Κατασκευή SET. Τι?

Ρε παλικάρια μου το μαμισατε το θέμα. Δεν λέω η ισχύ είναι βασικός παράγοντας αλλά ο αρχικός ενδοιασμός είναι μεταξύ συγκεκριμένων λαμπών.
Προφανώς δεν θέλω να οδηγήσω τα πανελ μου με αυτόν αλλά θέλω να φτιάξω κάτι έτσι για την πλάκα μου και την συλλογή μου περισσότερο. Επειδή όμως δεν μου αρέσουν οι προχειρότητες αλλά και δεν θέλω να αφιερώσω στο συγκεκριμένο προτζεκτ πολύ χρόνο και φαιά ουσία γιαυτο ρώτησα ποια λάμπα και ποια τοπολογία.
Θα πήγαινα αβλεπή στην 6C33C αλλά είπα να το συζητήσουμε λίγο γιατί μου αρέσει σαν ιδέα και η GM70 .
Έλεγα λοιπόν μήπως κάποιος έχει δοκιμάσει κάτι σχετικό και δοκιμασμένο και αν αξίζει σχετικά με την 300β.
Και να μου πει τι πρέπει να περιμένω από τις συγκεκριμένες λάμπες γιατί όλες τις άλλες (kt88 el34 845 811 813 6l6 300b κλπ) τις έχω δοκιμάσει κατά καιρούς.

Κι εγώ θα ήθελα να μπω στο κόσμο της λυχνίας, το ψάχνω αρκετά χρόνια αλλά πάντα με κλέβουν τα τραντζίστορ...Μόλις ακούω τις τιμές των μετασχηματιστών και τα υπολοιπα διστάζω και ξαναγυρίζω στα τρανζίστορ...
Αλλά αν κάνω το βήμα δύο ιδέες έχουν κολλήσει στο μυαλό μου 6C33C ΟΤL ή 2Α3 SEΤ! Μάλλον στην πρώτη περισσότερο!

Βρε παιδιά η 6C33 φτιάχτηκε για σταθεροποίηση χαμηλής τάσης στα ρώσικα MIG. Δε λέω ότι δεν παίζει καλά, δεν την έχω ακούσει αλλά έχει θέματα όπως ότι θέλει πχ τεράστιους πυκνωτές τροφοδοσίας. Δε λεω, είναι φτηνή, είναι της μόδας αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να φτάσει μια άρτια υλοποίηση 300B όπως πχ αυτή http://www.chimeralabs.com/chimera_labs_axiom_300B_single_ended_set_tube_amp.html. Τώρα αν συζητάμε για OTL, ναι, είναι πολύ ενδιαφέρον...

Τζιμ πες μας σε τι σταθμες ακους και αναφερεσε
για να καταλάβει και ο υπόλοιπος κοσμος που διαβάζει
οτι δεν ειμαστε τιποτα περίεργοι που ακούνε 110dB για να ζεστάθουν οι λαμπες

Να καταλάβει οτι μιλάμε για δυο διαφορετικά πραματα
εσυ λες οτι το καλύτερο αυτοκίνητο ειναι ενα σμαρτ και εμεις λέμε οτι ενα ενα γρηγορο και καλά στημμένο
εχεις τα κριτήρια σου και ο καθένας μας τα δικά του

Αλλά πες μας σε τι σταθμες ακούς

Υ.Γ.1 Κωστα ειναι πολύ πιθανό 4 δεκάρια να ειναι πολύ πιο ευκολοοδηγητα από ενα 15''
Βγαλε τα 2 αν σου βασταει με 10W

Υ.Γ.2 Προφανώς ο στόχος ειναι η προσεγγιση του live
κατα την δική μου απόψη

Y.Γ.3 Kosh τι γνωμη εχεις για ολα αυτά?

Υ.Γ.4 Τζίμ σε λίγο θα φτιάξω μια ντουντούκα με 208
θα ειναι μακρία με μεγάλο στομα
φερε τα δικά σου 6C33, 805, (και επιτελους την 300Β που μου εχεις πει τοσες φορες) και ελάτε οσοι θελετε
εχουμε ενα 15'' ευαισθητο δύο 8'' ευαισθητα, 6.5'' ευαισθητο, 5'' αναισθητο, 4.5'' ευαισθητο και μαζί με 5 δικούς μου τελικους....θα το κανουμε διημερο festival diy

Θρι μπερντς αρ σιτιγκ ...

Βρε παιδιά η 6C33 φτιάχτηκε για σταθεροποίηση χαμηλής τάσης στα ρώσικα MIG. Δε λέω ότι δεν παίζει καλά, δεν την έχω ακούσει αλλά έχει θέματα όπως ότι θέλει πχ τεράστιους πυκνωτές τροφοδοσίας. Δε λεω, είναι φτηνή, είναι της μόδας αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να φτάσει μια άρτια υλοποίηση 300B όπως πχ αυτή http://www.chimeralabs.com/chimera_labs_axiom_300B_single_ended_set_tube_amp.html. Τώρα αν συζητάμε για OTL, ναι, είναι πολύ ενδιαφέρον...

Δηλαδη τι εννοεις?

Ότι εγώ δεν θα έπαιρνα το ρίσκο μιας καλής κατασκευής (~5000 ευρώ) με 1 6c33 SET, αλλά θα προτιμούσα 300B, 211 κτλ. Τελείως υποκειμενικό, αλλά γνώμες λέμε εδώ. Για OTL όμως είναι απ' τις λίγες που προσφέρονται τόσο πολύ και απ' ότι βλέπω με 4 ή 8 6c33/κανάλι OTL μάλλον γίνεται δουλειά...

Ότι εγώ δεν θα έπαιρνα το ρίσκο μιας καλής κατασκευής (~5000 ευρώ) με 1 6c33 SET, αλλά θα προτιμούσα 300B, 211 κτλ. Τελείως υποκειμενικό, αλλά γνώμες λέμε εδώ. Για OTL όμως είναι απ' τις λίγες που προσφέρονται τόσο πολύ και απ' ότι βλέπω με 4 ή 8 6c33/κανάλι OTL μάλλον γίνεται δουλειά...

Νικόλα έχω και γώ την ίδια απορία.
Γιατί δηλαδή θεωρείς τον Axiom "άρτια υλοποίηση" ?
Εγώ πιστεύω οτι έιναι λίγο μπερδεμένη - απρόβλεπτη περίπλοκη, μια απλόυστερη κατασκευή / τέτροδος ή πεντοδος με interstage στην 300Β, θα ήταν πολλά περισσότερα υποσχόμενη.

ΥΓ. Η 300Β μου αρέσει και μένα, είναι λάμπα με πολλές δυνατότητες έχω ακούσει κάποιες " καλές " ( πχ του Χρήστου)

Last edited:
Γιατί τον έχω ακούσει και είναι αλλού.
Οι άνθρωποι στο chimera labs έχουν φάει άπειρες ώρες σε δοκιμές και κατέληξαν εκεί δοκιμάζοντας τα πάντα. Τα πάντα έχουν λόγο που είναι έτσι. Φυσικά αν τον έφτιαχνα εγώ θα τον έκανα πολύ πιο απλό όπως λες κι εσύ, αλλά κάποιος γνωστός προσπαθούσε να τον βελτιώσει με άλλους πυκνωτές κτλ και ότι πείραζε χάλαγε τον ήχο. Ούτε καλώδια δεν κατάφερε ν' αλλάξει. Η απογοήτευση του ντιούη.

Γιατί τον έχω ακούσει και είναι αλλού.
Οι άνθρωποι στο chimera labs έχουν φάει άπειρες ώρες σε δοκιμές και κατέληξαν εκεί δοκιμάζοντας τα πάντα. Τα πάντα έχουν λόγο που είναι έτσι. Φυσικά αν τον έφτιαχνα εγώ θα τον έκανα πολύ πιο απλό όπως λες κι εσύ, αλλά κάποιος γνωστός προσπαθούσε να τον βελτιώσει με άλλους πυκνωτές κτλ και ότι πείραζε χάλαγε τον ήχο. Ούτε καλώδια δεν κατάφερε ν' αλλάξει. Η απογοήτευση του ντιούη.

Κάτσε ρε Νικ, οι άνθρωποι του chimera labs, κατέχουν τη {γνώση} γύρω απο την 300Β, ενω όλοι οι άλλοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου?
Οι υπόλοιποι που ασχολίθηκαν δηλαδή δεν αφιέρωσαν ώρες δοκιμες / ψάξιμο ?

Μπορω να βρώ και να ανεβάσω καποια άρθρα για το πως πρέπει να οδηγούνται βέλτιστα οι μεγάλες τρίοδοι. (ψάξτε και στο diyaudio ενα ολοκληρο σήριαλ του Thoesten για τα loftin -white 300Β, 2Α3) που τουλάχιστον δίνουν και πέντε δικαιολογίες σχετικά με το που και πως χρησημοποιούν το κάθε στοιχείο του κυκλώματος και γιατί.
Πιστεύω οτι έτσι , θεωρητικά τουλάχιστον, υπάρχει κάποια υποτυπώδης τεκμηρίωση , σε σχέση με αυθαίρετα ακουστικά συμπεράσματα και τις σχεδιαστικές επιλογές βάση αυτών.

Απάντηση: Re: Κατασκευή SET. Τι?

Αυτο με το προβλημα με τους τεραστιους πυκνωτες ρωτησα...
Φαντάζομαι Σταυρούκο ότι αναφέρεται στο γεγονώς ότι επειδή οι "χοντρές" θέλουν πολύ DC bias είναι λίγο δύσκολα τα chokes με μεγάλο διάκενο.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για SET με τις χοντρές, Μ/Σ εξόδου που να μετράνε (κατεβαίνουν) καλά και με μεγάλο διάκενο; Χμμμμ:nounder:

Θρι μπερντς αρ σιτιγκ ...

:party::party:

Τζιμ πες στα παιδια οτι ακους με peak 88dB
και η αποψη σου αφορά αυτες τις εντασεις

και καποια στιγμη παρε ενα στοιχειωδες ηχείο μπας και ακουσεις μουσικούλα, γιατι με το 126 και το 207....:flipout::flipout:
οταν αποκτήσεις σπίτι συστημα ελα να μας τα ξαναπεις για τα πουλάκια

Απάντηση: Re: Κατασκευή SET. Τι?

:party::party:

Τζιμ πες στα παιδια οτι ακους με peak 88dB
και η αποψη σου αφορά αυτες τις εντασεις

και καποια στιγμη παρε ενα στοιχειωδες ηχείο μπας και ακουσεις μουσικούλα, γιατι με το 126 και το 207....:flipout::flipout:
οταν αποκτήσεις σπίτι συστημα ελα να μας τα ξαναπεις για τα πουλάκια

Έτσι, βεντούζα :Banane0::Banane0::Banane0:

Re: Απάντηση: Re: Κατασκευή SET. Τι?

Φαντάζομαι Σταυρούκο ότι αναφέρεται στο γεγονώς ότι επειδή οι "χοντρές" θέλουν πολύ DC bias είναι λίγο δύσκολα τα chokes με μεγάλο διάκενο.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για SET με τις χοντρές, Μ/Σ εξόδου που να μετράνε (κατεβαίνουν) καλά και με μεγάλο διάκενο; Χμμμμ:nounder:

Ελα Αρουλλη.

Ποια τσοκ?.Για πυκνωτες μιλησε ο ανθρωπος.Δεν ειναι τοσο τρελλα ψηλοτερο το idle απο αλλες ισχυος μεγαλες.

Αντιθετως,για τους πυκνωτες για τους οποιους μιλησε,ειναι απειρως μεγαλυτερες οι επιλογες για πυκνωτες στα 150V και 200V αντι στα 500V και >1000V που χρειαζονται οι υπολοιπες.

Re: Απάντηση: Re: Κατασκευή SET. Τι?

Ελα Αρουλλη.

Ποια τσοκ?.Για πυκνωτες μιλησε ο ανθρωπος.Δεν ειναι τοσο τρελλα ψηλοτερο το idle απο αλλες ισχυος μεγαλες.

Αντιθετως,για τους πυκνωτες για τους οποιους μιλησε,ειναι απειρως μεγαλυτερες οι επιλογες για πυκνωτες στα 150V και 200V αντι στα 500V και >1000V που χρειαζονται οι υπολοιπες.

Όντως ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κατασκευή SET. Τι?

Ελα Αρουλλη.

Ε, το προχώρησα εγώ λίγο...
Για να έχουμε ίδιο ripple ενός CRC(-RC) με ένα CLC(-LC) θέλουμε πολύ μεγαλύτερους πυκνωτές. Επειδή το CLC είναι ακριβό για τα πολλά mA DC, λογικά θα πας σε CRC με πολλά μF οπότε...
Από την άλλη, δεν μπορείς να πας σε λαμπάτη ανόρθωση έτσι...:ADFAD2:

Κάτσε ρε Νικ, οι άνθρωποι του chimera labs, κατέχουν τη {γνώση} γύρω απο την 300Β, ενω όλοι οι άλλοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου?
Οι υπόλοιποι που ασχολίθηκαν δηλαδή δεν αφιέρωσαν ώρες δοκιμες / ψάξιμο ?

Μπορω να βρώ και να ανεβάσω καποια άρθρα για το πως πρέπει να οδηγούνται βέλτιστα οι μεγάλες τρίοδοι. (ψάξτε και στο diyaudio ενα ολοκληρο σήριαλ του Thoesten για τα loftin -white 300Β, 2Α3) που τουλάχιστον δίνουν και πέντε δικαιολογίες σχετικά με το που και πως χρησημοποιούν το κάθε στοιχείο του κυκλώματος και γιατί.Πιστεύω οτι έτσι , θεωρητικά τουλάχιστον, υπάρχει κάποια υποτυπώδης τεκμηρίωση , σε σχέση με αυθαίρετα ακουστικά συμπεράσματα και τις σχεδιαστικές επιλογές βάση αυτών.

Όχι ρε συ. Μιλάμε για διαφορετικό πράγμα και γενικεύω ξεχνώντας την chimera. Άλλο πως να οδηγήσεις βέλτιστα μια λάμπα κι άλλο μετά απ' αυτό να "πάρεις ό,τι μπορείς" από ένα μηχάνημα. Το ένα απέχει απ' το άλλο 300 ώρες κολλήσεων, 3000 ώρες ακρόασης, ανυπολόγιστες ώρες περισυλλογής-υπολογισμών-φαντασίας-αυτοσυγκέντρωσης-βουντού καθώς και πολλά ευρώ. Η τέχνη δεν τεκμηριώνεται θεωρητικά. Αυτά τα αυθαίρετα ακουστικά συμπεράσματα θα μας κάνουν παρέα κάθε μέρα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κατασκευή SET. Τι?

Ε, το προχώρησα εγώ λίγο...
Για να έχουμε ίδιο ripple ενός CRC(-RC) με ένα CLC(-LC) θέλουμε πολύ μεγαλύτερους πυκνωτές. Επειδή το CLC είναι ακριβό για τα πολλά mA DC, λογικά θα πας σε CRC με πολλά μF οπότε...
Από την άλλη, δεν μπορείς να πας σε λαμπάτη ανόρθωση έτσι...:ADFAD2:

6d22s:music-smiley-005: