Κατασκευή - Vinyl Cleaning Machine

Ναι σωστά αναγνώρισες για πιο ελατήριο έλεγα – έπρεπε να ήμουν πιο περιγραφικός.
Άρα, να φανταστώ ότι το βελούδο ακουμπά στο δίσκο και έχεις υπολογίσει τέλεια τις αποστάσεις.
Το ελατήριο βοηθά στο να ‛πετάγετε’ προς τα πάνω ο βραχίονας με το βελούδο με το που κλείνεις τον διακόπτη αναρρόφησης. Με το που πετάγετε, κάνεις και την κίνηση με το χέρι να απομακρύνεις τον βραχίονα. Αυτό γίνεται και για να μην στάξει τελευταία στιγμή ο βραχίονας απορρόφησης στον δίσκο και αφήσει σταγόνες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και από τα ‛μουστάκια’ του βελούδου – τελευταία στιγμή να αφήσουν στίγματα.
Εφόσον έχεις σωστές αποστάσεις και (τεράστια από όσο καταλαβαίνω) δύναμη απορρόφησης, δεν είναι και τόσο χρήσιμο. Καθώς σε αυτή την περίπτωση όσο υγρό υπάρχει στον βραχίονα απορροφάτε ή εξατμίζεται.

Ευχαριστώ που μας βάζεις και ‛στο μυαλό του κατασκευαστή’.
Σημειώνω για ακόμα μια φορά ότι είναι εμφανής ή άριστη εργονομία – το κυριότερο κατά την άποψή μου για προσεκτική δουλειά καθαρισμού. Έχω δει diy με σκούπα εξωτερικά από το κουτί που πρέπει να πατάς το κουμπί της σκούπας. Κάπου εκεί είναι που χάνεις τις λεπτομέρειες και η κακή εργονομία αφήνει τα κατάλοιπα της.

Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και πάλι!

Η ιδέα με το ελατήριο είναι πολύ καλή. Παρόλο που όπως πολύ σωστά κατάλαβες η ισχύς της αναρόφησης δεν αφήνει ίχνος υγρασίας ακόμα και στο βελούδο. Θέλει λίγο παίδεμα όταν το τοποθετείς για να είσαι σίγουρος ότι έρχεται σε επαφή με τον δίσκο μόνο αυτό και να πετύχεις το κατάληλο άνοιγμα για την μέγιστη αναρόφηση.

Εχω παραλάβει έναν φακό μεγένθυσης Χ100 αλλά δεν μου λέει και πολλά για το τι γίνεται μέσα στο αυλάκι. Θα πρέπει να βρω έναν μεγαλύτερο.

ΠΡΟΣΟΧΗ !

Τα διαλύματα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό περιέχουν στην πλειοψηφία τους ισοπροπυλική αλκοόλη αραιωμένη απο 1:1 μέχρι 1:4 με απιονισμένο νερό.

Απ όσο ξέρω την χρησιμοποιούν αρκετοί και για καθαρισμούς γενικότερα.

Θα πρέπει να δοθεί μια προσοχή στην χρήση της.
Θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε καλά αεριζόμενους χώρους και με χρήση γαντιών.

Αντιγράφοντας απο wikipedia.

Κίνδυνοι για την υγεία

Η ισοπροπανόλη είναι πολύ εύφλεκτη και σχηματίζει εκρηκτικά μίγματα με τον αέρα, γι' αυτό θα πρέπει να αποθηκεύεται σε προστατευμένο μέρος, μακριά από θερμότητα, και να χρησιμοποιείται σε καλά αεριζόμενους χώρους και με τη βοήθεια προστατευτικών γαντιών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της ισοπροπυλικής αλκοόλης οξειδώνεται στο συκώτι προς ακετόνη, η οποία πιθανότατα στη συνέχεια μεταβολίζεται σε κάποιο οξικό ή μυρμηκικό άλας και τελικά σε διοξείδιο του άνθρακα[5].

Σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής μεγάλων ποσοτήτων, μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, ναυτία, αναισθησία ακόμα και το θάνατο.

Αν εννοείς τις μπασόκορνες περιμένω να γυρίσουν τα γουφεράκια μου απ την Σουηδία που τα χω στείλει για χειμερινές διακοπές.

Μην αφηνεις μισες κουβεντες, περιμενω λεπτομεριες..............

Να φανταστω διδρομο, με μπασοκορνες τα 2220 και απο πανω τα 604?????

Και γιατι διακοπες?? δεν κανουν σε ¨θερμο¨κλιμα???

Τριδρομο, διενίσχυση και βλέπουμε.
Μπασόκορνα 2220, tractrix μεσαίο, tractrix ψηλά.

Διακοπές σε ειδικό spa για JBL.

Ευγε! Full Horn, καλοοοοοοοοο!

Καποια στιγμη πρεπει να πεις λεπτομεριες για το ειδικο spa, kai για τα mid-tweeter.

Μια μηχανή που ξεφεύγει απ το συνηθησμένο τρόπο (αυτόν που έκανα κι εγώ) είναι η Keith Monks Record Cleaning Machine

arm-thrd.jpg

Αλλη μία στην ίδια αρχή λειτουργίας.

Loricraft Audio

Επιπλέον πληροφορίες.

16_clean.jpg

Μου μπαίνουν σκέψεις ....

Ευάγγελε, για κοίτα το πριν ξεκινήσεις.

Μετά απο ένα χρόνο συμβίωσης με το πλυντήριο και πλύσιμο <50 δίσκων αποφάσισα ν ανοίξω το μπώλ των ~2 λίτρων που έχει τον ρόλο υδατοπαγίδας για να το καθαρίσω.

Να σημειώσω ότι οι δίσκοι που πλύθηκαν ήταν μεν μεταχειρισμένοι αλλά σε καλή έως πολύ καλή κατάσταση.

Λαμβάνοντας υπ όψη ότι η σωλήνα απ τον βραχίονα αναρόφησης μέχρι το μπωλ είναι σπιράλ άρα κρατά αρκετή απ την βρώμα, το περιεχόμενο του μπωλ με άφησε άφωνο. Πραγματικά δεν περίμενα τόση βρωμιά να έχει φτάσει μέχρι αυτό σε φαινομενικά καθαρούς δίσκους.

Attachments

• vwm1.jpg
    vwm1.jpg
    42.1 KB · Views: 114
Μπορείς να δώσεις λεπτομέρειες ή και φωτογραφίες για την μετάδοση της κίνησης από το μοτέρ στον άξονα του πλατώ;
Επίσης, υπάρχουν κατασκευαστικές λεπτομέρειες ή και close-up φωτογραφίες και για τους δύο βραχίονες;
Το clamp είναι αυτοσχέδιο? Λεπτομέρειες;

Μπορείς να δώσεις λεπτομέρειες ή και φωτογραφίες για την μετάδοση της κίνησης από το μοτέρ στον άξονα του πλατώ;
Επίσης, υπάρχουν κατασκευαστικές λεπτομέρειες ή και close-up φωτογραφίες και για τους δύο βραχίονες;
Το clamp είναι αυτοσχέδιο? Λεπτομέρειες;

Το πλατώ είναι βιδωμένο πάνω στον άξονα του μοτέρ (του μειωτήρα πιο σωστά). Ηταν μια δύσκολη ερασιτεχνική προσέγγιση που δούλεψε όμως τελικά. Πιο αναλυτικά, ο άξονας που μου δίνει το μοτέρ είναι ελαφρά κωνικός και με ραβδώσεις. Στον άξονα αυτόν έχω στερεώσει το πλατώ. Στον ίδιο άξονα έχω ανοίξει βόλτες και με περαστή βίδα ο άξονας που κεντράρει τον δίσκο σταθεροποιεί το πλατώ στον άξονα. Μάλλον δεν γίνεται να το κατάλάβεις -ούτε εγώ που το γράφω : ) - οπότε θα το φωτογραφήσω το απόγευμα.

Οι βραχίονες είναι φτιαγμένοι απο χαλκοσωλήνα και συνδέσεις με κόλληση.

Το clamp είναι ο ορισμός του DIY. Μερικά CD κνετραρισμένα σε δράπανο και σταθερό γυαλόχαρτο για να μικρήνει η διάμετρος στο μέγεθος τις ετικκέτας του δίσκου. Στην κεντρική τρύπα έχει φυτευτεί παξιμάδι με επιξική κόλλα. Αντίστοιχες βόλτες έχει ο άξονας που κεντράρει τον δίσκο στον οποίο βιδώνει.

Συμπληρωματικά.

Το clamp έχει στο κάτω μέρος περιμετρικά σιλικόνη
α) για να μην αφήνει το υγρό καθαρισμού να έρθει σε επαφή με την ετικέτα του δίσκου.
β) το clamp να μην τραυματίσει την εττικέτα.
γ) για μεγαλύτερη πρόσφηση του clamp στον δίσκο.

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες/φωτογραφίες.
Τι εννοείς "σιλικόνη" περιμετρικά στο clamp; Μάλλον κάποιο είδος στεγανωτικού λάστιχου/αφρώδους;
Πώς χάραξες/δημιούργησες την κατά μήκος σχισμή στον απορροφητικό άξονα/χαλκοσωλήνα;
Στον απορροφητικό άξονα χρησιμοποίησες λωρίδα βελούδου. Στον άξονα καθαρισμού, τι υλικό χρησιμοποίησες;

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες/φωτογραφίες.
Τι εννοείς "σιλικόνη" περιμετρικά στο clamp; Μάλλον κάποιο είδος στεγανωτικού λάστιχου/αφρώδους;
Πώς χάραξες/δημιούργησες την κατά μήκος σχισμή στον απορροφητικό άξονα/χαλκοσωλήνα;
Στον απορροφητικό άξονα χρησιμοποίησες λωρίδα βελούδου. Στον άξονα καθαρισμού, τι υλικό χρησιμοποίησες;

Μια λωρίδα απο φύλλο σιλικόνης πλάτους ~3mm και πάχους 2mm είναι κολλημένη περιμετρικά στο clamp. Και λάστιχο ή αφρώδες που να αντέχει την ισοπροπυλική αλκοόλη κάνει.

Την σχισμή με πολύ υπομονή και μικρό τροχό.

Στο βραχίονα αναρόφησης είναι κολλημένα εκατέρωθεν στην σχισμή δύο κομμάτια βέλκρο. Στο ταίρι του είναι κολλημένο βελούδο συνθετικό. Οι δύο πλευρές του βέλκρο είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να δημιοιυργείται η μέγιστη υποπίεση αλλά να υπάρχει και ικανή ροή για να τραβήξει τα υγρά.
Στο άξονα καθαρισμού έχει προσαρμοστεί ένα πολύ μαλακό βουρτσάκι συνθετικό. Αφου αγόρασα μια βούρτσα απ την Loricraft το χρησιμοποιώ μόνο για να μου κρατά το υγρό απλωμένο ομοιόμορφα στην επιφάνεια. Η κύρια δουλειά του καθαρισμού μέσα στ αυλάκια γίνεται με την βούρτσα της Loricraft που την κρατώ με το χέρι.

Και οι δύο βραχίονες είναι γειωμένοι για να μην αναπτύσουν/μεταφέρουν στατικό πάνω στον δίσκο.