Κατασκευή SET. Τι?

Χαλαρώστε συνάδελφοι δεν χρειαζόμαστε εμπρηστικούς χαρακτηρισμούς!
Όντος στη DIY καλό είναι να μην ξεφεύγουμε σε πολλές περιττές συζητήσεις – ειδικά όταν μέσα στα περιττά χάνονται λόγο noise τα σημαντικά για την κατηγορία τεχνικά.

Απάντηση: Re: Κατασκευή SET. Τι?

Χαλαρώστε συνάδελφοι δεν χρειαζόμαστε εμπρηστικούς χαρακτηρισμούς!
Όντος στη DIY καλό είναι να μην ξεφεύγουμε σε πολλές περιττές συζητήσεις – ειδικά όταν μέσα στα περιττά χάνονται λόγο noise τα σημαντικά για την κατηγορία τεχνικά.

Τα off topic είναι απαραίτητα Τάσο σε ΟΛΕΣ τις κατηγορίες.
Και αν ξεφύγουν λίγο παραπάνω, ο διαχειριστής μπορεί να μα μεταφέρει στο τσατ.

Δημήτρη μου λίγα Post πριν από εσένα αυτό έλεγα.
Αλλά επέτρεψε μου να θεωρώ ότι η DIY πρέπει να είναι λίγο πιο τεχνοκρατική από τα υπόλοιπα sub-forums, εάν παρατηρήσεις το ίδιο ισχύει και στο εξωτερικό.

Αλλά, βλέπω πέραν αυτών και ένταση σε προσωπικό επίπεδο. Παρακαλώ να σταματήσει εδώ.-

Φλαμπέ ξε φλαμπέ φεύγουν κάποια post από τα παραπάνω και ευελπιστώ να επανέλθουμε με περισσότερα τεχνικά επί του θέματος.

Last edited:
Προσωπικοί διαπληκτισμοί και χαρακτηρισμοί δεν νομίζω,ότι ανεβάζουν το επίπεδο της κατηγορίας.

Οσοι ωστόσο,νομίζουν ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση τέτοιων εριστικών διαλόγων,άς το κάνουν με pm.

Και για να μείνω στο θέμα, προσωπικά μου αρέσει η ιδέα του - γνωστού - Pete Millette με την 813 οδηγούμενη από πέντοδο:

http://www.pmillett.com/813_se_triode_amps.htm

Άριστα τεκμηριωμένο άρθρο.

Σίγουρα μπορεί κανείς να βγάλει και παραπάνω βατ, θα χρειαστεί όμως περισσότερη τάση ανόδου και οδήγηση. Τα 2 στάδια δεν θα φτάνουν πια, πρέπει να μπει και 3ο.

Μπορείς να βάλεις και 2 500μF σε σειρά, υπολογίζοντας ότι θα έχουν την μισή χωρητικότητα όμως.

Είναι πολύ λίγο, όπως τα "φτιάχνω" εγώ θέλει τουλάχιστον 1000-τσοκ-500. Φοβάμαι λίγο τη σύνδεση σε σειρά αφενός ηχητικά, αφετέρου ποιος θα φορτίσει πρώτος? Και μια μικρή διαφορά στα χαρακτηριστικά να έχουν, ο "γρήγορος" θα δει μεγαλύτερη απ' τη μισή τάση.

Είναι πολύ λίγο, όπως τα "φτιάχνω" εγώ θέλει τουλάχιστον 1000-τσοκ-500. Φοβάμαι λίγο τη σύνδεση σε σειρά αφενός ηχητικά, αφετέρου ποιος θα φορτίσει πρώτος? Και μια μικρή διαφορά στα χαρακτηριστικά να έχουν, ο "γρήγορος" θα δει μεγαλύτερη απ' τη μισή τάση.

Όταν οι πυκνωτές είναι ξεφόρτιστοι ο "πάνω " θα βλέπει φυσικά πολύ παραπάνω τάση μέχρι να φορτίσει ο κάτω. Αν βάλεις ενα διαιρέτη με μεγάλες σε τιμή αντιστάσεις η τάση θα μοιράζεται και στους στους δύο.

Μια χαρα ειναι σε σειρα οι πυκνωτες.Χρειαζονται balancing resistors ,οχι πολυ μεγαλης τιμης.

Σε αυτες τις τασεις χρειαζεται πολυ μεγαλη προσοχη.Ολα πρεπει να ειναι rated σε πολυ μεγαλες τασεις.Συνηθισμενα τσοκ και μετασχηματιστες δεν κανουν,μεχρι και τα καλωδια.Στα 1500v χρειαζεται ειδικο layout εσωτερικα στον ενισχυτη,αν δεν θελεις απροοπτα

Άλλη σκέψη: Φτιάχνουμε 2 ανεξάρτητες τροφοδοσίες 500V. Με την πρώτη τροφοδοτούμε την οδηγήτρια και μετά "φορτώνουμε" τη δεύτερη πάνω της και τροφοδοτούμε την 813.

Έτσι κι αλλιώς τον μετασχηματιστή τον φτιάχνουμε εξ αρχής άρα είναι πολύ εύκολο να μοιράσεις την τάση στα δυο τρία ή και τέσσερα και να αθροίσεις μετά . πολύ καλύτερα και κοστολογικά και ποιοτικά. Η μεγάλη τάση έτσι δεν είναι κανένα πρόβλημα.
Το πολύ πολύ βάζεις μονό έναν μεγάλο αποσυζευκτικό στο τέλος για το σύνολο της τάσης.

Αν μου επιτρεπετε , επειδή κι έχω δουλέψει τήν 813 και σαν PP και σαν SE και επιδή κατά τήν αποψη μου ουδεμία σχέση έχει με τήν 6C33 θα σας πώ κάτι που γνωρίζετε μέν , αλλα πρέπει να δοθεί σημασία
Ολος ο ενισχυτής είναι το τροφοδοτικό του και πέραν ενός στιβαρού τροφοδοτικού που θέλει μιά ΑΒ που τραβάει ρεύμα , στήν περίπτωση του SE που εκ τών πραγμάτων θα σέρνεται ατελείωτα , χρειάζεται κάποια μικρή εμπέδηση στο τροφοδοτικό και οσο πιο σταθερή γίνεται για να αποδώσει κάπως τα μεταβατικά που θα είναι σε συχνότητες κάτω απο 200-300Hz και ειδικά στήν περιοχή 40-100Hz , διαφορετικά ναι μεν η μεσαία θα είναι κάπως , αλλα τα υπολοιπα θα είναι για πέταμα
Αυτο σημαίνει οτι χρειάζεται ένα τροφοδοτικό που να έχει ΧΑΜΗΛΗ εμπέδηση
Και επειδή τα γνωρίζετε αυτά , σαφώς τον υπολογισμό του και πώς θα είναι (εφοδον το αποφασίσετε να είναι στιβαρό) το αφήνω σε εσάς

Καλές κατασκευές

ΥΓ
Πάντως με τα ιδια σχεδον φράγκα μπορεί κανείς να βάλει 2 χ 813 σε PP και αν είναι και παράξενος να τίς κάνει τριοδικές , οπου με 900 βολτάκια θα πάρει 55-60 W τριοδικά (σιγουρα πράματα ) και φυσικά με λιγη ανάδραση θα έχει ένα ευπρεπέστατο ενισχυτή που εκ τών πραγμάτων δέν θα σέρνεται - εκτός βέβαια αν το σούρσιμο είναι το ζητούμενο για να καλύψει άλλα θέματα , αλλα αυτο είναι και θέμα του καθενός ...

Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την ηχητική ταυτότητα των ηλεκτρολυτικών μόνο με τα χαρακτηριστικά τους, άρα είμαι αναρμόδιος να πω αν κάποιες συγκεκριμένες μάρκες/τύποι παίζουν καλύτερα από άλλους

Υπάρχουν καλής ποιότητας 450v ακόμα και στην ελληνική αγορά, αν νοιώθουμε ανασφάλεια βάζουμε 3. Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβοί, άρα προσθέτουμε παράλληλα κι άλλους.

Σε δοκιμές που έχω κάνει με 1450 χωρίς φορτίο (4 σε σειρά) και 220κ αντιστάσεις, η τάση μοιραζόταν ακριβώς. Με φορτίο ήταν 900 περίπου, οπότε δεν με απασχόλησε άλλο το θέμα αυτό.

Μάλλον για GM70 χάλκινες το πάω, γιατί έτσι θα δοκιμάσω και SET αλλά και έναν ΟΤL που θα οδηγεί τα πανελ μου χωρίς μετασχηματιστές.
Η 6c33c δυστυχώς δεν είναι κατάλληλη για να ανεβάσει αυτά τα 500 περίπου βολτ που θέλω για τα πανελ, και μάλλον η GM70 είναι η ποιο κατάλληλη.
Εάν οδηγηθούν τα πανελ από τις gm70 μπορεί να σκεφτώ και για 833 μετά χαχαχαχαχα

Μάλλον για GM70 χάλκινες το πάω, γιατί έτσι θα δοκιμάσω και SET αλλά και έναν ΟΤL που θα οδηγεί τα πανελ μου χωρίς μετασχηματιστές.
Η 6c33c δυστυχώς δεν είναι κατάλληλη για να ανεβάσει αυτά τα 500 περίπου βολτ που θέλω για τα πανελ, και μάλλον η GM70 είναι η ποιο κατάλληλη.
Εάν οδηγηθούν τα πανελ από τις gm70 μπορεί να σκεφτώ και για 833 μετά χαχαχαχαχα

Πολύ ωραία ιδέα. Μάλλον όμως θα χρειαστείς σταθεροποιημένη τροφοδοσία, ειδικά αν δε βάλεις ανάδραση. Αν φορτώσεις και τις GM πάνω στην ψηλή του προηγούμενου σταδίου θα παίζεις χωρίς τίποτα (πυκνωτή, Μ/Σ) στο signal path!

Έχω μερικές ιδέες για direct drive esl , όταν έρθει η ώρα θα το κουβεντιάσουμε, να πέσουν κι άλλες ιδέες στο τραπέζι. Οι βασικές ιδέες είναι 3, srpp, πηγή ρεύματος πάνω με μοσφετ και τσοκ στην άνοδο. Αλλά είπαμε ακόμη είναι νωρίς. Και μάλλον διαφορική οδήγηση από τους στάτορες και όχι από την μεμβράνη αφού από εκεί θέλει διπλάσια τάση. Θα δούμε.