δοκιμάσεις υλικά, λάμπες (οδηγήτριες και τύπους 300B), τοπολογίες, καλώδια και τους διάφορους συνδυασμούς όλων αυτών για να φτάσεις εκεί που θές. Το "χωρίς αντίπαλο" όμως που λες και πάλι δεν ισχύει, πού θα βρείς τον έλεγχο και τα Watt ενός αντίστοιχου push-pull? Δεν προτείνω κάτι, προβληματισμούς παραθέτω.

Βαλε δύο 300Β push-pull:music-smiley-005:

πιστευω οτι πολλά εξαρτώνται απο τα ηχεία και τις προτιμήσεις

Last edited:
Με το καλό, με το καλο

πριν το κανεις ελα σπίτι να ακουσεις που εχω ποικιλία από τελικους
εχω την αισθηση οτι δεν κανει αυτη η λάμπα για τα ηχεια μας
ασχετως τοπολογίας

δεν κανει???
δηλαδη δεν νομίζω να εχεις τις ιδιες μποτες...για sebago σε βλέπω
αλλα εχει και τις ωρες του

Last edited:
Από τις μεγάλες, η 211 πρέπει να οδηγηθεί σε Α2 για να πάρεις πάνω από 12-14 βαττ.
Ο driver πρέπει να είναι cathode follower και direct coupled (δες το σχέδιο π.χ. του Ongaku).

Για μένα η 6c33 είναι άριστη λύση. Ο μετ/τής μπορεί να γίνει πολύ καλός και με 230 βολτ φτάνεις 20+ βαττ.

Re: Απάντηση: Κατασκευή SET. Τι?

Από τις μεγάλες, η 211 πρέπει να οδηγηθεί σε Α2 για να πάρεις πάνω από 12-14 βαττ.
Ο driver πρέπει να είναι cathode follower και direct coupled (δες το σχέδιο π.χ. του Ongaku).

Για μένα η 6c33 είναι άριστη λύση. Ο μετ/τής μπορεί να γίνει πολύ καλός και με 230 βολτ φτάνεις 20+ βαττ.

Συμφωνώ απολύτως.

Έχω μια μικρή ροπή προς την 6C33C. Μου αρέσει ως φιλοσοφία το ότι δουλεύει με πολύ χαμηλή αντίσταση στην άνοδο. Άσε που δοκιμάζεις και κανένα OTL έτσι για πλάκα. Έχει πέσει όμως στα χέρια μου μονό σαν P-P και μου άρεσε πάρα πολύ. Μετρούσε καλά και έπαιζε και πολύ καλά.
Κάτι μέσα μου όμως μου λέει ότι για χάριν της εμφάνισης και της ισχύος φεύγουμε από λάμπες που είναι καλύτερες όπως η KT88 και η 6L6 η οποία ήταν το καλύτερο set που έχω ακούσει μέχρι σήμερα(σε ένα set με τρις παράλληλες). Για πέστε καμιά άποψη για το θέμα.

KT88 SE άκουγα πολλά χρόνια. Πολύ μικρή ανάδραση, λίγα watt αλλά πολύ ισορροπημένος ήχος με ωραία άκρα και μεσαίες. Σχετικά εύκολα επιτεύξιμα αυτά.

Τι είδος μουσικής (κυρίως) προτιμάς? Προτιμάς την ακρίβεια ή τον αρμονικό πλούτο? Εμπειρία από κατασκευές?

Κάθε τύπος λυχνίας έχει τον δικό της ηχητικό χαρακτήρα. Αν θέλεις λοιπόν (που μάλλον θέλεις) να πάρεις ένα ισορροπημένο τελικό αποτέλεσμα,
κατάλληλο για την ακρόαση διαφόρων ειδών μουσικής τότε βάση της επιλογής της λυχνίας θα πρέπει να επιλέξεις και τοπολογίες / υλικά που θα βοηθούν και θα ακυρώνουν το ένα τον χαρακτήρα του άλλου.
Δεν είναι τόσο απλό του τύπου πάρε αυτή την λάμπα, αυτά τα υλικά κλπ.

Και αυτό μιλώντας μόνο για τον τελικό. Αν μπλέξουμε πρό και ηχεία στον προβληματισμό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο το θέμα.

Στα αναφέρω όλα αυτά γιατί είδα ότι θέλεις να καταλήξεις σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και με υψηλό κόστος για diy.

Γιάννης

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευή SET. Τι?

Με πόση παραμόρφωση όμως?

Μπόλικη. Διπλάσια από την 300Β π.χ. Αν το κριτήριο είναι μόνο η παραμόρφωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε SET. Μπορείς πάντα να βάλεις ανάδραση ή να ακυρώσεις ένα μέρος από τον driver.
Το πολύ μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι ο μετ/τής μπορεί να γίνει αστέρι. Πράγμα που δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για μετ/τές 5kΩ. Ιδιαίτερα στα χαμηλά για πολλά - πάνω από 15 - βαττ.
Για κάποιους λόγους που μου διαφεύγουν :-) ακούγεται πολύ καλά.

Α μιλάς για special DIY Μ/Σ.... πες το έτσι...
Οπότε κερδίζεις κι από κει.
Φυσικά και η παραμόρφωση δεν είναι κριτήριο από μόνη της, εξάλλου υπάρχει και η "καλή"

κατσε βρε Κώστα γιατι μπερδευομαι
αν εχει περισσότερη από 300Β...που πάμε

δεν την εχω φερει σπίτι λογω ελλειψης demo αντιπροσωπου (ειπαμε ειμαι πελάτης) αλλά δύο φορες που την ακουσα δεν ακουσα σε καποιο τομέα να διακρίνεται, τουλαχιστο η 300Β στο τομέα της ειναι κορυφέα

Δεν λέω εχει καλό χαρακτηρα αλλά μου θυμίζει ΤΟΥΟΤΑ ή Golf
δεν πιστευω οτι μπορεί να οδηγησει ενα σοβαρό ηχείο
για κανενα μικρό χωρο ή αν οι απαιτησεις σε σταθμες ειναι μικρές
μπορει και να ειναι καή επιλογη

Εχω σκοπό παντως να τη ξανακούσω σπίτι

Αν ειναι θεμα μ/χ και δεν το κάνουν οι κατασκευαστες
με ενδιαφερει η πρόταση

Το χερι σου δεν ειδα...

Α μιλάς για special DIY Μ/Σ.... πες το έτσι...
Οπότε κερδίζεις κι από κει.
Φυσικά και η παραμόρφωση δεν είναι κριτήριο από μόνη της, εξάλλου υπάρχει και η "καλή"

Δεν νομίζω να τίθεται θέμα special diy Μετασχηματιστή.
Είναι κοινός παρανομαστής και στο εμπόριο θα κυκλοφορούν υποθέτω καλά κομμάτια και για την χοντρή.
Εαν τώρα, κάποιος μπορεί να κάνει για παράδειγμα, ενα "καλό" για την 300Β μπορεί και για την 6σ33 και το αντίθετο.
Αυτό που θέλει να πει ο Κώστας είναι , οτι σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να δουλεύεις με ένα Μ/Τ στο 1k παρά στα 2,5 k η ακόμα χειρότερα στα 5 ...