Κατευθυντικότητα καλωδίων

Η μονη απορια που εχω στο θεμα ειναι τι ζορι μπορει να τραβαω εγω αν καποιος ακουει η δεν ακουει διαφορες λογω κατευθυντικοτητας των καλωδιων, αν υπαρχει η αν δεν υπαρχει.
Μηπως ειναι το μονο πραγμα για το οποιο υπαρχουν διαφωνιες?
Υπαρχουν αλλοι που λενε οτι ολες οι λαμπες , η κεφαλες πικαπ με παρομοια/ιδια specs στο χαρτι , ακουγονται το ιδιο και στην πραξη. Οποιος ακουει ας πραξει αναλογα, οποιος δεν ακουει ας πραξει αναλογα.
:nounder::nounder::nounder:

Όλα αυτά που λες είναι σεβαστά. Δεν μπαίνεις στη λογική να ερμηνεύσεις επιστημονικά γιατί να θέλει θωράκιση ή γιατί παίζει διαφορετικά. Ίσως το κάνεις σαν άσκηση αλλά αν "συμπέρανες λάθος και πατήσεις πάνω σ αυτό έχασες... Κάθε τομέας που ανέφερες θέλει ξεχωριστή έρευνα. Εγώ στάθηκα στη φορά. Ένα καλώδιο 5 μέτρων έτσι και γιουβέτσι. Δεν παρενέβη τίποτα άλλο. (τα παραδείγματα σου δεν είναι σχετικά).. Η διαφορά ήταν μεγάλη. Ποιος ο λόγος να σοκαριστω? Η αγωγιμότητα είναι η ίδια, το διηλεκττικο το ίδιο ακροδέκτες ίδιοι ξάπλωσε στο ίδιο πλακάκι, δεν ήμουν πιωμένος, είχα παρέα έναν φανατικό που καγχαζε μέχρι τότε. Δοκιμές σε διηλεκτρικα δεν μπορώ να κάνω. Η θωράκιση κλπ είναι άλλο κεφάλαιο.. Ασφαλώς κανείς δεν θέλει βουητα. Μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ντε και καλά να έχει κάποιος απάντηση για όλα τα σχετικά ή να έχει μια απάντηση και να "πλάθει" το ερώτημα γι αυτήν. Τι μένει? Τι ζητάμε? Τι ζητάμε? Τι ζητάμε? Αναγνώριση ή να παίξει καλά το ηχητικό μας? Να απολαύσουμε τη μαγεία?!

Kαι όταν το καλώδιο ΔΕΝ έχει σημα κατευθυντικοτητας τι κάνουμε?
Πχ

Attachments

• PBJ-1100x1100.jpg
    PBJ-1100x1100.jpg
    85.7 KB · Views: 128
Ενώ εδώ ,δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο λάθους

Attachments

• 754925-81854b5f-audioquest_ruby_x3_hyperlitz_one_meter_long_x_2_pairs_rca_cables.jpg
    754925-81854b5f-audioquest_ruby_x3_hyperlitz_one_meter_long_x_2_pairs_rca_cables.jpg
    46.7 KB · Views: 125
Re: Απάντηση: Κατευθυντικότητα καλωδίων

Η πλάκα είναι πως αυτό τον καιρό κάνω διάφορες δοκιμές με ατερμάτιστα καλώδια μικρού κόστους (από 1 ως 10 το μέτρο) από canare, van damme, sommer και audioquest για να ανακαλύψω μόνος μου αν και τι θα ακούσω.
Ελπίζουμε να δημοσιεύσεις το αποτέλεσμα.
Ενδιαφέρει πολύ κόσμο να αγοράσει ένα οικονομικό καλώδιο,για να συνδέσει δευτερεύουσες συσκευές με αξιοπρέπεια!

Μιχάλη, το PBJ έχει. Είναι στην άλλη πλευρά που δεν φαίνεται στη φωτογραφία που έβαλες.

pbj_full.png

Με καλώδια δεν ασχολούμαι γενικότερα και αν επάνω έχει ένδειξη κατεύθυνσης την ακολουθώ χωρίς πολλά-πολλά. Για να τη βάλει ο κατασκευαστής κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Θα λεγα ότι κατά κανόνα πάει με τα γράμματα... Μόνο κάποια Siltech ftm3 που δοκίμασα παλιά (ενός φίλου που ξόδευε αλύπητα....) έπαιζαν καλά ανάποδα... Τα kimber αν δεν έχουν κανένα διακριτικό πρέπει να τα ακούσεις ένα ένα. Ευχαριστώ το φίλο για το link. Οι διαφορές πράγματι είναι από στενό και συννεφιασμένο ήχο σε ανοιχτό φωτεινό εστιασμένο και δυναμικό.. Τώρα εδώ στο φίλο που είπε "και τι με νοιάζει τι πιστεύει ο καθένας..." προφανώς εννοεί "γιατί αναφερόμαστε σε αυτά".. Είναι το ίδιο ερώτημα με το "ποιος είναι ο σκοπός του φόρουμ?"... Δεν θα έμπαινα να πω τις δικές μου εμπειρίες αν δεν υπήρχαν οι "ειδικοί του χώρου" όπως ο αχαρακτηριστος αναβαθμηστης που με ύφος καρδινάλιου μου εξηγούσε ότι στο πολυτεχνείο μάθαμε αυτό στο πολυτεχνείο κάναμε κείνο και άρα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει φορά. Τέλος! Μάλιστα αντί να κάνει αυτό που ήθελα εγώ στο μηχάνημα ήθελε να κάνει αυτό που ήθελε αυτός, με τα λεφτά μου.. Λέω λοιπόν προσοχή! Οι άγιοι πατέρες ίσως να μην έχουν λύσει κάποια βασικά ζητήματα και αυτό έχει σοβαρή επίδραση.. Ασφαλώς η πλειοψηφία είναι οκ.

Last edited by a moderator:
Μιχάλη, το PBJ έχει. Είναι στην άλλη πλευρά που δεν φαίνεται στη φωτογραφία που έβαλες.

pbj_full.png

Με καλώδια δεν ασχολούμαι γενικότερα και αν επάνω έχει ένδειξη κατεύθυνσης την ακολουθώ χωρίς πολλά-πολλά. Για να τη βάλει ο κατασκευαστής κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Εγω εχω το psb (ειναι τουλάχιστον 25 χρόνων! ) και δεν έχει.
Εξάλλου αν το πάρεις με το μέτρο έχεις το ίδιο "θεμα".
Το kimber 4tc για ηχεία (χυμα) που εχω δεν έχει καμμία σήμανση.
Όχι ότι με νοιάζει απλά κουβέντα να κάνουμε :)
Όταν εχει ένδειξη το βάζω όπως δείχνει, όταν έχει γράμματα το βάζω με την φορά των γραμμάτων,και όταν δεν έχει τίποτις ,το βάζω όπως κάτσει και απλα το αφηνω πλεον ως εχει.

.. Δεν θα έμπαινα να πω τις δικές μου εμπειρίες αν δεν υπήρχαν οι "ειδικοί του χώρου" όπως ο αχαρακτηριστος αναβαθμηστης των "ανατολικών ηλεκτρονικών" που με ύφος καρδινάλιου μου εξηγούσε ότι στο πολυτεχνείο μάθαμε αυτό στο πολυτεχνείο κάναμε κείνο και άρα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει φορά. Τέλος!....
Καλά να πάθεις, που τόσο καιρό μας αγνοούσες.....τώρα θα δεις τι έχανες τόσο καιρο!:grinning-smiley-043

Θα λεγα ότι κατά κανόνα πάει με τα γράμματα... Μόνο κάποια Siltech ftm3 που δοκίμασα παλιά (ενός φίλου που ξόδευε αλύπητα....) έπαιζαν καλά ανάποδα... Τα kimber αν δεν έχουν κανένα διακριτικό πρέπει να τα ακούσεις ένα ένα. Ευχαριστώ το φίλο για το link. Οι διαφορές πράγματι είναι από στενό και συννεφιασμένο ήχο σε ανοιχτό φωτεινό εστιασμένο και δυναμικό.. Τώρα εδώ στο φίλο που είπε "και τι με νοιάζει τι πιστεύει ο καθένας..." προφανώς εννοεί "γιατί αναφερόμαστε σε αυτά".. Είναι το ίδιο ερώτημα με το "ποιος είναι ο σκοπός του φόρουμ?"... Δεν θα έμπαινα να πω τις δικές μου εμπειρίες αν δεν υπήρχαν οι "ειδικοί του χώρου" όπως ο αχαρακτηριστος αναβαθμηστης που με ύφος καρδινάλιου μου εξηγούσε ότι στο πολυτεχνείο μάθαμε αυτό στο πολυτεχνείο κάναμε κείνο και άρα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει φορά. Τέλος! Μάλιστα αντί να κάνει αυτό που ήθελα εγώ στο μηχάνημα ήθελε να κάνει αυτό που ήθελε αυτός, με τα λεφτά μου.. Λέω λοιπόν προσοχή! Οι άγιοι πατέρες ίσως να μην έχουν λύσει κάποια βασικά ζητήματα και αυτό έχει σοβαρή επίδραση.. Ασφαλώς η πλειοψηφία είναι οκ.

Προσοχή παρακαλώ σε αναφορές σε άτομα που δεν συμμετέχουν στην συζήτηση.
Εδώ δεν είναι χώρος αντιπαράθεσης.

Εγω εχω το psb (ειναι τουλάχιστον 25 χρόνων! ) και δεν έχει.
Εξάλλου αν το πάρεις με το μέτρο έχεις το ίδιο "θεμα".
Το kimber 4tc για ηχεία (χυμα) που εχω δεν έχει καμμία σήμανση.
Όχι ότι με νοιάζει απλά κουβέντα να κάνουμε :)
Όταν εχει ένδειξη το βάζω όπως δείχνει, όταν έχει γράμματα το βάζω με την φορά των γραμμάτων,και όταν δεν έχει τίποτις ,το βάζω όπως κάτσει και απλα το αφηνω πλεον ως εχει.

Μεταξύ μας, αν δεν είναι τερματισμένο, δεν είναι ολοκληρωμένο προϊόν Kimber Kable. Η ζήτηση για το καλώδιο σκέτο με τις πατέντες της Kimber είναι μεγάλη όμως όπως θα φαντάζεσαι, και υπάρχουν πολλοί που θέλουν να πειραματιστούν με αυτό, so we bend the rules a little... :o

Δεν ξέρω πως μπορείς να βρεις την κατευθυντικότητα σε σκέτο καλώδιο με 4+4 αγωγούς που έχει και διαφορετική διατομή στα νήματα εντός κάθε αγωγού. Είναι beyond my scope of knowledge...

4tc_angled.png

Τώρα εδώ στο φίλο που είπε "και τι με νοιάζει τι πιστεύει ο καθένας..." προφανώς εννοεί "γιατί αναφερόμαστε σε αυτά"..

Αν καταλαβα καλα αναφερεσαι στο δικο μου ποστ.
Φτιαχνω τα δικα μου καλωδια για πανω απο 35 χρονια. Με, η χωρις θωρακιση αναλογα με την περιπτωση , χαλκινα, ασημενια, απλα, πιο πολυπλοκα και πραγματικα δοκιμασα οτι μπορει να φανταστει καποιος. Εχω κατασταλαξει σε πολλα σημεια, αλλα ποτε δεν αναφερομαι σε κανενα σημειο , απλα προσφρερω αυτο που θεωρω καλο,και αν αρεσει σε καποιους καλως.Αν οχι, παλι καλως.
Αυτο εννοουσα με την .........απορια μου , τιποτα διαφορετικο, απο αυτα που λες και συ.
Ισως να ηταν καπως περιεργος ο τροπος που το διατυπωσα..........καποτε το παθαινω .:laugh:

** Oσον αφορα τισ δικες μου δοκιμες, θεωρω οτι ο μονος τροπος για να ακουσει καποιος αν υπαρχει διαφορα στον ηχο λογω κατευθυντικοτητας των αγωγων ειναι με αθωρακιστα καλωδια,ωστε να μην επεμβαινει η θωρακιση κυριως συνδεδεμενη στο ενα ακρο μονο.......

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατευθυντικότητα καλωδίων

Καλά έκανες και το έσβησες... Το γεγονός έπρεπε να αναφερθεί όμως.. Μπορεί ο εν λόγω να είναι καλός σ αυτό που κάνει αλλά είναι πολύ καλό παράδειγμα "αυθεντίας"... Ένας άλλος αυτοαποκαλειται "Master of the Universe"... Αυτα δεν πρέπει να τα λέμε?

Καλά να πάθεις, που τόσο καιρό μας αγνοούσες.....τώρα θα δεις τι έχανες τόσο καιρο!:grinning-smiley-043
Έχεις δίκιο.. Και σας ξέρω σχεδόν από την αρχή... Νομίζω αρχικά είχα μπει για μια αγγελία αλλά "δεν είχα αρκετά δικαιώματα" και ξενέρωσα...

Αν καταλαβα καλα αναφερεσαι στο δικο μου ποστ.
Φτιαχνω τα δικα μου καλωδια για πανω απο 35 χρονια. Με, η χωρις θωρακιση αναλογα με την περιπτωση , χαλκινα, ασημενια, απλα, πιο πολυπλοκα και πραγματικα δοκιμασα οτι μπορει να φανταστει καποιος. Εχω κατασταλαξει σε πολλα σημεια, αλλα ποτε δεν αναφερομαι σε κανενα σημειο , απλα προσφρερω αυτο που θεωρω καλο,και αν αρεσει σε καποιους καλως.Αν οχι, παλι καλως.
Αυτο εννοουσα με την .........απορια μου , τιποτα διαφορετικο, απο αυτα που λες και συ.
Ισως να ηταν καπως περιεργος ο τροπος που το διατυπωσα..........καποτε το παθαινω .:laugh:

** Oσον αφορα τισ δικες μου δοκιμες, θεωρω οτι ο μονος τροπος για να ακουσει καποιος αν υπαρχει διαφορα στον ηχο λογω κατευθυντικοτητας των αγωγων ειναι με αθωρακιστα καλωδια,ωστε να μην επεμβαινει η θωρακιση κυριως συνδεδεμενη στο ενα ακρο μονο.......
Μια χαρά τα λες!
Φτιάχνεις δικά σου καλώδια?
Πώς μπορούμε να τα "δούμε"?

Μεταξύ μας, αν δεν είναι τερματισμένο, δεν είναι ολοκληρωμένο προϊόν Kimber Kable. Η ζήτηση για το καλώδιο σκέτο με τις πατέντες της Kimber είναι μεγάλη όμως όπως θα φαντάζεσαι, και υπάρχουν πολλοί που θέλουν να πειραματιστούν με αυτό, so we bend the rules a little... :o

Δεν ξέρω πως μπορείς να βρεις την κατευθυντικότητα σε σκέτο καλώδιο με 4+4 αγωγούς που έχει και διαφορετική διατομή στα νήματα εντός κάθε αγωγού. Είναι beyond my scope of knowledge...

4tc_angled.png

Όταν είχα το παλιό σύστημα είχα παντού kimber psb φτιαγμένα από φίλο.
Όταν μετά συνέδεσα τον καινούργιο προ με τελικό το αποτέλεσμα (για μένα )ήταν τραγικο.
Κατέληξα μετά από διάφορα καλώδια στα audioquest ruby που εχω μέχρι τώρα .
Το μοναδικό "σωστο" Κimber που εχω είναι ένα ψηφιακό, που όταν αντικατέστησε ένα monster ήταν στα μπάσα η μέρα με τη νύχτα!

Μετά ήρθε η γνώση:D.......mogami και belden

Κατευθυντικότητα υπάρχει και είναι ακουστή αλλά υπάρχει νόημα μόνο αν στο καλώδιο η θωράκιση είναι κολλημένη και στις δύο άκρες του καλωδίου και δεν υπάρχουν παθητικά υλικά ενδιάμεσα του που αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του σήματος τα οποία σε τέτοια περίπτωση ξεφεύγουν και πρέπει θεωρούνται Τρικ.

Υπάρχει πάντως καλώδιο που δεν λειτουργεί καθόλου αν το βάλεις ανάποδα. Το active HDMI. Ο ενισχυτής είναι στο τέρμα της διαδρομής πάντα. Αυτό κι αν έχει κατευθυντικότητα :p